:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Удар в гърба

Турция: Ненадеждният съюзник

Както и да се развие ситуацията, руско-турското партньорство вече е погребано
Снимка: "Сега"
Валери Тодоров
Със свалянето на руския бомбардировач Су-24 Анкара заяви претенции за по-голяма роля в сирийския конфликт. С този ход обаче президентът Реджеп Тайип Ердоган показа, че е рисков партньор на Европейския съюз. В момент, когато европейските страни внимателно сближават позициите си с Русия и я разглеждат като потенциален партньор в борбата срещу ИДИЛ, Турция атакува тези планове в гръб.

За Москва поведението на Анкара очевидно е голяма изненада. Руският Генерален щаб е подценил опасностите и най-малкото не се е опасявал от "приятелски огън". Кой би се решил да провокира така дръзко втората по мощ ядрена държава в света? Руските бомбардировачи в авиобазата в Латакия са летели без покритие от изтребители, а това е задължителна практика в опасни зони. Причината за такова подценяване на опасностите вероятно идва от факта, че бомбардировачите летят на височина, която е недостъпна за въоръжението, с което разполага т.нар. умерена сирийска опозиция. Още по-малко вероятна за руските бомбардировачи е била атака от въздуха.

Очевидно е, че



турските военни само са изчакали подходящ момент



за това обозначаване на новата турска политика в региона. Крайните действия на турските военни отначало бяха обяснени със защита на сигурността и "правата на нашите братя". След като Вашингтон и НАТО заеха солидарна, но по-предпазлива позиция турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че случилото се е резултат от "автоматизъм" в действията на турските ВВС. Руските самолети са бомбардирали обекти на туркмените, които са малцинствена група, подкрепяна от Турция и опозиционно настроена срещу режима на Башар Асад. Срещу двата руски Су-24 М са излетели два турски изтребителя F-16. Единият руски бомбардировач се е върнал невредим в базата си. Въоръжени туркменски бойци от т.нар. 10-а бригада на крайбрежието са обстрелвали във въздуха катапултиралите руски пилоти от втория бомбардировач, което е нарушение на Женевската конвенция. Вероятно командирът на руския бомбардировач, награден по-късно посмъртно с най-високо руско отличие, е бил убит във въздуха. Другият пилот - щурманът на самолета, бе успешно спасен от руски и сирийски командоси, като при спасителната операция от страна на туркмените бе обстрелян единият от изпратените за спасяване два руски вертолета. Засегнатият руски вертолет се е приземил на неутрална територия, но при обстрела е загинал руски морски пехотинец. В руската столица Москва граждани полагат цветя пред снимките на загиналите руски военни, а разгневена тълпа счупи прозорците на турското посолство.

Инцидентът с руския бомбардировач ще има дългосрочни последствия върху руско-турските отношения. Русия вече изпрати в базата си в Латакия най-новия си зенитен комплекс С-400 "Триумф", който може да поразява въздушни цели до 400 километра и да следи въздушни обекти в радиус от 600 километра. Друг вариант на този тип зенитни комплекси - С-300 Ф, бе качен на борда на изпратения край бреговете на конфликта руски крайцер "Москва". Това означава, че руската авиогрупа в Латакия ще получава пълна информация и за действията по въздуха в района, което ще затрудни турските доставки на оръжие за умерената сирийска опозиция.

При посещението в Москва френският президент Франсоа Оланд се договори с руския президент Владимир Путин за по-широка коалиция срещу ИДИЛ.



Русия и Франция се разбраха,



че няма да бъдат обстрелвани групировките в Сирия, които са готови да водят война с ИДИЛ. Готовност за по-активна военна намеса в Сирия изрази и Великобритания. На този фон действията на Анкара изглеждат още по-странни, макар че не са лишени от собствена логика. Турция, която има свои интереси в кризата в Сирия, би искала да играе първостепенна роля, която обаче може да бъде редуцирана от по-решителни действия на новата коалиция. Отказът на Ердоган да се извини за сваления руски бомбардировач само потвърждава, че Турция ще поддържа свое виждане за развитието на конфликта. Тя се бои от федерализиране на Сирия, което влиза в плановете на Русия и може да доведе до създаването на сирийски Кюрдистан, който да стане опора на кюрдите в Турция и Ирак. Неоосманизмът на Анкара обаче може да накара Москва да си спомни и своята имперска история. Двете страни са водили 8 войни от XVI век насам, като последната е по време на Първата световна война. От тях шест войни са в полза на Русия, една е със запазване на статуквото, а друга е без излъчване на победител.

Без да бърза с извиненията за трагичния инцидент, турският президент Ердоган заяви, че турските ВВС биха "предупредили по друг начин" бомбардировача, ако са знаели, че е руски. Едва ли обаче може да се говори за "военна самодейност" на турските изтребители. Преди това по Си Ен Ен Ердоган каза, че "ако някой трябва да се извини, не сме ние, а този, който е нарушил нашето въздушно пространство".

Ердоган се оплака, че Путин не му вдигал телефона, за да му предложи да се срещнат на 30 ноември в Париж. Руският президент бе възмутен, че не е получил нито извинение, нито предложение за компенсации за нанесените вреди, нито пък обещание да бъдат наказани виновниците за това престъпление. Путин разбрал за инцидента по време на срещата си в Кремъл с йорданския крал. Единствено турският външен министър Мевлет Чавушоглу е изразил съболезнования по телефона в разговор с руския външен министър Сергей Лавров, който отмени визитата си в Турция.

Емоциите сред руските граждани и в руския парламент тепърва ще поддържат и градусите на политическите решения. Няколко от водещите руски туристически фирми, сред които и "ТЕЗ тур", вече отказаха пътуванията до Турция. Миналата година над



4 млн. руски туристи са посетили Турция



и са оставали в страната 10 млрд. долара. Русия доставя 57% от консумирания в Турция природен газ, като проектът "Турски поток", заменил "Южен поток", който трябваше да преминава през България, предвижда доставката на 15 млрд. куб. м природен газ годишно. Предвиждаше се Русия да изгради и атомна електроцентрала в Турция за 22 млрд. долара. Взаимният стокооборот е за около 31 млрд. долара, но страните предвиждаха през следващите 8 години да го разширят до 100 млрд. долара. Русия вече обяви ограничения за вноса на хранителни стоки и резервни част за автомобили от Турция. Вероятно ще бъдат наложени и следващи санкции. Руският премиер Медведев вече поиска от министрите си до два дни да предложат ограничителни мерки за търговско-икономическите връзки с Турция. Не по-малко остри бяха и политическите реакции в Съвета на федерацията и Държавната дума на Русия. Поискано беше замразяване на дипломатическите отношения и отзоваване на руския посланик от Анкара, прекратяване на въздушните съобщения. Президентът Путин упрекна Анкара, че през последните години води целенасочена политика на ислямизация на страната, също че покрива и прикрива нелегалната търговия с нефт от кладенците под контрола на ИДИЛ, а също търговията с хора, наркотици, оръжие и произведения на изкуството. Сред стълпилите се около трупа на руския пилот въоръжени хора в Москва бе разпознат синът на бивш кмет на един от турските градове. Председателят на Държавната дума на Русия окачестви свалянето на руския бомбардировач и убийството на пилота като престъпление и подкрепа на терористите. След свалянето на руския пътнически самолет президентът Владимир Путин се закани да бъдат открити и наказани виновниците. Спасеният щурман на руския бомбардировач Константин Мурахтин поиска да се върне в базата си, за да върне дълга за смъртта на своя командир. Руската авиобаза в Латакия ще бъде подсилена с 10-12 изтребителя. Вероятно ще бъдат преразгледани газовият проект "Турски поток" и плановете за изграждане на турска АЕЦ за 22 млрд. долара.

Дори да бъдат охладени емоциите, предишното руско-турско партньорство вече е погребано.



Снимки: ЕПА/БГНЕС
Ердоган се оплака, че Путин не му вдигал телефона
 Така изгоря руско-турското приятелство
 Емоциите сред руските граждани и в руския парламент тепърва ще поддържат и градусите на политическите решения
55
11743
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
55
 Видими 
29 Ноември 2015 18:40
Стратегическият ход на Русия, г-н Тодоров, не са изброените от Вас мерки. Не че не са така, така са и бяха широко отразени във форума на вестник "Сега", но икономическата блокада не е най-важното.

Стратегическите руски мерки от миналата седмица са по-голямата защита на каноничния ислям и руските конфесионални организации, при забрана на екстремистката пета ислямска колона. Забраняват се организациите под турска юрисдикция, което не е насочено толкова срещу турския бизнес в Русия, защото за свеждането му до минимум са достатъчни останалите мерки.
Бе приет закон за контрол на религиозните организации с чуждо финансиране, който засяга не само турските, затова е и закон, а не указ.

Просто е: каноничният ислям е най-големият противник на терористичния.
Именно в това се състои стратегическият модел, от който следва да се поучи ЕС и да го възприеме. Ex Oriente lux.
29 Ноември 2015 18:46
Ердоган прецени грешно ситуацията, както Саакашвили на времето. САЩ и НАТО си умиха ръцете , всъщност те са "ненадежния" турски съюзник, сега го оставят сам да сърба, каквото е надробил. Русия вече демонстрира какво смята да прави - 8 часов артилериийски и ракетен обстрел на раойна, където падна самолета ( туркоманските раойони), убит е вече един от лидерите на стрелялите срещу катапултиралите се пилоти, разположиха С 300 и С 400, дальше - больше. Не е изключено и Ердоган и Давутоглу да си ходят...
29 Ноември 2015 18:50
За Москва поведението на Анкара очевидно е голяма изненада.

Мда, тов. Ердоган атакува Кремль, южно от гърба. В засада и без вазелин. Голема изненада...
29 Ноември 2015 19:23
За Москва поведението на Анкара очевидно е голяма изненада. Руският Генерален щаб е подценил опасностите и най-малкото не се е опасявал от "приятелски огън".

Дрън, дрън ярина. Аз пък имам обоснованото предположение, че всичкото това е изиграно перфектно, за да се развържат ръцете на Русия. На срещата на Г-20 Путин само загатна, че ИДИЛ се финансира от страни на Г-20. Сега вече съвсем открито се говори за действията на Турция и Ердоган, като се сочат и конкретни факти, снимки и показания. Путин обвини САЩ в двойна игра. След свалянето на Су-24 маските паднаха. Някои от европейските "лидери" май схванаха с какво чудо са в един алианс. За Меркел не съм много сигурен. Все пак Путин не си е казал последната дума по случая, а той няма навика да забравя и е отмъстителен. Ще чакаме продължението на серията. Пък и няма къде да бягаме.
А местните кириакстефчовци да не се щурат, а да заминават доброволци в подкрепа на справедливата борба на Ердоган срещу най-голямото зло на света за военните в Пентагона - Русия...
29 Ноември 2015 19:31
Така изгоря руско-турското приятелство

За големо съжаление на наште русофили-туркофили...
29 Ноември 2015 19:35
До aldycrown, съгласен и бих отишъл по-далече. Странно е, че световната суперсила USA стои зад завесите. Затова смятам, че всичко се развива по техен сценарии. САЩ няма нужда вече от силна Турция, както беше при социализма. Случаят е подобен със силна Югославия. Имаше признаци, че има сериозни противоречия между САЩ/Израел и Турция. От друга страна САЩ имаше проблеми със силна Европа и еврото. САЩ и Русия са координирали действията си, така че Турция ще загуби Кюрдистан, а Европа ще се раздроби. С един куршум 2 заека.
29 Ноември 2015 19:38
Понякога съм любопитен като жена и любознателен като дете...

Гложди ме нездрав интерес за следното:
(1) след случката Ердоган се опитвал да се свърже с Путин;
(2) Песков съобщил на Путин, че Ердоган го търси;
(3) Путин не вдигнал телефона...

Това е безспорното...
Любопитството и любознателността ми се свеждат до това: какво е казал Путин, след като му е съобщено, че Ердоган го търси!?

Някакви предположения!?

https://www.youtube.com/watch?v=Dubqkvm4uLE
29 Ноември 2015 19:41
За големо съжаление на наште русофили-туркофили...
Как ги съчета? С какъв полет на фантазията? Вий се трепете - как Ердоган (а уж други са туркофилите), натрил нослето на Путя! Не ли? Искаш ли линк?
29 Ноември 2015 19:43
(3) Путин не вдигнал телефона...
Ми правел е дължини в басейна - ноо е досадно, таман си влязал в ритъм, некъв пердун да те безпокои.
29 Ноември 2015 19:43
Любопитството и любознателността ми се свеждат до това: какво е казал Путин, след като му е съобщено, че Ердоган го търси!?

Казал е, че веке е изтървал сапуня у турската баня.
И коги се навел да го земе е получил мощен тласък изотзаде в парата и мъглата...
29 Ноември 2015 19:50
И коги се навел да го земе е получил мощен тласък изотзаде в парата и мъглата...
Ти с некви млади аскери ли си караш уйкенда
29 Ноември 2015 19:54
Казал е, че веке е изтървал сапуня у турската баня.
И коги се навел да го земе е получил мощен тласък изотзаде в парата и мъглата...

Абе ти защо се считаш длъжен постоянно да показваш магариите си?
29 Ноември 2015 19:57
Абе ти защо се считаш длъжен постоянно да показваш магариите си?
Ми може да е на тази вълна
29 Ноември 2015 19:57
съгласен и бих отишъл по-далече. Странно е, че световната суперсила USA стои зад завесите.

и аз така си мисля. Кой има интерес и кой има възможност да го направи ?
Туркието има възможност, но няма интерес /видя се, че свалянето на самолета инкасираха само сериозни загуби/.
УСА има и интерес /да разбие голяма коалиция срещу ИД/ и възможност /най-вероятно през турски военни недоволни от Ердоган/.
29 Ноември 2015 20:04
И коги се навел да го земе е получил мощен тласък изотзаде в парата и мъглата...


Стига си мечта за мощни талсъци изотзаде, щурчо... като толкова ти се иска, намери си някой да те потласка отзад и да ти олаби напрежението.
29 Ноември 2015 20:06
Всичко е безкрайна политика. Със своята неумолима логика. Около Сирия изведнъж се образува тълпа от доброжелатели, поне девет баби, да речем. Русия им открадна шоуто от известно време насам. Ударът в Париж катализира процеса на консолидиране, който за част от играчите е осъзнат като безалтернативен. Но ... Но стратегията на Турция не позволява тя да я следва от място посред миманса. Няма как. Всички там са ... пришълци. Турция е съсед. И то съсед с активна, да не речем агресивна, геостратегическа доктрина, която ако не е неин идеолог, то е изразител днешният премиер Давутоглу. Същият незнайно защо в материала по-горе неспоменат. Сигурно щото не се вписва и разваля логическата схема на автора. Но премиерът на Турция Давутоглу бе този, който пое еднолично и категорично отговорността - аз лично заповядах свалянето на руснаците, точка. Защото той счита тази заповед не за инцидент, а за елемент на доктрината, която следва.

Русия, от своя страна, се възползва максимално от случая. Заиграването и с Турция от последните години се оказа в тежест на новия и курс на активна пряка военностратегическа намеса, доколкото Турция обективно преследва с нарастваща решимост цели, несъвместими с интереса и целите на Русия в региона. Турция бе така добра да снабди Путин с чудесен повод, от мащаб на казус бели. Даже, като екстра, го направи зрелищно. Така обективно предопределената смяна на курса от Русия си намери основание, разбираемо за широката публика по света и у нас. Колко удобно!

Американците намериха също повод в ставащото да увеличат присъствие. Ако военна операция срещу Асад трудно се продава във Вашингтон, то защитата на стратегическия съюзник в НАТО там - Турция - от отмъщението на Москва се харчи далеч по-добре. Но и това си има цена - руснаците вкараха С-400 "Триумф". Триумф-ите са ЗРК, които по параметрите си са предназначени не да неутрализират ВВС на Турция, а да защитат сирийски цели от удари с балистични и крилати ракети, включително и от стратегическата авиация. Ясно чии - на САЩ. Затова и точно САЩ бяха тези, които реагираха като ощипани, за радост и присмех на руснаците. Защото ситуацията се обърна - на САЩ им е необходимо да търсят аргумент защо въвеждането на система за ПРО не намалява, а увеличава рисковете и напрежението. Че кое ви тъй напряга, милички?

Прочее, съюзничеството вече не е, каквото беше. И то отдавна. Съюзниците се дефинират чрез колинеарност на интересите, която в тази динамика може да се окаже твърде ... мимолетна.
29 Ноември 2015 20:07
И аз започвам да мисля има някаква конспирация, скроиха шапка на Ердоган, че нещо се самозабрави напоследък и почна много да си въобразява, че е непреодолим фактор, та по този начин му показват къде точно му е мястото, а ако не си вземе поука - ми... колко му е да му се спретне едно превратче, не е като да не се е случвало и преди в Турция.
29 Ноември 2015 20:17
Щурчо не е канил у Масква Ердоган да открива джамии.
Нъл тъй, другаре и таварищи...
29 Ноември 2015 20:22
Щурчо не е канил у Масква Ердоган да открива джамии.
Нъл тъй, другаре и таварищи...
Не е тъй, ефенди, джамията е откри государь Владимир Первий Таврический, а Пердоган полегна, та на государя да му е мекичко.
29 Ноември 2015 20:23
За всяка извършена подлост е виновна жертвата. Нали така "дерЬмократи от всички страни подкрепяйте се"?
29 Ноември 2015 20:34
джамията е откри государь Владимир Первий Таврический

Ловим бас, че си нема хал-хабер кои са таврите.
Инак, государь Владимир Первий получи това, дето е заслужил.
От своя ненадежден съюзник - Ердоган. И нека пак да го кани при откриването следващата джамия у Масква...
29 Ноември 2015 20:36
Към този момент за мен следните изводи са безспорни:

(1) Русия се опита с (вероятно!?) взаимноизгодно икономическо сътрудничество да получи някакво политическо влияние в Турция и да неутрализира донякъде робовладелския контрол над нея.

(2) Събитията доказват, че това е тежко политическо поражение за Русия, т.к. целите по т.1 (засега) не са постигнати - с неизбежните икономически загуби за двете страни. Трябва дебело да подчертаем, че робовладелците спечелиха много важна за себе си точка (почти 99% е сигурно, че робовладелците извършиха провокацията, а Турция бе само един безволев ръжен.)

(3) От военна гледна точка Русия се навря всред едно гнездо на оси, което май е важно за нея от военна гледна точка. Дали ще удържи позициите - това ще видим в бъдеще.

(4) Русия поднесе един нагледен урок на всякакви проробовладелски пудели (вкл. Турция), че няма да търпи к~ номера, независимо от икономическите загуби - т.е. всеки да си прави сметката.

Някои бъдещи събития - въз основа на предходни...
Кризата по Молдовско завърши с Приднестровие...
Кризата с Грузия завърши с Абхазия/Ю. Осетия...
Кризата с Украйна завърши с Крим и Донбас...
Кризата с Турция!? - тук се посочи един `арменски` ъгъл (не съм убеден в 100% достоверност) и не е ясно дали няма да се изправим пред отдавна прогнозирания Кюрдски критичен възел - т.е. един голям минус за Турция.
Т.е. виждаме, че при по-яростни сблъсъци с Русия онези, които са се втурнали с рогите срещу нея, са губили някакви територии...
29 Ноември 2015 20:41
Т.е. виждаме, че при по-яростни сблъсъци с Русия онези, които са се втурнали с рогите срещу нея, са губили някакви територии...

Виждаме, че коги Матушката воюва за чужди интереси губи. И то катастрофално. Така беше и преди сто годин. След това започна революцията...
29 Ноември 2015 20:42
Сериозна новина, която заслужава cериозно внимание!

СМИ: Тысячи российских военных развёртываются на армяно-турецкой границе
29.11.2015 · В мире
ЗРК С-400

|Новый доклад министерства обороны, циркулирующий в Кремле, утверждает, что президент Путин сегодня утром отдал приказ 58-й армии..........

.....С Арменией, в настоящее время становящейся важной частью объединенной российской системы ПВО,
ВС РФ будут в состоянии противостоять угрозам, исходящим из Турции.

Важно также отметить, что эти силы будут защищены, как и их коллеги, работающие в Сирии, системами С-400 Триумф (по классификации НАТО: SA-21 Growler) и системами РЭБ Красуха-4, что даст им почти полный контроль над 85 процентами территории Турции....|

http://k-politika.ru/smi-tysyachi-rossijskix-voennyx-razvyortyvayutsya-na-armyano-tureckoj-granice/
29 Ноември 2015 20:44
Човека е чел весници тия дни и ни разказа какво е прочел.
29 Ноември 2015 20:52
щурчо 29 Ное 2015 20:41
Виждаме, че коги Матушката воюва за чужди интереси губи. И то катастрофално. Така беше и преди сто годин. След това започна революцията...

Напълно си прав!

Всички сме убедени, че когато Русия воюва за своите интереси - винаги печели триумфално.

Справка - успя да събори всички колониални империи - САЩ, Голяма Британия, Франция, Германия, Холандия, Португалия, Испания, Италия, Турция, Япония и др., които загубиха катастрофално - т.е. станаха революции или по мирен начин бяха шутирани и колонизаторите дуфтиха да бягат...

Сега, след като Русия воюва за своите интереси, ще видим какво ще стане...
29 Ноември 2015 20:59
Сега, след като Русия воюва за своите интереси, ще видим какво ще стане...

Къде това, у сирийските пущинаци, заради Башар Хафезович. Много убав виц...
29 Ноември 2015 21:05

джамията е откри государь Владимир Первий Таврический

Ловим бас, че си нема хал-хабер кои са таврите.
I'm not interested
29 Ноември 2015 21:09
у сирийските пущинаци,
Ко кайш за гроздето?
29 Ноември 2015 21:09
САЩ няма нужда вече от силна Турция, както беше при социализма

Това донякъде е така и донякъде обяснява дълбоката промяна в геостратегическото положение на Турция през последните 25 години. Преди няколко дни го посочих накратко http://www.segabg.com/replies.php?id=267680&v=5970904#id_5970904 Но само донякъде. Турция продължава да има ценност за САЩ като противотежест на Иран - новият лидер в региона, който категорично се позиционира като съюзник на Русия.

Сегашна Турция обаче е ценност за ЕС, дори далеч по-голяма, отколкото през Студената война.
Позицията на Ердоган спрямо ЕС е основана именно на този факт и простичко може да бъде представена така:
вие, европейците, добре знаете, че Турция се състои от три части - западна, близка до Европа, централна, олицетворяваща единството и националната идея на Турция и източна, населена с 25 (35, по някои данни) милиона кюрди, които обективно са безкрайно по-изостанали или да го кажем иначе, по-различни от европейците, напълно несъвместими с вас и освен всичко друго, контролират наркотрафика за ЕС. Вече сте изправени и пред нови опасности в лицето на мигранти и терористи. Единствената ви защита срещу всичко това са единна, мощна Турция и лично аз, Ердоган.

Ердоган играе ва банк и жертва отношенията си с Русия, за да постави ЕС пред нуждата да му отстъпи във всичко: отмяна на визите, пътна карта за бързо приемане в ЕС, милиарди евро, политическа подкрепа ... Ще му отстъпим, разбира се, къде ще ходим. Сметката винаги се плаща от най-слабия.

29 Ноември 2015 21:10
щурчо 29 Ное 2015 20:59
Къде това, у сирийските пущинаци, заради Башар Хафезович. Много убав виц...

Ти си единственият във Вселената, който смята, че въпросът опира до Асад.

Все пак, в качеството си на изтъкнат и изявен Вселенец, ще те успокоя - и най-екстравагантната гледна точка може да се разпространява свободно и безпрепятствено из Вселената...
29 Ноември 2015 21:13
American Thinker: Дойде време Турция да бъде изключена от състава на НАТО, а на нейно място да бъде поканена Русия

http://www.americanthinker.com/blog/2015/11/time_to_trade_turkey_for_russia_in_nato.html

Североатлантическият алианс още не веднъж ще съжали за предоставеното през 1952 г. членство на Турция в НАТО, счита коментаторът на American Thinke Сиера Рейн.Тази недалновидна и непростима стъпка, пише анализаторът, по-скоро ще донесе на Запада големи проблеми, отколкото някаква полза.
29 Ноември 2015 21:26
Неоосманизмът на Анкара обаче може да накара Москва да си спомни и своята имперска история. Двете страни са водили 8 войни от XVI век насам, като последната е по време на Първата световна война. От тях шест войни са в полза на Русия, една е със запазване на статуквото, а друга е без излъчване на победител.


Двете страни са водили 12 войни от XVI век насам. От тях седем войни са в полза на Русия, две са със запазване на статуквото, а друга без излъчване на победител.

-----
History of the Russo-Turkish wars:

1. Russo-Turkish War (1568–1570) Russian military victory; Ottoman commercial victory
2. Russo-Turkish War (1676–1681) Indecisive; Treaty of Bakhchisarai
3. Russo-Turkish War (1686–1700) Russia gains possession of Azov; fortress of Taganrog; Pavlovsk and Mius
4. Russo-Turkish War (1710–1711) Ottoman victory
5. Austro-Russian–Turkish War (1735–1739) Treaty of Niš (1739)
6. Russo-Turkish War (1768–1774) Russian victory
7. Russo-Turkish War (1787–1792) Russian victory
8. Russo-Turkish War (1806–1812) Russian victory
9. Russo-Turkish War (1828–1829) Russian victory
10. Crimean War (1853–1856) Ottoman, British, French and Italian victory
11. Russo-Turkish War (1877–1878) Russian victory
12. World War I: Caucasus Campaign (1914–1918) Armistice of Erzincan
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Russo-Turkish_wars

В общем счёте, русско-турецкие войны охватывают период длительностью 351 год (1568-1918 годы). За этот период Россия и Турция находились в состоянии войны 69 лет. В среднем, одну русско-турецкую войну от другой отделяло всего 25 лет.

Годы-------- Название------------------ Победитель
1568—1570 Русско-турецкая война Россия
1672—1681 Русско-турецкая война Статус кво
1686—1700 Азовская война Россия
1710—1711(13) Прутский поход Турция
1735—1739 Русско-турецкая война статус кво
1768—1774 Русско-турецкая война Россия
1787—1791 Русско-турецкая война Россия
1806—1812 Русско-турецкая война Россия
1828—1829 Русско-турецкая война Россия
1853—1856 Крымская война Нет
1877—1878 Русско-турецкая война Россия
1914—1918 Кавказский фронт (Первая мировая война) Турция


http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%8B
29 Ноември 2015 21:28
джамията е откри государь Владимир Первий Таврический

Ловим бас, че си нема хал-хабер кои са таврите.


Щурав, няма руснак да не знае княз Потьомкин-Таврический, а оттам - за Таврида и бикоглавите.

ТАВРИДА.

А. С. Пушкин

Ты вновь со мною, наслажденье;
В душе утихло мрачных дум
Однообразное волненье!
Воскресли чувства, ясен ум.
Какой-то негой неизвестной,
Какой-то грустью полон я;
Одушевленные поля,
Холмы Тавриды, край прелестный —
Я снова посещаю вас...
Пью томно воздух сладострастья,
Как будто слышу близкий глас
Давно затерянного счастья.

Счастливый край, где блещут воды,
Лаская пышные брега,
И светлой роскошью природы
Озарены холмы, луга,
Где скал нахмуренные своды

За нею по наклону гор
Я шел дорогой неизвестной,
И примечал мой робкий взор
Следы ноги ее прелестной —
Зачем не смел ее следов
Коснуться жаркими устами,
Кропя их жгучими слезами...

Нет, никогда средь бурных дней
Мятежной юности моей
Я не желал с таким волненьем
Лобзать уста младых цирцей
И перси, полные томленьем...
29 Ноември 2015 21:28
Ти си единственият във Вселената, който смята, че въпросът опира до Асад.

Е, не. Батюшката също е поканен от Башар Хафезович. Да брани неговите интереси, за сметка на мужиците. Прочее, некой знае ли с колко се оскъпява секи един руски патрон и снаряд каран на иляди километри от Матушката до Сирия...
29 Ноември 2015 21:34
ria.ru,29.11.2015 : " Немецкие СМИ: ЕС идет на грязную сделку с Турцией . Могут ли Меркель и другие главы стран ЕС доверять правительству Эрдогана, которое снисходительно относится или даже активно поддерживает ИГ и другие исламистские группировки? . Обращаясь к Турции за помощью в вопросе мигрантов, ЕС идет против собственных моральных и политических принципов, пишет немецкая пресса. Правозащитники и вовсе заявляют о "моральном банкротстве" Европы."
След Грузия и Украйна, Турция е следващата жертва на политиката на Запада на противопоставяне на Русия с всички средства.
Какъв е хала днес на тези страни и какво ще стане с Турция - може да се досещаме .


29 Ноември 2015 21:42
обективно предопределената смяна на курса от Русия си намери основание

Фирмин-е,
целият ти анализ е верен, извадил съм цитата защото подчертава важна част от ситуацията. Както обикновено, най-очевидното се формулира най-трудно
А какво по-очевидно от новия съюз "Русия-Иран", заради който Русия следва да се отърси от несъвместимите с него сътрудничества?

Нямаш ли също чувството, че "всё возвращается на круги своя"?
Както преди 75 години, отново съюз Русия-Иран, отново Франция е техен съдружник, ако не е и съюзник, отново Германия търси по-голямо сближаване и сепаративен съюз с Турция, отново разделителната линия минава през Европа и в частност през главите ни ...

29 Ноември 2015 21:44
Щурав, няма руснак да не знае княз Потьомкин-Таврический, а оттам - за Таврида и бикоглавите.

Хе, а знаят ли нещо за кимерийците и таврите, кои са и що са. Май не са чели Страбон и Раковски...
29 Ноември 2015 22:05
Щурчо всичко е така както трябва да бъде.
На Бойко май му е дошъл акъла.
29 Ноември 2015 22:15
Една неточност:
...втората по мощ ядрена държава в света...
Русия категорично е първа по мощ на атомния си арсенал - има повече от всички останали, взети заедно.

29 Ноември 2015 22:20
На Бойко май му е дошъл акъла.

За разлика от Путин , не е канил у Софето Ердоган да откриват модерни джамии...
29 Ноември 2015 22:28
Хе, а знаят ли нещо за кимерийците и таврите, кои са и що са. Май не са чели Страбон и Раковски...

Вероятно не са ги чели, поне повечето. Но се хващам на бас, че няма руснак, който да не може да ти каже девиза на най-високия руски орден.
"За веру и верность".
Което идва да рече кои точно са ценностите на Русия.
Сигурно са могли да го кръстят "За прамезан и прошуто", ама на, избрали са други думички. Следва съюзниците и противниците да се замислят. Не са много, четири думички са. Обаче....
29 Ноември 2015 22:32
Щурчо
Нещата отиват натам, където ти не искаш.
Такъв е живота.
Рано или късно умните печелят.
Просто на Европа и липсват Чърчил, дьо Гол или Аденауер. Издребняха не само нашите.
29 Ноември 2015 22:39
Щурчо всичко е така както трябва да бъде.
На Бойко май му е дошъл акъла.

За още непубликуван разговор пред камината ли става дума
29 Ноември 2015 22:45
Просто на Европа и липсват Чърчил, дьо Гол или Аденауер. Издребняха не само нашите.

Ахъм. Също Ричард Лъвското сърце и Фридрих Барбароса...
30 Ноември 2015 02:52
Радвам се,че все повече автори четат форума.
30 Ноември 2015 05:44
хо-хо-хо, не знам кога на всички ще стане ясно най-накрая, че Русия все някак печели от всеки удар срещу нея, подобно на мач по айкидо, където колкото повече замахнеш срещу по-опитния съперник , повече боли след това, да си припомним леко - Путин прибра Крим с намигване, после уж санкции имаше срещу Русия, баба Меца така се задави от санкции, че тропна казачок в близкия изток, турците се изрепчиха от глупово по глупаво - може би някой полуидиот от Пентагона или таен агент на КГП внедрен като съветник в НАТО ги е съветвал, сега ще има да четем за руски ракети със всякакъв радиус на действие из сирия, за партньорства в Иран и Ирак, може би турско кюрдикосово и не знам какво още има Вовата в менюто, проблемът на НАТО в голямате игра е, че няма вече какво да противопостави на русия като ценности, сега Русия е политически печеливша дори морално, а все още има хора с морал по света, свалянето на руския самолет е АКТ НА ОТЧАЯНИЕ И БЕЗСИЛИЕ, като в игра на шах, в която губещия прави опит да извърши непозволен ход.
30 Ноември 2015 06:30
Русия вече изпрати в базата си в Латакия най-новия си зенитен комплекс С-400 "Триумф"

С- 500 "Прометей" е най-новият зенитен комплекс. Руснаците дезинформират, че още е в разработка но май вече е застъпил на бойно дежурство на най-важните им обекти.
В момента се носят слухове, че разработват следващото поколение - С600 "Армагедон"? - с бойни плазмено - лазерни установки, т.е. без ракети...

Натисни тук
30 Ноември 2015 06:49
Han 29 Ноември 2015 22:15
Една неточност:
...втората по мощ ядрена държава в света...
Русия категорично е първа по мощ на атомния си арсенал - има повече от всички останали, взети заедно.

По брой отделни заряди на ЯО Китай е на първо място - над 75 000 бойни единици. По мегатонов еквивалент, т.е. мощност РФ е на първо място,
а по холивудски хвалби и стратегическа неадекватност* САЩ са безспорен световен първенец...

*Стратегията на Пентагона например да се обкръжат териториално с бази и съюзници Китай (с най-голямо население в света - 1,4 млрд) и Русия (с най-голяма територия в света 17,125,242 km2), заслужава да се документира в комедиен сериал.
Ако обкръжиш тигър и мечка с маймуни резултатът е плачевен... за маймуните.
30 Ноември 2015 11:00
"САЩ и Русия са координирали действията си, така че Турция ще загуби Кюрдистан, а Европа ще се раздроби. С един куршум 2 заека."

И аз си мислех нещо подобно.

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД