:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 145
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не Африка, а Балканите са люлката на човечеството

Праисторически вкаменелости от Гърция и от местност край Чирпан променят теорията за произхода на човека
Wolfgang Gerber/University of Tubingen
Челюст на Graecopithecus freibergi, открита край Пиргос Василис, южно от Атина - на 7 175 000 години
Две находки на вкаменелости могат да преобърнат теорията за африканския произход на съвременния човек. Учени твърдят, че праисторическият човек се е разхождал най-напред по земите на днешна България и Гърция.

Отделянето на еволюционната линия на човека от тази на маймуните вероятно е започнало няколко стотици хиляди години по-рано, отколкото се предполагаше досега. И това може да е станало в Европа, а не в Африка, както гласи най-разпространената теория.

Революционното откритие е на международен научен екип от Зенкенбергския център за човешка еволюция и палеонтология. Резултатите от тяхната изследователска работа бяха поместени в две статии на страниците на едно от най-авторитетните в света научни издания - специализираното списание PLOS One. Ръководител на групата изследователи е проф. Мадлен Бьоме от Университета в Тюбинген, Германия. Учените са изследвали отново и са предатирали две находки - челюст и зъб от грекопитек, древен предшественик на човека - открити съответно в Гърция и България. Новата гледна точка се базира на изкопаеми останки, открити край Пиргос Василисис, на юг от Атина и в местността Азмака край Чирпан. В първата статия авторите показват, че и двете останки принадлежат към един и същи вид - на изкопаемия хоминид (представител на човешкото семейство) Graecopithecus freibergi, както и че неговите белези дават основание да бъде смятан за пряк представител на еволюционната линия, водеща към човека.

Втората статия изчислява възрастта на грекопитека, като използва биохронологични и геофизични методи. Възстановена е също и засушливата саванна обстановка, в която е живяло това същество. Открити са останки от мастодонта ананкус (Anancus sp.), преживното Tragoportax macedoniensis и някои други видове, което доказва, че възрастта на находищата в Азмака и Пиргос Василисис е по-късна от тази на световноизвестното Пикермийско палеонтологично находище в Гърция.

Най-близкият съвременен родственик на човека е шимпанзето. Досега се предполагаше, че тяхната еволюционна линия на развитие е започнала да се разделя преди около 5 до 7 милиона години в Африка. Научният екип под ръководството на проф. Бьоме е изследвал отново двете находки на изкопаемия хоминид. Към хоминидите спадат човекът, заедно със своите измрели предшественици, и човекоподобните маймуни.



Източна Африка или Европа?



Анализът на двете находки карат учените да предполагат, че при грекопитека става дума за непознат досега праисторически човек. Така например корените на зъбите му са в голяма степен слети, което е характерен белег за човека и неговите предци. При човекоподобните маймуни това не е така. "Самите ние бяхме страшно изненадани от откритието, тъй като съществуващите находки на праисторически хора досега бяха от Африка, южно от Сахара", казва Йохен Фус, член на екипа учени. Това определя грекопитека като най-стария хоминид (предчовек), чиято възраст надвишава с няколкостотин години тази на сахелантропа (Sahelanthropus), открит в Чад и смятан досега за най-древен. С това най-ранният етап от развитието на човешкото родословно дърво би трябвало вече да се свързва с Балканите и с източното Средиземноморие, а не с екваториална Африка, както се приемаше до момента.

Някога прочутият френски палеонтолог Ив Копенс изтъкна ролята на засушаването на източноафриканските ландшафти за еволюцията и изправянето на предчовеците, като нарече този процес East Side Story. Днес имаме повече основание да свържем тази еволюция с една "North Side" Story, посочват от Националния природонаучен музей.

След проучване на седиментните скали, където са открити фосилите, учените са датирали долната челюст на 7.175 милиона години, а зъба - на 7.24 милиона години. Това означава, че фосилите са със шест до седем милиона години по-стари от досега откритите останки от праисторически човек в Африка. От това учените вадят заключението, че разделянето на родословието между шимпанзето и праисторическия човек е станало по-рано - при това не в Африка, а в източното Средиземноморие. Възможно е това да е било предизвикано от драматични промени в климата.



Европа е приличала на савана?



В седиментните скали, където са открити находките, учените са се натъкнали на фин червеникав пясък, характерен за пустинните райони. Учените предполагат, че произходът му е от Северна Африка. Освен това е открито и голямо съдържание на различни соли.

"Тези данни могат да докажат за първи път, че преди 7.2 милиона години Сахара се е разширила и пясъчните бури са разпространили червен, богат на соли прах чак до северното крайбрежие на Средиземно море", казва ръководителката на научния екип Мадлен Бьоме.

Учените твърдят, че климатичните промени са довели до образуването на савани и в Европа. В седиментните скали те са открили следи от типични за саваната растения, както и от бушували пожари. "Общата картина говори за условия, типични за саваната. Към това се прибавя и фактът, че заедно с фосилите на грекопитека са били открити и вкаменелости от далечни предци на жирафи, газели, антилопи и носорози", казва съавторът на изследването от БАН проф. Николай Спасов, който е директор на Националния природонаучен музей. (По материали от чужди медии)
Wolfgang Gerber, University of Tubingen
Горен предкътник на Graecopithecus от Азмака (Чирпанско) на 7 240 000 години.
 Проф. д-р Мадлен Бьом от Университета в Тюбинген
18
3852
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
23 Май 2017 20:50
Очаквам около зъба да се намери и нож. Чирпански...
23 Май 2017 21:03
Няма как да има нож, защото на тоя етап този човекомаймун все още е подскачал на четири крака и не е имало с какво да държи ножа.
Доколкото знам, човекът се е изправил на два крака някъде преди 3 - 4 милиона години. До 7 милиона - цели 3 милиона години е бил нито човек, нито маймуна.
Може и да греша.
23 Май 2017 21:17
Окончателно се обърках. В статията пише, че ветрове от Сахара са достигнали северното крайбрежие на Средиземно море преди 7,2 милиона години. От друга страна, съм слушал твърдения, че по римско време, сиреч -- преди някъде около две хилядолетия -- Либия е била джунгла и нещо като житницата на римската империя. Моля някой по-знаещ да ме осветли.
23 Май 2017 21:29
Хипотезата на проф. Николай Спасов е, че в ония праисторически времена климатът на Балканите е бил почти тропически, маймуняците са обитавали по долината на Струма и около топлите извори на Рупите, при едно от застудяванията се преселват в саваните на Африка, там се изправят и при друго затоплане се връщат като неандерталци в Европа. Е, с разлика милиони години... А, сетих се, че един наш политик в началото на демокрацията рече, че пътят към Европа минавал през Босфора, та ето...
23 Май 2017 21:36
Да добавя, че след като се изправи на два крака, на човекомамуняка ще му трябват почти още 3 милиона години да му дойде акъла как да направи нож.
23 Май 2017 21:49
Емоциите пречат на науката. Никак не върви, че намерените кокали са 6-7 милиона години по-стари от африканските. Това тук е ПИТЕК - маймуна! Онова е ХОМО - човек. Хич не следва,че нашият шебек е прародител на човечеството. Може да си е изгинал на място без въобще да е ходил в Африка. Има десетки междинни звена ,претендиращи да свързват питеците с човеците.
23 Май 2017 21:52
Нашенски Пилтдаунски човек...
------------
Сайтът на Генек
23 Май 2017 23:33
От това учените вадят заключението, че разделянето на родословието между шимпанзето и праисторическия човек е станало по-рано - при това не в Африка, а в източното Средиземноморие.

Теа по фантасмагории надминаха и петрински...
24 Май 2017 01:11
Доколкото знам, човекът се е изправил на два крака някъде преди 3 - 4 милиона години. До 7 милиона - цели 3 милиона години е бил нито човек, нито маймуна.
Божо ще каже, той знае! И ако каже - и чирпански нож ще има на 7 милиона години!

По теорията за преселването (преселението) на въпросните същества - как ли са се преселили от тук в Африка? Не че и обратното не е интересно, но поне говорим за "мислещи" хора.
24 Май 2017 08:46
Ако Божо изкопае чирпански нож, ще го подари на Баце, но преди това ще го топне във вода край Преслав.
24 Май 2017 10:08
Сега македонците, ще намерят останки на 10 мил. години и ще докажат, че всичко де оди на две краци е маке.
24 Май 2017 10:40
Две находки на вкаменелости могат да преобърнат теорията за африканския произход на съвременния човек. Учени твърдят, че праисторическият човек се е разхождал най-напред по земите на днешна България и Гърция.

Не могат, понеже съвременният човек е на по-малко от два милиона години (някои дори смятат че е на доста по-малко), а между него и грекопитека за който пише в статиите има минимум два-три по-ранни видове хора. Тоест, има поне пет милиона години време през което тези наши предшественици да мигрират накъдето им скимне.
24 Май 2017 10:41
Сега македонците, ще намерят останки на 10 мил. години и ще докажат, че всичко де оди на две краци е маке.

There you go: Ouranopithecus macedoniensis.
24 Май 2017 10:48
24 Май 2017 12:11
Булгаропитек, а? Знаех си, че сме потомци на някакъв мно-о-го древен -питек. И сме си все същите, не сме еволюирали много-много!
24 Май 2017 13:18
>>><<<
По това време жените сигурно все още са снасяли яйца и са ги мътели по четалите на дърветата. Трябва да се търсят значи, вкаменени яйца
24 Май 2017 13:19
>>><<<
Аз...това...само хипотеза де...
24 Май 2017 19:22
"От това учените вадят заключението, че разделянето на родословието между шимпанзето и праисторическия човек"...

Усещането мнението ти по който и да е въпрос да съвпада с това на потребител "Щурчо" е направо сюрреалистично, но това наистина е една абсолютно налудничава идея.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД