:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,615,518
Активни 55
Страници 3,575
За един ден 1,302,066

БОРКОР препоръча корупцията в здравеопазването да стане престъпление

Трябва да се поддържат регистри за спонсорства и дарения, смята центърът
Снимка: Архив "Сега"
БОРКОР препоръчва корупцията в здравеопазването да води до наказателна отговорност.
Инкриминиране на корупцията в здравния сектор и създаване на регистри за даренията от фармацевтичните компании към болници и лекари са мерките, които препоръчва несъществуващият вече Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност - БОРКОР. Препоръките са от доклад с оценка на риска "с цел идентифициране на възможности за корупционни практики при доставката и употребата на медицинските изделия", изпратен до здравния министър. Докладът е изготвен в края на м.г., преди реформата на тези структури, които вече са обединени в комисия за борба с корупцията.

Докладът предлага "въвеждане на норми в Наказателния кодекс за инкриминиране на подкуп или други корупционни престъпления при или по повод изпълнение на задълженията, включително при предписването на лекарства, медицински изделия, при доставка на лекарства за директна употреба от медицински работници или специалисти, или при препращане на пациенти или материал за изследвания". В Германия дори има специален закон за борба с корупцията в здравния сектор, посочват от БОРКОР. Освен това практиката в Европа е материалните и финансовите отношения между лекари и фармацевтични компании, както и между лекари и пациенти, да са регламентирани и се налагат санкции, включително наказателни.

И в момента корупцията у нас е престъпление, но БОРКОР предлага специализирана разпоредба за лекарите, което би предполагало по-тежко наказание.

Като средство за контрол на лобизма в сектора, от антикорупционния орган препоръчват да се създадат "вътрешни регистри в лечебните заведения, в които да се оповестяват средствата, получени от фармацевтичните компании, дарения, спонсорство, обучения, семинари". Освен това "на базата на информационна връзка с НАП Министерството на здравеопазването да създаде регистър, в който се оповестяват сключените договори на физически и юридически лица от сферата на здравеопазването с фармацевтични компании, тяхната стойност, предмет, дарения, спонсорството".

Друга препоръка е "дискусия относно актуализиране на статута на лечебните заведения като търговски дружества с оглед ефективна превенция на корупцията на ниско ниво. Целесъобразно е един от елементите на тази дискусия да бъде за уреждане на статута на лечебните заведения като търговци със специален закон. Регламентация за забрана на дейности в конфликт на интереси за лекари или други медицински експерти и предвиждане на санкции за това".

От БОРКОР препоръчват също медицинските изделия, подобно на новите лекарства, да минават през оценка на здравните технологии, т.е. производителите им да доказват, че притежават нужните ефективност и качество, съпоставени с цената. Също подобно на лекарствата е нужна и регулация на цените на медицинските изделия, смятат от БОРКОР.АНАЛИЗ

В ЕС годишно се реализират около 96 млрд. долара печалба от търговията с медицински изделия. По данни на ЕК съществуват общо над 500 000 изделия, пише в доклада. През последните 6 години ръстът на нарастване на производството на медицински изделия е около 4% на средна годишна база, в рамките на ЕС в този сектор ежегодно се инвестират около 7.5 млрд. евро. "Всичко това влиза в сблъсък с развитието на регулаторното законодателство в отделните държави и в международен план. При тези динамични условия неизбежно възникват различни практики на високо ниво, свързани с прокарването на лобистки интереси и реализацията на корупционни схеми", гласи още докладът.
1410
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД