:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 320
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българската здравна система пак върви към дъното в Европа

Влошават се показателите за достъп до медицински услуги и резултати от лечението
Снимка: Архив "Сега"
По-добрият резултат на България преди няколко години се дължи основно на положителни оценки от страна на пациентските организации. Протестите срещу неуредиците в здравната ни система си вървят паралелно с тях.
България губи 2 места в европейския индекс на здравния потребител. За 2015 г. страната ни се нарежда на 31-во място от 35 държави, докато през 2014 г. тя беше 29-а. Индексът се прави ежегодно от 2006 г. досега и измерва ефективността на здравните системи. Зад България са само Румъния, Албания, Полша и Черна гора.

Индексът отчита 48 показателя, сред които са спазването на правата на пациентите, достъпът до информация, до медикаменти и до лекарска помощ, времето за чакане за лечение, резултатите от лечението, заболеваемостта от хронични болести, смъртността при новородените.

През 2013 г. България имаше напредък с 3 позиции, след като преди това беше твърдо на последно място. По-добрите позиции бяха заради подобряването на показателите за достъпност на здравеопазването и високи оценки от пациентските организации. Сега анализаторите отбелязват, че такова подобрение е трудно да се постигне, при положение че не е имало реформа в здравната система. През миналата година България бележи спад най-вече по критериите "резултат от лечението" и "обхват и достъп до здравни услуги".

Освен това България заедно с Румъния и Македония остават последни и единствени в "червената зона" по един от най-критичните показатели за здравето на една нация - смъртността при новородени. У нас тя е при около 8 бебета на хиляда раждания, докато в страните от Западна Европа делът е средно 4.01 на 1000.

Страната ни получава лоши оценки по отношение на критерии като правото на пациента за второ мнение, директен достъп до специалист, достъп до онколечение за по-малко от 21 дни след поставянето на диагнозата, преживяемост след онкологично заболяване, брой на бъбречните трансплантации, неформални плащания, възможностите за електронно записване на час за преглед и ползване на електронна рецепта.

Положителна оценка България получава относно работата на пациентските организации, възможността да посетиш личния лекар в рамките на същия ден, избор на хирург и осъществяване на операция за по-малко от 90 дни, ваксинация срещу HPV вирус, който причинява рак на маточната шийка.

Както и предни години, на първо място в класацията е Холандия. Следват Швейцария и Норвегия.
8
1579
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
27 Януари 2016 22:16
Страната ни получава лоши оценки по отношение на критерии като правото на пациента за второ мнение, директен достъп до специалист


На никого не е отказан директен достъп до специалист или второ мнение. Има отказ НЗОК да плати за това.
27 Януари 2016 23:13
На никого не е отказан директен достъп до специалист или второ мнение. Има отказ НЗОК да плати за това.
Weed, печалното в тия боричкания за мизерните хартишки, дето лекарите все в тях гледат да не се минат случайно, е че все повече и второто, и третото им мнение е с почти нулева стойност, като първото.

Защото водения от пари не може да окаже качествена услуга. Качеството идва от сърцето, отвътре, а когато там има само алчност и парични знаци, качеството със съжаление си отива и започва да търси друго сърце, в което е останала любов към хората. Парите са нещо много второстепенно за един добър лекар, но ще го разберат късно, след като деградират като специалисти.

Изключвам прогресивно намаляващия брой идеалисти. Все пак сме кораво племе и не се даваме лесно на пазарната идиотщина, нахлула в здравната ни система и разяждаща здравето на народа ни.

28 Януари 2016 09:34
Парите са нещо много второстепенно за един добър лекар,

и не само лекар, тогава и само тогава, когато ги има в достатъчно за водене на нормален живот количество.
Повтарям нормален , а не охолен.
28 Януари 2016 10:08
Всички работим за пари, пък доктори и учители да работят от любов към човека? Не ми е реално.
28 Януари 2016 11:04
Една позната (партньор) от Холандия много завижда на колежките при нас, че може ли да ходят когато искат на женска консултация. При тях за мамография се чакало по няколко месеца (имали списъци и си чакаш да ти дойде реда), а за операция - ами може и по 1 г.
Подобно нещо ми разказва и една акушерка, работеща в Шотландия - нещо и се наложило и на нея, но като видяла колко ще чака си взела самолета, платила си медицинските застраховски (със задна дата и по мин. заплата) и се оправила. И добре, че го направила, защото ако чакала да се дореди до консултация можела и да опъне петалата (както шефа ми казва).
28 Януари 2016 12:40
Защото водения от пари не може да окаже качествена услуга. Качеството идва от сърцето, отвътре...


Много добре го каза - УСЛУГА. Какво сърце, какво "отвътре". Навремето лекарите бяха натикани в профсъюза на хигиенуслугите. Наричаха ги "медицински работници". Празник на медицинския работник им измислиха. От проститутката, когато и плащаш за качествена услуга искаш ли да го прави от сърце, отвътре...?
28 Януари 2016 15:14
Една позната (партньор) от Холандия

И какво от това?
Не може 25 години само да ровим из цял свят и да търсим къде е по-лошо от при нас, а след това да го прилагаме като позитивен почин. Не става така.
ЕС търси силата на положителния пример в проектите и това дава точки.
Тука дирим отрицателния пример, за да го въведем. Където каквото има отрицателно по света, като кокошки нашите политици го събират, кудкудякат и въвеждат.
28 Януари 2016 23:13
.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД