:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Еднополюсният свят е пред изпитание

Гледайки структурата на българското общество, ние сме по-скоро част от Изтока, отколкото от Запада, казва арабистът Владимир Чуков
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Владимир Чуков
Владимир Чуков е роден на 22 април 1960 г. в Атина, Гърция. Учи във френски колеж в Тунис, а впоследствие завършва Френската гимназия в София. Дипломира се във факултета по обществени науки на Дамаския университет, Сирия. Защитава дисертация на тема "Политическата партия в Арабския свят през последните две десетилетия (1970-1990). Сравнителен анализ" и получава степента "доктор". През 1998 г. става доцент, през 2005 г. - доктор на икономическите науки, а през 2007 г. - професор. Преподава в редица български университети: Варненски свободен университет, Софийския университет "Св. Кл. Охридски", Нов български университет и др.





- Да започнем с едно събитие, което потъна около празниците. Колко достоверна е информацията, появила се в някои арабски и израелски медии, че агент на израелската разузнавателна агенция Мосад, внедрен в "Хизбула", е в основата на атентата в Сарафово?

- Появи се информация, че е арестуван високопоставеният офицер от отряд 910 за външни операции на "Хизбула" Мохамед Шурба. Обвинен е, че е вербуван от Мосад и той стои зад провалени операции на "Хизбула", в това число и в България. Доколко обаче е истина, или това е двойна игра, не се наемам да прогнозирам. Има твърде много неясноти и съмнения, че е битка между разузнаванията на Израел и "Хизбула".

- Самото разследване на атентата в Сарафово, начинът, по който ни се сервираха доказателствата, в т.ч. и "обоснованото предположение" за участието на "Хизбула", посяха съмнения в официалната версия. Допускате ли, че истината може да е съвсем друга?

- Прокуратурата и ДАНС разпространиха информация за извършителя на ужасното престъпление. Все пак предстои съдебно дело, което ще завърши с присъда. Можем да се досетим каква ще е тя. Подобен тип дела обаче са натоварени с твърде много политика. Зад правната процедура прозира един силен политически слой, тъй като последствията бяха много важни за събитията в Близкия изток. Военното крило на "Хизбула" беше обявено за терористичен субект за ЕС благодарение на този терористичен акт, извършен на европейска територия. Нека обаче видим каква е практиката в подобни случаи досега. През 1994 г. беше осъществена атака срещу синагогата в Буенос Айрес. Обвинени бяха Иран и "Хизбула". Едва през 2006 г. започна делото и бяха посочени конкретни лица за извършители. Събитията обаче впоследствие се стекоха така, че през 2013 г. Аржентина и Иран се договориха за създаването на "истинска международна комисия за разследване на случая". Практически разследването стартира отново. Какво ще стане в нашия случай в дългосрочен план? Трудно да се каже.

- Признаването на Палестина отново занимава международната общност. Франция и още три европейски държави подкрепиха статута й на независима държава. Защо тъкмо когато въпросът влезе в дневния ред на ЕС и ООН, той беше спънат? Може ли да се говори за нов етап на израелско-палестинския конфликт?

- Да, може. Според мен през последните месеци наистина виждаме нов рунд от палестинско-израелската битка. Не случайно той се разиграва на европейска територия, защото Европа е основният донор на палестинската автономия. Нека да припомня, че бюджетът на палестинците е средно около 1 млрд. долара годишно. Техните собствени приходи съставляват само около 5% от тази сума. Всичко останало са заеми или дарения отвън. 50%, или приблизително половин милиард долара, са европейските пари. Т.е. ние, европейците, включително българите, даваме своя принос за съществуването на тази администрация и държава. Американците дават между 200-300 млн. долара. В същото време ние като европейци нямаме силен политически глас. Основният чужд посредник в конфликта са САЩ.

До този нов етап се стигна в момента, в който Палестина получи статут на наблюдател в Общото събрание на ООН преди две години. Тогава тя беше подкрепена с голямо мнозинство в Общото събрание на ООН и това й даде сериозни преимущества. Движеща сила на този процес е едно ново, младо поколение, част от администрацията на Махмуд Абас. Те са завършили в Европа, добре образовани хора, които не желаят да живеят в състояние на окупация. И това ново поколение си иска собствената държава.

Очевидно е, че на този етап не е намерена точната формула по отношение на детайлите - съдбата на еврейските селища, границите, бежанците, статута на Йерусалим и други. Консенсус в позициите на двете преговарящи страни не е постигнат. Няма да е реално, ако посочим датата, на която двете страни ще се договорят. Важното е обаче преговорите да продължават. Бъдещето е на остра конфронтация, но най-вече в международните институции.

- Старото поколение също искаше палестинска държава? Кое е различното?

- Това са вече нови хора, образовани, различни от бойните другари на Ясер Арафат, които организираха саботажи, терористични актове и нямаха достъп до тези правни инструменти, които дава статутът на Палестина като страна - наблюдател в ООН. Сега тези възможности са налице. Страната наблюдател има същите права като страна член, но без право да гласува в ОС. Може да членува във всички институции към ООН и най-важното - в Международния наказателен съд. След проваленото гласуване на 30 декември 2014 г. за получаване на статут на независима държава Палестина се обърна към съда за пълноправно членство. Ако това стане, палестинците ще се опитат да обвинят израелските лидери в извършването на престъпления срещу човечеството. Така след СС на ООН битката Палестина-Израел отива в друга, много важна международна институция.

Палестинците използваха тези правни възможности и за изваждането на радикалното движение "Хамас" от списъка на терористичните организации в ЕС, след като през октомври т.г. Европейският съд промени правните критерии за включването на даден субект в този черен списък. Адвокатите на "Хамас" веднага обжалваха статута на движението и съдиите отсъдиха изваждането на движението от терористичните организации. Федерика Могерини вече заяви, че в 3-месечен срок решението ще бъде обжалвано, но за целта ЕС вече ще трябва да предостави правни доказателства за терористичната дейност на "Хамас", а не да се позовава на публикации в медиите и интернет.

Третият много важен момент е гласуването на резолюцията на ЕП за подкрепа на палестинската държава. Тук вече битката е ляво-дясно. Левите са били винаги "за", докато десните, принципно и нюансирано, са "против". Левите смятат, че подкрепата за създаването на палестинска държава трябва да е безусловно, докато десните са на мнение, че вече взетото решение не е гаранция за автоматично и безусловно признаване. До голяма степен позицията на ЕНП е сходна с тази на американската администрация на Барак Обама.

- Това ли обяснява и френската безусловна подкрепа на Палестина - част от противоборството между лявото правителство на Франсоа Оланд и десните?

- Да. В Европа четири национални парламента подкрепиха създаването на палестинската държава, но с нюанси. Швеция, управлявана от лява коалиция, дори призна директно Палестина. Там, където управляват левите, подкрепата е категорична, там, където са десните - има завоалирани нюанси, както е във Великобритания. Ние, европейците, оставаме разделени. Не можем да формулираме собствен единен глас, което е много жалко.

- Светът днес изглежда по-неспокоен от всякога, раздиран от военни конфликти. Новото пренареждане на световния ред може ли да доведе до трета световна война?

- Това е едно по-скоро конфигуративно, отколкото реално твърдение. Да, наистина има много силни напрежения в различни части на света - в Близкия изток, в Украйна. Очевидно става въпрос за пренареждане на геополитическите пластове. Онова, което ние разбирахме под нов световен ред - еднополюсният, очевидно е пред изпитание. САЩ вече имат много силни конкуренти. Текат нови икономически, политически, дори демографски процеси. Светът се промени. Много ожесточена битка се очертава между отделните центрове. Преди конкуренцията между Изтока и Запада беше чисто идеологическа - комунизъм срещу капитализъм. Сега тази конкуренция в деидеологизиран вид се възражда, но Изтокът е дублиран. Все по-често Русия и Китай вървят заедно, докато по времето на Студената война бяха конкуренти.

- Ние къде сме в тази игра?

- Много ми се иска да си мисля, че сме от страната на държавите, които правят всичко възможно, за да попаднат сред печелившите. В същото време българинът остава неудовлетворен от постигнатото. Истина е, че твърде бавно напредваме поради множество причини - политическа култура, нрави, манталитет. Гледайки структурата на българското общество, ние сме по-скоро част от Изтока, отколкото от Запада.

- Покрай зрелищната акция на ДАНС срещу ромите имами в Пазарджик и у нас се заговори активно за феномена "Ислямска държава". Това ли е новата "Ал Кайда", обърнала се срещу създателите си? И колко голяма е опасността от проникване на радикален ислям в България през слабо контролирания бежански поток?

- Запитвали ли сте се защо има джихадисти от Западна Европа, а от Източна няма. Просто защото ние сме друг тип общество. Първо, у нас мюсюлманските общности са индогенни - те са родени тук и нямат друга родина. Вторият много важен компонент е посткомунизмът. Отношението към религията у нас е по-скоро като към традиция и обичаи. Това не е индоктринирана материя. Клирът, както християнският, така и мюсюлманският, няма достатъчен авторитет. Ролята на религията, включително и в тези общности, е много занижена. И третият фактор - българските мюсюлмани не владеят силовите практики. Те традиционно са били извън силовите структури. Трудно е някой от тях да попадне в горната половина на йерархията в армията, полицията или спецслужбите. При тези няколко фактора няма как да се формира общност, която наистина да генерира опасност.

- Какви рискове обаче крие бежанският поток към България?

- Миналата година 12-ина бежанци бяха екстрадирани от България поради доказана тяхна принадлежност към ислямистки милиции в Сирия. Очевидно органите си имат инструменти да го установят. Твърде голяма вероятност има някои от тези хора да носят радикални идеи. Не е ясно от коя страна на полесражението идват. Последната голяма битка в Кобани, например, предизвика огромна бежанска вълна към Турция. Респективно част от тези хора дойдоха в България. Общият профил на бежанците в България са сирийски кюрди, но освен тях сигурно има и хора, които далеч не споделят светските възгледи на множеството кюрди. Лично аз съм попадал на информация, че самата "Ислямска държава" изпраща свои бойци в Европа. Призна го един каналджия пред американски сайт, като сред споменатите от него страни беше и България. Слава богу, пратениците в конкретния случай са отишли в Гърция. Но каква е гаранцията, че следващия път няма да дойдат в България. В никакъв случай не бива да се предоверяваме.

38
6078
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
05 Януари 2015 20:23
Дрън, та пляс.
Българското общество нема нищо общо с Изтока.
Юще от времето на царица Томирис и св.Тривелий...
05 Януари 2015 20:51
Еднополюсният свят

Хм, нпо-то се загрижило за полюсите по света. Защо ли
05 Януари 2015 21:31
Що , бе ?
Наживяха си децата .
Гърция , Тунис...., другият брат - Боян Чуков , по линия на ПГУ - Париж, Мадрид..... Слаба оперативна и информационна работа в УНТР , та решил да смени амплоата от УНТР - в отдел 03- на ПГУ/ западноевропейски отдел /.
И изведнъж - O, Богове, др. Дим. Станишев -секретар на ЦК на БКП по междунар. въпроси, е на посещение в края на 80-те в Мадрид , там на работа е др. Б.Чуков , следва плъзгане към Царя в онези начални 90-те години, а по-късно велик стратег по нац. сигурност на Сергей Станишев.
И ако човек не ги познава от близо ще рече : " Бря , какви титани на мисълта ....."
И преди модераторът да ме прати във фризера до 2050 г- тези неща трябва да се знаят от форума.
За доброто на България .
05 Януари 2015 23:57
Nopes:
Blagodaria.
06 Януари 2015 00:01
Що , бе ?
Наживяха си децата .
Гърция , Тунис...., другият брат - Боян Чуков , по линия на ПГУ - Париж, Мадрид..... Слаба оперативна и информационна работа в УНТР , та решил да смени амплоата от УНТР - в отдел 03- на ПГУ/ западноевропейски отдел /.
И изведнъж - O, Богове, др. Дим. Станишев -секретар на ЦК на БКП по междунар. въпроси, е на посещение в края на 80-те в Мадрид , там на работа е др. Б.Чуков , следва плъзгане към Царя в онези начални 90-те години, а по-късно велик стратег по нац. сигурност на Сергей Станишев.
И ако човек не ги познава от близо ще рече : " Бря , какви титани на мисълта ....."
И преди модераторът да ме прати във фризера до 2050 г- тези неща трябва да се знаят от форума.
За доброто на България

Интересна информация.
06 Януари 2015 07:28
Интересна статия.
Най-после става ясно какво се крие зад атентата в Бургас.
06 Януари 2015 07:29
Жалко,че Ариел Шарон и Че Гевара не са живи да се разберат,като първи братовчеди и,да решат проблема.
Щур-и,с индиягени,владеещи силовите практики,комунисти!
06 Януари 2015 07:31
Много ми се иска да си мисля, че сме от страната на държавите, които правят всичко възможно, за да попаднат сред печелившите. В същото време българинът остава неудовлетворен от постигнатото. Истина е, че твърде бавно напредваме поради множество причини - политическа култура, нрави, манталитет. Гледайки структурата на българското общество, ние сме по-скоро част от Изтока, отколкото от Запада.
С тези наши политици-ибрикчии няма да се наредим на страната на печелившите. А колкото до щурутиите Щурчови, с неговите измислени царици, то сме си точно за Изтока, барабар с цялата Източна Европа. Ние сме Православна Южно-славянска държава и заедно със Сърбия, Гърция,Румъния при Русия ни е мястото.Никога не сме имали нещо общо с Католическа Европа, даже, когато Калоян е станал Рекс (крал), той е предпочитал по-високата славянска титла Цар (император). Това са реалностите.
Пък Чуков бил в Мадрид, когато Станишев, когато Симеон. Всеки е бил някъде, някога. Той е най-добрия арабист, а на нас ни трябват такива специалисти. Правят впечатление ерудираните и добре поставени въпроси на Галя Горанова.
Интерес представлява и информацията за терористичния акт в Сарафово. Никога не можеш да бъдеш сигурен, кой е задвижил някои събития, особено, когато служби, като МОСАД, ЦРУ, Ми6 са забъркани.
06 Януари 2015 08:17
Заглавието е потресаващо самотно откъм обосновка . Не бива най-голямата простотия казана в статията да се извежда като заглавие.
06 Януари 2015 08:19
Считащите са по-скоро за част от изтока най-добре да събират бохчите и чемоданите...
06 Януари 2015 08:19
Р.S. Имам предвид въведението след същинското заглавие.
06 Януари 2015 08:39
Считащите са по-скоро за част от изтока най-добре да събират бохчите и чемоданите...
Айде бе, ти гаче ще изгониш целия български народ. Май такива, като теб, дето са си въобразили, че са като западняците, са си взели бохчите и сюткейсите и са запрашили на Запада, барабар с циганите. Пази Боже сляпо да прогледа. Тъкмо ще се очисти Родината от боклука, дето нищо не прави за нея, ама само философства във форумите.
06 Януари 2015 08:46
Айде бе, ти гаче ще изгониш целия български народ.

Съвсем не, българите не са поклонници на източността. Само някаква незначителна, родово-племенна част, която исторически отмира.
Ако бяха, след 10-ти ноември щяха да пътуват към Москва, нали?
06 Януари 2015 08:53
Заглавието е потресаващо самотно откъм обосновка . Не бива най-голямата простотия казана в статията да се извежда като заглавие.
Разбира се, че сме повече част от Изтока. Аз не веднъж съм писал, че ние сме се формирали при съвсем други условия отколкото западните страни. Исторически ние сме били свързани с Православната Източна Римска империя, приели сме Православието, след това сме попаднали в Османката империя. Нито сме имали католицизъм нито протестанство. Тези религии са формирали друг тип граждани. Трагично и смешно е да се натягаме да се пишем барабар Петко с мъжете. Голямата заблуда за нашите представители от "Криворазбраната цевилизация" е, че като се пишем западняци и хоп ще получим техния стандарт. Още повече, че и там положението съвсем не е розово. Особено смешни са изразите "нормално общество" и "нормална държава" за западните държави и общества. Какво и е нормалниото на Италия - люлката на западната цивилизация - с 44% младежка безработица, и на Испания, която през средните векове е била една от най-големите католически империи, с над 50% младежка безработица. Или САЩ, където ката ден се стрелят и има бунтове по улиците и вече футболистите на Футболната лига носят фланелки с надпис "Аз не мога да дишам". Да ви имам критериите за "нормалност". Сбърканяци на рояци.
06 Януари 2015 09:06
Ако бяха, след 10-ти ноември щяха да пътуват към Москва, нали?
Хайде остави този 10 ноември. Оттогава са минали 25 години и много неща са се променили. Пък тези, които са напуснали не определят живота у нас. Ако си живял в онези "нормални общества" ще разбереш, че у нас такива не могат да се внедрят поради много причини. Българинът има ужасното желание да се пише като запдняк, а като му слушаш разсъжденията се вижда, че съвсем не става за такъв. Говоря за общата маса, която трябва да внедри тези порядки тук у нас, не за някои зрънца, които са се изнесли на Запад. Разбира се, като отидеш в чужда страна, започваш да се съобразяваш с порядките там. Аз на Нова година имах такива дискусии с един роднина. Той непрекъснато плюе по България, а като го слушаш какво прави с фирмата си, са си точно български работи. Така беше и с арабите, които следваха у нас. Тук те се държат, като българите и много наши момичета се подлъгаха по тях. И като отидоха в техните страни разбраха, че манталитета им и начина на живот им е съвсем различен.
06 Януари 2015 09:09
Гледайки структурата на българското общество, ние сме по-скоро част от Изтока, отколкото от Запада.
Всеки гледа от собствената си камбанария. Само дето авторът не е уточнил, дали сме част от Бл. Изток или част от Евразия
06 Януари 2015 09:17
Nopes
05 Януари 2015 21:31


Я, ти във форума си се регистрирал преди 4 мнения, за да наплюеш в петото Чуков ли? Пък друг с три мнения вика гати интересното инфо
06 Януари 2015 10:05
Това наще западенци гледат на западноевропейците като инките кога за първи път видели бел човек. Пълно благоговение от среща с богове. Винаги ми е правило впечатление , че най-яростните западенци у нас ,по на запад от София на са ходили. Тая затворена система роди такива пишман поклоници. Що у Югославия нема такива надупени на запад. Дори напротив - пълна индиферентност или презрение. Същото е отношението и на българите живеещи в чужбина.

06 Януари 2015 10:09
Mrx++
06 Януари 2015 10:28
Т.е. ние, европейците, включително българите, даваме своя принос за съществуването на тази администрация и държава.

И какво ме бОли мене за някаква си държава ли, автономия ли, създадена от терористи като Ясер Арафат? Каква сметка има Европа, та да ги подкрепя?
После се чудят откъде им идват терористите.
А субсидиите, измъкнати от джобовете на данъкоплатците от ЕС, отиват да хрантутят висшите държавни чиновници на палестинската автономия и да им осигуряват охолен живот. Навремето съпругата на Арафат получаваше 20 000 евро месечна издръжка да живее в Париж.
06 Януари 2015 10:33
Гледайки структурата на българското общество, ние сме по-скоро част от Изтока, отколкото от Запада.

Интересна констатация, обаче в пълно противоречие с предпочитанията на българите, напуснали страната. Не се наблюдава засилен емигрантски поток към Изток, а към Запад. То наистина някои емигранти от тях страдат от шизофренично раздвоение плюейки Запада, но не се местят оттам.
06 Януари 2015 10:57
Споровете по темата за Изтока или Запада, също както по темата русофоби и русофили, отразява комплекс за национална малоценност – като че ли ние, българите, сме длъжни да принадлежим някъде регионално, или да се хванем здраво за нечии пешове с надеждата този някой да ни храни и да ни пази. Това не е здравословно, тъй като този някой винаги има своите си интереси и цели, и, в исторически план, неизбежно идва момент, когато ставаме неудобни или нежелани.
Българите трябва да пуснем здрави корени тук, където сега сме, и да правим това, което е важно за нас и за бъдещето на нашите деца. Вижте многото примери: Швейцария, Норвегия, Холандия, Япония, и десетки още.
06 Януари 2015 11:32
Сичките заплахи за България са идвали все от Изтока.
Дедите ни от памтивека е трябвало да спират секакви азиатски орди и пълчища на перси, араби, авари, хазари, маджари, руснаци, печенеги, монголи, османлии и разни други варварски пришълци. Така и досега...
06 Януари 2015 11:36
Интересна констатация, обаче в пълно противоречие с предпочитанията на българите, напуснали страната. Не се наблюдава засилен емигрантски поток към Изток, а към Запад. То наистина някои емигранти от тях страдат от шизофренично раздвоение плюейки Запада, но не се местят оттам.
Вижте какво. Нас не трябва да ни интересуват българите напуснали страната. Ако те още се чувстват българи, децата им не се чувстват. Те не са повече българи. Нас трябва да ни интересува как да оправим нашата страна тук. Идваха от Запад да ни дават съвети и видяхме до къде стигнахме. Е ако почнат да ми казват, те съветите хубави, ама хората - значи дойдоха на моя, че ние не сме като Запада. Когато в науката създавам нов модел, аз не се интересувам само от модела, а и от средата. Щото резултат се получава когато модела отговаря на средата.
06 Януари 2015 12:23
„Онова, което ние разбирахме под нов световен ред - еднополюсният, очевидно е пред изпитание. „
Светът никога не е бил еднополюсен. Еднополюсен модел е мечта на болни психопати,които са „определили” и къде трябвало да бъде единственият полюс. Иначе авторът признава,че има такъв налудничав план. Това не е някаква „теория” на конспирацията,а фанатично следвана практика с програма step by step. Платените и безплатните,поради естествена глупост, лайковци,че това била някаква „теория” отдавна са станали смешни амбразурчици,както се наричат във форума. В САЩ след прокарването на ФЕД е установен задкулисен ционистки режим за управление на държавата чрез предварително подбирани кукли на конци за президенти ,даващи предварително клетва пред този режим. След тази клетва финансирането на кампаниите на тези уж различни кандидати за президенти /понеже били от различни партии/ се осигурява от същото задкулисие. Независим кандидат, независимо колко пари ще похарчи, не може да пробие. Просто никой не може да осигури повече пари. Ако по някаква случайност такъв кандидат пробие, той ще бъде убит от някой фанатик,а намирането на такъв там,а и навсякъде,не е проблем. Убийството ще остане неразкрито - ще помагат захранваните от ФЕД „професионалисти”. От този момент,когато е прокаран ФЕД, вече би могло да се каже за бъдещето на САЩ „Жалко за хубавата страна”. Това е положението в САЩ и точно там се разработват налудничавите планове за еднополюсен свят под диктовката на САЩ. Тези мечти най-нагло официално демонстрира в изказванията си неофициалният говорител на тези психопати Зб.Бжежински. Ако успее такъв НСР стремежът ще бъде всички съществуващи религии,освен една,да бъдат смачкани за сметка на мечтаното от психопатите „урегулиране” на световното население. Ако самите живеещи в САЩ не се оправят с този пробем, водещ и без това към общочовешко сътресение, тогава не е трудно да се досетим,че предстои поредна война предизвикана пак от същият ФЕД,както двете големи войни през миналия век. Този път обаче едва ли ще им се отвори парашутът защото вече личи, че от други полюси няма да позволят някакъв си еднополюсен модел на фанатични маниаци. Не е само Русия заплашена от този модел и по този случай може и да изчезне мечтаният „единствен полюс” в буквалният смисъл на думата. Ще бъде борба за живот с много смърт заради психически тежко болни хора – религиозни фанатици.
06 Януари 2015 15:25
най-добре да събират бохчите и чемоданите...

Те така викаха на руснаците в Украйна - "Чемодан, вокзал, Россия", па накрая кримчани така и направиха ... барабар с вокзала и територията около него.
06 Януари 2015 15:39

щурчо
06 Януари 2015 11:32
Сичките заплахи за България са идвали все от Изтока.
Бе Щурчо, те и дедети ни са дошли от Изток. И дедите на всички европейци - и славяни и прабългари и германи и наджари и какви ли не - все от изток са идвали. Ти, дека се мислиш за западняк, да не си някакъв праисторически остатък, преди големите нашествия. Да не произлизаш директно от неадерталците, които населявали Европа преди идването на племената от Изток.
06 Януари 2015 15:52
Марксе, само дето ни славяни, ни германи идват от изток.

Единствено единение със Сърбия и Македония могат някак да ни спасят. Може би към нас ще дойдат и гърците. Румънците, ако и да са исторически свързани с нас, не щат да са балканци, ми средноевропейци. Най-реалното е връщане на позициите от средата на ХІХ век и ние обратно при османците. Дано да е след танзимата Щото и глупостите и от Изток, и от Запад са същите като тогава.
06 Януари 2015 16:19
Бе Щурчо, те и дедети ни са дошли от Изток.

И къде от Изток е дошъл дедо ти, след като сички генетични изследвания доказват, че сме европейци, а не диви азиатци...
06 Януари 2015 17:02
След като има антички македонци , антички щурчовци не може да нема. Генетически е доказано. Уапе ли те коня...
06 Януари 2015 17:21
Естествено Изтока предлага много по-сладки перспективи за червения феодален башибозук, който владее България в момента. Това закони изобретения конкуренция - главоболна работа. Друго си е изтока. Опъваш наргилето на чардака, ханъмите ти фърлят гюбек, отвреме на време подхвърляш някоя пара на раята. Болшевишката мафиотщина се оказа идеално средство за реализиране на вековната мечта на роба - той да е робовладелец.
06 Януари 2015 18:00
Винаги ми е правило впечатление , че най-яростните западенци у нас ,по на запад от София на са ходили.

Те това не мога да го проумея, защо е тази мания. Начи ако за запад или за католицизъм става дума то това са обикновени неща - да работиш, спазваш закони и живееш живота с другите. Не знам как да ги нарека, но и по тези страни има шушумиги или шибани мошенници, но не знам кое е това западно или католическо. Е некои амици са надъхани и много тадути, ама и това не знам да е западно.
Марксе,
не отписвай така лесно емиграцията, че да не плачеш след време. Без броя на емигрантите българската нация е гарантирано марцина.
06 Януари 2015 19:50
Те това не мога да го проумея, защо е тази мания. Начи ако за запад или за католицизъм става дума то това са обикновени неща - да работиш, спазваш закони и живееш живота с другите.
Е как ще го проумееш, като се иска повече акъл и информация. Пишеш си мечтите за светлото капиталистическо бъдеще, ама реалността е друга. Да работиш, ама ако има работа - по-горе писах, че в Италия 44% е младежката безработица, в Испания над 50%. И у нас не е по-цъфтящо положението. Аз като бях в САЩ и то най-добрия период - Клинтън президент, знаеш ли колко българи идваха при мен да питат за работа. Току що гледах предаване по RT за състоянието на Детройт - 38 000 души в студа бездомни - на палатки. Още толкова без вода - не могат да плащат, очаква се да станат над 100 000. Въобще малко трябва да се събудите за реалностите. Виж някои, които не спазват закона ги позастрелват. Всеки ден има такива новини. Въобще цъфтяща картина.
А аз писах, че емигранти са това поколение, следващото ще е забравило за България. Имам близки в Германия, едното дете беше родено в България, вече завалено говори български, неще да чуе да се върне, другото - родено там, почти не знае български.
06 Януари 2015 19:50
Също така българския западенец фанатично вярва , че интересите на САЩ или Германия или Франция никога , ама абсолютно никога не са в противорещие с тия на България. Всъщност те са убердени , че САЩ би нарушил собствените си интереси и тези на корпоративните си спонсори само и само да защитят българския.
06 Януари 2015 19:57
Марксе, само дето ни славяни, ни германи идват от изток.
а откъде са дошли бе момче? В Европа е имало тракийци, келти (гали), брити, скити и т.н. Някои като Добрев се изсилиха, че прабългарите са дошли чак от сегашен Афганистан, те американците се опитаха да го направят западна страна, ама не успяха. За славяните и германите се знае, че са дошли от земите в сегашна Русия. Маджарите са били заеднио с нас около Кавказ.
06 Януари 2015 20:06
Естествено Изтока предлага много по-сладки перспективи за червения феодален башибозук, който владее България в момента.
опааа, пардон значи. В момента на власт е най-демократичното правителство начело с върлият антикомунист (репресиран, когато е бил в редовете на ДС) пострадалия от заради дядо си от комунизма Боко Тиквата, Заедно с отявлената десница - ръбовете от РъБъ. Всички по-апетитни производства са подарени на западни фирми, другите на скрап. Какъв червен башибузук те е патил.
06 Януари 2015 20:10
След като има антички македонци , антички щурчовци не може да нема. Генетически е доказано.
Щурчовците са най-местни жители на Европа, произлизат директно от неандерталците.
06 Януари 2015 21:38
Mrx++
06 Януари 2015 08:53
Заглавието е потресаващо самотно откъм обосновка . Не бива най-голямата простотия казана в статията да се извежда като заглавие.
Разбира се, че сме повече част от Изтока. Аз не веднъж съм писал, че ние сме се формирали при съвсем други условия отколкото западните страни. Исторически ние сме били свързани с Православната Източна Римска империя, приели сме Православието, след това сме попаднали в Османката империя. Нито сме имали католицизъм нито протестанство. Тези религии са формирали друг тип граждани. Трагично и смешно е да се натягаме да се пишем барабар Петко с мъжете. Голямата заблуда за нашите представители от "Криворазбраната цевилизация" е, че като се пишем западняци и хоп ще получим техния стандарт. Още повече, че и там положението съвсем не е розово. Особено смешни са изразите "нормално общество" и "нормална държава" за западните държави и общества. Какво и е нормалниото на Италия - люлката на западната цивилизация - с 44% младежка безработица, и на Испания, която през средните векове е била една от най-големите католически империи, с над 50% младежка безработица. Или САЩ, където ката ден се стрелят и има бунтове по улиците и вече футболистите на Футболната лига носят фланелки с надпис "Аз не мога да дишам". Да ви имам критериите за "нормалност". Сбърканяци на рояци.


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД