:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 225
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Цунами от двойкаджии помете просветното министерство

34% от седмокласниците и 40% от зрелостниците се оказаха на дъното по грамотност въпреки много ниската летва, поставена от МОН, за закърпване на тройка
Снимка: БГНЕС
Резултатите от последните изпити доближиха националните и международните данни за състоянието на образованието и това е двойно лоша новина. Ако в предходни години България успяваше да докара по-оптимистична картина със сложените ниско летви за тройка, сега вече няма кой да прескочи и тях.
Когато разговорът за образованието започне да се върти предимно за тройката, т.е. къде да сложим летвата при оценяването, така че да не се окажем с огромен дял деца без диплома и в същото време да можем въобще да използваме думата качество, положението е изпуснато. Видя се ясно и на тазгодишните матури, и на приемните изпити за гимназиите. Летвата за тройка и на двата вида изпита е ниска и това е публична тайна. И въпреки това с нея не успяват да се справят все повече ученици.

Тази година групата на слабите ученици на външното оценяване след 7-и клас по математика се оказа толкова впечатляваща - 17 892 оценки слаб, че породи сравнения с малкото на този фон двойки от изпита за гимназиите и повлече след себе си ужасен развален телефон. Цели три дни министерството не успя да обясни кой точно колко двойки е изкарал и от кой вид изпит. Но генералният извод не може да бъде скрит - близо 34% от целия випуск не успява да покрие и без това ниския минимум от външното оценяване по математика в 7-и клас.

Картината при матурите не е по-добра. При випуск от около 52 000 зрелостници без дипломи заради слаби оценки остават 7466, като към тях трябва да се прибавят 4000 неявили се на изпита. Т.е. 22% от випуска, който така или иначе не обхваща всички деца от родените през 1997 г. Т.е. и тук - близо 40% от випуска е на дъното.

Тези данни се доближават до драматичното представяне на България на международни изследвания, където делът на несправящите се с елементарни изисквания се върти около 40%. Дълго време българските данни от матури и външно оценяване бяха по-оптимистични от международните, като това даваше повод за критики, че сами лъжем себе си. Доближаването на националните и международните данни в този контекст е двойно лоша новина. Ако в предходни години България успяваше да докара по-оптимистична картина със сложените ниско летви за тройка, сега няма кой да прескочи и тях.



Има ли и какви могат да са полезните ходове на просветното министерство в такава ситуация?



Да тръгнем от изпитите за 7-и клас. Голямата разлика между двойките на националното оценяване по математика - първи модул от изпита и двойките от първи и втори модул - за прием в гимназиите, постави отново на дневен ред въпроса за скалата на оценяване. Откакто външното оценяване в 7-и клас, което се прави с цел да се получи обективна представа за знанията на национално ниво, се обедини с приемните изпити за гимназиите, тройката и за двата вида изпити е сложена на 16 точки. Така децата, изкарали 16 от максимум 65 точки на първи модул, имат оценка среден, колкото получават и децата, изкарали 16 от максимум 100 точки на първи и втори модул. Това е явно несправедлива практика и възниква въпросът защо е допусната? Тук отговорът е лесен - политическа целесъобразност.

16 от 100 точки е много нисък праг за тройка - за сравнение минимумът за тройка при матурите е 23 от 100 точки, като на свой ред и той е критикуван за нисък. Ниската летва обаче означава по-малко слаби оценки от изпита и възможност на повече деца да постъпят в гимназия. Повече двойки би означавало по-малко деца в гимназиите, затваряне на паралелки и преориентиране на ученици в техникуми и СОУ-а. Тоест изпращане на децата в условно по-слаби училища. Трябва ли да се случва всичко това?

Отговорът е не, но решението не минава през поддържане на фалшиви скали, а през много сериозна работа с учениците в периода 5-7 клас. Нееднократно бе показано, че след 4 клас обучението на огромна част от децата катастрофира. Тук се случва и най-рязкото отпадане на ученици, като коефициентът на записване в тази възрастова група е най-нисък. Трябва да се положат много големи усилия да се вдигне общото ниво - не заради изпитите, а просто защото става дума за елементарна грамотност. Това не може да стане без допълнително финансиране на обучение извън задължителните часове, много сериозна инвестиция в подготовката на учителите, много сериозна работа със семействата. В тази връзка просветното министерство изобщо не следва да си мисли, че може да си позволи лукса да протака мерките във времето, докато си съчини проекти с еврофинансиране.

Що се отнася до приемните изпити в гимназиите, това, на което ставаме свидетели, всъщност показва колко далеч от реалността е опитът да се налага свръхселективно образование, с трудни изпити в рамките на задължителната образователна възраст. България години наред бе критикувана, че поддържа твърде селективна система, че дели училищата на елитни и неелитни и провежда тежки изпити, при които шансовете на учениците зависят от семейното състояние на децата. Сега се вижда, че играта на елитно образование през изпитите всъщност е фасада, зад която се крият хиляди неграмотни ученици. Кого и как да селектираш, ако масата става все по-необразована. Хубаво е да признаем гласно това, пък политиката на тройката така или иначе ще бъде измислена. Но не е редно прагът за три да е абсурдно нисък.

При матурите въпросът с двойките е тясно свързан с провала на професионалното образование. Ако 22% от випуска остават без диплома поради слаба оценка или неявяване на матурата, а други 18% изобщо не са записани в училище, възниква въпросът какво ще правят тези младежи на пазара на труда. Професионалното образование е възможният отговор. Уви, тук от години нищо не се прави. България може да се похвали с много гъвкав и модерен закон за професионалното образование, но той на свой ред автоматично не води до нищо гъвкаво и работещо. Това е отлаган с години проблем, който обикновено катастрофира в обвинения за несъобразени с пазара на труда профили и скъсани връзки с бизнеса. Е, добре, колко проекта трябва да се реализират и колко пари трябва да се усвоят в констатиране на очевидното, докато се свърши нещо по същество?!

Това са въпроси без лесни решения. Новият министър Кунева твърди, че е решила да не спестява тъжната истина. С едното приказване, при това с цената на информационен хаос обаче работата няма да стане. Пред просветното министерство стои изключително тежка година и всички ще съжаляваме, ако резултатът е провал.

64
4577
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
64
 Видими 
08 Юни 2016 19:18
Цунами от двойкаджии помете просветното министерство
И за това явно е виновен Путин и руската "агресия" в Украйна, които клатят евроатлантическите ценности и ред. Или пък Живков, понеже създаде нереалистични очаквания, че България може да си позволи образователна система, подобаваща на развита държава.
08 Юни 2016 19:22
отвътре ви идва.
08 Юни 2016 19:39
Резултатът вече е провал. Въвеждат нещо, което го няма. От 19 стандарта само 3 или 4 са налице, а до 01.08 има-няма месец и половина.
08 Юни 2016 19:57
Цунамите и ниската летва не са нещо ново за България. Ние си го знаем, свикнали сме и си траем, защото лекарите казват да си пазим сърдечния мускул.
08 Юни 2016 20:14
Сега се вижда, че играта на елитно образование през изпитите всъщност е фасада, зад която се крият хиляди неграмотни ученици.


Всъщност хилядите неграмотници са учителите и техните началници от МОН! Не може децата да са виновни са състоянието си!
08 Юни 2016 20:21
Изход от ситуацията, поне за тази година може да даде внучето Му , като в негова чест на всеки под 16 точки се даде бонус от допълнителни 5.
Иначе всички минават в СПТУ - та, порфесионални у-ща и директно се вливат в работническо - селската класа. Нещо недопустимо от идеологическа гледна точка .
08 Юни 2016 20:23
Двойките са следствие...
-------------
Сайтът на Генек
08 Юни 2016 20:24
Всъщност хилядите неграмотници са учителите и техните началници от МОН! Не може децата да са виновни са състоянието си

Не е само в МОН е причината, макар че те също имат много, ама много голяма вина. Виновно е цялото общество, щото тази перспектива беше ясна, но нали гарджета трябва да са в "елитно" училище, с което да се фукаме. Родителите си зарязаха децата, хързулнаха ги на учителите да ги възпитават, което не е само тяхна работа, за могат да "правят кинти", нали?
Това е диагноза не само за образователната система, това е диагноза за обществото. Затова, мачкай, Бойче! Щом червените прашки вият, значи всичко е ОК... Нали това беше правилното. Продължавайте да се хилите, да ехидничите. Отговорът на учителите идва късно, ама е толкова силен, че свят ще ви се извие. Наричайте ги още неграмотници, бийите ги, щото хванали за ухото собственото ви изчадие, режете им заплатите, мачкайте ги...
08 Юни 2016 20:33
Генек,
шегата настрана , но ниско е нивото на преподаване, ниски изисквания, учебни планове за ниво среден 3, а задачите на НВО и НВО+ са доста сложни .
Някой който не е бил с текущото преподаване и изисквания по математика в 6 и 7 клас , и погледне тестовете за НВО, той ще каже ,че всичко е ОК . Тути -фрути.
Но разликата е голяма , и ако родителите нямат пари / което е факт/ за частни уроци да приближат тия две нива резултатът е плачевен. Както се видя.
Ето защо, или още по-лесни задачи за НВО , или вдигане нивото на преподаване и нови планове.
Нивата трябва да се приближат ,независимо в каква посока. И задачи отсяващи средното от отлично ниво.
08 Юни 2016 20:42

Su38
08 Юни 2016 20:24
Мнения: 10,392
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP


Не мислим всички така, повярвай! Навярно си успял да проследиш мненията по темата от няколко дни насам. Гусин Кардозо предпочита да прехвърля всички грешки на другите, но да не се вглежда в себе си
08 Юни 2016 20:53
Отговорът на учителите идва късно, ама е толкова силен, че свят ще ви се извие.

Наистина по-добре късно да поумнеят отколкото никога.

П.П. Отговорът на игнорантите никога не може да е силен. Силов?
08 Юни 2016 21:00
Виновно е цялото общество, щото тази перспектива беше ясна, но нали гарджета трябва да са в "елитно" училище, с което да се фукаме.


Амииии, то винаги обществото е виновно. Ама това общество е билднато от вещата тодорживковска ръка. Още берем плодовете от прекрасната ръководна роля на Партията. Разбрахте името на виновника (според мен), аз не откривам (след усилено дирене) вина у себе си. Сори!

П.П. Няма кво да говорим, щом смятате, че хората пращат децата си в "елитни" у-ща, за да се "фукат". Аз си мислех, че защото прекалено много обичаме децата си и искаме да им дадем добро образование, но ето Вие ме светнахте ква била причината.

08 Юни 2016 21:32
Берем плодовете на алчността си.. А те са отровни...
08 Юни 2016 21:36
Но разликата е голяма , и ако родителите нямат пари / което е факт/ за частни уроци да приближат тия две нива резултатът е плачевен.

Това е даскалската мафия, бай Драгане...
08 Юни 2016 21:41
шегата настрана , но ниско е нивото на преподаване, ниски изисквания, учебни планове за ниво среден 3, а задачите на НВО и НВО+ са доста сложни .

Нали това искаше обществото? Дипломи, колкото се може повече и по възможност без зор. А че не знаят децата - няма значение, нали имат "вишу"...
Парите следват ученика - значи, трябват ученици. Кой ще изхвърли златните яйца?
08 Юни 2016 21:48
Много пъти съм молил редакцията когато пишат за образование – да се стараят повече...
... преориентиране на ученици в техникуми...

Може ли авторката да посочи поне един техникум?...
При матурите въпросът с двойките е тясно свързан с провала на професионалното образование... Професионалното образование е възможният отговор. Уви, тук от години нищо не се прави.

Вероятно единствено вярно е, че авторката нищо не прави за професионалното отразяване на нещата, за които се опитва да пише...
Ученици от професионални гимназии постоянно печелят призови места у нас и в чужбина благодарение на придобитите знания по специалностите, които изучават...
Освен това са и с много високи резултати на матурите, показват и високи резултати на кандидат-студентските изпити...
08 Юни 2016 21:59
Редник, техникуми няма, казват се професионални гимназии.

http://obrazovanie-sofia.start.bg/ колонката най-вдясно.

ПП. А, ти си знаел, сърдиш се за думата. Уж нямам колеги, по-стари от мен, но на някой/я млад/а му се набило в главата старото название. Може би от родители или родата въобще.
08 Юни 2016 22:04
Няма кво да говорим, щом смятате, че хората пращат децата си в "елитни" у-ща, за да се "фукат".


"Пращат" е изключително неподходящ избор на дума. Като възпитаник на такова училище, ще се опитам да ти обясня! Мен не са ме "пратили" там! Аз съм се състезавала на общо основание, след 7 клас и съм си спечелила мястото - безплатно! Отново ще повторя - безплатно! И за разлика от сега - имаше някакъв ред и приличие! Възпитаник съм на математическа гимназия, от която в течение на 4 години половината от Националния отбор по математика бяха мои съученици - там Партията нямаше намеса и за успех под 5. 00 те викаха в кабинета на директора и те съветваха, че в името на доброто име на училището, ще трябва да си потърсиш друго поприще. От 180 човека випуск - всички влязоха от раз там, където кандидатстваха. Годината беше 1987. Толкова за глупостите ти за савецката система!


П. П. Среден успех на випуска - 5.70. Най-нисък успех по литература (вкл. и матура) и физика!
08 Юни 2016 22:07
Въпросите за образованието със страшна скорост стават национални и отдавна не са в компетентността (по-точно може би е некомпетентността) на МОН и подобия.
08 Юни 2016 22:19
Статията е силна , само едно не разбрах: как е "пометено просветното министерство" Все там си е, там и ще седи заедно с цялата престъпна гмеж от соросоиди, грантаджии и прочие вредители.
08 Юни 2016 22:51
Предлагам на МОН да подложи на този същия изпит учителите и като покрият 50% от изпитния материал - Среден 3. Нататък нещата ще се изяснят...
Защото да квалифицираш нещо неграмотно е пропиляване на пари...
08 Юни 2016 22:58

Всъщност хилядите неграмотници са учителите и техните началници от МОН! Не може децата да са виновни са състоянието си!


боже, боже, къде ви ги раздават тия дипломи
08 Юни 2016 23:05
Предлагам на МОН да подложи на този същия изпит учителите и като покрият 50% от изпитния материал - Среден 3.


Аз бих отишла и по-далече. На същия изпит да бъдат подложени и преподавателите, пребиваващи във вузовете, набрали сили несъизмерими с това, което им се отреждаше по времето на "тато" в реалността. Как мислите, ще се сборите ли с "даскалите"?

Скромността е полезно качество, което в днешно време не се цени, но все пак не е за пренебрегване

П. П. Специално Вас, госпожо, с удоволствие бих Ви подложила на тест по математика за 7 клас, при същите условия като децата. После бихме коментирали резултатите
08 Юни 2016 23:24
Виновно е цялото общество, щото тази перспектива беше ясна, но нали гарджета трябва да са в "елитно" училище, с което да се фукаме. Родителите си зарязаха децата, хързулнаха ги на учителите да ги възпитават, което не е само тяхна работа, за могат да "правят кинти", нали?

Така е и в Европата - нали натам уж отиваме. Ние още не сме свикнали и се пенявим, но там това е норма. Щом имаш пари да дадеш детето си в елитно училище - край. Решил си всичките му проблеми. Със сина ми почти до скандал го докарвахме когато бях там. Обясняваше ми колко елитно било училището - едната учителка била американка и почти не знаела френски - само на английски им говорела и значи училището е елитно та дрънка. Добре де, казвам му, детето вече цяла година е обучавано по този елитен начин и една английска дума не знае. Той ме гледа, чувства че съм прав, но и аз чувствам че е безпомощен. И той и жена му трябва яко да бачкат, и "елитното" училище е максимумът който могат да направят за детето си. В къщи го гледа една нани от Филипините която почти не говори френски... Абе лоша работа - затова гледам да ходя често там и да помагам във възпитанието. Хубавото е че е много музикално детето - не знам на кого се е метнало.
09 Юни 2016 00:32
Дорис 08 Юни 2016 21:59
Редник, техникуми няма, казват се професионални гимназии.

http://obrazovanie-sofia.start.bg/ колонката най-вдясно.

ПП. А, ти си знаел, сърдиш се за думата.


Какво сърдене – обидно е...
ОчевАдно авторките не си правят труд да четат форума, защото не съм единствен, който им посочва грешки и рядко, много рядко се поправя някоя правописна грешка, а изречения почти никога...
А ДИ ни чете... и ние него...
Дай, Боже, още много години да го четем...
09 Юни 2016 00:37
И торнадо не може да помете кое да е Бацево министерство. Стабилност, майни.
09 Юни 2016 00:45
ОчевАдно авторките не си правят труд да четат форума, защото не съм единствен, който им посочва грешки и рядко, много рядко се поправя някоя правописна грешка, а изречения почти никога...
А ДИ ни чете... и ние него...


Е, той поправя ли си грешките? Още е жива и неотречена легендата за съученика му от колежа Мишел Константен. Любимата ми.
09 Юни 2016 02:17
Ами пробвайте да подновите учителския състав със следната обява: "Търсим будали да си скъсат задника от работа за без пари. Хем да са будали, хем да са отлични учители."
09 Юни 2016 03:55
Оставете децата да играят, ученето изпразва мозъците им - силно перефразиран Й. Радичков (емотикон на сврака).
пп Иначе, "...Удряй с лопатата където свариш..." по Кольо Гилъна (група "Контрол"
09 Юни 2016 07:28
Демокрацията има едно много интересно свойство - когато образованите са повече - демокрацията ги увеличава, щото формира мнозинство от образовани.. които си избират управляващи подкрепящи образованието. Когато необразованите са повече - демокрацията ги увеличава като формира мнозинство от необразовани.. които си избират необразовани управляващи.

Същото се отнася и за това ако имаме неработещо мнозинство на държавна издръжка - както е в момента. Демокрацията го увеличава. Красота.
09 Юни 2016 07:33

Цунами от двойкаджии помете просветното министерство

Мигар го помете?! Оставки на министър, зам.-министри, експерти на МОН и автори на тестове има ли вече депозирани? Ако не, кое му е пометеното? Българското образование има нужда от помитане на агенти на Световната банка в МОН, но реалните факти показват, че се работи вобратна посока от десетилетия. Във всеки случай от Веско Методиев насам и от 2002 с "Парите следват ученика" и измишльотинити с държавните зрелостни изпити. Ади пометете ги реално, де, четвъртата власт! Ще ви бъде признателна во веки веков- цялата остатъчна България.
09 Юни 2016 07:34
Се пак за остатъчните деца на България иде реч.
09 Юни 2016 08:33
Така е - едно изречение на Веселин Методиев стои в дъното на цялата история на унищожаването на образованието: "Дечицата да не учат много, повече да играят." Да не се товарят много-много със знания. А родителите изобщо да нямат грижа. Цяла учебна година всеки ден по email изпращах на родители подробно зададеното за подготовка на следващия ден. Резултат - както преди да ги изпращам. Т.е., ненаписани домашни, неподготвени уроци. Е, наиграха се.
Толкова за "неграмотните учители". При средна възраст на преподавателите 53 години, може лесно да се направи сметка, че те са все същите, които са работили преди въвеждането на революционните идеи на знайни и незнайни демократични министри, когато образованието беше на ниво.
Нагласяването на критериите за оценка на изпитите според общото ниво, също е неразбираемо. За тройка трябва да е 50+1 верни отговори. Като се опарят няколко випуска, другите може и да се позамислят.
09 Юни 2016 09:54
За тройка трябва да е 50+1 верни отговори. Като се опарят няколко випуска, другите може и да се позамислят.

Така е...
Не случайно оценката е: Среден 3, тоест по-средата... Добър 4 за 70-75%, Много добър 5 за 80-90%, ОтличЕн за 90-100%...
Нормално е около 50% от учениците да са за Среден 3 и така трябва да е при правилно оценяване, Добър 4 е за тези, които се стараят, Много добър 5 за тези, които много учат и знаят, Отличен 6 е само за отличЕните - тези, които имат знания и способности над училищните – примерно първенци на олимпиади...
09 Юни 2016 10:16
Съсредоточаването върху оценките малко скрива основния проблем - огромен дял от учениците нямат елементарни знания. Ако критерият за 3 е явяването на изпита, двойки няма да има, но трагичното ниво на знанията си остава. Някак настрани остава и въпросът какво ще правят тези около 34% деца с официални двойки. Сега! Въпросът какво ще правят останалите до 50-60% с неофициални се отлага с няколко години, но не изчезва. А другите които ще отидат на изпитите следващата година, по-следващата....?
Колко ли ще са тези дето ще продължават да питат защо на други места се получават толкова по-големи доходи и кога ще ги стигнем? Ако продължава така, има очевиден отговор - никога. Просто ще вървим в обратната посока с все по-голяма скорост.
09 Юни 2016 10:28
"Напред, науката е слънце", дали?


............
България остана вярна

на достославний тоз завет -

в тържествуванье и в страданье

извърши подвизи безчет...



Да, родината ни години

пресветли преживя, в беда

неописуема изпадна,

но върши дългът се всегда!
09 Юни 2016 10:37
Мигар го помете?! Оставки на министър, зам.-министри, експерти на МОН и автори на тестове има ли вече депозирани? Ако не, кое му е пометеното? Българското образование има нужда от помитане на агенти на Световната банка в МОН, но реалните факти показват, че се работи вобратна посока от десетилетия.




Децата могат да учат чрез игра!
"Децата да играят" означава материалът да им се поднася по достъпен начин.

МОН грешат като ?мислят?, че колкото по-трудносмилаемо се изкажеш, толкова си по-научен.
09 Юни 2016 10:56
"Пращат" е изключително неподходящ избор на дума.


Може и да си права. Доколкото в този глагол има известна принуда и се губи свободната воля на обекта. Според мен, се е превърнал в устойчив израз "пращам детето на училище", без да се съдържа елемент на насилие от субекта над обекта.
09 Юни 2016 11:06
Аз съм се състезавала на общо основание, след 7 клас и съм си спечелила мястото - безплатно! Отново ще повторя - безплатно! И за разлика от сега - имаше някакъв ред и приличие!
Браво на теб! Защо повтаряш безплатно? Сега също е така, та не виждам защо толкова акцентираш на този факт. Използваната от теб бинарна опозиция (преди – сега) в областта на реда и приличието, според мен, е неправилна. Сега също има ред и приличие (навярно не по-лоши от тогавашните). Според мен, си твърде пристрастна и онзи ред (в най-широкия смисъл на думата) ти е допадал много повече, оттам и гневът (несправедлив) ти с/у сегашните порядки.
09 Юни 2016 11:12
Cardozo e Sa 08 Юни 2016 20:14
Сега се вижда, че играта на елитно образование през изпитите всъщност е фасада, зад която се крият хиляди неграмотни ученици.

Всъщност хилядите неграмотници са учителите и техните началници от МОН! Не може децата да са виновни са състоянието си!

Не трябва да се забравят и тези, които учат учителите. Тяхната роля за слабите резултати от изпитите в седми и дванайсти клас е непряка но съществена. Тук има няколко преподаватели в учителските ВУЗ , но виждам че нямат чувство за недобре свършена работа при подготовката на учителите. Напротив, критикуват министерството и се присмиват на децата за слабите резултати и "бисерите" все едно нямат нищо общо с образованието.
09 Юни 2016 11:20
KaraKoliu, 09 Юни 2016 11:12:
Не трябва да се забравят и тези, които учат учителите. Тяхната роля за слабите резултати от изпитите в седми и дванайсти клас е непряка но съществена.


09 Юни 2016 11:32
Тук има няколко преподаватели в учителските ВУЗ , но виждам че нямат чувство за недобре свършена работа при подготовката на учителите


Не разполагам с информация кой какъв е и що е.

Ама това няма никакво значение. Доколко те са виновни за слабата подготовка на учителите — не знам. Та нали и тяхната подготовка е такава. Откъснатостта на теорията от практиката е крайъгълен камък в савецката образователна с-ма. Всичко е построено върху някакви пясъци и крайният резултат е невъзможността на децата да решават елементарни практически задачи. А в училище учат толкова сложни неща: тангенси, котарангенси , изследване на функции и др. невероятни неща с нулево практическо приложение*. Самият професор не може да обясни къде неговите глупотевини имат реално приложение, затова изучават всякакви сложнотии заради самото изучаване и нищо повече.

*/ Не по принцип. Практическото им приложение остава тайна за обучаеми и обучители.
09 Юни 2016 11:35
Напротив, критикуват министерството и се присмиват на децата за слабите резултати и "бисерите" все едно нямат нищо общо с образованието.

Да критикуват министерството е похвално, но присмиването на децата е гадно.
09 Юни 2016 11:36
KaraKoliu
09 Юни 2016 11:12
.......
Не трябва да се забравят и тези, които учат учителите. Тяхната роля за слабите резултати от изпитите в седми и дванайсти клас е непряка но съществена. Тук има няколко преподаватели в учителските ВУЗ , но виждам че нямат чувство за недобре свършена работа при подготовката на учителите. Напротив, критикуват министерството и се присмиват на децата за слабите резултати и "бисерите" все едно нямат нищо общо с образованието.

много важно уточнение!
не знам кой тук е преподавател, но познавам няколко такива от учителски ВУЗ в Бургас, за тях все едно времето не помръдва
ама защо сега ми дойде в главата "пуснали са чушки"
09 Юни 2016 13:05
Русата кака Милена Дамянова, с червените крилца на точки, която е един от по-новите в известен смисъл бащи на българското образование, предложила в отговор на резултатите от тазгодишните изпити да се олекоти учебната програма.
09 Юни 2016 13:08
Благодарности на автора и на редакцията!
09 Юни 2016 13:09
Тая кака вместо да предлага, да се беше свряла в някой ъгъл да се срамува, щото тази криза е до голяма степен нейно дело.
09 Юни 2016 13:11
предложила в отговор на резултатите от тазгодишните изпити да се олекоти учебната програма.


Ако наистина тва е предложила Дамянова, направо е уцелила 10-ката. Браво на нея!
09 Юни 2016 13:12
Каката е председател на комисията по образование в Народното Събрание.
09 Юни 2016 13:13

ОСТАВКА!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД