:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 233
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Отменено е уволнението на бившия шеф на спецпрокуратурата

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Светлозар Костов
Бившият шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов, който бе уволнен от системата, може да се върне, след като Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно наказанието му, съобщи lex.bg.

Той бе уволнен заради медийни изказвания, че е станал жертва на политическа конюнктура, тъй като не можа да спечели конкурса за шеф на апелативната спецпрокуратура. Той заяви и че колегите му били неопитни и затова институцията, която ръководи, показва слаби резултати.

Във вземането на решението за уволнението на Костов обаче участваха двама членове на Висшия съдебен съвет, които бяха събирали и доказателства в рамките на дисциплинарното производство срещу него. Делото, чрез което Костов обжалваше уволнението си, бе спряно, защото ВАС трябваше да се произнесе дали е правилно едни и същи хора във ВСС да предлагат наказания и да вземат решения за налагането им. Съдът обяви тази практика за неправилна и освен това постанови, че след като наказанието бъде отменено, делото не може да се връща в съвета за ново произнасяне.

След това решение делото на Костов бе възобновено, а в края на октомври тричленен състав на съда е отменил уволнението заради незаконен дисциплинарен състав. Сега и петчленен състав е потвърдил това решение и то е окончателно. Така Костов може да се върне в системата.



ДЕЛА

Докато бе прокурор, Светлозар Костов наблюдаваше ключови дела като "Октопод" срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Той бе прокурор и по делото срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. След осъждането му Костов се снима с чифт кънки в ръка и се похвали, че му е "вързал кънките".
1050
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД