:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 232
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правителство от сервитьори на чужди маси

Българската дипломация вече прилича на дълбоко провинциална кръчма, в която е вкусно, докато си на масата на собственика, но когато дойде сметката, винаги ще ти извъртят "селски" номера
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Кога Бойко Борисов разбра, че Кристалина Георгиева е по-подходящият кандидат.
Честито! Имаме новина, която ще дъвчем поне до средата на ноември. България смени кандидата си за генерален секретар на ООН. Сега дъвката ще се разтяга по време на цялата президентска кампания, след което ще бъде изплюта като ненужна. Но всъщност направихме нещо много по-голямо. Изумихме целия свят с тази безпрецедентна абракадабра и доказахме, че на нас като държава няма смисъл да се гледа сериозно.

Българската кандидатура за генерален секретар на ООН не бива да се бърка с главен секретар на МВР. Може би това е първото, което някой дипломат трябваше да обясни на премиера Бойко Борисов. Той не се назначава от днес за утре и не се уволнява, когато не е пропуснал "правилната контрабанда".



Борисов това го разбира, но първото не



Заради тази грешка премиерът стана покровител на контрабанда на влияние. Влияние, работещо срещу интересите на България и срещу възможността за успех на България. Това е малко сложна роля за него. И затова, вместо да се справи със задачата, реши да постъпи като главен секретар на МВР и гръмна с гранатомет към втория етаж на къщата, където му е проблемът. Каква е личната му изгода е подробност, която няма голямо значение и скоро ще се изясни. Когато Борисов прави такива неща винаги предупреждава, че срещу него ще има компроматна война. Така направи и вчера на заседанието на Министерския съвет, за да неглижира всички, които са склонни да кажат истината и да ги обяви за врагове на ГЕРБ, на народа, на Европа, на НАТО и т.н.

В страната ни отдавна стартира безумен ляво-десен спор за българската номинация. Такъв не се е водил нито при кандидатирането на Бокова за шеф на ЮНЕСКО, нито при назначаването на който и да е дипломат за посланик на страната ни по света. А тук говорим за най-висшата дипломатическа позиция на света. По правилата на дипломацията тези хора са длъжни да защитават интересите на СТРАНАТА НИ. В този случай интересите на всички страни в ООН. Точка. В този контекст няма ляв и десен прочит. А спорът в държавата ни беше създаден именно по тази тема. Кой имаше изгода от това? Сещате ли се за някой? На мен ми хрумва изгода за всички опоненти на българската кандидатура и лична изгода за някой, който не е предпочетен като номинация. Може би ми е бедна фантазията, но само за това се сещам.



Чуждите държави вече празнуват



А личната изгода вече я видяхме в лицето на спотайващата се от месеци и бягаща от честен отговор Кристалина Георгиева. Частните й фенове работиха дълго срещу българския интерес и я пробутваха по вестници като "потенциална" и злословеха в дипломатическите кулоари. В това число и държавни служители се занимаваха с този личен стремеж. Докато се стигна до "кристалната нощ", когато скъпи консултанти стъпиха на врата на Борисов и на другия ден той даде неизпълним ултиматум на собствения си кандидат. Всъщност го подкопа публично. На практика заработи срещу собствената си държава. Ще попитате защо така? Че той нали имаше аргументи заради класирането?

Ами, много е просто. Неговият кандидат имаше шанс да успее. Разликата между избирането на генерален секретар и шофьорските изпити е, че в единия случай попълваш листовки и те оценяват. Или минаваш, или не. Или имаш повече верни отговори, или не. В нашия случай кандидатът ти е минал на публични изслушвания успешно преди много месеци. А днес гласуванията се провеждат в негово отсъствие. Т.е. няма индивидуално конкурсно начало. Имат значение само усилията на дипломацията на съответната страна. Или е успяла да събере подкрепа, или не. С други думи, кандидатът ни през това време не си е сменил нито пола, нито цвета на кожата, нито биографията, нито дипломатическите си способности - нищо. Той е един и същ и когато е бил пети, и когато е бил трети, или шести, и където и да е... В този смисъл заглавията и коментарите, гласящи "Ирина Бокова падна на еди кое си място" или "Ирина Бокова се изкачи на друго място", са смешни.



Именно тук бе ролята на държавата



И в лицето на Борисов, и в лицето на външния министър Митов, и на президента Плевнелиев. Ето тези усилия паднаха или се качиха. Тогава възниква въпросът - кой трябва да бъде сменен? На този въпрос трябва да отговори министър-председателят. Ще постъпи ли със същия аршин, ако Георгиева получи дори една червена бюлетина - вето. Например от Франция. Или от Китай. Или от Русия. Или от когото и да е. Тогава трети кандидат ли ще пускаме?

Фалшивата теза, че кандидатът ни не се харесвал на Борисов, на Меркел, на Сорос или на вожда на сиуксите, е смешна. Три български правителства подкрепяха тази кандидатура - това на Орешарски, служебното на Росен Плевнелиев и вторият кабинет на Борисов. Това са фактите. Това е била суверенната позиция на България. А днес се спотайват като бълхи... в бельо. Измислицата, че с една пресконференцийка, на която Първанов се изхвърли повече от политическия си ръст, на Борисов се наложило да я подкрепи е плитка лъжа, която няколко месеца по-късно се разби. Кабинетът е жив и здрав, и без АБВ и до днес. Тогава за какъв натиск и коалиционен рекет говорим?

Днес българската дипломация вече прилича на дълбоко провинциална кръчма, в която е вкусно, докато си на масата на собственика, но когато дойде сметката, винаги ще ти извъртят "селски" номера. Правителството доказа, че няма самостоятелна външна политика и не може, и не иска да отстоява националните ни интереси. Имаме правителство от сервитьори на чужди маси. Жалко, че този безкрайно рядък шанс ни се падна по време на този кабинет. Сервираха им възможност да притежават яйце на Фаберже, а те го свариха за закуска.
52
22844
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
29 Септември 2016 19:31
Експертни екскременти на екзита.
29 Септември 2016 19:47

Браво, Арман,
29 Септември 2016 19:54
Сервираха им възможност да притежават яйце на Фаберже, а те го свариха за закуска.
29 Септември 2016 19:55
29 Септември 2016 20:01
Менталната възраст на Баце внезапно се сведе до 5 годинки. Физиологическият облик си му отговаря на паспортните данни и навежда на мисли за синдром на Даун.
29 Септември 2016 20:02

Предната статия на Бабикян беше мека и даже леко четкаща Боко - искало му се е да повлияе на Боко и да предотврати магарията. Не успя за съжаление.
29 Септември 2016 20:03
Макар и с доста резерви
29 Септември 2016 20:27
Нищо експертно не виждам в тази статия, сори.
Виждам тарикатски усуквания и хитрувания, на ниво квартална кръчма.
Нещо като собствен почерк на автора.
Смешен плач по несъществуващи вероятности.
29 Септември 2016 20:30
Точен коментар.
В това правителство едиствен Вежди Рашидов е пич. Останалите, предвождани от ББ, са анонимници без професионална реализация зад гърба си.
29 Септември 2016 20:33
Чудесен анализ.
Оголващ същността на пещерния антикомунизъм и на неговите възторжени агитки.
29 Септември 2016 20:38
безумен ляво-десен спор за българската номинация.

Нонсенс.
Не е българска номинация, а путинска.
И спорът е между руската агентура в България и българите.
И в него няма нищо политическо.
Това е борба между кланове.
Българското общество В МНОЗИНСТВОТО си реши да се обвърже със западния "клан".
И това, че остатъците от съвецката агентура все още създават шум и движение на въздуха...
не променят даденостите...

29 Септември 2016 20:49
Както винаги неподготвен с материята и аматьорско дращене на текстове. Арман Бабикян —

Изумихме целия свят с тази безпрецедентна абракадабра и доказахме, че на нас като държава няма смисъл да се гледа сериозно.


Ами нье! Нье йе безпрецедентна. Има абсолютно същата ситуация — страна с двама кандидати за ООН генсек. Едната кандидатура също е на жена, меганахална също като Бокава. Докато "наща" се подкрепя от ДС и Съюза, откъде идва безмерната й наглост, то оназ е била сестра на тогавашния премиер на страната, излъчила срамната кандидатура-аналог на Бокава. Вторият кандидат е бил много голям професионалист, юрист, участвал в написването на конституциите на 2 страна (едната от които родната), но нахалницата туитна̀ла "продължавам с решимостта си да участва в надпреварата". Да не си помисли некой, че го направила заради себе си. Не, нье, моля ви се, направѝла го "заради всички, коит' мъ пудкрепят".

По-добре кат' не разбираш материята да пишеш за жабите, мишките и боя им с цар Радана, а не в области, в които виднага лъсва нивежествуту.



29 Септември 2016 20:53


Докато се стигна до "кристалната нощ", когато скъпи консултанти стъпиха на врата на Борисов и на другия ден той даде неизпълним ултиматум на собствения си кандидат. Всъщност го подкопа публично. На практика заработи срещу собствената си държава.

Досието на Борисов се попълва не с дни, а с часове. Той даже и не разбира какво му се случва.
29 Септември 2016 20:53
Не е българска номинация, а путинска

Руснаците идат! Скачай!
Деменцията не прощава.
29 Септември 2016 20:58
руската агентура

Най-новата позивна...
Също толкова "оригинална" като и предишните
29 Септември 2016 21:00
Тъкмо написах за пещерния aнтикомунизъм и съответните колеги побързаха да дадат нагледен пример за спелологическите си умения.
Питам се, ако през 16-17 век например имаше интернет, дали пещерните антивизантийци щяха да се пенявят нонстоп срещу константинополския ойкумен?
29 Септември 2016 21:00
Правителство от сервитьори на чужди маси

Правителство от ПРОСТИТУТКИ на ЧУЖДИ маси
29 Септември 2016 21:03
Хубава статия на г-н БАБИКЯН!

Заради това и зависимите от Паразитите лица са впрегнати да венцеславят скандалната и унизителна подмяна. В същност, да се казва на бялото - черно, не е никак трудно. Нужни са само определени "качества". Взимането на позиция за каквото и да е, е винаги свързано със същността на самата личност.

Но от друга страна всички ние, независимо от позиционирането ни, можем да служим за огледала на други...
29 Септември 2016 21:07
Не става дума за дипломацията, а за родни помияри и чужди служители. Посланикът в ООН Панайотов, много външният министър Митоff, бивши издънки /в двата смисъла/ на комунизма /Кръстев, Михайлов, Андреев и т.н./...
Като цяло -
-----------------------------
Сайтът на Генек
29 Септември 2016 21:18
Персонал, сър ...

29 Септември 2016 21:37
"Правителство от сервитьори на чужди маси"
Сервитьори , ама я ги виж с какви бакшиши - един чака пост в Брюксел при един друг сервитьор на чужда маса - Сатанишев, друг в ООН , трети - специален пратеник и т.н.
Сметки в офшорки - башкъ.
29 Септември 2016 21:47
Като фейлетон, само, че не ми е смешно. За статията
29 Септември 2016 22:11
Арман Бабикян

На фона на статията някои коментари под нея, които искат да я оспорят, всъщност идеално я илюстрират.
29 Септември 2016 22:11
Изключително глупав, непоследователен, заядлив и тъп анализ.
29 Септември 2016 22:15
А циркът е толкова абсурден и извън всякакъв здрав разум, че раздалението по въпроса не е между "ляво" и "дясно", а между нормално и налудно обсесивно комично.
29 Септември 2016 22:25
Пак само оригни, попържни и клетви.
Наместо доводи.
Жалка работа...
29 Септември 2016 22:42
Не е българска номинация, а путинска.

Пълни глуости.
Първо, за Кремъл Бокова е компромисна кандидатка, т.е. такава, за която Русия е склонна да отстъпи и да я приеме. Защо е компромисна? Защото България не е неутрална страна, а членка на НАТО и то с власти, изключително враждебни към Русия. Това, че е от бившата номенклатура нема значение - много от най-върлите натовчета в източна Европа са учили в Москва и са от тая номенклатура. Защо Русия е склонна на компромис? Защото Бокова е от русофилска България (а не Полша, например) и защото не се включи в западния бойкот, а отиде в Москва да почете Деня на победата. Защото показа, че няма да е толкова пристрастна, като сегашната корейска мижитурка. И други примери.
Вероятно Москва би предпочела кандидата на неутрална Сърбия. Но знае, че Щатите ще наложат вето и се опитва да е реалистична.
Сега, когато наредиха на баце да тури прозападната сталинка, едва ли България има шанс.
29 Септември 2016 22:50
арикатски усуквания и хитрувания,
Е, айде сега. Къде пък ги видя усукванията, простичко и ясно- келнери. По си ми харесва тая дума. През соца, келнерите се обиждаха като им кажеш келнер. За статията-
29 Септември 2016 23:05
При толкоз много скъсани рубашки, изводът е един, решението е правилно!
29 Септември 2016 23:38
При толкоз много скъсани рубашки, изводът е един, решението е правилно!

Решението е резилно и не само за България, особено ако - дай Боже , Георгиева сполучи.
Решението за това кой да бъде се решава от петимата "големи" в Съвета за сигурност, към чието консенсусно решение се присъедиянват останалите членове. То не зависи от българската дипломация, която не е в състояние да накара - примерно англичаните - да приемат Бокова или на руснаците - да приемат Георгиева. В този смисъл заклинанието на Бабикян , че ролята на родната дипломация била решаваща , е пълна глупост.* Илюзията, че България поставя "големите" пред свършен факт с кандидатурата на Бокова, а родната дипломация е в състояние да ги накарат да се съобразят с това е пълна глупост.Вече напомних с Валдхайм, нека напомня и с Бутрос Гали. Тогава Франция упорито отказваше да го подкрепи, докато накрая не назначиха командващ силите на ООН неин човек.
Единственото, което родната дипломация може да направи е да сондира и да съобрази, дали може да излъчи човек, около когото могат да се завъртят пазарлъците. Ако в резултат на подобни сондажи Бокова е сменена с Георгиева, това е ок, но с цената на една репутация на България като държава, която в хода на състезанието сменя спринтьора. И резилът на "началниците" е скрит зад кулисите за сметка на нашия.

----
* Впрочем глупава манипулация е, че твърдението при формирането на кабинета и управляващата коалиция, присъствието на АБВ нямало значение. Имаше огромно значение, тук се появи един дедо Дол, дето разправяше колко са лоши националистите и прочее европейски мантри. Колко важни бяха АБВ се видя и покрай "съдебната реформа".
29 Септември 2016 23:43
дъртреалист
29 Септември 2016 20:38
безумен ляво-десен спор за българската номинация.

Нонсенс.
Не е българска номинация, а путинска.
И спорът е между руската агентура в България и българите.
И в него няма нищо политическо.
Това е борба между кланове.
Българското общество В МНОЗИНСТВОТО си реши да се обвърже със западния "клан".
И това, че остатъците от съвецката агентура все още създават шум и движение на въздуха...
не променят даденостите...

Това мнение иде само да потвърди анализа на автора...
29 Септември 2016 23:50
Не знам какво му е аналитично на анализа Омотано и конспиративно каза че не е правилно това решение на Борисов Естествено че не е Но с толкова извъртване Бибикян поставя под съмнение собствената си правилност
30 Септември 2016 04:18
Автора,
За Мутрата и Данилчо не съм изненадан. Но безочието на Кристалина минава всякакви граници.
30 Септември 2016 07:09
Нещата, г-н Бабикян, са много по-прости и селски, отколкото можете да ни кажете, нали? Кръгът на Бориславова губи позиции и пищи на умрЕло. Бойко изгони Трайков, не предложи Плевналиев за президент, Прокопиев го разследват,сега пък се опитаха да прекарат Кристалина..?! И се задавиха! Защото госпожата е по-висока топка от него в световния елит вече. Кадър на Световната банка, еврокомисар, който го изнудва, защото има тази позиция, същата ходи на срещи на т.нар. световно правителство. А и подкрепена от хората на Сорос в Бг. Може да е неизбираема, но пък има доста фенове и те имат доста лостове. Особено над външната политика на България. През марионетките Тафров и Митов. Които са далеч по-важни от другите мижави и жалки доносници, които пишат разни писъмца, за да клепат Бокова. За да се върне на власт, Борисов си продаде част от душата. Прие "надзорниците", които му бяха поставени. За това външната ни политика изглежда шизофренна. Борисов звъни на Путин и се уговаря, а министрите му се чудят как да му обявят война и са най-големите ястреби.
30 Септември 2016 08:38
Чисто математически погледнато, при две кандидатури би трябвало шансовете на България да нарастнат. Като че ли кандидатурата на К.Г. работи за И. Бокова.
30 Септември 2016 09:45
Арман Бабикян Много и добри попадения!

А личната изгода вече я видяхме в лицето на спотайващата се от месеци и бягаща от честен отговор Кристалина Георгиева. Частните й фенове работиха дълго срещу българския интерес и я пробутваха по вестници като "потенциална" и злословеха в дипломатическите кулоари. В това число и държавни служители се занимаваха с този личен стремеж.
И действия на трътлата са подобаващо оценени!
30 Септември 2016 10:10
За автора - !

Когато си заложил на един кон и явно се вижда, че той няма да спечели, не се продължава да се залага на него и при следващите гонки. Има такива прецеденти при избора на генсек на ООН.

"Менталната възраст на Баце внезапно се сведе до 5 годинки. Физиологическият облик си му отговаря на паспортните данни и навежда на мисли за синдром на Даун."

Лелеее, надминаха всички мерки. Ако това го напише форумец за някой друг политик, 6-12 месеца в мразилката не му мърдат. Така е, когато пишещият държи и ножа, и хляба...
30 Септември 2016 11:10
Нищо експертно не виждам в тази статия, сори.
Виждам тарикатски усуквания и хитрувания, на ниво квартална кръчма.
Нещо като собствен почерк на автора.
Смешен плач по несъществуващи вероятности.
На нас ни е ясно, че ти четеш таакива критични стати към Боцю, както дяволът чете Евангелието.
30 Септември 2016 11:13
Когато си заложил на един кон и явно се вижда, че той няма да спечели, не се продължава да се залага на него и при следващите гонки. Има такива прецеденти при избора на генсек на ООН. Когато си заложил на един кон и явно се вижда, че той няма да спечели, не се продължава да се залага на него и при следващите гонки. Има такива прецеденти при избора на генсек на ООН. Когато си заложил на един кон и явно се вижда, че той няма да спечели, не се продължава да се залага на него и при следващите гонки. Има такива прецеденти при избора на генсек на ООН. Когато си заложил на един кон и явно се вижда, че той няма да спечели, не се продължава да се залага на него и при следващите гонки. Има такива прецеденти при избора на генсек на ООН.
Ай сега ще видим разгонената кобила Сталинка какво ще покаже. Още преди да се е изказала е ясно, че няма да я бъде.
30 Септември 2016 11:19
Пак само оригни, попържни и клетви.
Наместо доводи.
Жалка работа...

Е нема само ти да се оригваш, да попържаш и да фърляш клетви, я...
Да видиш, че и други могат не по-зле от теб
30 Септември 2016 12:11
Изумихме целия свят с тази безпрецедентна абракадабра и доказахме, че на нас като държава няма смисъл да се гледа сериозно.


Е така де, а след това се чудим защо някой залагал на Турция, на Сърбия или на някоя друга балканска страна, а ние винаги сме подминати. Е как да бъде друго ?!

И спорът е между руската агентура в България и българите.


Вероятно съм изпуснал новината, но да не би Б.Б. вече да заповядва на немците какво да говорят? Щото немците ни казаха в права форма да се издигне Кристалина и опа, след 1-2 дни ние сменихме кандидатурата си (даже ни казаха и защо). Явно някой засегнат българин от руската политика им е заповядам какво да се изокат в медийното пространство.

"Правителство от сервитьори на чужди маси"


Някой спомня ли си дебатите за образованието по време на правителството на СДС 92-95 г. ? Ами там точно това беше тезата, че ние сме туристическа дестинация и затова ни трябва персонал да посрещаме туристи, а не ни трябвало тежка промишленост и производство. Така че какво очаквате - 12 години в училище + 3 г. в колеж по туризъм - ами това са точно тези калинки и каличновци, дето на по 30-35 г. ми работят като старши експерти в министерствата: 1993+12+3 = 2009, т.е. тамън са имали 2-3 г. за политическа кариера в структурите на управляващите партии; другото е пробивност и възможност да се продадеш на пазаря на труда.
30 Септември 2016 12:27
Статията, автора . Това решение явно е взето под натиск, в подкрепа на нечий друг кандидат. Само се чудя, дали някой е спазарил нещо насреща, или е взето само под натиск? Ако е от чиста глупост, ще е най- обидно!
30 Септември 2016 13:24
дъртреалист,
Че си дърт е безспорно, но реализъм от теб досега не съм видял! Искаш факти, но самият ти не даваш факти или доказателства за твърденията си.
Как пък точно Бокова стана руска, путинска или друга агентура?
30 Септември 2016 16:31
30 Септември 2016 18:06
Нека опитаме:
Менталната възраст на Баце и на доста от форума внезапно се сведе до 5 годинки. Физиологическият облик си му отговаря на паспортните данни и навежда на мисли за синдром на Даун.
~~~~~~~
Препратката към шоуто на Норвегия. Никой не е спечелил, а може би само Butros Butors-Gali.
Сталина
Ради
30 Септември 2016 18:16
Срамно и позорно е поведението на "българското" правителство. Без задръжки го слагам в кавички, защото отдавна съм се убедил, че това правителство, откакто се е пръкнало обслужва чужди интереси. Членовете му, барабар с кохортата калинки, назначени да помагат в "търговската" дейност по разпродажба на националните ни ресурси.Зарязаха срам и морал, подкараха я направо,съвсем през просото! Продава се всичко, но драмата е, че без свян продадоха и се подиграха и с националното ни достойнство. Е, помислете, как останалите ни партньори в ЕС, ще гледат на нас като държава и нация, както и страните от света изобщо! Да не говорим за Русия, която гледаше на нас като на глуповато дете, на което могат да се прощават всякакви глупости. След тази подигравка се съмнявам дали и в бъдеще ще е така ! Жалко, проиграхме отново шанс, който ни бе даден, така както проиграхме и шанса да бъдем енергиен и комуникационен център в региона. И го направихме не толкова от глупост, колкото от алчност и продажност!
01 Октомври 2016 18:23
Това, че е от бившата номенклатура нема значение - много от най-върлите натовчета в източна Европа са учили в Москва и са от тая номенклатура.


Хеле пък у България....... Легион.
Бокова, впрочем, също е натовска стипендиантка. Но там не те питат какви са майка ти и баща ти, а какво можеш и знаеш. Мъката е, че по този критерий Ирина ги слага в джоба си. Всичките.
01 Октомври 2016 18:33
Бокова, впрочем, също е натовска стипендиантка.


Оттеглям подкрепата си. Или - или. Средно няма.

Вече нямам български кандидат за главен оонист.
01 Октомври 2016 20:02
Оттеглям подкрепата си. Или - или. Средно няма


Еми аз отдавна казвам, че пристрастията в случая са наивни. Но от човешка гледна точка, подлостта на Георгиева е непростима. Кофти стрина.

01 Октомври 2016 23:24
подлостта на Георгиева е непростима.


Мани, не само ще я изберат за тази подлост и пошлост, ами и след някоя и друга година, в разгара на ТСВ ще "ѝ се случи" Нобелова награда за мир!

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД