:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 170
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Преференциите пак объркаха партийните сметки

Застрашена да изпадне от парламента се оказа дори Цецка Цачева, бившият му председател
СНИМКА: БГНЕС
Въпреки сериозната агитация Цецка Цачева няма да влезе в парламента.
Преференциалният вот за пореден път постави куп партийни любимци пред заплахата да загубят запазените си места в парламента. 38 % от избирателите са се възползвали от преференцията.

Най-фрапиращият случай е с бившия председател на НС и неуспял кандидат-президент от ГЕРБ Цецка Цачева. Тя беше изместена от избираемото второ място в Плевенско от Пламен Тачев и Владислав Николов, които заемат трето и четвърто място в местната листа на ГЕРБ. Причината е, че Цачева има 3714 преференциални гласа, докато за Тачев са гласували 4533 души, а за Николов - 5403. Бившият вицепремиер Томислав Дончев, който е член на партийното ръководство, заяви, че би било "против правилата на демокрацията" да бъдат принуждавани преференциално избрани кандидати да се откажат от местата си. И тъй като ГЕРБ, изглежда, ще получи три мандата в Плевенско, на Цачева й остава да се надява водачът на листата Ивайло Московски да бъде изтеглен като министър както преди. Тогава ще може да заеме неговото място в парламента.

За объркването на партийните сметки допринесе и т.нар. синдром 15-15 - когато заблудени избиратели гласуват преференциално за кандидат със същия номер в бюлетината като този на партията. Вероятно заради това бившият енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ се оказа изместена от второто си място в столичния 25-и изборен район от съпартиеца си Христо Гаджев. Той е на 11-а позиция (като номера на ГЕРБ в бюлетината) и има 5591 преференции, а Петкова - едва 484. Ексминистърът обаче не е толкова притеснена като Цачева, тъй като води партийната листа в Търговище.

Синдромът 15-15 може да облагодетелства и екскмета на Пловдив Спас Гърневски, който заема 11-а позиция в местната листа на ГЕРБ и печели 4486 преференции. В 24-и МИР кандидатът под №11 Борислав Борисов събира достатъчно гласове, за да измести втория в листата - бившия конституционен съдия Георги Марков. Сходен е случаят в Бургас, където 11-ата в местната листа на ГЕРБ Ася Пеева, шеф на женската организация в Поморие, има преференциалния вот, за да измести от второто й място журналистката Диана Саватева. А във Варна най-много хора са избрали персонално Даниела Панайотова, която беше №11 сред тамошните кандидати на ГЕРБ.

Преференциите разбъркаха почти до неузнаваемост листата на ГЕРБ в Благоевградско. Последният в листата Стефан Апостолов - футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, става депутат благодарение на събраните 6637 преференции. В парламента влиза и шефът на агенцията по метрология Александър Манолев. С 6703 преференции той се изкачи от 5-о на 2-ро място в листата след водача Цветан Цветанов. Георги Динев от Петрич, който е личният избраник на 5532 души, също ще стане депутат, макар че заемаше 6-ото място в листата.

Проблеми заради предпочитанията ще има и БСП. Параолимпиецът Михаил Христов, който беше на второ място в 25-и МИР, е изместен от заемащия 10-а позиция Николай Цонков (като номера на столетницата в бюлетината). В Бургас Димитър Стоянов, който е №10 в червената листа, има 4566 преференции и така отнема второто място на областния соцлидер Николай Тишев. В Русе 10-ият в листата на БСП Георги Стоилов измества втория - Добрин Данев.

Недоволни ще има и в ДПС. За Ангел Исаев, който бе под №9 в бургаската им листа, са гласували 3366 души. Това му дава второто място, което заемаше бившият депутат Дурхан Мустафа.
7
1667
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
27 Март 2017 20:25
Преференциите в този си вид да руска рулетка. С малко повече родни и приятели може да се вредиш.
27 Март 2017 20:49
За съжаление в повечето случаи става въпрос за грешки, а не за реални предпочитания. Язък за иначе добрата идея.
27 Март 2017 21:16
Толкова лесно може да се реши този проблем. Просто могат да забранят в бюлетината да има два еднакви номера.
Например ГЕРБ в бюлетината ще е с 11, за преференция ще има 10 и 12, но не и 11. Така хората няма да се объркват. Просто ама трябва акъл ...
27 Март 2017 22:01
Какво му е лошото да има известен хазартен елемент при преференциите? Номерата на партиите се дават след определянето на листите. Тези дето са се оказали на подходящото място в подходящото време са си късметлии. Трябва да се поощряват такива работи. Много късмет ще е нужен на България в идващите години и не е хубаво да се пилее с лека ръка.
28 Март 2017 07:06
В 24-и МИР кандидатът под №11 Борислав Борисов събира достатъчно гласове, за да измести втория в листата - бившия конституционен съдия Георги Марков.


Я питайте изместените, дали двойките еднакви числа, основателно се наричат "ангелски числа"! Мисля, че ще предложат наименованието "дяволски"?
28 Март 2017 15:35
Например ГЕРБ в бюлетината ще е с 11, за преференция ще има 10 и 12, но не и 11. Така хората няма да се объркват. Просто ама трябва акъл ...

Леле, колко било просто. Ами, ако с номер 10 е "Да(Й), субсидията!", с техните хипер-ултра-свръх интелигенти. И те също поискат да няма номер 10 в преференциите. Трябва мисъл - да, дано да е не е толкова проста
28 Март 2017 16:22
reporter
27 Мар 2017 20:49
За съжаление в повечето случаи става въпрос за грешки, а не за реални предпочитания
И защо смяташ че в повечето случаи избирателите са идиоти?
Аз смятам че префернциите са идеалното решение на дилемата "програми или личности".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД