:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 213
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фонд "Земеделие" вече ще купува плодове за децата по пазарни цени

Агроведомството спешно преправя наредби заради скандала със "златните моркови"
Броени дни след като стана ясно, че Държавен фонд "Земеделие" купува от години плодове и зеленчуци за учениците на скандално високи цени, от земеделското министерство предложиха промени в условията, по които се осъществяват схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". От ведомството на Десислава Танева най-накрая са стигнали до извода, че трябва да изчисляват според пазарно ориентирана методика разходите, които се възстановяват на доставчиците на здравословните храни. Право да участват в схемите пък вече ще имат и първичните производители на плодове и зеленчуци. Това гласят представените вчера за обществено обсъждане промени в наредбата за условията и реда за прилагане на двете процедури, по които децата от детските градини и училищата у нас получават пресни плодове и зеленчуци.

В петък БСП показа фактури от м.г. от пловдивско училище, според които плодовете и зеленчуците са купувани на многократно завишени цени - морковите например са вземани за 6.46 лв., при положение че пазарната им цена е 1 лв., ябълките на пазарите били 0.98 лв./кг, а в училище са закупени за 4.54 лв./кг и др. Тогава шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов обясни, че крайната сума, която се възстановява на доставчиците, е по-висока, тъй като в нея влизат разходи по транспорт, измиване, опаковане на плодовете и др. Както той обаче, така и министър Танева признаха, че условията трябва да се променят.

Сегашните промени в наредбата са мотивирани с необходимостта тя да се обвърже "с реалните пазарни условия и икономическите контрагенти в двата сектора (на плодове и зеленчуци и на млечния сектор - бел.ред.). Затова от МЗХ предлагат нова група бенефициенти - производителите на плодове и зеленчуци и на млечни продукти, включително техни групи и организации. Досега право да участват в схемата имаха само учебните заведения, търговците и общините. От агроведомството предлагат и нов ред за избор на доставчик, когато детската градина или училището кандидатстват самостоятелно. Занапред те ще трябва да изберат кой ще им доставя плодове и зеленчуци след нещо като миниконкурс - това ще става въз основа на 3 предложения за доставка на продуктите по съответната схема, отправени до търговци или производители, като поне едно от предложенията трябва да е към първичен производител. Когато учебното заведение получи положителен отговор от един или няколко производители, то ще е длъжно да избере него или един от тях. Целта е на първичните производители и преработватели да се даде приоритет, като по този начин се подпомогне родното производство, пише в мотивите към проекта.

Съществена промяна се прави при ставките за възстановяване на разходите за доставка на продуктите. След "извършването на подробни пазарни анализи" от земеделското министерство са стигнали до извода, че определените ставки по схемите са "необосновано високи" и трябва да бъдат адаптирани съгласно "детайлна методика, която да дава гаранция за справедливост в процеса на калкулиране на разходите". Въпросната методика, която ще се готви от шефа на фонд "Земеделие", ще е базирана на обосновани икономически критерии, които не позволяват нелоялно формиране на финансовите стойности по схемите. Методика към проекта за промени в наредбата обаче няма, т.е. не е ясно кога ще бъде изработена тя и кога ще влезе в сила. Все пак промените позволяват след влизане в сила на наредбата изпълнителният директор на фонд "Земеделие" да може да открие допълнителен прием на заявления по схемата.



АБСУРД

Сега пределните цени по програмата са 68 ст. за порция плодове и зеленчуци и 53 ст. за мляко, като в това влизат и подготовката и транспортът на продуктите. При порция от около 100-130 г всички използват именно максималните ставки и така се стига до невероятните цени.
2
982
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
05 Октомври 2016 22:26
Предполагам, че порция мляко е 200 мл, но нека да е 250. Това означава, че са предвидени 2 лв. за литър мляко. Защо тогава е необходим търг? Всяко училище по всяко време може да си закупи мляко на едно на по-ниска от тази цена и да останат достатъчно средства за неговото транспортиране, съхранение и разливане.
06 Октомври 2016 12:53
а досегашните далаверки ще разследват ли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД