:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В дъждовното лято на 2014 г. парадът на съчувствието приключи

Равносметката след потопа през изминалата година е - няма виновни, не достигат пари, вземат се откъслечни мерки
СНИМКА: БГНЕС
В Добрич помощта дойде предимно от частни дарения. Общинските правила за подпомагане бяха унизителни за пострадалите.
Когато камерите и микрофоните си тръгнат от наводнените къщи, бедствието потъва в историята. Докато не стане ясно, че хората продължават да бедстват, а обещанията за помощ не са изпълнени. И през 2014 г. уроците от предишните наводнения не бяха научени. Потопът беше толкова мащабен, че последствията ще се усещат с години. За удавените хора във варненския квартал "Аспарухово", в Добрич и в Мизия никой не понесе отговорност. Въпреки всички съмнения и улики, че тези трагедии бяха по-скоро резултат от човешка немарливост, отколкото последица на лоши атмосферни условия.

На 19 декември се навършиха шест месеца от наводнението в "Аспарухово". Тогава в калното цунами, изсипало се от задръстено дере, загинаха 13 души, три от които деца. Други - възрастни и немощни, намериха смъртта си, приковани край леглото. Повечето медии и институции не се сетиха за датата. Тишината бе тъй огромна, каквато бе и истерията след трагедията. Парадът на съчувствието отдавна приключи.

Трудно може да се прецени дали изпълнителната власт, община Варна и съдебните органи използваха пълноценно тези 6 месеца. Може да звучи цинично, но



отговора бихме разбрали при нова стихия



Ако цената е същата, значи времето е било пропиляно.

Варненската окръжна прокуратура все още разследва. Веднага след бедствието тя образува досъдебно производство за причиняване на смърт поради непредпазливост или немарливо изпълнение на занятие. Назначени са няколко експертизи - геоложка, климатична, архитектурна и др. Наети са специалисти от БАН. "Трябва да минат експертизите, за да знаем има ли виновни, или няма", заяви говорителят на прокуратурата Радослав Лазаров.

Служебното правителство отпусна на Варна 4 млн. лв., с които се покриха разходите по чистене и укрепване веднага след наводнението. Не можем да не отбележим всеотдайността на доброволците от цялата страна, които се стекоха да оказват помощ. През това време управляващите не благоволиха да отворят държавния резерв, пълен с вода, храна, кофи, лопати и дезинфектанти. Всичко необходимо за разчистването беше осигурено от частни дарители, чиито имена не научихме.

Все още се очакват 6 млн. лв. от междуведомствената комисия към Министерския съвет. Градът получи 8.5 млн. лв. от 10.5-те млн. евро, които ЕС отпусна на България по фонд "Солидарност". Част от тях ще се инвестират в реконструкция и ново изграждане на двата канала по улиците "Горна Студена" и "Моряшка". Именно те трябваше да поемат вълната, но бяха задръстени, затапени или застроени. По тях са жертвите и пораженията. "Техническите проекти за каналите вече са готови. Изпълнението ще струва 11 млн. лв. Готови сме да започнем работа веднага", заяви кметът Иван Портних.

Бедствието засегна материално около 520 семейства, предимно роми. Ето го отчетът на община Варна: 300 лв. еднократна помощ за 404 души, раздадени от кметството и гласувани от общинския съвет; по 325 лв. изплатени на 342-ма от агенция "Социално подпомагане", по 850 лв. предоставени на 412 жители на "Аспарухово" от БЧК.

Стихията разруши или направи непригодни домове, а други бяха съборени поради опасност от срутване. Близко военно поделение бе оборудвано с фургони. Към днешна дата 86 души от 32 домакинства са настанени във фургоните, други 88 са предпочели да живеят под наем, подпомогнати са с вноски за квартирата - по 500 лв. за 124 души през юли, с до 500 лв. за 86 през следващите два месеца, при предоставен договор за наем. "Сега" се срещна с ромско семейство малко след трагедията. То разказа, че е настанено в общежитие и трудно си намира квартира, тъй като "никой не иска да приютява цигани".

Наред с това община Варна отчита 40 възстановени улици, 33 209 кв.м положен асфалт и 3123 кв.м тротоари. Изготвени са проекти за 6 подпорни стени в "Аспарухово", изградени са други 6. Около свлачищата е извършено геоложко проучване, в ход е технически проект за отводняване и укрепване. Наводнението определено стресна градската управа и занемарените с години дерета бяха няколко пъти почистени. Чистят се и в момента. Изследват са свлачища, подпорни стени се изграждат и извън "Аспарухово".



Варненските съветници отказаха да дарят по една заплата на пострадалите



Едни от тях се оправдаха с факта, че са дарили суми в БЧК, други счетоха, че 300 лв. еднократна помощ стига. Но това бе част от скандала. Другата бе потулването на важен доклад - за причините за бедствието и препоръчващ мерки за превенция. Документът не бе допуснат за разглеждане на сесия, макар да бе изготвен от работна група, съставена от съветници, с решение на самия съвет.

Историята на тази работна група е много интересна. В нея влязоха представители на различни политически сили, а председател й стана местен парламентарист, който не от ГЕРБ - Костадин Костадинов (движение "Възраждане"). Комисията заключи, че наред с валежите причина за трагедията са сечта над квартала, непочистваните с години дерета, незаконното им застрояване от десетилетия, неусвояването на средства. Последните три констатации директно насочват отговорността към ГЕРБ - партията, управляваща Варна от 2010 г. (първо с мнозинство в съвета, а после и чрез кметове - Кирил Йорданов, Портних). През цялото време представителите на ГЕРБ в работната група се мъчеха да изместят фокуса на констатациите - по тяхна инициатива бе пратено запитване дали случайно военното поделение над "Аспарухово" не е наводнило квартала. Сливенската военноокръжна прокуратура провери и не откри нередности в поделението над квартала. В крайна сметка докладът не бе нито четен, нито разискван на сесия, най-малко пък се предприеха действия по препоръките. А в документа се настояваше да се премахнат всички незаконни постройки из дерета, водосборни зони, както и всички опасни сгради в града - до голяма степен пак в отговорностите на общината.

В момента е в ход още един скандал, - жители на "Аспарухово" негодуват, че община Варна смята да изгради 6-етажна сграда на ул. "Горна студена" №49 с около 30 апартамента, в който да настани пострадали от наводнението. Това е т.нар. социален блок, който градската управа отдавна се мъчи да изгради с пари по "Регионално развитие". Не успява обаче - отреди ли терен, жителите наоколо веднага почват да протестират (блокът ще е с цигани, а хората в съседство не искат цигани). Тъй след упорито "разнасяне" по квартали актуалното намерение на община Варна е да вдигне блока насред трасето на вълната.



Разпределението на помощите доведе до скандали в Добрич



Там огромният водосбор и придошлата местна река наводниха къщи, магазини, болници, цехове едновременно с "Аспарухово". Един човек загина. Хората недоволстваха веднага след бедствието, че не са били пуснати сирени, които да ги уведомят за прииждащата вълна.

И тук пострадалите домакинства получиха по 325 лв. еднократна помощ от Агенцията по социално подпомагане. Седмица след наводнението жена обясни пред "Сега" какъв точно е "регламентът": "Трябва да отговаряш на хиляда условия. Вписваш дали последните 5 години си купувал земя, дали си продал, как си я купил, сделката дарение ли е била. Жива подигравка с хората, хвърлих бланките и се отказах. На всичко отгоре не ти дават ксерокс да преснимаш документите. Попълваш и декларация, че могат да ти ползват личните данни. Направено е как да не ти дадат парите, не как да ги дадат".

Големият скандал настана обаче при разпределяне на общинските помощи. Местният парламент не гласува сума за пострадалите, пари бяха търсени чрез дарителска кампания. Веднага след съставянето на списъците полетяха обвинения, че средствата се раздават несправедливо и не на пострадалите. "Някои молби се дублират, има имоти, за които подават заявления няколко души от домакинството", призна общинската управа. След щателни проверки и оценка на щетите бяха направени нови списъци, според които 58 семейства получиха по 2000 лв., 241 - по 1000 лв., а 400 лв. бяха разпределени между 58 домакинства.

Месец по-късно Мизия остана под вода при голямо наводнение, което взе човешки жертви. Равносметката е: 109 съборени къщи, 309 с конструктивни изменения и само 150 годни за живеене, но с унищожена покъщнина. Към днешна дата малко хора са останали във фургонното селище на общината и в общежитието. Между 50 и 60 души живеят във фургони. Там се изпращат тези, чиито домове са с конструктивни изменения, но все пак не се налага да бъдат разрушавани. 26 души живеят в общежитието.Там са осигурени хладилници, печки, перални, има и парно. Стаичките на фургоните са 2.5 на 3 м. Голяма част от пострадалите са намерили роднини и приятели, при които да се приютят за известно време. "Хората са болезнено чувствителни на тема дъжд и прииждащи води", казва зам.-кметът на общината Николай Нековски. Съвсем наскоро Мизия отново пострада от наводнение, но този път доста по-леко - наводниха се стотина мазета.

219 586.95 лв. са събрани от дарения за пострадалите в Мизия и близкото село Крушовица. Почти половината от тях вече са раздадени. 100 хил. лв. са дарени от РВД, което е под шапката на транспортното министерство. Първоначалната уговорка била да се купят печки за пострадалите. Оказало се обаче, че за това трябва да се обявява обществена поръчка, която ще забави всичко. Затова било взето решение да се разделят поравно между всички пострадали.



Паднало се по 198.2 лв. на човек



Друга помощ, която са получили хората, е от даренията, събирани по линия на БЧК. Още през септември от организацията обявиха, че ще разделят над 502 хил. лв. за пострадалите от Мизия, Бяла Слатина, Борован, Враца, Хайредин, Криводол и Мездра. Според Нековски хората са взели от 330 до 600 лв. Остават още средства от даренията чрез есемеси, които ще се раздават в началото на новата година. За Коледа пък пък бяха дадени още по 140-150 лв. от набирателната сметка на общината. Досега правителството отпусна 1 млн. лв. за Мизия. Тези пари отидоха за инфраструктура - разрушени диги и мостове, пропаднали шосета и тротоари, ремонти на основното и средното училище, общежитието и едната детска градина. 221 хил. лв. са дадени за фургонното селище.

Големият проблем са мудните процедури, по които работи междуведомствената комисия, отпускаща средствата за ремонти. Според нейния правилник самият пострадал трябва да си ремонтира дома и чак когато фирмите му издадат разходни документи, може да кандидатства за помощ. Засега пари по тази линия в Мизия не са получавани.

Разследването за потопа в Мизия, естествено, не е завършило. Назначена е експертиза, в която специалисти трябва да се произнесат за количеството паднал дъжд, релефа и други детайли, които биха могли да допринесат за подобно бедствие. И докато вещите лица умуват, държавата прехвърли контрола върху язовирите на агенцията за асансьорите. А асансьори, както е известно, напоследък все по-често падат.



ДВЕ ГОДИНИ ОЧАКВАНЕ

Пет семейства ще прекарат трета зима във фургони 2 г. след земетресението в Пернишко, съобщи депутатът от АБВ Росица Янакиева, бивш кмет на Перник. През май 2012 г. земен трус с магнитуд 5.6 по Рихтер разтърси града и нанесе щети на множество сгради. Две години по-късно над 1000 души очакват пари от междуведомствената комисия, каза още Янакиева. Става дума за 4.5 млн. лв. Помощ е била отказана на 4500 души, тъй като е било взето решение, че щети под 1000 лв. няма да се покриват. Основният проблем за забавените плащания са многократните промени в правилата, по които работи междуведомствената комисия.



ОГРАНИЧЕНИЯ

От началото на наводненията през лятото държавата ни изпрати две апликационни форми на обща стойност близо 400 млн. евро. Първото искане е за 311 млн. евро, като обхваща първите наводнения в Североизточна България, а второто искане е за 79 млн. евро. за потопа в Мизия. Досега фондът е отпуснал пари по първото искане - 10.5 млн. евро, а за второто все още няма решение от Брюксел. Парите ще се разпределят от управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие", като ще покриват само щети за над 100 хил. евро, реши правителството през декември. Мотивът е, "да не се допусне загуба от ефекта на инвестициите при силно раздробяване на помощта". Кръгът е стеснен още повече, защото пари ще получат само проекти, които са с висока степен на готовност и не са получили пари от държавата. С приоритет ще е възстановяването на пътна, образователна и здравна инфраструктура, проекти за временно настаняване и почистване на засегнатите области.
СНИМКА: БГНЕС
Калната вълна във Варна предизвика щети за милиони.
СНИМКА: БГНЕС
Варненският кв. "Аспарухово" стана символ на разрухата и бездействието на общината.
СНИМКА: БГНЕС
Река Скът наводни два пъти Мизия през 2014 г. Августовското бедствие събори повечето къщи, издави домашните животни и съсипа живота на хората.
СНИМКА: БГНЕС
През декември Тунджа заля няколко населени места, сред които и с. Нова махала. За щастие нямаше жертви, но всички къщи бяха наводнени, а улиците - разрушени.
4
2461
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
05 Януари 2015 20:53
Свиквайте!
Когато по такива проблеми вземат отношение единствено политици и журналисти, такъв ще е и резултата.
За съжаление нещата ще стават по-страшни!
05 Януари 2015 23:12
Ами в горите се сече наред, което остане след износителите на дървесина се унищожава от мургавите братя с каруците, какво очаквате?!
06 Януари 2015 09:01
Понеже отворихте дума за горите, скоро ще ни притисне и един отдавна забравен проблем. Хищниците.
Не е смешно !
Как се промени картината за двайсетина години ? Селата обезлюдяха безвъзвратно, земите са заграбени от едри латифундисти, които нямат интерес да развиват друго освен полевъдство, което не изисква никаква работна ръка.
Под натиска на НПО-та огромни части от планинските масиви са обявени за Национални паркове - там не миже да се извършве абсолютно никаква стопанска дейност.
Естествено, това обезлюдяване премахна естествения враг и регулатор на популациите от хищници, Човека.
Ето , вече зачестяват нападения на мечки над добитак и пчелини, вълци-мутатнти и хибриди навлизат в селищата и стават все по-нагли.
06 Януари 2015 09:12
В същото време са издадени десетки хиляди "Удостоверения за подборен лов". Добре е да знаете, че дори притежателите на такива Удостоверения не са наясно какви права и задължения им предоставят те. В общи линии с придобиването на такова Удостоверение за подборен лов Агенцията по горити си мисли, че е създала експерти по подборен отстрел на пет основни ловни обекта - сърна, елен, дива свиня, мечка и вълк. А притежатулят на заветното удостоверение пък е убеден, че то му служи единствено за правото му да притежава едно, или десет нарезни пушки .
В такива ситуации Агенцията по горите трябва да възложи на тези хеляде "експерти" да отстрелят ненормално разрастналата се популация и да я доведат до нормални размери.
Но това не става, защото въпросните "експерти" са високопоставени и богати тюфлеци, които могат да си мръднат задника само за собствено удоволствие, но не и на ползу роду.
От друга страна Агенцията не смее да обяви свободен отстрел на хищници от Ловните дружинки, за да има екзотика и адреналин за богатите чужденци дошли на ловно сафари. Преди дори се плащаха премии , 100 лв. за убит вълк плюс 5 кубика дърва, а за чакал 25 лв. Днес говорим за икономии ??! А 500 вълка по 100 лв. са 50 000 лв, колкото струва автомобила на някоя трътка от министерството.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД