:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 241
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Бъдеще

Сблъсъкът за Бенгази може да разпокъса Либия

Бунтовническите фракции, които се обединиха през 2011 г. в бунт за сваляне на Муамар Кадафи, обърнаха оръжията една срещу друга и хвърлиха страната в хаос
СНИМКИ ЕПА/БГНЕС
Шефът на либийския парламент в изгнание Агила Салех Еса Гуайдер поиска подкрепа срещу терористите в речта си пред Общото събрание на ООН на 27 септември т.г.
Проправителствените либийски сили, вече замаяни от падането на столицата, сега се бият, за да попречат на ислямистките бойци да превземат източния град Бенгази и да разделят северноафриканската страна на три враждуващи части.

Три седмици след като загуби Триполи от "Операция Зора", армията е изправена пред офанзива във втория по големина либийски град от ислямистите от "Ансар аш шария", които превземат бази на специалните сили и нападат летището на Бенгази. Евентуална загуба на пристанищния град не само би направила



правителството да изглежда безсилно и неудачно



Тя ще увеличи риска страната да се разпадне на фактически автономни райони - джихадистите искат ислямистко управление, докато други въоръжени групировки - по-големи правомощия за източния регион, който те наричат с древното му име Киренайка.

Бунтовническите фракции, които се обединиха през 2011 г. в бунт за смазване на 42-годишното управление на автократа Муамар Кадафи, обърнаха оръжията една срещу друга и хвърлиха Либия в хаос, биейки се за власт, петрол и пари от възлизащия на 47 милиарда долара държавен бюджет. Вместо към стабилна демокрация, за чието създаване западните сили се надяваха да помогнат, подкрепяйки бунта срещу Кадафи, Либия може би върви към гражданска война, подобно на раздирани от въоръжени конфликти страни като Сомалия, Йемен и Южен Судан.

Падането на Бенгази би позволило на ислямистите да нападнат проправителствени бази на изток, което крие потенциална заплаха за Байда - мястото на учредителното събрание - и Тобрук, където правителството и избраният парламент са се окопали. Радикални ислямисти вече контролират крайбрежния град Дерна, намиращ се между Бенгази и Тобрук.

"Правителството сега ръководи жалки останки от държавата, на по-малко от една трета от територията на страната", каза Матиа Тоалдо, докторант по политически науки в Европейския съвет за международни отношения.

Конфликтът крие риска



да въвлече регионални сили като Египет и Обединените арабски емирства,



които се тревожат Либия да не се превърне в убежище за радикални ислямисти. Двете страни бомбардираха миналия месец позиции на Мисрата в Триполи, макар че това не попречи на падането на столицата.

Съперничещите си части на Либия вече се отнасят една към друга като към различни държави - новите управници в Триполи съставиха свой парламент и правителство, като успоредно с това превзеха няколко министерства и държавна телевизия. Вече почти няма полети, свързващи западните летища - под контрола на Мисрата, и източните - под контрола на правителството.

За своето оцеляване парламентът в изгнание и армията в Бенгази се съюзиха с пенсионирания генерал Халифа Хафтар, когото правителството преди това обвиняваше в опит за организиране на преврат. Предвид това, че армията и полицията вече до голяма степен



съществуват само на хартия,



парламентът се нуждае от Хафтар, който контролира авиобазите на изток, за да се изправят срещу "Ансар аш шария" и ръководените от Мисрата въоръжени фракции. Но неговата огнева мощ не успява да спре ислямисткото настъпление в Бенгази. Според анализатори още по-тревожни за правителството са опитите за контакти между двата му основни противника - "Ансар аш шария" предложи да си сътрудничи с "Операция Зора". Ръководените от Мисрата сили не са отговорили на предложението, но някои от поддръжниците им подкрепят ислямистите по социалните медии. Членове на "Ансар аш шария", обвинявана от Вашингтон за нападението срещу американското консулство в Бенгази, при което през септември 2012 г. бе убит посланикът на САЩ, се появиха в Триполи след победата на Мисрата.

Силите на Мисрата и някои ислямистки бойци в Бенгази се самоопределят като революционни, воюващи срещу наричаните от тях "елементи на режима на Кадафи". Те изтъкват, че Хафтар е бил високопоставен генерал на Кадафи, преди да се скара с някогашния силен човек. Освен това някои бойци от милицията в западния регион Зинтан, съюзена с Хафтар, някога са били част от силите за сигурност на Кадафи. "Трябва



да се отървем от силите на Кадафи,



които все още държат контрола", каза коментатор в оправдание за нападението срещу Триполи по тв канал, контролиран от Мисрата. От своя страна Хафтар и зинтанците виждат битката си като опит да предотвратят падането на Либия в ръцете на ислямистите.

ООН се опитва да накара управляващите в Триполи и избраните депутати да седнат на масата за преговори. Но авторът на книгата "Съвременна история на Либия" Дирк Вандевале каза, че всякаква коалиция между Мисрата и ислямистките сили вероятно ще бъде тактическа, с цел сваляне на правителството, както направиха, когато се обединиха по време на бунта срещу Кадафи. "На практика цялото сътрудничество, което наблюдаваме между определени групировки на милиции, по същество е тактическо и временно", каза той.

Това би увеличило вероятността Либия да се разцепи на владения, ръководени от съперничещи си фракции - оглавявана от Мисрата на запад, доминирана от ислямисти на изток и безсилна останка от правителство в далечния изток.

Насърчени от превземането на Триполи, други въоръжени групи може да се появят или да се отделят от основните въоръжени групи, което ще направи по-трудно разпознаването на национални лидери за всякакво водено отвън посредничество. "Не съм оптимист относно каквито и да било посреднически усилия", каза западен посланик в Либия.
 Бойци от силите на "Ансар аш Шария" обстрелват проправителствени сили западно от Триполи.
 Либийски депутати, обявили бойкот на парламента, дискутират бъдещето на институцията по време на една от парламентарните сесии в южния либийски гр. Гадамес, където им гостува и специалният пратеник на ООН за Либия Бернардино Леон.
7
2823
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
06 Октомври 2014 21:48
Какъв сблъсък , бре ?
Нали наште и демокрацията победиха ?
06 Октомври 2014 21:54
Те в Либия са 61 племена.
Там управия нема...
06 Октомври 2014 22:16
Там управия нема..


Има, казваше се Кадафи.
06 Октомври 2014 23:08
А що не крал Идрис...
07 Октомври 2014 10:29
Демокрацията, установена с оръжието на евроатлантиците победи в Либия! Ликувайте либийци, вече сте свободни , ще живеете по избор в 3-4 държави, ще изпитате щастието да се радвате на властта на демократи с религиозно фанатичен начин на мислене и действие. Е, много от вас могат да бъдат убити, затворени, инквизирани, да останат с разрушени домове, да са без ток и вода. Но това е нищо, ще търпите, демокрацията иска жертви. А най-щастливи ще са огромните нефтени компании, които ще придобият целия нефт на страната ви. Но това е само за ваше добро, може да обеднеете, но ще живеете по стандартите на евроатлантизма за страни като вашата.
07 Октомври 2014 17:10
Колко още ще плачат за Кадафи либийците... То това впрочем всички го знаеха, най-малкото самите либийци, ама кой ли ги пита когато САЩ са решили да им съсипят страната, и да смъкнат "диктатора", който много повече хора харесваха отколкото мразеха...
07 Октомври 2014 21:29
Границите в Африка са предопределени от бившите колониални държави - Франция, Англия, Италия, Испания, Белгия... според договореностите в съответните столици, без оглед на народностните, езикови, религиозни, исторически и др. различия и факти.


















Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД