:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Комфортът между ГЕРБ и патриотите ще продължи поне година

Не виждам у управляващите намерение да проведат реформите, казва социологът Васил Тончев
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Васил Тончев
Васил Тончев е роден в София. Завършил е философия с профил социология в СУ "Климент Охридски". Работил е като психотерапевт, бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, след това в Националния център за изследване на общественото мнение като научен секретар. По-късно създава собствена агенция "Сова-5", която след това се преименува на "Сова-Харис".



------------

- Г-н Тончев, преди време казахте, че влизането на патриотите във властта ги цивилизова. Още ли мислите така след последните скандали с хитлеристкия поздрав и оправданията след това?

- Да, аз мисля, че тази обществена дискусия е необходима и че точно сега този процес се разгръща. Мисля, че една от главните причини за това разгръщане е отношението към миналото и оценките, които се правят на историята, на фашизма. Има неща, които са абсолютно задължителни като манталитет и които трябва да покажат, че политиците ясно се разграничават.

- Те обаче не го направиха особено убедително.

- Имаше доста бърза реакция. Бяха дадени съответните оставки, бяха поднесени съответните извинения, макар че имаше известно колебание в това отношение.

- Според вас какво наложи и Валери Симеонов да влезе в изпълнителната власт?

- Явно неговото желание, а преди това волята на избирателите, които го поставиха в тази позиция, че да може да изисква.

- Е това зависи от министър-председателя.

- Ами министър-председателят трябва да направи мнозинство и иначе няма как да го направи, ако не се опре на тези хора, на които им е гласувано доверие да представляват големи групи от населението. Валери Симеонов е амбициозен човек, който си вярва и който е трудно заобиколим, когато има позиция. Това, естествено, е едно задължително условие, с което премиерът трябва да се съобрази. А че той (Симеонов) ще бъде остър камък, който ще създава проблеми в управлението, е очевидно.

- Докога ГЕРБ ще замазва гафовете на коалиционните си партньори? Ще има ли разрив между патриотите и най-голямата политическа партия?

- Според мен те ще имат комфорт поне в рамките на една година на базата на външни обстоятелства. Най-вече на базата на нашето председателство на Европейския съвет, но след това ще има сериозен обществен натиск - най-вече по морални съображения общественото мнение ще започне да ги притиска доста сериозно. Освен това твърде големи обществени групи не са представени в този парламент, те също ще търсят промяна в ситуацията. Така че хоризонтът за този кабинет няма да бъде 4-годишен. Когато дойдат пробойните и натискът, ще се пропука и единството. Гражданското общество след 2013 г. е на доста различно ниво, много по-чувствително е и ще реагира много по-бурно и остро на редица неща, които има да се случват. Първото спорно, което виждам, е реформата в съдебната система. Не виждам от страна на управляващите особено намерение да извършат тази реформа.

- Значи ли това, че шансът на останалите реформи - в здравеопазването, образованието и пр., е минимален?

- Поне от изявленията на управляващите излиза точно така. А обществените нагласи и натиск са в посока на реформите. Затова и натискът ще бъде много силен. Аз поставям на първо място съдебната система и оттам нататък проблемите са ясни.

- Управляващите се показаха решени да направят съдебна реформа...

- Според техните изявления тя едва ли не е направена. Тази теза те поддържат от доста време.

- Кой според вас ще играе балансьор в парламента?

- Балансьорът на политическата сцена са патриотите, благодарение на които това мнозинство бе направено. Ако си направят съответните изводи и се позиционират в центъра на политическата сцена, аз си мисля, че в близко бъдеще те ще успеят да задържат тази роля. Но ако отидат в другата крайност и се обвържат твърде тясно с ГЕРБ, тогава може и да изгубят обществената подкрепа и съответно да изгубят тази важна за тях роля. Засега не виждам ДПС да е реформирано и да е в състояние да успее да си върне тези позиции, които заемаше в близкото десетилетие. И там общественото доверие е на много ниско ниво. Дългият период, в който ДПС престоя във властта или властта зависеше от него, доведе до това, че то има тежест в нашето общество като първа политическа сила едва ли не, а те са четвърта. Ако ДПС си отиде на мястото според електоралната тежест, тогава ще може да претендира за ролята на балансьора.

- На какво се дължи успехът на проекта "Марешки", който успя да се настани в парламента?

- Ако се върнем назад, ще видим, че такъв тип ниша, такъв тип избиратели е имало от доста време насам. Това бяха хората, които подкрепиха Николай Бареков, преди това подкрепяха Яне Янев и Жорж Ганчев. Марешки успя да влезе и завладее тази ниша. Но с позициите, които има, и с присъствието си в управлението на държавата трудно ще издържи. Сега от него не излизат политики, не излизат послания, които да отговарят на очакванията на хората, които са го поставили там.

- Би ли могъл Марешки да измести патриотите?

- Не, "Обединените патриоти" като цяло - не. Чисто количествено няма това присъствие, но би могъл да има важна роля. Все пак трябва да си даваме сметка, че ОП са три партии. Волен Сидеров не влезе в изпълнителната власт, което му оставя един резервен ход, примерно да се обърне към опозицията за едно бъдещо мнозинство и управление. Марешки ще остане на позицията на резервния отбор, който да се включи и да удържи мнозинството. Той е важен за сегашното мнозинство и за Бойко Борисов.

- Другият вицепремиер от "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност. Как ще се отрази това върху авторитета на страната, като се има предвид отношението на НАТО?

- Както виждаме, той няма да има проблеми в това отношение, тъй като премиерът е някак си вече в трети мандат и изгради съответните си контакти и доверие у партньорите. Второ, знаят се нещата, които тежат в досието на Красимир Каракачанов. Според мен те са заобиколими. Освен това и самият Каракачанов не е политик от вчера, а човек с много ясна визия, предвидим като политик, което го прави удобен партньор. С него няма да има никакви проблеми, за разлика от колегата му Валери Симеонов.

- Тоест вие казвате, че Каракачанов ще бъде приет от НАТО "на крилете" и авторитета на Бойко Борисов?

- Авторитетът на премиера е от изключително значение за приемането на целия този проект, на тази коалиция. Включително и за връзките с НАТО.

- Една от основните идеи на патриотите бе за връщането на казармата. Има ли шанс това да се случи?

- Това е въпрос, който се разглежда не само в България, той се поставя в много европейски страни. Доста преждевременно и без да се направят съответните оценки, бяха направени тези реформи, когато се разгради тази система. Мисля, че ние ще вървим към връщането на казармата и ще възстановим наборната служба. Това е необходимо и от гледна точка на националната сигурност и социализацията на определени слоеве на населението. Но това е скъпо и трудно мероприятие и то няма да стане лесно и бързо. Тук ще бъдем в съзвучие с много други европейски страни. Това е една тенденция и ще трябва да отговорим като необходимост. Но сега просто няма ресурси да я осъществим. Няма и достатъчна узряла обществена нагласа. Според мен в недалечно бъдеще това ще се случи.

- Какъв е шансът за въвеждането на изцяло мажоритарен вот?

- Не виждам такъв шанс, защото това ще унищожи всички малки партии и тяхната възможност да влизат в парламента. Това е система, която ще върне положението отпреди 1989 г. Тогава нямаше два тура, просто защото на първия всички се избираха с 99%. Това ще е един политически експеримент, който ще тикне страната в хаос. Но при всички случаи мажоритарен елемент трябва да има.
8
2856
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
24 Май 2017 00:03
Имаше доста бърза реакция. Бяха дадени съответните оставки, бяха поднесени съответните извинения, макар че имаше известно колебание в това отношение

Бързо, ама колебливо. А бе що не си...
24 Май 2017 11:37
Васил Тончев е роден в София. Завършил е философия с профил социология в СУ "Климент Охридски". Работил е като психотерапевт,


Закъде сме без философите-социолози, подвизаващи се като психотерапевти.
24 Май 2017 11:49
Валери Симеонов е амбициозен човек, който си вярва и който е трудно заобиколим, когато има позиция.

може да бъде прескочен без засилка.
24 Май 2017 11:53
Не и при хронично скъсан менискус.
24 Май 2017 13:35
айде г-на да ходи да служи наборно, щом има обществена необходимост от това, а пък да ни остави нас другите свободни от родната казарма, пък били сме ние и несоциолизирани.
24 Май 2017 14:46
да ходи да служи наборно, щом има обществена необходимост от това, а пък да ни остави нас другите свободни от родната казарма, пък били сме ние и несоциолизирани


Както казва народът, "Всеки петел на купището си пее". Не съм и очаквал да канят тука друг освен екземпляри на такова мнение

Логично следва и натрисането на гражданята на задължението по възможно най-изгоден за държавата начин да социализират това, дето тя поради некадърност не може да социализира. Демек, с чужда пита майчин помен прави
24 Май 2017 21:51
Е значи къде края на май 2018-та да чакаме развод!
Бравос. А защо не месец по-рано или по - късно? Или два, примерно. Щото нещо ще се случи. Непременно. А какво е това нещо гусина Тончева мълчи и не обажда. За да не създава паника, навярно... А колко по-интересно би било ако го бяха поразпитали за практиката му на психотерапевт. Челен опит да почерпим, от извора, така да се каже.
24 Май 2017 22:07
Комфортът между ГЕРБ и патриотите ще продължи поне година


Мдааа ... Няма да прекъсне ... Поне не и преди коняка с пура в библиотеката след вечеря. Че кой става от масата преди ... десерта. Не е прилично.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД