:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 236
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Разширяването на платеното паркиране ограбва данъкоплатеца

Общинарите не желаят да разрешават проблема с паркирането - тяхната единствена цел е да прибират колкото се може повече пари
Архив
Преди 5 години в София имаше бурни протести срещу въвеждането на новите правила за паркиране в центъра, когато живущите получиха право да паркират пред домовете си, но при определени ограничения. Две години по-късно съдът отмени наредбата като незаконна. СОС прие нова наредба. Зоните и таксите за платено паркиране се увеличават с всяка година.
Ако от общината искаха да разрешават проблемите с паркирането, щяха да въведат т.нар. жълта зона. При това не само в квартал "Лозенец", а буквално в целия град. Всъщност трябва да е в цялата държава! Жълтата зона е законово регламентирана като "контролирано безплатно паркиране" за обществени паркоместа. Най-просто казано, на общинските улици има разчертани места за паркиране и ако не се спазват, колата се вдига от паяк и се налага глоба. С въпросната глоба се оправдават курсът на камиона и заплатите на хората, които извършват тази услуга. Идеята на тази зона е точно това, което повечето хора наистина желаят - да няма коли по тротоарите и да се паркира културно, да не може да се качват коли в тревните площи и т.н. (Жълтата зона е предвидена в наредбата за паркиране на СОС, но на практика е приложена само пред Националната кардиологична болница, бел.ред.)

Защо тогава целият град не е жълта зона? Защо повечето от вас вероятно дори не са чували за нея? Отговорът е, че жълтата зона не носи печалба на общината! Тя може да разреши проблемите на хората, тя може да докара заплати на неколкостотин души, които ще я обслужват (съвсем нормално могат да бъдат частни фирми), но от нея не може да се натрупат милиони в бюджета, които после да се прахосват по добре познатите ни порочни начини. Именно затова за жълта зона не се говори въобще и хората масово дори не знаят, че има подобно нещо.



Защо общината предпочита зони с платено паркиране?



Вместо да решава проблемите на хората, въвеждайки поетапно жълти зони, общината цели нещо съвсем друго. Очертават се зони за платено паркиране, откъдето започват да се смучат пари на данъкоплатеца. Платеното паркиране не е нищо повече от един нов данък (а бяха обещали да не вдигат данъците, помните ли?).

Останалите квартали, които не са включени в никакви зони, нарочно ги оставят на произвола на съдбата. Ако някой в "Младост" паркира пред гаража ви и се обадите на ЦГМ, те ще ви кажат най-учтиво, че вие трябва да платите, за да го отстранят (но те същевременно няма да пропуснат да си вземат втори път парите, налагайки глоба на нарушителя). Постепенно в кварталите, които са в близост до платеното паркиране, настъпва пълен хаос, защото хората започват да предпочитат да си оставят колата на безплатното място - очевидно е.

Това естествено поражда заслужено недоволство, което впоследствие се употребява за пореден път, но отново не за да се разреши проблемът на хората в засегнатите квартали, а за да се точат допълнителни такси, на практика прикрити данъци, от тях - чрез раширяване на платеното паркиране.

Следва да си зададем още един важен въпрос - докога могат да разширяват зоните за платено паркиране? Теоретично, ако всички хора изтърпят подобно нещо, могат да покрият целия град със зелена зона. Какво ще са постигнали в този момент? Просто ще са наложили нов данък на по-голямата част от населението. И да, ще са разрешили проблемите с неправилно паркираните коли по начин, подобен на спомената по-горе жълта зона. Но има и още нещо, което често се пропуска - ще се затрудни мобилността на хората, защото платеното паркиране ограничава времево престоя на автомобила. Когато със семейството си отидете на гости на възрастните си родители, ще трябва не само да плащате, но и да си броите оставащите минути, и т.н.



А какво става с грАДския транспорт?



Има една група лобисти за платено паркиране, които смятат, че по този начин се насърчавала употребата на градския транспорт. Това е частично вярно - истина е, че ще има хора, които ще зарежат автомобилите си и ще се качат по трамваите, тролеите, автобусите и метрото. Може би няма да са малко и наистина ще се намали трафикът в столицата. Аз обаче винаги поставям на тези лобисти следния въпрос - защо същите тези хора до този момент не са избрали градския транспорт?

Не, не е, защото с колата им е по-евтино. Автомобилът е много по-скъпо удоволствие спрямо картата за градския транспорт. Хората, които не могат без автомобил, ще продължат да го ползват, дори да има платено паркиране - те са в безизходица. За останалите, тези, които примерно пътуват ежедневно само до работата си и обратно, автомобилът е в пъти по-скъп разход спрямо автобуса. Въпреки това те са избрали автомобил.

Причината всъщност е очевидна - градският транспорт с малки изключения е неудобен, мръсен и неприятен! Трамваите и автобусите са претъпкани с хора. Често вътре се качват изключително нехигиенични хора, които смърдят и правят пътуването отвратително. Изключение, разбира се, прави метрото, което имаме благодарение на ЕС, а не на господата общинари. Защо в градския транспорт няма достатъчно кондуктори, които да следят за реда, чистотата и да се грижат за проблема с гратисчиите? Не, това не е екзотика - даже има български градове с отличен пример, че това работи, и не излиза значително по-скъпо на бюджета.



Каква е цялата схема?

Е, хайде обратно към основната тема. Вместо градският транспорт да се направи чист и удобен, лобистите предлагат да бъдат наказвани финансово обикновените хора, за да бъдат принудени да използват мръсния и неудобен транспорт? Досетихте ли се защо го правят? От чист и удобен градски транспорт няма пряка икономическа полза за общинарите, това е всичко!

Те нямат стимул да извършат тази дейност, защото няма да им напълни допълнително хазната. Напротив, те остро желаят нещото, наречено "градски транспорт", да съществува, колкото да няма драстично недоволни, а в същото време икономическата полза от тях идва от останалите, които плащат чрез данъци и акцизи лукса си да не ползват градски транспорт. Усетихте ли порочната практика - вършат нарочно лошо услугата, която са длъжни да предоставят, за да може впоследствие хората да им дават допълнителни пари?!



В заключение...

Именно заради всичко казано по-горе твърдя, че общинарите не желаят да решават проблемите с паркирането в София. Ако искаха, можеха отдавна да са го направили. Те искат съвсем друго нещо - искат да вдигат данъците, за да могат да крадат още повече.

Като заключение естествено ще отворя и една голяма скоба - платеното паркиране не е напълно вредно. То има своята функция в райони с наситени търговски площи - например около пазарите, както и в центъра, където има много бизнес сгради, около болниците също и т.н. На такива места е напълно нормално да има изолирани паркинги със синя зона - няма нищо лошо в това. За жилищните райони обаче това е просто един допълнителен данък, който ненужно товари населението.

И отново протести

На 1 октомври жителите на София ще излязат на протест пред Столичната община срещу въвеждането на нови зелени зони в града, стана ясно от социалните мрежи. Точно от тази дата в София се разкриват още 4693 места за платено паркиране срещу левче. Предложението дойде от общинските съветници от ГЕРБ Зафир Зарков и Ваня Тагарева и Стефан Марков от ДБГ, което обаче се основаваше на искане от граждани.

"Общината въвежда зелена зона за вече половин София - където и да паркираме - там ще плащаме, не само в центъра. Честито на всички живущи чак до бул. "Ситняково" и "Черни връх", до пазара "Д. Петков", даже и в кв. "Иван Вазов". Според общината (г-жа Ачкова, г-жа Фандъкова) ние сами сме си го пожелали. Всъщност - защото на Градска мобилност й трябват пари. Така че нека излезем и се противопоставим на тази ситуация: "по наше желание" целият град да се превърне в платена зона за паркиране", оплакват се недоволни граждани.

В район "Средец" ще бъдат разкрити 1193 платени паркоместа и отделно още 31 за хора в неравностойно положение. Те ще бъдат в участъка между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Михай Еминеску", бул. "Цариградско шосе" и улиците "Мизия" и "Хан Омуртаг". 3500 места за почасово платено паркиране ще бъдат разкрити в район "Лозенец" - между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Драган Цанков", бул. "Джеймс Баучер" и бул. "Черни връх".

Пак от 1 октомври трябва да влезе в сила и промяна в работното време на синя и зелена зона. То ще започва и свършва с половин час по-късно - от 8:30 ч. до 19:30 ч. в работни дни. В събота синята зона ще работи до 18 ч., а не до 14 ч., както е сега.

Снимка: Архив
--------------
32
3025
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
28 Септември 2017 21:10
Най-просто казано, на общинските улици има разчертани места за паркиране и ако не се спазват, колата се вдига от паяк и се налага глоба.

Петров, по изключение обръщам внимание на мрънкялници като тебе и ще ти кажа само няколко неща.
В момента в София дневно се движат 6-8 паяка, които освен че репатрират неправилно паркирани коли, местят такива и при ВиК ремонти, а също и когато по кварталите режат опасни дървета и клони.
По данни отпреди година и половина в града се движат 800 000 регирстрирани в София МПС, които към днешна дата заедно с приходящите от четвърт Бг на работа през деня ги прави близо милион.
Айде сега, Петров, сметни колко паяка и колко паркинга /в момента са три/ ще са нужни на града, за да може да се даде отпор на хилядите чесъни, които нехаят за правилата дори днес, при всички ограничения, и паркират както им щукне в чесънските кратуни.
В сметката, Петров, включи и цената на един "паяк" на старо - около 100 000 лева, обмисли добре всичко дотук и пак ела да лееш акъл.
Разбирам, че под "проблеми с паркирането" ти и подобните ти капацитети разбирате безплатното паркиране където и когато на вас ви е удобно, но уви, тези неща отдавна са в миналото и навсякъде по света за паркиране се заплаща.
Това за градския транспорт, Петров, дето бил неудобен и миришел в по-голямата си част, е тъпотия, която е характерна за вас, мрънкялниците.
Мрънкялниците като теб, Петров, хем искате да живеете в Лозенец и спомогнахте за презастрояването му, хем сега мрънкяте, че нямало място И за колите ви, на тебе И на жена ти.
Петров, Петрооов...
29 Септември 2017 00:32
в тоз лозенец са махнали знаците на еднопосочни улици и си минава кой как си иска..
В Гърция и другаде по светът светофарите Не светят жълто! И преди еднопосочни улици имат знаци на къде е Забранен завоя и така от улицата към дадена пресечка човек Навреме вижда в коя посока е разрешено в булгаристан знаци бол основно не там където трябва.
няма ни един построен общински паркинг останалото от соца го застроиха...не зная сега дали не забраниха зад националния стадион паркирането...
29 Септември 2017 07:29
Аз в София не ходя с кола заради синьо-зелените зони. Но паркирането е проблем във всеки един по-голям, та и не толкова голям град. Едното решение, според мен, е това, за което говори и авторът, а именно по-добър обществен транспорт. Другото решение е изграждане на паркинги - многоетажни, подземни и прочие.
29 Септември 2017 07:34
*
29 Септември 2017 09:41
Другото решение е изграждане на паркинги - многоетажни, подземни и прочие.

Писал съм го и друг път, ще го напиша пак - в буферните паркинги на метрото има места за хиляди автомобили, цената на час е левче и е безплатно, ако ползваш метрото.
Натисни тук


Отделно от това в самия град има достатъчно паргинги, на Фритьоф Нансен пък има огромен подземен паркинг, където винаги има свободни места.
Проблемът обаче е друг - чесъните просто искат да паркират безплатно!
Затова буферните паркинги стоят празни, а чесъните се бутат с колите си в града, където паркират по тротоари, тревни площи и детски площадки.

Натисни тук
29 Септември 2017 10:10
Филип Петров
.
Прав е авторът - по никакъв начин корумпираните общинари и импотентната Фандъкова не се борят с безконтролното паркиране (освен, разбира се със средства като синя и зелена зона и колчета), като първите две смучат пари от гражданите и отиват за подхранване на общинската корупция.
29 Септември 2017 10:22
Жълта зона за паркиране: Аз карам колата си само събота, когато отивам до вилата. През цялото останало време колата ми ще стои паркирана на жълтата зона и няма да има сила, която да ме махне оттам.
Зелена/Синя зона: Аз мисля предварително дали ми трябва кола само за уикенда и дали е редно общината да ми обслужва този каприз.
29 Септември 2017 10:23
Освен жълта зона има и други неща, които общината може да направи.
1. Връщане на службата за контрол върху паркирането пред гаражи.
В момента хиляди собственици на гаражи в зоните не ги използуват по предназначение, защото нямат гаранция, че ще могат да изкарат колата си когато им потрябва. Вместо това собствениците на гаражи си плащат 150 шв такса и паркират на улицата, а гаражите стоят празни.
2. Въвеждане на данък "изход" от гараж - редно е собствениците на гаражи да си плащат, че уличното място пред гаража се пази ефективно от общината срещу паркиране.
3. Драстично повишаване на разрешителните собственицците на имоти да местодомуват колите си на улицата.
Това право трябва да се придобива не срещу 100-200 лева, ани срещу няколко хиляди годишно.
Повишената такса ще накара много собстеници на МПС да започнат да използуват вътршни дворове и гаражите си и ще облекчи трафика в София.
.
Прости и ефективни неща, но неприложими от корумпираната Фандъкова и общински съветници.
29 Септември 2017 13:14
Това което прави общината наистина е безумие и рекет за пари. Автомобилите които са паркирали в новите зони няма да изчезнат, а ще се преместят в съседство, където ще се измести и нетърпимото положение с паркирането. Нещо явно много трудно за проумяване от общинарски мозък, ако някоя от калинките искрено смята, че решава някакъв проблем, а не се цели само изземване на още пари.
В град като София няма никакво реално решение извън 100% платено паркиране и то навсякъде. Не на една и съща цена естествено за различните райони. При това има и много други съпътстващи неща. За коли със софийска регистрация - по базовата цена за района за първи автомобил, за следващите - с нарастване и то сериозно. За коли с несофийска регистрация и договор за наем - базовата цена плюс добавка в размер на годишния данък за возилото, без договор за наем - по 2 или 3...
Пак няма да се паркира "като бедуин в пустинята", но ще се доближим до нещо по-човешко.
29 Септември 2017 13:59
Ловки,
като твърдиш нещо:
В момента в София дневно се движат 6-8 паяка


поне си проверявай информацията:
"Центърът за градска мобилност разполага с 14 "паяка", които се оказват недостатъчни на фона на толкова много нарушения в града", допълни тя и категорично отрече твърденията, че паяците вдигат предимно по-евтините автомобили.
............
"Всеки момент ще стартира процедура за възлагането на обществена поръчка за закупуването на 10 нови "паяка", което ще допринесе за по-добрия контрол на движението в столицата", допълни Румяна Милова (началник на дирекция "Паркиране и мобилност", към ЦГМ).

Прочети още на: http://www.dnes.bg/sofia/2017/04/21/taksidjii-propishtiaha-ot-koli-po-stoiankite-im.338771


ето и още:
Пускат нови 10 автомобила за принудително преместване

От началото на годината до края на август софиянци са дали малко над 3 млн. лв. без ДДС, за да приберат колите си от наказателните паркинги и да им премахнат скобите, показа проверка на „Монитор“. От принудителното задържане в касата на Центъра за градска мобилност са постъпили 2,06 млн. лв., а от преместване на колите малко над 964 хил. лв.
...........
Финализирана е и обществената поръчка за закупуване на 10 паяка.
ЦГМ ще преброи 2,5 млн. лв. за новите возила. Те ще бъдат изплатени на лизинг.
http://www.monitor.bg/a/view/31183-%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-3-%D0%BC%D0%BB%D0%BD-%D0%BB%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%8F%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D0%B8/
29 Септември 2017 14:13
има два подхода-градове паркингу и булеварди или пешеходна зона в центъра, еко транспорт и кола-лукс. не става и двете. Имайте предвид че цикъла на Карно скоро ще остане в миналото и цялата градска инфраструктура ще се промени. със съответните обществени взаимоотношения. баварец скоро няма да е мерило за социален статус
29 Септември 2017 14:16
3. Драстично повишаване на разрешителните собственицците на имоти да местодомуват колите си на улицата.
Това право трябва да се придобива не срещу 100-200 лева, ани срещу няколко хиляди годишно.
Повишената такса ще накара много собстеници на МПС да започнат да използуват вътршни дворове и гаражите си и ще облекчи трафика в София.


Верно? Още един гении на мисленето. Повтарям, пред блока ми в квартала колите паркират перпендикулярно на дълъг тротоар, а отзад има пешеходна алея за хората. Около блоковете НЯМА ГАРАЖИ С ДОСтАТЪЧЕН КАПАЦИТЕТ за живущите, НЯМА ВЪТРЕШНИ ДВОРОВЕ, НЯМА ЛИЧНИ ГАРАЖИ. За какво да плащам ЖЪЛТА ЗОНА? Че катеря два бордюра да си спра колата ли? И че като се прибера вечер едвам намирам къде да спра ли? Аре моля ви. НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ЛЕВА годишно? Пази Боже да те чуят от общината. Теоретични ДЕОСки глупости.
29 Септември 2017 14:28
Имайте предвид че цикъла на Карно скоро ще остане в миналото и цялата градска инфраструктура ще се промени.

За градската инфраструктура просто не знам и не мога да прогнозирам, но оставането в миналото на цикъла на Карно няма да го видят и родените днес.
29 Септември 2017 16:40
Никакви проблеми не се решават с тези зони! Може би само се събират пари! А тези пари трябваше да бъдат дадени за паркинги, където да домуват колите, ако собствениците им наистина ползват градския транспорт. Само че как? Целта е да се печели, не да се инвестира. Като има балъци! Които си купуват коли и плащат данъци, срещу които не получават нищо. Ще кажат някои, че ползват улиците? Да, ама като не могат да паркират никъде, за какво ли?
Проблем е увеличаването на автопарка с увеличаване на населението и сгъстяването на строителството. Като няма място, все таз как ще разчертаят града, за да прибират пари, положението ще се влошава. Голяма глупост е да се направят улиците еднопосочни със същата цел и да се затрудни още повече движението. Такъв град има нужда от подземни паркинги, от многоетажни.
29 Септември 2017 16:50
50% от колите трябва да се вдигнат понеже паеркират перпендикулярно на тротоар, който не се ползва от пешеходци тъй като отзад има алея?



Тротоарите не се ползват от пешеходците ... защото отзад има алея

Това само човек който не ходи пеша може да сътвори такава чутовна глупост. Аз като един постоянен пешеходец мога да ти гарантирам, че ако една седмица върху въпросния тротоар не паркират коли, пешеходците , ще престанат да заобикалят "отзад" и, ще си се върнат на тротоара. Пешеходците, като опитат няколко пъти да се провират между колите по тротоарите започват да търсят алтернативни места. А колите на идиотите се кипрят по тротоарите, даже си имат и запазени места.
29 Септември 2017 17:04
Верно? Още един гении на мисленето.


Верно е я. Отсреща комшията има един декар двор, но ми паркира буса си под прозореца. Даже и цепка няма на оградата си освен входната врата. Но къде, къде е по лесно да паркира от вън вместо да вложи малко средства и да направи място за паркиране в собствения си двор. Що му трябва да се главоболи и да отваря цяла врата, да си вкарва автомобила вътре, после пак обратно. Къде, къде по лесно е да ми закрие половината прозорец и да троши плочките до блока. Няма той да дава пари за нови плочки и за замазването на фугите дето е направил между блока и плочките. Това трябва да си го направиме ние, защото на нас ни се появява влага. Нали така.
29 Септември 2017 17:31
Ловки,
като твърдиш нещо:
В момента в София дневно се движат 6-8 паяка


поне си проверявай информацията:

Писал съм поне десет пъти, че имам човек в "паяците", мой близък, от когото черпя актуална информация.
Камионите мое и да са 30 на хартия, но в момента от тях дневно излизат 6-8, останалите са счупени или се рамонтират.
А за нови камиони се говори от поне осем години.
29 Септември 2017 17:37
Които си купуват коли и плащат данъци, срещу които не получават нищо.

И какво трябва да получават - безплатно паркомясто?!?
Я земи се разходи из кварталите и виж колко коли има около блоковете, които не се ползват със седмици.
И защо така, ще запиташ.
Ми щото секой завършил средно квартален юнак и секоя кифла требва за бала да получат кола, затова.
И като научат, че на тая кола требва да ѝ се сипва тунджа, да се плаща за поддръжка, гражданска, преглед, гуми, а татковците не смогват да спонсорират "детето", то просто заебва колата пред блока и хваща трамвая.
29 Септември 2017 17:42
пък в Атина Кавала Солун, Цюрих, Женева, Базел, Лозана и Люцерн. "паяци" няма никакви.

това безумие с начертаните по тесните тротоари колоездачни алей къде профучават нагли келемета на 2 колела няма никъде.
в чужбина никога не съм видял някой на колело да пресича на пешеходна пътека- слизат тикат си коолотУ и ги броиш за пешеходец.
В булгаристан се юрват от странична улица и едвам ги виждаш на ...пешеходната пътека- става бързо и никакъв шанс да реагираш..
установил съм за нивото на културата на една държава не по културните паметници а по състояние на път и поведение.
29 Септември 2017 17:45
И айде пак, за пореден път - в София към момента се движат всекидневно около половин милион -500 000 МПС.
Няма как зле планираната като цяло градска инфраструктура да поеме толкова автомобили.
Няма как да се противостои на трърдото нежелание на гордия столичанин да ползва градския транспорт, който е натоварен само сутрин и вечер, а през целия ден се движи полупразен, само пенсионери и ученици го ползват.
Застанете на кръстовището на България и Гешов и се полюбувайте на стоманената река в четирите посоки, вижте в колко коли се вози само по един човек, а после обърнете внимание и на полупразния, модерен, чист и редовен трамвай.
29 Септември 2017 17:47
atlantis
29 Сеп 2017 17:04


Такъв чесън само срязани гуми го лекуват.
29 Септември 2017 17:53
Сега да ви кажа за паркирането по местодомуване.
Освен двайсетината дежурни мрънкялници, които правиха панаири пред общината, нормалните хора си купиха стикери и сега наместо да обикалят квартала и да паркират на километър от дома си, го правят на най-много стотина метра оттам в най-лошия случай.
И за това съм питал, затова го твърдя.
Някой по-горе попита за паркинга, за огромния безплатен паркинг около ст. Васил Левски.
Да, той все още функционира като такъв.
29 Септември 2017 18:06
това безумие с начертаните по тесните тротоари колоездачни алей къде профучават нагли келемета на 2 колела няма никъде.
в чужбина никога не съм видял някой на колело да пресича на пешеходна пътека- слизат тикат си коолотУ и ги броиш за пешеходец.
В булгаристан се юрват от странична улица и едвам ги виждаш на ...пешеходната пътека- става бързо и никакъв шанс да реагираш..
установил съм за нивото на културата на една държава не по културните паметници а по състояние на път и поведение.

От около половин година минавам поне по пет пъти седмично покрай Руски паметник, и досега не съм видял нито един, ама нито-нито един колоездач, идвайки по велоалеята на Цар Борис III, да слезе да си бута колелото през зебрата като хората.
А като ми изскочи отпреде, а аз набия спирачки и му свирна с клаксона, се обръща в движение и ме гледа недоумяващо.
29 Септември 2017 18:12
в чужбина никога не съм видял някой на колело да пресича на пешеходна пътека- слизат тикат си коолотУ и ги броиш за пешеходец.
не те знам в ква чужбина си ходил, по немско си ги карат колелетата как си щат. по улиците, по тротоарите, по пешеходните пътеки...
29 Септември 2017 18:14
А като ми изскочи отпреде, а аз набия спирачки и му свирна с клаксона, се обръща в движение и ме гледа недоумяващо.
а ти що свириш - нали е на зебра? що не си намалил предварително?

пак по немско колите спират още преди пешеходецът да е стъпил на зебрата, никой не чака да набива кучките впоследствие.
29 Септември 2017 18:25
а ти що свириш - нали е на зебра? що не си намалил предварително?

Ми намалил съм, карам с двайсе и си въртя главата, а тъпакът ми изскача отляво с трийсе - четирсе.
29 Септември 2017 18:26
Ми намалил съм, карам с двайсе


обаче 30-40 с колело си е състезателна засилка
29 Септември 2017 18:37
"Застанете на кръстовището на България и Гешов и се полюбувайте на стоманената река в четирите посоки, вижте в колко коли се вози само по един човек, а после обърнете внимание и на полупразния, модерен, чист и редовен трамвай."

Миналата седмица с моите душички седим и чакаме тролей пред ХЕЦ. Под носа ни се точат десетки и десетки автомобили с по един човек на борда. Те знаят, но нарочно пак ме провокират "Бабо ти защо мразиш автомобилите? Защото се возят по един човек само ли?" В едини от малкото пъти, когато аз ги взимам от училище и дет. градина те пътуват с градски транспорт. И тогава се вглеждат в колите.

Такъв чесън само срязани гуми го лекуват


Гумите не са ми виновни.
Веднъж направих забележка на такъв и той ми счупи прозореца.
29 Септември 2017 18:37
Ми отгоре им е гладко, има наклон, пешеходците се научиха да се пазят и тия направо летят.
29 Септември 2017 22:58
родата живее в Сф в Горна Баня ората си спират колите по тротоара който е 4 метра с достатъчно място да минават редички с пешеходци. минал един "буден " с фотоапарат и ги нащракал и пратил жалба до 3 /три/ инстанции - викнали ги три пъти и им искали между 50- и 150 лв глоба. а на времето самите те са си отстъпили от
парцелите за да се направи тротоара. да, не е редно ако е тесен тротоар.малко по нагоре дето е краварника за талантливи депутатски отрочета колите са по градинки запречили с а кръстовище има и полисмен..на въпроса" Защо допуска такова спиране и паркиране?" дебила в форма отговори- ама ти знаеш ли кой кара тези коли?!
там директорка е една над 76 г баба със лична квота за прием съвсем незаконен но доволно платен. но това е друга фанта...


а точно във швабско съм виждал д а минават едни полисмени с велосипеди и да запречват някой нарушител ...
29 Септември 2017 23:22
Статията е отлична! Право в десятката!
Сега да видим дали възмутените граждани ще отидат на протеста, или, както често става, ще си останат с мърморенето.
30 Септември 2017 02:23
Штот пътеката е ПЕШЕходна, а не ВЕЛОходна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД