:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Граждански депутати всякакви забравете…

Законът за политическите партии трябва да бъде променен в частта кой как взема парите от субсидията
Снимка: БГНЕС
Законът за политическите партии не признава възможността да съществува депутат, който не е член на партия. В ПГ на Реформаторския блок има петима народни представители, които са от гражданската квота. За да получи блокът цялата субсидия, те бяха принудени да станат партийни членове - четирима се вляха в ДСБ, а един - в БЗНС.
Реформаторският блок (РБ) се сблъска с един любопитен казус в последните дни на 2014 г., който мина-замина покрай скандалите с НОИ и "линейките" на Москов. Оказа се, че петимата депутати от гражданската квота трябва да заявят принадлежност към някоя от партиите, съставляващи съюза. Иначе той не може да получи част от държавната субсидия. Казусът е принципен, касае държавното финансиране на партии и коалиции.

В закона за политическите партии е записано, че субсидия се отпуска на парламентарна коалиция между съставляващите я партии според коалиционно споразумение, а при липса на такова се разпределя пропорционално на броя на народните представители от отделните партии. Ключовият момент - ...



"на народните представители от отделните партии"



РБ няма такова споразумение. От законовия текст излиза, че депутатите, по чийто брой пропорционално ще се разпределят парите, задължително трябва да са част от въпросните партии.

Субсидията за РБ тази година е към 3.2 млн. лв. Падат се около 140 000 лв. на депутат. Известно е значението на парите, без бюджет нито един народен представител не може да е истински независим, нито да представлява гражданите по съвест. Затова, когато в пленарна зала отново се стигне до финансирането на партии и коалиции, е редно да се помисли за нов законов вариант - представителите на гражданската квота също да могат да получават пари.

Казусът е спорен, опира и до морална постановка. С голяма доза аргументи може да се каже, че тези пари трябва да отиват единствено в партиите (както сега), тъй като съответният кандидат е избран точно с партийната листа. Дължи депутатското място



и всички произтичащи благини



на нея. Но също така е вярно, че в сегашния вариант гражданската му функция е просто формална. Вярно е също, че няма как да се стимулира личната отговорност без финансова самостоятелност. Затова трябва да се направи принципен политически избор - ако искаме насърчаване на гражданското представителство, то е редно и тези депутати да имат право на държавно финансиране.

Дали един народен представител е "граждански" (според съдържанието на израза независим - да не робува на партийни или задкулисни интереси), не зависи само от финансовата самостоятелност. Ред други условия са задължителни и ако ги спазва, съответният депутат може да е такъв, дори да е "най-железният" партиен член. Но парите са важни, не можем да ги заобиколим.

Обикновено стане ли дума за партийно финансиране, общественият дебат се съсредоточава върху размера на субсидията - да бъде ли намалена, колко. Но трябва сериозно да се помисли как тя се разпределя и поради още една причина - роенето на депутатските групи през мандата. Ето каква е практиката - депутат влиза в Народното събрание с партийна листа; поради някаква причина напуска партийната група, една част от субсидията върви след него (принципът "парите следват депутата"). Но за да се вземе, той трябва да заяви принадлежност към политическа сила (помним закона - .... "на народните представители от отделните партии"). Затова, след като напусне своята, той документално се обвързва с друга партия или коалиция (в 99% от случаите е управляващата). Подкрепя я, макар и да се титулува "независим". Приютилата го партия или коалиция получава не само неговия глас, а и процент от субсидията.



Другият процент е за него



Разбира се, последните две действия са от "задкулисието на политическия живот". Нито се афишират, нито доказват - законът така е устроен, че да ги насърчава.

Нека няма илюзии - подобни и други машинации ще се правят и при най-добрата законова база. Не се знае също дали, ако се насърчи финансовата самостоятелност на тези независими депутати (подобно на гражданските, защото те до някаква степен също може да са граждански), няма да видим едно постоянно люспене - всеки трети народен представител да става независим, примамен от част от субсидията, с която ще се разпорежда лично. Но пак иде реч за политически избор, за принципно решение - законът може да бъде променен така, че тези независими депутати да ползват някаква по-малка пропорция от субсидията. Или пък да я получават при усложнен ред (примерно да се изисква по-активно присъствие, повече участие в законопроекти, т.е. да се повишат изискванията към депутата номад). Варианти има, просто трябва да се обмислят.

Казусът с РБ има и още една специфика. На изборите чрез листите на коалицията се явиха 7 партии, но влязоха 5, които сега искат да вземат цялата субсидия. Редно ли е, справедливо ли е? Може би да, а може би не. Ето още един повод за доизчистване на закона.

7
2272
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
05 Януари 2015 20:53
Но защо са ни избори и политически партии след като имаме НПО?
05 Януари 2015 21:08
Нема таквози животно като граждански и селски депутати.
Сичките са избирани пропорционално, с партийните листи...
05 Януари 2015 21:54

Ключовият момент - ...

РБ няма такова споразумение.


известно е, че кьорав карти не играе. също така е видно, че ръбовете са идиот до идиота, специално селектирани. вероятно авторът има предвид чл 25, ал3:
(3) (Изм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г.) Държавната субсидия, отпускана на всяка коалиция, представена в Народното събрание, се разпределя между съставляващите я партии според коалиционно споразумение, а при липса на такова се разпределя пропорционално на броя на народните представители от отделните партии. Министерството на финансите превежда дела от субсидията за всяка партия в посочена от нея сметка.


тази алинея е от 2013. няма никакво извинение за несвършената работа. представят споразумението /къ, ку и останалите има да се разпределят, викат, карат и так далее/ и след това евентуално получават пари.
05 Януари 2015 23:07
също така е видно, че ръбовете са идиот до идиота, специално селектирани

Не бе, не са идиоти. Те са реформатори и скоро ще започнат да правят важни европейски реформи.
05 Януари 2015 23:22
Нищо любопитно , а скандална дискриминация от закона на свободните граждани и правото им да бъдат избирани. Гражданските и човешките права са индивидуални , а не колективни , както и отговорността, а законът противоречи на този принцип.При равен брой получени гласове , шанса трябва да е равен, а субсидията да се дава не на партията , а на избрания депутат. Само че никоя партия няма да се напъне ,нито има интерес да промени законите в свой ущърб.
Сбъркана е конституцията , която позволява такива закони . .Безсмислено е да се провежда референдум без да има на масата поне два завършени закона и дебат по тях в медиите и мрежата.
2 Системата да е пропорционална ,но да се гласува за личности, които носят гласове на своята партия .
3 Подписването да става по време на регистрацията на гласоподавателите за изборите достатъчно предварително и всеки ден да се огласява резултата.
4 В един МИР да се допускат само 100 канди target=_blank id=url>Натисни тукНатисни тукдати събрали най-много подписи, което означава, че няма минимум, а гарантиращият участието брой подписи е 1% от имащите право на глас.
5 Бюлетината да представлява един лист А4 разделен на 100 квадратчета и гласоподавателя да задрасква избраният от него кандидат, като гласът даден за партиен кандидат се зачита за глас даден за съответната партия.
6 Независимите да се смятат за партия.
7 Първият и вторият кандидат от всеки МИР влизат в парламента директно, а останалите попълват националната листа на съответната партия според получените от тях гласове. Това важи и за независимите, като тези,които не са се класирали , се подреждат също в национална листа.
8 Когато някой се откаже или напусне парламента, влиза следващият в листата.
9 Да се създадат 4 многомандатни района за чужбина. Два за ЕС един за Северна , Южна америка и Австралия и океания и 1 за Турция и останалият свят.
10 На базата на нещо такова да се разпише подробен избирателен закон и когато има няколко, да се обсъдят и да се приеме с референдум, а приетото с референдум да не може да се пипа от политиците, защото е конфликт на интереси сам да си правиш правилата, по които се явяваш на конкурс за работа пред своя работодател.
https://www.facebook.com/notes/622206961222872/
05 Януари 2015 23:25
Натисни тук[size=3][/size=3]„Решаваме ние как избираме“
15 октомври 2014 г. в 12:04
6. „Решаваме ние как избираме“ – Провеждане на референдум за изборна реформа; облекчаване на условията за провеждане на референдум по инициатива на гражданите – намаляване на броя подписите и удължаване на срока за събирането им; създаване на многомандатен избирателен район „Чужбина“
.Безсмислено е да се провежда референдум без да има на масата поне два завършени закона и дебат по тях в медиите и мрежата.
1 Трябва да има равнопоставеност на партийните и независими кандидати, което означава да се издигат със подписка и едните и другите, а при равен брой получени гласове да имат равни шансове да бъдат избрани
2 Системата да е пропорционална ,но да се гласува за личности, които носят гласове на своята партия .
3 Подписването да става по време на регистрацията на гласоподавателите за изборите достатъчно предварително и всеки ден да се огласява резултата.
4 В един МИР да се допускат само 100 кандидати събрали най-много подписи, което означава, че няма минимум, а гарантиращият участието брой подписи е 1% от имащите право на глас.
5 Бюлетината да представлява един лист А4 разделен на 100 квадратчета и гласоподавателя да задрасква избраният от него кандидат, като гласът даден за партиен кандидат се зачита за глас даден за съответната партия.
6 Независимите да се смятат за партия.
7 Първият и вторият кандидат от всеки МИР влизат в парламента директно, а останалите попълват националната листа на съответната партия според получените от тях гласове. Това важи и за независимите, като тези,които не са се класирали , се подреждат също в национална листа.
8 Когато някой се откаже или напусне парламента, влиза следващият в листата.
9 Да се създадат 4 многомандатни района за чужбина. Два за ЕС един за Северна , Южна америка и Австралия и океания и 1 за Турция и останалият свят.
10 На базата на нещо такова да се разпише подробен избирателен закон и когато има няколко, да се обсъдят и да се приеме с референдум, а приетото с референдум да не може да се пипа от политиците, защото е конфликт на интереси сам да си правиш правилата, по които се явяваш на конкурс за работа пред своя работодател.
06 Януари 2015 07:09
известно е, че кьорав карти не играе. също така е видно, че ръбовете са идиот до идиота, специално селектирани. вероятно авторът има предвид чл 25, ал3:
onzi
Тези не могат себе си да оправят, държавата ще оправят. Е то, според автора, за всеки идиот, случайно влязъл у Парламенто, специален закон.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД