:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 236
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не ми били твърди реформатори, най ми били верни васали!

Бойко Борисов намери окончателното решение за разбитите десни авари
Петьо Цеков
В петък сутринта Бойко Борисов привика в кабинета си лидерите на Реформаторския блок и ги накара един по един да станат прави и да произнесат високо и ясно клетва за вярност към новото мнозинство, към партията му и лично към Персоната му. Без колебание предводителите на десницата положиха клетвата, приеха да работят под прякото управление на Борисов и така потвърдиха васалното си положение.

С този исторически акт бе сложен край на славната демократична десница, която някога събираше стотици хиляди по площадите на София и страната. Десноцентристката реформаторска вълна кротко се разплиска в подножието на Бойко.

Така Борисов, който слезе от властта преди 21 месеца под натиска на улицата, сега се връща в управлението, носен на щитовете от тези, които се кълняха, че няма да допуснат това. Все още не е ясно дали този опит за политически ренесанс ще бъде подкрепен, но комплотът между Бойко и реформаторите вече влезе в историята. Нещо повече, Борисов не само намери окончателното решение за съдбата на разбитите авари от десницата, но подкара валяка и в градинката на левите - само така може да се опише офертата "Калфин - социален министър". При така създалата се ситуация едва ли ще бъде трудно за Борисов да прегази скоро и БСП, която на този етап е толкова зле, че няма накъде повече - днес левите се занимават със себе си, пишат проектозакон за служебния кабинет (!?!) и през час публично заявяват: "Бойко е безупречен".

След време сигурно все някой ще се пита:



"Кой допусна всичко това да се случи"



Нека да е ясно - не медиите, не световният заговор, не дядо Жозеф, дори не Пеевски натамъниха този проект за свръхкомпромисно правителство. То може да се случи благодарение на Кунева, на Лукарски, на Радан, на Първанов, на Бареков, а вероятно и на т.нар. патриоти... Те позволиха "осветеното задкулисие" да се върне на власт. Да се осъществи отново историческият компромис между СИК и Европа. Много хора виждат в това път към нормализиране, виждат потенция в търпимостта към политчалгата. Други, като нас, смятат, че това не е ОК.

Трима от петте лидери на Рефбло изринаха земята, но успяха да влязат във властта. Кунева дори прие да е директор на водопад, но пред името й да стои табелка с надпис "Вицепремиер". Лидерът на СДС става министър на икономиката - това е един от онези случаи, в които не знаеш къде свършва вицът и къде започва реалността. Рефбло има 6 министри, но 2-ма от тях трудно може да припознае, щото са предложени от ГЕРБ. Смех!

Безкомпромисните декларации на Радан от типа: "Никога Бойко премиер", се редуваха като флагчета на ски писта с реплики от вида: "Имахме само някои забележки." Вярно - и други в Рефбло имаха непоследователни изказвания. Петър Москов нееднократно декларира, че няма да бъде министър, щом е част от преговорния екип на РБ. Кунева също се кълнеше: "101% няма да правим коалиция с ГЕРБ", но



не от Кунева, а от Кънев хората очакваха последователност и твърдост



В резултат на тази отчайваща непоследователност накрая се стигна до плачевната ситуация - ГЕРБ одобри министрите на РБ, а реформаторите не знаеха министрите на ГЕРБ. Новопоявилият се васал Лукарски даже припкаше по коридорите и "мъдро" обясняваше: "Решението за имената на министрите е на премиера след връчването на мандата".

Затова съвсем логично Реформаторският блок не получи нито едно ресурсно министерство, а се нагълта с проблемни ведомства. Получи обезкостеното министерство на икономиката, както и критичните министерства на здравеопазването и образованието. Получи министерството на отбраната, което едва ли ще има ресурс за модернизиране на армията, както и министерството на правосъдието, което едва ли ще може да прокара съдебната реформа. За едното трябват пари, за другото - конституционно мнозинство.

Бърз поглед върху управленската програма на новата власт (справедливо принизена до заглавието "Програмна декларация") затвърждава усещането, че целта на новата власт е самата власт, а не излизането от задълбочаващата криза. Както мъдро някой отбеляза тези дни: "И ние не разбираме от финанси, но не правим от това управленска програма". Не знам кой е този писач на програми, който обещава точно днес "ускорен икономически растеж на българската икономика", както и други общи приказки като "запазване достигнатите нива на социалните помощи и плащания" и "привличане на чужди директни и портфейлни инвестиции", но ако Ленин бе жив, сигурно пак щеше да попита Крестински:



"Глупак или саботьор редактира това?"



Толкова общи приказки само комсомолските секретарки преди 1989 г. можеха да напишат. То са едни реформи, едни магистрали, то са по 1 млрд. на година за Северозапада, то е едно "развитие на културата като национален приоритет" и "приемственост и устойчивост на развитието на въоръжените сили". И тем подобни, и тем подобни.

Те не знаят дали в петък ще са министри, но в четвъртък имат скицирана програма за три мандата и половина. Тъжна история.

Тъжна е историята на непредставените. На онези душици, които в нощта след изборите смекчиха тона към Борисов, обещаваха му безоблачни дни и чакаха на опашка пред кабинета на ГЕРБ, за да се докопат до властта. А сетне, когато вратата пред тях тресна, започнаха да кълнат люто и да се заканват на бъдещата власт. Говоря за ДПС и патриотите. За партията на Бареков въобще не ми се говори. Добре, че Джефри звъннал на Бойко, че да ги приеме... Евентуално.

Добре, а какво да правим без този исторически компромис "Ръка за ръка АБВ и реформаторите да крепят Бойко във властта".

Как какво? Това, което се прави във всяка демокрация, която е нормална, но недорасла за исторически компромиси - ходи се на избори. Трябва да се направи това, което трябваше да се направи след миналогодишните избори - пак вот. Странно е, че днес Радан говори със същите думи срещу предсрочен вот, които употребяваше и Пламен Орешарски преди година и половина... Ако миналата година имаше вот след вота, много лоши неща щяха да бъдат спестени на страната.

Странно е да предпочиташ синьо-червената мъгла и ново задкулисие пред избори. Странно е за нас!
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Бойко Борисов удивително лесно успя да се справи със славната някога десница.
Снимка: Борислав Николов
Само Божидар Лукарски (вляво) честно си признаваше, че иска да е министър на кво да е. Другите лидери на РБ упорито отричаха да имат властови амбиции.
122
41378
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
122
 Видими 
05 Ноември 2014 20:03
а от Кънев хората очакваха последователност и твърдост


Р. Кънев се справи учудващо добре с преговорите до този момент - прояви и хладнокръвие, и твърдост, и необходимата гъвкавост (без да изпада в безпринципност). Изобщо той се очертава като един перспективен политик, макар, за жалост, да е водач на крайно безперспективна партия (в бъдеще може би и на цялата блокарска формация).
Ясно е, че каквото и да беше направил, щеше да бъде медийно оплют - на принципа "що си с шапка, що си без шапка". Ако беше проявил безкомпромисна твърдост, щеше да бъде заклеймен като костовистки сектант. Но понеже се държа като реалист, биде обявен за верен Бойков васал. Което няма нищо общо с реалността. Поне засега.
05 Ноември 2014 20:04
\_/
05 Ноември 2014 20:08
Радан има качества. Трябва да разкара гюбрето около мадам Yes и самата нея , и играе сам на следващите избори. Със собствен политически формат.
05 Ноември 2014 20:08
Та кой възпяваше протестърите лятос?
----------
Сайтът на Генек
05 Ноември 2014 20:12
Д-р Тормозчиян

Патосът тия дни вече взе байгън да става.

Диего Армандович,
какво и защо стори с мнението си???
05 Ноември 2014 20:17
***
05 Ноември 2014 20:17
аз,както и ще го правя за всеки който протестира,а не е на Улицата за да върти опашка и да си пише актив като си дере ризата или си посипва главата с пепел пред камерите.
05 Ноември 2014 20:23
Медиите изиграха активна роля за този преврат и едиствено искреното покаяние (помните ли, имаше и такъв филм?) би могло да ни накара отново да повярваме в добрите намерения на некои автори.

Така е.

Но в днешния текст има не едно много точно попадение.
05 Ноември 2014 20:24
Yowza 05 Ное 2014 20:17
И‌ много колеги от форума пишехме какво ни се готви в политическата тенджура, ако превратът успее...Но тогава газетата беше се самопровъзгласила за вечната опозиция и яко клатеше кабинета на Орешарски защото...нямам представа...опитвам се да налучкам защо.


И ти не ме четеш...

Самоцитирам се: `...нашта проробовладелска преса, която е 99.999% от всичката ни преса...`

Едно не мога да разбера... Откак Свят светува, откак Земята е започнала да се върти, победителите винаги и всякога са заграбвали всичко на победените и са го подчинявали на своя интерес...

Защо някои продължават да вярват на проробовладелската пропаганда, че робовладелците са направили изключение, и са оставили неподчинена на своите интереси нашта преса (т.е. пропаганда) - във всички държави я контролират изцяло - а в България забравили!?
Че те робовладелците в своите държави контролират 99.999% от всичката преса - в България ли ще оставят пресата да е свободна, независима, обективна, безпристрастна!?

Ми недейте така!
05 Ноември 2014 20:28
Но в днешния текст има не едно много точно попадение.


Да, и затова пиша под тази статия. Иначе щях да я подмина както подминавам много други статии.
Но и киселият вкус в устата от ланшните събития тяхното т.н. 'отразяване' стои, нали?
Точните попадения не ме карат да забравя неточните. А те -неточните - бяха твърде много.
Единственият начин да започнем честен разговор е покаянието. Ние сме интелигентни хора - ще разберем и простим.
05 Ноември 2014 20:30
Така Борисов, който слезе от властта преди 21 месеца под натиска на улицата, сега се връща в управлението, носен на щитовете от тези, които се кълняха, че няма да допуснат това.


Връща се с гласовете на над 1 милион избиратели, а не носен от нечии щитове. Тези над 1 милион гласа са крайно неприятен и отчайващ факт. И задължение на политическите анализатори е да обяснят случващото се, а не да си запълват колонките с кръчмарски лакърдии.


До този момент обаче нито един анализатор, щатен вестникар или нещатен сътрудник, не се е опитал да обясни защо след пълния управленски провал на ГЕРБ, в частност и на Борисов, те и той печелят всички избори. Нито един анализатор не е дал задоволително обяснение на този факт!

И това не е случайно - анализът би бил непоносимо неприятен и депресиращ (за читателите, слушателите, зрителите). Затова още от самия ден на изборите колонките се пълнят с всякакви пресмятания кой колко гласа спечелил, колко места взел, как ще се състави мнозинство, кой на кого клекнал, кой се обидил и пр. Което изобщо не е важното и интересното. Това са семки-занимавки, които, при целия си изкуствен публицистичен плам, също обслужват тия, дето уж всички ги заклеймяват под разни измислени термини (кукловодите, задкулисието, КОЙ и т.н.).

Та ние очакваме от Петьо Цеков и колегите му да проявят, за разлика от Радан Кънев, необходимата твърдост и последователност, и да ни просветят защо ГЕРБ печелят изборите.
05 Ноември 2014 20:31
И ти не ме четеш...

Ка щяло да не те чета? Моа ли да те пропущя? Записки си вода даже.
Не знам дали точно газетата е от робовладелските. Нещо не ми пасва.
05 Ноември 2014 20:32
Ех, този път сбърках! Не ми била Галя Горанова авторът, най ми бил Петьо Цеков.
Обаче, от вчера доста се поупражняваха журналята. ИмАха дъвка да дъвчене, което пък,
на мен започва да не ми е интересно.
Няма да споменавам за постовете под вчерашните статии и къде ли не в нетпространството.
Много хора се бяха разгърнали, голямо писане падна...
Все още ми горчи подкрепата за ББ. И аз се чудя, както се чудят и реформаторите за поста на Лукарски,
но продължавам да твърдя, че Реформаторският блок е най-свястното нещо в политиката в България,
въпреки някои разминавания вътре в блока, въпреки недоверието ми към Кунева...
05 Ноември 2014 20:36
Петьо,

Нека да е ясно - не медиите, не световният заговор, не дядо Жозеф, дори не Пеевски натамъниха този проект за свръхкомпромисно правителство. То може да се случи благодарение на Кунева, на Лукарски, на Радан, на Първанов, на Бареков, а вероятно и на т.нар. патриоти... Те позволиха "осветеното задкулисие" да се върне на власт. Да се осъществи отново историческият компромис между СИК и Европа. Много хора виждат в това път към нормализиране, виждат потенция в търпимостта към политчалгата. Други, като нас, смятат, че това не е ОК.

05 Ноември 2014 20:39
Като гледам тука най-много биха се радвали на коалиция ГЕРБ+БСП и то не за друго, а заради надеждата ДПС да прекарат и ГЕРБ.
Да запитам критикарите: А вие какво предлагате? Коалиция на всички срещу ГЕРБ? Не става! Правителство на ГЕРБ, заложник на ДПС повече ли ще ви хареса?
Засега не чух нито едно разумно и реалистично предложение. БСП не искат да са във властта, с кого да се парви правителство?
Ако се отиде на нови избори те няма да решат нищо. Най-много малките партии да отпаднат, а ДПС да стане втора сила.
05 Ноември 2014 20:45
Forza NATO, интернета нещо прещрака и помислих, че се е дублирало.
Смисълът беше, че орелът, ракът и щуката са наети от избирателите да издърпат каруцата на пътя, а не да я дърпат всеки към своята къща. Това не могат да го проумеят и наетите и коментиращите и дърпат чергата на другарчето към себе си.
Наистина байгън от смешен патос и кръчмарско юначество. Време е за изтрезняване.
05 Ноември 2014 20:47
Кънев имал качества.. само дето никой не ги е виждал още. Освен, че прави това което Костов му каже..

Създаването на правителство не е еднократен акт, не е сделка дето подписваш и готово. РБ това не могат да разберат - хвърлиха огромно количество негативна енергия в създаването на правителството.. просто не ми се мисли, какво ще става когато трябва да се решават реални проблеми.. за всеки проблем - пак ли толкова време ще се хаби?


Коалиция с РБ е най-лошата възможна. Просто защото РБ са кукли на конци, поне някои от тях.. и не могат сами да си закопчеят копчетата даже.
05 Ноември 2014 20:49
РБ са просто скандалджии .. щели да чупят ръце.. ей така за спорта, щели да правят реформи.. те не знаят как се управлява, реформи щели да правят.
05 Ноември 2014 20:52
Те позволиха "осветеното задкулисие" да се върне на власт.

За голямо съжаление има и по-лошо. "Кулисието" и то да бъде набутано в задкулисието и последния да изгаси лампата, ако и тя не е изгоряла като актьорите.
05 Ноември 2014 20:53
Рефбло, рефбло... Ама ние тук у форумо си го знаехме отдавна всичко, що го е писал Петьо Цеков. Пророчеството си беше ясно още щом се появи Кебло с БЕЛИЯ КОН. Затова предлагам на новоизпечените васали да си им викаме домашно Кефбло. Поради няколко причини - те са във властта за кеф на ББ, блок са в много отношения
и със сигурност са още БЯЛ КОН. Не вярвам да им стигнат силиците да бъдат троянски такъв, макар че г-жа Директорката на Водопада има опит с торпилирането на националните интереси на България.
Всъщност, като четях вчерашния списък с министерските предложения, ми се дощя да е имало нейде търпелив работлив журналист, който до всяко име да сложи по една култова реплика от предизборната кампания.
"Никога няма да се съгласим ББ да е премиер!"
"Ако нямам мнозинство, връщам мандата!"
и прочие. Та да може хората, гласували за правителството на лъжците да си го разпечатат и да си го залепят до огледалата в баните. Сутрин като се бръснат/сресват/мият си зъбите - да си го четат. И следващия път да гласуват пак за този кабинет.
Да не забравя, може да се илюстрира с бременна скарида, казваща ясно "Yes!"
05 Ноември 2014 21:10
Тоест, авторът като рикае така гороломно против постигнатото с триста зора споразумение за съставяне на правителство, какво и кого предлага като алтернатива?
Като вопие за нови избори и избори безкрай, кого ни предлага да подкрепим?
Аман веке от празнословни критики, неконфериращи по никой начин с реалността!
05 Ноември 2014 21:13
До този момент обаче нито един анализатор, щатен вестникар или нещатен сътрудник, не се е опитал да обясни защо след пълния управленски провал на ГЕРБ, в частност и на Борисов, те и той печелят всички избори. Нито един анализатор не е дал задоволително обяснение на този факт! И това не е случайно - анализът би бил непоносимо неприятен и депресиращ (за читателите, слушателите, зрителите).

По-скоро труден, дори невъзможен. По същия начин не може да бъде обяснено защо музиката така драстично се изроди в чалга. Има нещо в сегашната деградация което я прави загадъчна и необяснима. Да чуеш разговора между Борисов, Найденов и Кокинов и после да гласуваш за ГЕРБ, да правиш коалиция с тях... Няма рационално обяснение, а най-вероятно не може и да има. Чисто емпирично установяваш че общественият организъм умира, и с това анализът се изчерпва.
05 Ноември 2014 21:13
Естествено, целта на опозицията БСП -ДПС- Атака оттук - нататък ще бъде, да забива клинове между ГЕРБ и РБ.А тук ще се вдигат усърдно палчета на подобни статийки.
05 Ноември 2014 21:14
До този момент обаче нито един анализатор, щатен вестникар или нещатен сътрудник, не се е опитал да обясни защо след пълния управленски провал на ГЕРБ, в частност и на Борисов, те и той печелят всички избори. Нито един анализатор не е дал задоволително обяснение на този факт!

Виждам поне два факта:
1. Неоспоримия гьонсуратлък на Борисов, способността му да лъже, без да му мигне окото, да присвоява чужди заслуги и едновременно с това да оплюва от глава до пети собственика на тези заслуги.
2. Безкрайно много общински служители в общините, в които ГЕРБ има властта. Това е вид корпоративен вот.
Има и още, но ме мързи да пиша, пък и кой ли се вслушва?
05 Ноември 2014 21:20
Няма рационално обяснение, а най-вероятно не може и да има.

Май има практично обяснение. Има една стара като света приказка за онази майка чистофайничка която така изтръскала коритото от помията, че и бебето отишло в реката. Ако някои тука се разпознаят, приликата е само случайна.
05 Ноември 2014 21:21
Как какво? Това, което се прави във всяка демокрация, която е нормална, но недорасла за исторически компромиси - ходи се на избори. Трябва да се направи това, което трябваше да се направи след миналогодишните избори - пак вот. Странно е, че днес Радан говори със същите думи срещу предсрочен вот, които употребяваше и Пламен Орешарски преди година и половина...

Нема лошо.
И язе искам избори до дупка.
Ама срещу предсрочен вот говори и бай Мишо.
Как си я представяте тая работа, цръвените бабички да одят в преспите посред зимата на избори. Вънка вие гладен вук.
Аууу...
05 Ноември 2014 21:21
Естествено, целта на опозицията БСП -ДПС- Атака оттук - нататък ще бъде, да забива клинове между ГЕРБ и РБ.


О, грешиш, драги! Боклукът го предпочитаме сметен на куп. Неразделни нека бъдат!
05 Ноември 2014 21:24
До този момент обаче нито един анализатор, щатен вестникар или нещатен сътрудник, не се е опитал да обясни защо след пълния управленски провал на ГЕРБ, в частност и на Борисов, те и той печелят всички избори.

Въпросът е обърнат и затова не можеш да намериш отговора.
А отговорът е лесен.Не Борисов печели избори,а другите ги губят.Другите са толкова зле,толкова са противни,че Борисов с лекота печели срещу тях.
05 Ноември 2014 21:26

О, грешиш, драги! Боклукът го предпочитаме сметен на куп. Неразделни нека бъдат!

БСП-ДПС форевър,каиш?
05 Ноември 2014 21:26
И тук чета за преврати. Чета и си мисля - защо все на нашата Партия се случва това? Ако тя не прави преврат, срещу нея правят? Ако няма преврат, все ни се струва, че има. Започвам да си мисля, че е генетична обремененост ? Наследствена болест - един вид
05 Ноември 2014 21:29
Малко самохвално, но...
Su38
13 Ноември 2013 19:38
Освен това - cui bono! Пък и за какъв дявол да плаща, след като има глупаци, които да му вършат работата абсолютно безплатно? Откога говоря, че РД (ДСБ) и ГЕРБ са естествени съюзници. Щат не щат, РБ трябва да играят по свирката на Борисов или за Борисов, защото ако свършат протестите, те са изгубени. Борисов пък търка ръце, щото има кой да му вади кестените, освен това съществува опцията да бъдат изритани, след като му свършат работата. Изритани не от Борисов, а от избирателя.
Просто Борисов е заложил капаните и чака плячката... А мишките се тикат да влизат...

Актуално, нали?
05 Ноември 2014 21:29
Въпросът е обърнат и затова не можеш да намериш отговора.
А отговорът е лесен.Не Борисов печели избори,а другите ги губят.Другите са толкова зле,толкова са противни,че Борисов с лекота печели срещу тях.


Абсолютно!
05 Ноември 2014 21:31
Това, което се прави във всяка демокрация, която е нормална, но недорасла за исторически компромиси - ходи се на избори. Трябва да се направи това, което трябваше да се направи след миналогодишните избори - пак вот.

И след поредния вот - пак същите тулупи, уважаеми авторе.
Същите тулупи...
Но за статията - !
05 Ноември 2014 21:37
Трябва да се направи това, което трябваше да се направи след миналогодишните избори - пак вот.

Ако тогава се бе направило,нямаше да се стига до сегашната ситуация.Тогава БСП трябваше да върне мандата.
05 Ноември 2014 21:38
Да чуеш разговора между Борисов, Найденов и Кокинов и после да гласуваш за ГЕРБ, да правиш коалиция с тях... Няма рационално обяснение, а най-вероятно не може и да има.

Прави Ви чест това изказване, unperson
05 Ноември 2014 21:41
Напротив, Тормозчиян, Радан Кънев изпадна в безпринципност доста отдавна. За мое искрено съжаление, защото му бях фен и силно се надявах на него.

1. Радан Кънев изпадна в безпринципност най-напред миналата година, когато позволи формацията-фантом БЗНС на Н.Ненчев да бъде приета в РБ. Докато зад малките формации на СДС на Б. Лукарски и НП"Свобода и достойнство" застанаха по около 1.3% (40,000, или общо 80,000) от избирателите на миналите парламентарни избори през 2013, то за партията-фантом на Ненчев имаше цифром и словом две хиляди избиратели. За мен единственото обяснение за равнопоставеното приемане на БЗНС на H.Ненчев в РБ е покупката на това място. За което съм сигурен, че Радан Кънев е наясно.
2. Радан Кънев продължи с безпринципното си поведение, когато позволи на други политически субекти да си купят места като пратньори на РБ в предизборната коалиция за изборите през 2014 - - партията на Б.Великов, както и сина на кмета на Хасково. Едва ли ако Р.Кънев се бе противопоставил категорично, това щеше да се случи.
3. Самите преговори с ГЕРБ за съставяне на ново правителство, в които Радан Кънев активно участваше, са показател за пълна безпринципност.
На тях ГЕРБ наложи в правителството същите компрометирани фигури, заради които хората излязоха на улиците. Имам предвид и бъдещия финансов министър Владислав Горанов, и земеделския Десислава Танев ( ясно свързана с ТИМ), и спортния Красен Кралев ( свързан с “Лидер” на Ковачки и корупционни практики още от времето на М.Севлиевски като министър през 2005) . Дори един Вежди Рашидов, който още преди две години публично декларира, че няма да се занимава с парламенти и правителства повече, бе поставен пак там, на старото място, за да си “върне” потъналите в КТБ милиони. Ясно е как ще го направи. За целия този безпринципен състав на проекто-правителството стои и безпринципността на Радан Кънев.
4. Ако ти една година повтаряш, че искаш конституционни промени относно съдебната система, както и законови промени относно образованието, здравеопазването и обществените поръчки и търгове, какъв е смисълът да правиш правителство и да участваш в него, ако всички тези неща не са ясно договорени и очевидно няма да се случат. Защото няма правителство и мнозинство, които са поели ангажимента те да се случат – обявената проекто-програма на правителството представлява общи приказки и лафчета.
05 Ноември 2014 21:46
Ясно е как ще го направи.

Как?
05 Ноември 2014 21:48
Имаш предвид как Вежди Рашидов ще открадне 2-3 млн. като министър на културата ли?
05 Ноември 2014 21:50
До този момент обаче нито един анализатор, щатен вестникар или нещатен сътрудник, не се е опитал да обясни защо след пълния управленски провал на ГЕРБ, в частност и на Борисов, те и той печелят всички избори. Нито един анализатор не е дал задоволително обяснение на този факт! И това не е случайно - анализът би бил непоносимо неприятен и депресиращ (за читателите, слушателите, зрителите).

По-скоро труден, дори невъзможен. По същия начин не може да бъде обяснено защо музиката така драстично се изроди в чалга. Има нещо в сегашната деградация което я прави загадъчна и необяснима. Да чуеш разговора между Борисов, Найденов и Кокинов и после да гласуваш за ГЕРБ, да правиш коалиция с тях... Няма рационално обяснение, а най-вероятно не може и да има. Чисто емпирично установяваш че общественият организъм умира, и с това анализът се изчерпва.

Ние българите нямаме позитивен пример от последните 25 години преход. Не се сещам за нито един от елита, бил той политически, икономически или културен, който/която да е даже донякъде в бяло. Всички са в сиво-черни тонове, от Азис и Карамански до редица главни прокурори и конституционни съдии или политици (Всички).
Моите пет стинки в казана с обясненията: Това са 25 години на деструкция, на разрушаване. Защо така стана, как - не се занимаваме с това , поне за момент. Това са 25 години на демодернизация и деградация. Материално и духовно. И най успешните хора за този период от време са и най успешните разрушители. Крадци, мошеници, приватизатори, псевдо политици, чалгаджии - хора, които най добре виреят в тази среда на гниене и разрушение. Гнилостни щамове.
Много хора - някои по рождение, голяма част индуктивно, поради средата си, търсят репери за подражание, те искат да се ориентират по първите. Бойко е такъв фар за тях. Когато е трябвало - комунист и възродител ; когато е трябвало - контарбандист и мутра, когато е трябвало - натовец, европеец и политик. Важното е да е на печелившата страна. Ами ето, това е, много хора се припознават и искат да се припознаят в него; искат и те да са на печелившата страна - в периода на загубата ни като общество, да са печеливши като индивиди... Не ги интересува някаква справедливост, или рационалност - искат да са и те победители в тези 25 годинии на сриване. Затова Бойко им е знаме.
05 Ноември 2014 21:54
Имаш предвид как Вежди Рашидов ще открадне 2-3 млн. като министър на културата ли?

Да, това имам предвид.
При положение че будните бесепе и депесе са в опозиция...
05 Ноември 2014 21:56
как Вежди Рашидов ще открадне 2-3 млн. като министър на културата ли

С Авиоотряд 28, в чували?
05 Ноември 2014 22:02
С Авиоотряд 28, в чували?

Не-не, с двойнодънните бусове, дето хартисаха от Костинброд...
05 Ноември 2014 22:05
Така, както например крадеше министър Миро от ГЕРБ, когато бе начело на земеделското министерство ( с помоща на млади бивши сътруднички-духачки на огън и други работи). Или министър Даниел Вълчев, когато бе просветен министър от НДСВ ( с помоща на протежето си Димитър Танев, тогавашен главен секретар, а сега фронтмен в РБ - нагласени експресни поръчки на близки фирми ( с които ще си делкат парите) за реклами във фейсбуци и туитъри, експресни договори с външни консултани за оценяване на въздействието на не-знам-какво- си ( пак с фирми на близки лица, с които ще си делкат парите). Покрай "Лувъра" пък ще има договори с външни консултанти за оценка на не-знам к'во си. Това е начина, по който от доста време насам министрите правят пари в България. Те повечето в РБ за това и се натискаха да влизат в управлението. Не за да правят реформи, а да крадат. Надявах се, че "здравите сили" в РБ в лицето на Радан и няколко други ще се наложат, ама явно и те не са били достатъчно здрави.
05 Ноември 2014 22:16
rego
05 Ное 2014 22:05

Прав си, така се крадне.
Ще видим обаче опозицията дали ще бъде опозиция, и ще се постарае да прекрати тези практики, или просто ще почака, докато пак се добере до власт/пари...
05 Ноември 2014 22:24
дами и господа,другарки и другари ,и тук таме насядали кибици.....утре е четвъртък.Нов ден,нов акъл-стари циркове.Бързате кат пърлета пред майките си,чакайте да видите пак къф кюляф ще ви спретнат тия маскари и да се смеете на днешните си коментари.Чакайте бе-до гласуването в петък,ако изобщо се гласува в петък,трижди ще се отрекат.Яваш бе апап,къде припкате?Ще каже човек че всички сте емигранти и забравяте къде живеем?Още що извъртания ще има,що коалиране,копулиране,отричане,внезапно бликнала любов,прозрения и катарзис,откровения и обикновени чудеса,евроценостни пазарлъци и библейски предателства....вземете си пуканки и се насладете на изпълненията на карагьозчиите,що се хабите да се дърлите?
05 Ноември 2014 22:36
Продължавам да твърдя, че Реформаторският блок е най-свястното нещо в политиката в България.

Luna,
05 Ноември 2014 22:36
Да ви опресня паметта ...



date: 10/22/2008 7:18
refid: 08SOFIA672
origin: Embassy Sofia
classification: CONFIDENTIAL
destination:
header:
VZCZCXRO1035
RR RUEHFL RUEHKW RUEHLA RUEHROV RUEHSR
DE RUEHSF #0672/01 2960718
ZNY CCCCC ZZH
R 220718Z OCT 08
FM AMEMBASSY SOFIA
TO RUEHC/SECSTATE WASHDC 5469
INFO RUEHZL/EUROPEAN POLITICAL COLLECTIVE

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 SOFIA 000672

SIPDIS

E.O. 12958: DECL: 10/22/2018
TAGS: PGOV, BU

SUBJECT: СЛЕДВАЩИЯТ БЪЛГАРСКИ ПРЕМИЕР

...

8. Една от устойчивите черти на Борисов е неговата нужда от чуждестранно утвърждение. Той се стреми към контакти със САЩ най-вече за да демонстрира отношенията си с американски политици

и органи на реда. Очакваната победа на доминираната от неговата личност ГЕРБ на предстоящите избори илюстрира политическата незрялост все още в България и продължаващата вяра в "спасителя", който бързо ще реши проблемите.

Нуждата на Борисов от нашата благословия и неговото свръхего са силни инструменти, които можем да използваме в посока превръщането му в сполучлив национален лидер. Неговата суета и нуждата му от утвърждение могат да са лост, с който да тласкаме него и партията му към модерна политическа формация, която естествено да изглежда реалният партньор САЩ. Но при всички случаи, ако Борисов победи, това би означавало продължителна работа.

Макълдауни



date: 5/9/2006 10:04
refid: 06SOFIA647
origin: Embassy Sofia
classification: SECRET//NOFORN
destination:
header:
Tim W Hayes 02/11/2009 11:09:57 AM From DB/Inbox: Search Results
Cable
Text:
S E C R E T NOFORN SOFIA 00647
CXsofia:
ACTION: POLEC
INFO: AID DCM FAS FCS DAO PAO AMB POLM RSO
DISSEMINATION: POLE
CHARGE: PROG
APPROVED: AMB:JBEYRLE
DRAFTED: POLEC:JSENIOR
CLEARED: DCM:JLEVINE, POLEC:BFREDEN, POLMILNEMEC, RSO:TBURKES
VZCZCSFI326
PP RUEHC RUEHZL RUEAIIA
DE RUEHSF #0647/01 1291004
ZNY SSSSS ZZH
P 091004Z MAY 06
FM AMEMBASSY SOFIA
TO RUEHC/SECSTATE WASHDC PRIORITY 1871
INFO RUEHZL/EUROPEAN POLITICAL COLLECTIVE PRIORITY
RUEAIIA/CIA WASHINGTON DC PRIORITY

S E C R E T SECTION 01 OF 03 SOFIA 000647
NOFORN
SIPDIS
E.O. 12958: DECL: 05/09/2016
TAGS: PGOV, PREL, PINR, MARR, ASEC, KCOR, KCRM, BU
SUBJECT: НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ: ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ, СЕНЧЕСТИ ВРЪЗКИ

Classified By: Ambassador John Beyrle, for reasons 1.5 ( and (d).
13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата".

14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл" в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда танто-за-танто, публичните договорки на Борисов с „Лукойл" са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.

Коментар: Влияние върху интересите на САЩ

----------------------------------------

15. (S/NF) Бойко Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика. Той вероятно е способен да изпълни заканата си да свали настоящето правителство, макар и не без помощ отвътре от управляващото мнозинство. Във всеки случай, малко хора очакват той да предприеме стъпки преди президентските избори през ноември или преди планираното присъединяване на България към ЕС на 1-ви януари. Борисов силно подкрепя близки отношения със САЩ, и е в позиция да подпомогне някои американски интереси в страната. Неговото ясно послание към националистическите избиратели може да го вкара в конфликт с някои политики на САЩ, но той също е в състояние да предизвика по-позитивно разглеждане на образа на Съединените щати в обществото.

16 (S/NF) Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Ние трябва да продължим да вървим по тънката линия между това, да бъдем експлоатирани от пропагандистката машина на Борисов или да отблъснем един изключително популярен и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер. С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа.

КРАЙ НА КОМЕНТАРА

Байърли



Съвсем скоро отново ще си имате премиер с канапче около топките, което лесно се проследява до ембасито и по-нататък - до Държавния департамент ...

Те знаят, че той знае, че те знаят ...

Е, може да поздравите ... SIMO. Отново поема на ръчно управление нещата тук. Защото притежава доказателства, които могат да запратят Борисов в Ахеронта за часове.

Затова и РБ са така нужни на предстоящото му управление. Френетични и фанатизирани русофоби, те са така удобни да обосноват последващата верноподанна на САЩ враждебност към Русия и руските интереси в България. Защото за това става дума, както скоро предстои да разберете.
05 Ноември 2014 22:36
Не виждам основания да се хулят "глупавите, наивните, неразумните" българи. Мутраджиите взимат 15,6% от гласовете на всички имащи право да гласуват, което си е провал. И с тези проценти пак имат 84 депутати, а не предишните 116. Пак провал. Сами не стават за нищо. И все по-малко ще стават.
ДПС заоби ханджар на БСП в гърба еднозначно в полза на ГЕРБ, преди тях поне десет чекии заби на партията сер гей. И какво? През 2009-а БСП имаше 41 депутати, сега 39 - долу-горе същото. Но понеже е партия, макар и скапана, а другите не са пратии, има шансове да си върне позициите, което е правила неведнъж. Докато другите ще се разкапят окончателно и безвъзвратно.
Както си бяха сбирщина от гяволета, пребоядисани комсомолски активисти и просто продажници и предатели, тези, които "събираха стотици хиляди по площадите" сега са същата сбирщина, но с напълно головодни боклуци дори на първите позиции. От появата на куневското ДБГ и досега тази политическа измет се ползва от огромни външни и вътрешни бонуси, но е безпомощна да придобие самостоятелна тежест. Остана й да се прикачи или по-скоро да я прикачат към гербаджиите, за да могат заедно да изглеждат нещо впечатляващо и поне малко годно за управление. И пак не изглеждат!
Избирателите на 5 октомври лишиха от перспектива цялата политическа "класа", освен донякъде старата партия. Сегашната заешка топурдия покрай скалъпването на някакъв кабинет е възможна само под бясното пропагандиране на лайтмотива "Как така нови избори, то ще е ужас!!!". Авторът е прав в това, че много по-справедливо и разумно е такива да се проведат. Ако все пак се формира кабинет, той ще действа само в угода на едни чужди интереси и ще се провали с гръм и трясък.
Не Мухобойко е Големият гявол, изработил всички да му прислужват. Външният фактор е този, който ги натиска да да влизат в сглобката. Очевадно е, че който подкрепи с подпис този кабинет, ще изгори. Не е нужно да са много умни, за да загърбят гербаджиите и да ги оставят да се изпържат окончателно само с ДПС. Но склоняват, особено "реформаторите", които отдавна са си дали гъзовете под наем. За ПФ да подкрепи ГЕРБ/РБ е самоубийство. Както го е направил Цеков, други утре също ще слагат пред определението им за патриоти съкращението "т. нар." и ще бъдат прави. Все не ми се вярва да го сторят, но...
05 Ноември 2014 22:38
Кой гласува за ГЕРБ - работещи с висше и средно образование на възраст/ като проценти/ 1. м/у 45 - 50 и над 60 г. 2. 18 - 40, живеещи в София, областните и големите градове. Това са хората на чийто гръб се крепи държавата. Натисни тук Натисни тук
И ако утре тръгнем към нови избори, какъв ще е резултатът? Някой по - горе го е написал - приблизително същия. Пак ГЕРБ ще прави коалиция, пак долу - горе със същите. Месец май 2013 няма да се повтори! Заради трудността в повторение на Костинбродски преврат.
05 Ноември 2014 22:53
Кой гласува за ГЕРБ - работещи с висше и средно образование на възраст/ като проценти/ 1. м/у 45 - 50 и над 60 г. 2. 18 - 40, живеещи в София, областните и големите градове. Това са хората на чийто гръб се крепи държавата.

Славе, това се екзит-полови идеи, където никой не е длъжен да казва истината за себе си, нещо като форум
А дали някой вече е сравнил резултатите с предвижданията на същите агенции от преди изборите? Чисто любопитство.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД