:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Секс, лъжи и правителство

Проектосъставът на кабинета показа, че се търсят не хора за постовете, а постове за хората. И че се утвърждава моделът “кой”
Снимка: Борислав Николов
Изнеслите основната част от изтощителните преговори Томислав Дончев и Румяна Бъчварова ще станат вицепремиери.
Нека сме наясно. Всяко правителство се нуждае от кредит на доверие, дори в най-лошото има добри министри. В момента обаче се ражда вторият кабинет на ГЕРБ и не може да бъде подмината една важна характеристика на родилния акт - пръква се в лъжа. Доста лъжи. Завиждам на оптимистите, които твърдят, че един такъв кабинет може да донесе добрини на България. Но нека, вярата крепи човека.

Първата лъжа е, че това правителство е алтернатива на модела "кой". Умните и трезвомислещи хора в България знаеха, че "кой" пак ще бъде решаващ фактор, но представители на сега съставящия се кабинет и партии, които го подкрепят, твърдяха - "борим се с "кой", той е злото на България, ще го махнем, алтернатива сме му". Това бе и мотото на предизборната им кампания. Присъствието на Владислав Горанов като финансов министър (не е само той), отдавна известен с контактите си с Делян Пеевски, а и зам.-министър при първоначалния възход на КТБ, категорично опровергават тези обещания. Оборва ги и



задаващата се решаваща роля на ДПС



в парламента. Сбъдва се и основното желание на Лютви Местан - мнозинство без националистите (Патриотичният фронт заяви оттегляне на подкрепата). Без националистите всяко дву- или трипартийно правителство става заложник сега или по-късно на ДПС.

Втората лъжа е на РБ. Блокът бе конструиран като субект с недвусмисленото послание "не искаме ГЕРБ да се върне във властта". Сега ГЕРБ са не просто върнати. Връщат се с две трети от министрите, с които паднаха от власт. Начело с Борисов. РБ не ги гледа, ами им съучаства. Помним клетвите на Меглена Кунева "никога с ГЕРБ", на Радан Кънев "никога с Борисов". Сега са си семейство и ни чакат да повярваме, че същият този Борисов ("престъпник по душа" по думите на друг представител на РБ - Цветозар Томов) е приемлива фигура за български премиер, реформатор. Ако реформаторите вярват, че Борисов може да е реформатор, то жална й майка на самата реформация.

Третата лъжа е, че през този месец, в който ГЕРБ и РБ преговаряха, са обсъждали "програми, политики и стратегии", както ни уверяваха. Пълна лъжа е, видно е по разпределението на министерските кресла. Та коя програма или стратегия би изискала Божидар Лукарски да е министър на икономиката? Кое от способностите или от биографията му определят необходимостта той да поеме този важен и обемен сектор? (Че е бил юрисконсулт на Агенцията за приватизация преди 12 години?).



Смешно и обидно нелепо е.



С какво земеделецът Николай Ненчев е заслужил да е министър на отбраната, също не е ясно. Не се разбира и какво различно ще вършат Меглена Кунева и Томислав Дончев като вицепремиери, след като "европейските въпроси" (Кунева) се покриват с еврофондовете (Дончев).

Всъщност всичко е ясно. Ясно е, че са търсени не хора за постовете, а постове за хората. Потвърди се и от номинацията на Ивайло Калфин за социален министър (след като на РБ като старши партньор се пада дипломацията, на АБВ остава социалната сфера). "Постове за хората" е стар похват да съставяне на българско правителство, но нали сега щеше да е различно?

Та това, общо взето, е 91-вото българско правителство, устремено да решава изключително тежки проблеми в икономиката, енергетиката, финансовата и социалната сфера. Изправено пред реформи, в името на които идва. Оптимистите, на линия ли сте още?

Забелязват се и още няколко интересни особености в проектосъстава на новия кабинет.

Най-напред това са овладените от ГЕРБ министерства, в които се разпределят най-много пари - на финансите, околната среда, регионалното развитие и земеделието (ето защо безенесарят Ненчев е на отбраната, земеделието е заето). Обратно - на реформаторите са оставени най-проблемните ведомства - на здравеопазването, образованието, правосъдието. Социалното недоволство в първите два ресора винаги е огромно, батакът при тях е най-дълбок, там най-често се сменят и министри. Правосъдието пък е хем каша, хем под постоянното критично наблюдение на западните партньори. Ясно е защо Борисов



хвърля тези горещи картофи в ръцете на реформаторите,



не е ясно обаче те съзнават ли капана, в който влизат. А колкото до факта, че лидерът на ГЕРБ повтаря две трети от министрите си, то трябва да кажем, че или много си ги харесва, или просто - "това е материалът, друг няма".

Румяна Бъчварова може да се окаже полезна, особено с ресора "коалиционни въпроси". Набра стаж като главен преговарящ и говорител на Борисов по сложни въпроси, които той не разбира или не му се занимава. За Томислав Дончев трудно ще се намерят възражения. За някой от ресорите, като спорта например, отсега мирише на корупция, и то много.

Накрая ще се спрем на АБВ и следствията от "внезапното" й включване чрез Ивайло Калфин, новата Масларова. Включването показва, че Борисов се е обърнал за помощ към стария си приятел Георги Първанов за парламентарна подкрепа. БСП има повод за радост, лявото изведнъж се разшири. Включването показва също, че РБ няма против да е коалиционен партньор и на "партията на агент Гоце".



Можеше ли да е различно?



Не може без компромиси в тази сложна и трудна ситуация, казват реалистите. Вярно е - не може. Обаче е вярно също, че коалиция Борисов-Гоце-реформатори не подсказва реформи. Тя вещае още по-голямо задкулисие, тържество на "кой" и любов, която ще се изроди (ако вече не е) в порно.

Впрочем, тези дни низвергнатият уж Местан вдигна мизата - "подкрепа не 300, а 600 за на новото правителство". При условия. 600 дни, бройте ги на календара, остават точно до президентските избори.

Някои от министрите в проектокабинета са известни с контактите си с Делян Пеевски, а ДПС отново ще има решаваща роля в парламента.

 Някои от министрите в проектокабинета са известни с контактите си с Делян Пеевски, а ДПС отново ще има решаваща роля в парламента.


11
7750
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
05 Ноември 2014 20:09
Вярно е, но аз вече четох форума...
------------
Сайтът на Генек
05 Ноември 2014 20:41
Виждам едни хора искат избори след избори и да няма правителство в сегашния важен момент за държавата. Засилили сме се към дълбокото...

А за правителството - ами представителна извадка е на избирателите.
05 Ноември 2014 21:08
Втората лъжа е на РБ. Блокът бе конструиран като субект с недвусмисленото послание "не искаме ГЕРБ да се върне във властта". Сега ГЕРБ са не просто върнати. Връщат се с две трети от министрите, с които паднаха от власт. Начело с Борисов. РБ не ги гледа, ами им съучаства. Помним клетвите на Меглена Кунева "никога с ГЕРБ", на Радан Кънев "никога с Борисов". Сега са си семейство и ни чакат да повярваме, че същият този Борисов ("престъпник по душа" по думите на друг представител на РБ - Цветозар Томов) е приемлива фигура за български премиер, реформатор. Ако реформаторите вярват, че Борисов може да е реформатор, то жална й майка на самата реформация.




Измет при изметта, боклук при боклука ...
05 Ноември 2014 21:14
Няма да изказвам отделно мнение тук - реферирам към мнението си под статията на Петьо Цеков!
Еднакви мнения за еднакви статии!
05 Ноември 2014 21:26
Защо се учудвате за калфата? Той има исторически заслуги към дясното.
05 Ноември 2014 21:30
Su38
13 Ноември 2013 19:38
Освен това - cui bono! Пък и за какъв дявол да плаща, след като има глупаци, които да му вършат работата абсолютно безплатно? Откога говоря, че РД (ДСБ) и ГЕРБ са естествени съюзници. Щат не щат, РБ трябва да играят по свирката на Борисов или за Борисов, защото ако свършат протестите, те са изгубени. Борисов пък търка ръце, щото има кой да му вади кестените, освен това съществува опцията да бъдат изритани, след като му свършат работата. Изритани не от Борисов, а от избирателя.
Просто Борисов е заложил капаните и чака плячката... А мишките се тикат да влизат...
05 Ноември 2014 23:46
Всички партии в парламента са производни от мафията/олигархията и както и да се чифтосват за правителство неизбежно ще възпроизведат системата Кой в един или друг вариант. Ако има нови избори статуквото ще се възпроизведе отново. Това не е в интерес и на демократите в страната поне докато не се появи независима от мафията политическа сила със сериозна обществена подкрепа. За съжаление, това е ахилесовата пета на българите - не могат да се самоорганизират. Единствената организираща сила в страната е организираната престъпност - т.е. мафията, на която погрешно и викат олигархия. На нея дължим и СДС и ДПС и ГЕРБ и вся осталная... Вижте как бързо запълват всяка капия и ниша в политическото пространство - с бареци, фронтоваци. Б момента в който стана ясно, че Атака вече не може да води баламите патриотари, как бързо и намериха дублъор. Няма празно, няма лабаво.
06 Ноември 2014 06:03
Моралните си показаха новия морал. Като ви говорят за нов морал плашете се, не се радвайте! Който не е разбрал, че някои бяха на улицата за постове, значи е кръгъл идиот. А пък, който не еразбрал, че революция не се прави с помощта на частните медии /собственост на хората с пари/ олигархията/ е още по-голям идиот. Още като видяхте, че президента милионер, отроче на бившата номенклатура и ЗА протеста и Прокопиева ходи при студентите, не се ли усетихте, бре?! Ей много балъци в тази държава и как искате да се оправи? Сега чакайте Борисов и компания да ви оправят. Вече си знаете как.
06 Ноември 2014 09:09
Чудя се, дали има поне един гласувал за АБВ, който да е доволен от действията на избраниците си?
06 Ноември 2014 10:43
Нищо ново под слънцето. Държавната хранилка винаги е била мощен стимул за всякакви, меко казано, неморални действия. Нима някой е очаквал, че партиите или коалициите участвали в изборите няма да направят всичко възможно, за да се докопат до властта, вкл. и с цената на действия обратни на тези, с които са успели да подлъжат хората да гласуват за тях на изборите? Още преди да започнат "преговорите" беше ясно, че почти всички са готови на всякакви отстъпки, само и само да са в властта. Май само АТАКА и БСП се очертаха като опозиция още в началото. Даже ББЦ на Бареков някак си се сниши, промени името си на нещо, което не се запомня и покорно и мълчаливо зачакаха благоволението на ГЕРБ да ги допусне и тях до държавната копяня.
06 Ноември 2014 18:13
Измет при изметта, боклук при боклука ...

По-голяма измет и боклук от червената изедница БСП/БКП и турското ДПС в Историята ни не е имало, особено след 10.11.1989 г. Кабинетът (на марионетката на "КОЙ" ) Олигарски го доказа само за година и няколко месеца. А дано най-после се оттекат в канала, след като им се завърти кранчето към порциите ("Солунската митница" ), та България да се оттърси от отровната плесен и живне малко.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД