:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 232
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Колко тежи лекарската престилка

Взаимоотношенията между лекар и пациент се лекуват със специална подготовка, която у нас обаче все още е рядкост
Снимка: Архив
Лични лекари предупредиха, че с намаляването на потребителската такса ще се стигне дотам да не приемат за пациенти пенсионери.
Тези дни едно петричко село обяви във "Фейсбук", че си търси лекар, а от кметството обещаха да му подсигурят и безплатна къща, ако заживее сред тях и ги лекува. Пошегуваха се дори, че и жена са готови да му намерят, стига да си имат и те подръка лекар, който да се грижи за тях ежедневно, а те да го уважават, път да му правят, да са му благодарни.

Докато селото издирва по спешност човеколюбив доктор, обществеността се занимава с поредните епизоди на войната между лекари и пациенти. Една вдовица от София обвини в отворено писмо до здравния министър гилдията в остра недостатъчност на морал и пълна липса на човечност, след като съпругът й почина в разтакаване между болниците. Лекарите пък смятат, че обществото по-скоро им е длъжник, затова бягат навън и предпочитат там да упражняват хуманната си професия. Къде се къса връзката? Изследване на Българското Балинтово общество - организация, съсредоточена върху взаимоотношенията лекар - пациент, сочи, че в 80% от случаите пациентите се оплакват пред различните институции най-често от лошата си комуникация с лекарите. На заден план остават пряката клинична работа на медиците и техните професионални компетенции.

И тъй като общуването е двустранен процес, разчитащ на взаимно доверие, всяка от двете страни има предварителни очаквания към другата.

Според едно социологическо проучване



идеалният пациент не се оплаква



на лекаря от неговите колеги, лекували го преди това безуспешно. Той не страда от логорея, може да излага кратко и ясно здравословния си проблем. Не си е сложил сам диагнозата по интернет, не поучава доктора как да го лекува. И на първо място: влиза в лекарския кабинет усмихнат и добронамерен. Само че пациентът най-често тръгва към лекаря си уплашен, стресиран, може да се присвива от болка и хич да не му е до усмивка. А в по-критична ситуация - размахва дори юмрук.

Пациентът също има предварителна представа за добрия лекар. Медикът трябва да е добронамерен, спокоен, да го изслуша търпеливо, да му съчувства, да му обясни на човешки език диагнозата, какъв ще е ходът на лечението, перспективите. И да не го замерва с циничност и арогантност: "Ще те боли, я. Ти да не си мислиш, че с тия проядени стави ще тичаш като на двайсет. Аз да не съм Господ, та да те вдигна на крака..." или "Ти пък какво си се разкрещяла...Глупачка, такава. Напъвай бе, ти запек не си ли имала..." Цитатът е от трагичен случай в Тетевен, който взриви неотдавна обществеността.

Вместо да са емпатични и усмихнати, докторите най-често са отегчени, преуморени, също така стресирани. Да работиш



на ръба на живота и смъртта



е убийствено трудно. Пък и не си от желязо. А в критични ситуации, особено при заплахата за загуба на човешки живот, хиперактивни и силно стресирани пациенти и близките им все по-често скачат на бой. Статистиката за битите лекари е не по-малко стряскаща от тази на сблъскалите се с нечовешкото отношение на медици.

Основният проблем във взаимоотношенията лекар - пациент е в затруднената комуникация помежду им, подчертава д-р Велислава Донкина, клиничен психолог във Военномедицинска академия и водещ на групи за медицински специалисти, включително и за справяне с агресивни реакции на пациенти. Всяка животозастрашаваща ситуация е силно стресираща. Голямото нервно напрежение за тези, които са в епицентъра на нещастния случай, вади емоциите им вън от контрол, прави реакциите им неадекватни. Справянето със сложната ситуация изисква предварителна подготовка, като тази, която получават психотерапевтите. Но пък медиците не я получават. В най-критичния момент те също работят под силен стрес. Трябва да действат бързо, професионално, да взимат решения, от които зависи човешки живот...

Образованието в университета им дава добри познания как да общуват с пациентите си,



за да свалят анамнези,



и да поставят точни диагнози, но не им дава дори базови умения за комуникация с хора в емоционална или психична криза. "В цял свят има пациенти в дистрес, но медиците се обучават предварително за справяне с проблема. У нас в момента правим опити да внедрим това обучение и в медицинските ни университети", отчита д-р Велислава Донкина.

Един от начините за решаване на проблема в световен мащаб са и психологичните центрове към болничните заведения за обслужване на пациенти и лекарски екипи. Част от българските здравни заведения вече също имат щатни бройки за психолози, като това не са само специализираните онкологични болници и репродуктивните центрове. Повечето разполагат само с един специалист, крайно недостатъчен, но все пак го има. Правят се и опити за създаване на Центрове за немедицинска грижа, като този към ВМА и в "Аджибадем Сити клиник болница Токуда". С психологическа помощ разполагат и в Националната кардиологична болница, Онкологията.

Ефектът от общуването между пациента и неговия лекар би трябвало да е оздравителен. Но пък точно лошата комуникация между тях може да преобърне колата, подчертава д-р Гергана Форева, председател на Българското Балинтово общество. Според нея за разлика от чуждите образователни системи нашата не предлага на бъдещите медици дори модел за съобщаване на лошата новина на пациента и близките му. А подготовката за една неминуема загуба



би могла да смекчи удара



В Балинтовите терапевтични групи се събират лекари с различни специалности, повечето от тях общопрактикуващи. А целта на регулярните им сбирки е профилактика срещу burnout синдрома - професионалното изпепеляване, засягащо най-вече хора с професии, които се сблъскват пряко с човешкото страдание, сред тях са и социалните работници, и учителите, полицаите, пожарникарите, журналистите... В европейските страни такива групи за справяне с натрупаните в работното ежедневие разочарование, гняв, безсилие, емоционално изчерпване са доста популярни. У нас обаче действат едва от шест-седем години. Събират се редовно в София и Пловдив, а броят на участващите в тях медици е около двадесетина. Сред обучените са и десетина студенти по медицина и още толкова специалисти в бели престилки от Стара Загора по проект за три години. Шепа варненски медици, както и група онколози също са се доверили на метода за справяне с професионалното прегаряне и преоценка на собствената роля в лечебния процес, според която лекарството е самият медик.

Идеята за терапевтичните сбирки на английския психоаналитик Майкъл Балинт е да се изследват взаимоотношенията между двете страни и ефективността на връзката им. Тяхната чуваемост и разбиране е особено важна, тъй като е в основата на терапевтичната практика и хода на болестта.

Личните лекари най-често споделят, че пациентите им не гледат на тях като на лекари. Те чукат на вратата на кабинета им само за да вземат направление. В същото време джипитата поддържат дългосрочни отношения с пациентите си. Дистанцията между лекар и пациент се скъсява силно, затова и по-трудно се понася грубия тон на другия в критична ситуация. Eдна от често обсъжданите теми в групата е организацията на системата. Лекарят иска да си свърши работата, но системата го блокира - не може да назначава изследвания, да направи определена манипулация. Оттук идва и личната неудовлетвореност от работата.

"Случвало ми се е да лекувам пациент с високо кръвно налягане. Оправяме проблема с кръвното, но човекът пак е зле, нещо все му куца. А зад проблема с кръвното стои друг, за който човекът не споменава. От разговорите ни става ясно, че той си има неприятности в работата, в семейството или идва при мен, защото е потиснат, самотен, има нужда от социален контакт, страда от някаква загуба...", разказва д-р Георги Цигаровски, зам.-шеф на регионалния БЛС в Пловдив. Лечението на взаимоотношенията, показва неговият дългогодишен опит, помага и на двете страни - и той, и пациентите му са по-удовлетворени от професионалните му усилия. А в крайна сметка добрата връзка спестява и ресурс - често купищата изследвания и консултации стават ненужни.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
---
53
3065
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
53
 Видими 
28 Септември 2017 23:13
Не че има нещо лошо в Балинтовите групи, но те подхващат нещата от грешната страна, т.е. те според мен казват така: Момчета и момичета, нещата са кофти, дайте да видим как да се адаптираме към ситуацията, така че да оцелеем физически и психически! Истината е, че трябва да се създаде добра среда за работа, вкл адекватно финансиране и разумни правила за функциониране системата и това автоматично ще започне да решава огромна част от проблемите един по един. Е, за плебсът шокът, че здравеопазването е скъпа работа и трябва яко да се бърка за да получи качествена услуга, ще бъде голям, но безплатен обяд няма, както е добре известно!
29 Септември 2017 08:02
Четейки мнения на човек от системата, използващ термини като "плебс" и все за пари говорещ ми е достатъчен, за да си изградя мнение за него и себеподобните му. Който има възможност си плаща, но често това не води до по-добри резултати, ами пари на вятъра. Ама нейсе, все пари са им в главата. Жалка история, показваща падението на цял сектор. Като вица дето по Каса все не си достъчно болен, а платено не можеш да оздравееш.
29 Септември 2017 08:05
"Хипократе, може ли да ми кажете страна в Еврапа, в която лекарите получават такъв висок процент заплащане спрямо средната заплата, аз поне не знам? Стига с тези пари, точите касата, като за последно и отделно не ни лекувате а ни гледате в ръцете! Нямате срам! Едно Джипи, получава средно 5 000 лева чисти пари при средна заплата около 1 000 лева. Това прави 500%. Значи ли това, че в Германия колегата му взема 10 000 евро? Проблема ще се реши, когата вие спрете да гледате на пациентите, като на клиенти и поне малко, ама малко си влезете в професията и спрете да "пътувате по тези измислени пътеки".!
29 Септември 2017 09:17
Това е една от професиите, които са призвание. Не се става лекар, "защото си е далаверка". И как няма да се налита на бой като няма бързо производство срещу лекари. Когато обществото види как се късат публично дипломи и отиват ефективно в затвора по няколко бройки годишно, тогава ще спрат да взимат правосъдието в ръцете си. Пък и всичкото лекар много добре знае, че по-добре у нас с 2000-3000-4000лв. от които повечето необлагаеми под масата + пълна безотговорност отколкото да стартираш от нулата някъде на майната си и да ти трепери сърчицето за всеки случай.
29 Септември 2017 10:10
Aбе, всичкото лекар явно не мисли така щом продължават да се изнасят с мръсна газ навън и дори в университетските клиники се оплакват от недостиг на специалисти. Какво остава за нормалните болници в провинцията. Например онзи ден, проф. Стоян Миланов(син на М. Миланов) направо си го каза, при глада за лекари, уволненият екип от Пирогов моментално ще бъде глътнат от друга болница.
29 Септември 2017 10:38
Едно Джипи, получава средно 5 000 лева чисти пари при средна заплата около 1 000 лева.


OldTen може ли да обясниш приходите на един ОПЛ, за да му останат след като плати данъци, осигуровки, заплата и осигуровки на сестрата, наем, консумативи и т.н. 5000 лв. чисти?
НЗОК плаща на един записан пациент между 1,05 и 1,45 лева месечно, от прегледите се плащат само профилактичните (по 1 годишно за възрастните, за децата между 1 и 4), диспансерните и имунизациите.
29 Септември 2017 11:18
Не можа колега, просто си дрънка мантри! Една от много, между впрочем! Винаги ми е било чудно как при нас се вадят 5000 чисто и пак няма мераклии за тази работа?
29 Септември 2017 11:22
Горчивата истина е, че нещата, макар бавно и мъчително, ще тръгнат към по-добро чак когато обществото се отърси от стереотипите и клишетата и възприеме здравеопазването като една от многото части от системата на сектора на услугите. И вдене, че при нас важат същите правила за финансиране и структуриране, както и при останалите! За съжаление отрицателната енергия е трупава вече почти 20 години и ще трябва много време и жертви (буквално), за да се обърне посоката на течението в правилната посока. Тъжният опит показва, че при нас това ще се случи чак когато системата наистина рухне. Щото въпреки всичките си проблеми, тя все още функционира!
29 Септември 2017 11:57
За съжаление отрицателната енергия е трупава вече почти 20 години и ще трябва много време и жертви (буквално), за да се обърне посоката на течението в правилната посока. Тъжният опит показва, че при нас това ще се случи чак когато системата наистина рухне. Щото въпреки всичките си проблеми, тя все още функционира!


Тъжното е, че не учите МЕДИЦИНСКА психология. Ако я изучавахте като отделна дисциплина, нямаше да имате самочувствието на богоизбрани.
29 Септември 2017 12:09
Чак за богоизбрани - категорично не, но когато ежедневно се месиш в това кой и как ще живее и кой не, при това в условия на дефицит на предлагане на твоите услуги, а не в дефицит на търсенето им (демек в условия на дефицит на лекари, а не на пациенти), то няма как да не придобиеш съответното самочувствие. Считам последното за полезно нещо, стига да е в определени приемливи рамки! Свиквайте! Така ще е! Независимо дали ви харесва или не!
29 Септември 2017 12:20
Свиквайте! Така ще е! Независимо дали ви харесва или не!

Е еее няма да е така. За сега трябва да хвърляте капи и да викате ура, че само ви бият. И това с боя бих добавила "Свиквайте! Така ще е! Независимо дали ви харесва или не!" ... за сега. Като започнете да давате първите жертви сами, ще искате да сте на минимална заплата. Ей срама си нямате. За сега карате на рефлекса на хората останал от бай Тошово време да ходят на лекар. Но както сте я подкарали, хората, ще почнат я да се само образоват от интеренет, я да да ползват все повече услугите на знахари, баячки и други шарлатани. То между вас и последните няма голяма разлика.
29 Септември 2017 12:28
Така си ги редиш тези щуротии щото нищо не те боли в момента. Като закъсаш - друга песен ще запееш! И ще си научиш урока, макар и по трудния начин!
29 Септември 2017 12:35
Така си ги редиш тези щуротии щото нищо не те боли в момента.




Такааа в момента ме боли всичко - комбинация от полиартрит и непрекъснато промяна на времето и сезона. От половин месец насам ангината пекторист ми се е обострила и един шиш за плетене непрекъснато ме ръчка от лявата страна на врата. След инсулта вестибуларният ми апарат е носят ме мамо влачат ме. Това е на прима виста.
29 Септември 2017 12:41
За сега карате на рефлекса на хората останал от бай Тошово време да ходят на лекар. Но както сте я подкарали, хората, ще почнат я да се само образоват от интеренет, я да да ползват все повече услугите на знахари, баячки и други шарлатани. То между вас и последните няма голяма разлика.
Права си. Има подходящи самообучителни филми. Снощи гледах един- Уди Харелсън сам си отряза затиснатия крак от коляното, без упойки и превръзки. И тръгна да коли добрия. Добре че го застреляха в главата, че иначе кой знае какви поразии щеше да направи с отрязан крак.
29 Септември 2017 12:55
И ще си научиш урока, макар и по трудния начин!


Всъщност научила съм си го. Учила съм за медицински фелдшер и от близо съм видяла "труда" на лекарите. Та от лични наблюдения знам що за професинолисти сте и какво стока продавате.
29 Септември 2017 13:04
Всъщност научила съм си го. Учила съм за медицински фелдшер и от близо съм видяла "труда" на лекарите. Та от лични наблюдения знам що за професинолисти сте и какво стока продавате.

Хм, потвърждение на коментара ми в темата Ефектът „Дънинг-Крюгер” в Темите на форумците:
Сестри, акушерки и фелдшери, които се мислят за по-компетентни от лекарите, техници, мислещи се за по-компетентни от инженерите...
Често такива многознайковци се чудят защо никой не ги наема на работа или не им дават длъжността която (смятат, че) заслужават.

И хора, които най-много се оплакват от лекарите най-често търсят тяхната помощ.
29 Септември 2017 13:24
Хм, потвърждение на коментара ми в темата Ефектът „Дънинг-Крюгер” в Темите на форумците:


Никакво потвърждение не е. В една нормална държава / хайде общество, защото ненормалните държави започнаха значително да превишават нормалните / всяка жаба си знае гьола и до къде стига той. Когато започнах да штудирам за фелдшер, ние бяхме първите след много години отхвърляне на тази професия. Естествено нямаше учебници и програми за нас и учехме смесено. Учебници и програми от сестринските училища, и учебници и програми от МА. Преподавателите ни бяха същите които преподаваха в МА и изискваха от нас същите знания като от другите си студенти. Единствената разлика между нас и студентите от МА е, че ние учехме "Грижа за болния" от сестринските училища и само ние изучавахме "Медицинска психология" за която писах по-горе. Последната дисциплина се отнася до психиката на хората упражняващи лекарската професия и тя е ... майката си плаче грамофон свири. Естествено лекарите не я изучават, защото ще започнат да се самоубиват още на петата-шестата година след като започнат да практикуват.

Отне ми две години и едно раждане, докато откажа родата от зора им да ме правят фелдшер. На такава отврат от страна на лекарите съм се нагледала, че томове мога да напиша, но ме е гнус.
29 Септември 2017 13:29
Права си. Има подходящи самообучителни филми. Снощи гледах един- Уди Харелсън сам си отряза затиснатия крак от коляното, без упойки и превръзки.


Права съм я! Ако преди две години бях оперирала сама брат си от спукана стомашна язва, а не "хирурзите" от "Пирогов", то вероятността да е виж сега се повишива поне с 90%.
29 Септември 2017 13:42
Последните ти писания пряко ни връщат към заглавието на статията и дават ясен отговор на въпроса в нея, а именно: ДА! ТЕЖКА Е КОРОНАТА НА ЛЕКАРЯ! МНОГО Е ТЕЖКА И ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е ЗА ВСЕКИ!
29 Септември 2017 13:45
https://www.chronicle.bg/komentar/kak-da-ne-badem-idioti-kogato-hodim-na-lekar/

Ето ви няколко доста практични съвета как да намалите отрицателните емоции, когато вече не може да се излекувате сами!
29 Септември 2017 13:47
Хм, потвърждение на коментара ми в темата Ефектът „Дънинг-Крюгер” в Темите на форумците

В тази тема имаше и друг уместен коментар, в смисъл както не е подходящо да се говори за въже в дома на обесен, така и на някои други места не е хубаво да се обсъжда този ефект.
29 Септември 2017 13:50
Дежурния
29 Сеп 2017 13:47


Страшно смешно, страшно смешно направо да се превиваш от смях ... Така е когато гледаш сламката в очите на другите, а не виждаш гредата в собственото си око. Ма ефект, какво да го правиш.
29 Септември 2017 13:53
ДА! ТЕЖКА Е КОРОНАТА НА ЛЕКАРЯ! МНОГО Е ТЕЖКА И ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е ЗА ВСЕКИ!

Спокойно, вижда му се краят, технологиите напредват.
29 Септември 2017 14:01
Баш вчера дойде един такъв..... образ като теб, който ме уведоми, че чел в интернет, че до 20 години лекарите ще бъдат заменени от роботи. Поизгледах го, поизгледах го, отворих си устата да го уведомя, че много по-вероятно е неговата професия да бъде заменена от машина (шофьорче е момчето), но ми дожаля за горкия и млъкнат! Твар безкнижна! Гювечоунищожител! (по Чудомир)! Какво да я правиш!
29 Септември 2017 14:03
Това е една от професиите, които са призвание. Не се става лекар, "защото си е далаверка"


Това трябва да важи за всяка професия.
Не е ли призвание да си учител, съдия, прокурор, следовател, полицай, държавен служител, бизнесмен?
Кой е доволен от нашето образование, полиция, съдебна система, държавна и общинска администрация, в доста случаи от услугите на частния бизнес.


Лекарят те нахокал, отказал ти е преглед или ти иска пари, въпреки, че си осигурен.
Съдията е пуснал този, който те е ритнал в лицето, дори без да си плати глобата.
Прокурорът сред няколко месеца прекратява разследването срещу известен "неизвестен" извършител, който те е намушкал няколко пъти с нож.
Депутат назначава роднини в общинската администрация без конкурс и те се уреждат да усвоят "инвестициите".
Плащаш си данъците, от тях се издържат училищата, а се налага детето ти да взема частни уроци, за да се справи с кандидатстудентските изпити.

Всичко това се случва ежедневно. Защо медицината трябва да е нещо по-различно?
29 Септември 2017 14:07
Чак за богоизбрани - категорично не, но когато ежедневно се месиш в това кой и как ще живее и кой не, при това в условия на дефицит на предлагане на твоите услуги

Да се "месиш"? "Услуги"? Къде е тук Лекарят изобщо?
29 Септември 2017 14:10
В романите на Кронин! И в непроветрените ви мозъци основно! Това не можете да се пречупите и вденете! Докато не го направите - ще страдате! Не го казвам с удоволствие или злост, просто констатирам!
29 Септември 2017 14:31
В романите на Кронин! И в непроветрените ви мозъци основно! Това не можете да се пречупите и вденете! Докато не го направите - ще страдате! Не го казвам с удоволствие или злост, просто констатирам!


В онази дисциплина "Медицинска психология" има описани много случай като твоят. Лекува се малко нетрадиционо практикувано напоследък от пац . клиентите ви. С подръчни и подкрачни средства. Заради "непроветрените ви мозъци основно! Това не можете да се пречупите и вденете! Докато не го направите - ще страдате! Не го казвам с удоволствие или злост, просто констатирам!"


Weed361
2017-09-29 14:03:54
29 Септември 2017 14:33
Отне ми две години и едно раждане, докато откажа родата от зора им да ме правят фелдшер. На такава отврат от страна на лекарите съм се нагледала, че томове мога да напиша, но ме е гнус.

За времето на соца ли става дума?
29 Септември 2017 14:34
Баш вчера дойде един такъв..... образ като теб, който ме уведоми, че чел в интернет, че до 20 години лекарите ще бъдат заменени от роботи.

Какви роботи ви се привиждат.
Вас и един прост смартфон ще може да ви замести.
За разлика от медицинските сестри.
Колкото сте по тясно специализирани, толкова по лесно сте заменяеми.
Може да ви е мъчно, но това е положението.


29 Септември 2017 14:37
За времето на соца ли става дума?


Ми да. То и за това лекарите първи станаха "демократи". Колкото и да им наливаш, все малко им се струва. Нали точно из техните среди излезе закона да станат ЕТ. Крушката винаги си има опашка.
29 Септември 2017 14:39
Преди няколко години, тук във форума, един току-що излюпен доктор поиска държавата да му осигури 10000 лв заплата, апартамент, вила и две коли - за него и жена му, за да можел той "пълноценно и качествено" да лекува пациентите си. Съжалявам, че не запомних никнейма, но много ми прилича на Хипократ. Дали не е той?
29 Септември 2017 14:45
Нямам идея! Това "пълноценно и качествено" не са мои думи, определено! Нито пък сума съм писал конкретна някога! Аз навремето се изразих по следния начин: Апартамент в града и къща в предградията! Две коли (нови)! Два пъти в годината по 2 седмици курорт - единия в чужбина! И най-доброто образование на децата! Толкова! Докато вашите лекари не получат това по дефолт - мъките на системата ще продължават! Вашите - още повече. Видят ли ги тези неща вашите лекари осигурени - лека полека нещата ще тръгнат! Нямайте илюзии - ние не сме олигфрени, че да ритаме срещу хубавото!
29 Септември 2017 14:48
Вчера, във връзка с втория разгласен случай (този докторът дето давал правилен акъл по телефона от Щатите), един образ във форумите призова въпросният доктор веднага да бъде върнат в Бг и да му се даде 10 бона заплата (цитирам по смисъл, разбира се). Логичният отговор е, че що не му я дадохте досега???? И трябваше човекът да си зарязва род и родина и да си дири късмета на майната си, с извинение!!! Че кой нормален човек и лекар ще си рита добруването и ще прави зорлем простотии на работа при такава заплата?
29 Септември 2017 14:54
Ей тука колко плащат на докторите в другите държави:
https://medicfootprints.org/10-highest-paid-countries-world-doctors/
http://medlines.org/2013/07/25/they-pay-less-for-a-hungarian-doctors-than-other-workers-medical-salaries-europe/
29 Септември 2017 15:05
Докато вашите лекари не получат това по дефолт - мъките на системата ще продължават! Вашите - още повече.

Оправил съм си здравното осигуряване, за по сигурно в две доста по развити държави в ЕС.
Просто за всеки случай, въпреки че от няколко десетилетия нямам вземане - даване с лекари.
Понаучил съм това, онова от Шаталова.
Защото ако седна да чакам, първо лекарите в България да забогатеят, пък после да седнат да се квалифицират, все едно от умрял писмо да чакам.
29 Септември 2017 15:06
Умно си постъпил, че си се осигурил в страни, където лекарите получават по дефолт описаните от мен по-горе благини! Аз също тази година направих стъпки в тази посока!
29 Септември 2017 15:10
Че кой нормален човек и лекар ще си рита добруването и ще прави зорлем простотии на работа при такава заплата?


Ей така и не проумя, че да вземеш първо трябва да дадеш.
29 Септември 2017 15:15
Пък ти не проумя, че ШЕСТ години учене и ЧЕТИРИ специализация е достатъчно даване! Ма нали в главите ви още гърми оръдието на Аврора и щом не е свързано с обилно потене, не признавате ученето за труд!
29 Септември 2017 15:16
В романите на Кронин! И в непроветрените ви мозъци основно! Това не можете да се пречупите и вденете! Докато не го направите - ще страдате! Не го казвам с удоволствие или злост, просто констатирам!

Преброй си удивителните и провери значението на "констатирам". Иначе, смъртта лекува всичко, просто напомням.
29 Септември 2017 15:17
Ей така и не проумя, че да вземеш първо трябва да дадеш.

Te така викали и от Райънеър на пилотите... В свободните икономики кое е първо се определя от дефицита. Когато са дефицитни клиентите, първо им даваш, за да им вземеш. За дефицитни стоки и услуги първо клиентът дава, после ги взима. Включително и за дефицитни специалисти.
29 Септември 2017 15:22
Умно си постъпил, че си се осигурил в страни, където лекарите получават по дефолт описаните от мен по-горе благини! Аз също тази година направих стъпки в тази посока!

Все пак е за предпочитане да се работи върху здравето, да се разчита само на лекрите не е добра идея.
Колкото и да не си харесваме лекарите, те все пак са ангелчета в сравнение с производителите на храни в България.
Добре че по голямата част от храната си я произвеждам сам.
29 Септември 2017 15:23
Ти си, знаех си! Особено съм впечатлен от
Това "пълноценно и качествено" не са мои думи, определено

Искаш да получиш благините, пък за "пълноценна и качествена" работа - ще видим. И още нещо - съжалявам пациентите ти, които са принудени да контактуват с теб. Липсата на човечност не е задължително качество на лекаря. Сбъркал си си професията, а можеше добър арматурист да стане от теб.
29 Септември 2017 15:25
Пък ти не проумя, че ШЕСТ години учене и ЧЕТИРИ специализация е достатъчно даване!

това е вземане, а не даване. Вземал си натрупан и съхранен опит и си ползвал материална база, платена с данъците на тези, които храниш по особено глупаф начин.
хмм...смътно си спомням, че май веднъж вече отбелязах, че не си никъф лекар. Лекарите са фсъстояние да правят връзка между причина и следствие. Ти не си.
Ergo...
29 Септември 2017 15:28
Тц, не става! Вързан съм в ръцете, за това и хирург не става от мен! По-добре се справям с интелектуалния труд!
29 Септември 2017 15:32
Образи кота Wreckage определно приемат процесът на учене като просто наливане на база данни за фуния! И в техникумите дори не е така!
29 Септември 2017 15:34
Образи кота Wreckage определно приемат процесът на учене като просто наливане на база данни за фуния!

Образи като Wreckage имат огромен респект към професията на лекаря и им е неудобно да засичат "лекари", лишени от респект към собствената си професия.
29 Септември 2017 15:44
които храниш по особено глупаф начин.

Темата е за закриване.
29 Септември 2017 15:49
Нямайте илюзии - ние не сме олигфрени,
За множественото число не бих казал, но лично за теб... нямам илюзии. Дано ползваш добър лекар!

Сещам се за, виц ли истина ли, как един лекар, май Хипократ, с номера, се обажда за консултация за собственото си състояние на свой колега. Онзи се учудил, как не е могъл сам да си отговори. Хипократ, с номера, казал: - Абе мога, ама вземам много скъпо!
29 Септември 2017 16:30
Включително и за дефицитни специалисти.


Ъхъ точно, става дума за специалисти, а не за лекари. Надявам се, че правиш разлика. Защото "шест години учене и още четири специализация" то въпросното нящо е още на кота 0.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД