:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН остави директорите сами да се оправят с личните данни

При липсата на указания всяко училище пуска различна информация за класирането в първи клас
Училищните директори са оставени сами да преценяват как да се оправят с казуса с личните данни. Едни от тях са обявили списъците с приетите в първи клас ученици с техните входящи номера, някои обаче са ги оставили както досега - с имената на класираните първолаци. Това установи проверка на "Сега" сред софийски училища.

Столичното 119-о училище "Акад. М. Арнаудов" например обяви списъците с първолаци с входящи номера заради многото неясноти при промените в закона за личните данни, които все още са на етап обсъждане. Същото направи и 51-во училище "Е. Багряна". "Нямахме някакви специални указания от МОН. През април имахме обучение по темата. Ние, директорите, си контактувахме и повечето решихме да изнесем входящите номера", коментира директорът му Асен Александров. "Възприехме системата на Столичната община. Освен входящите номера обявихме и инициалите на децата", коментира Елка Велкова, директор на училище "Й. Йовков". По подобен начин са постъпили и в 107-мо училище "Хан Крум", както и в 105-о "Ат. Далчев". "Все още има доста неясноти. Явно ще трябва да събираме декларации за съгласие за предоставяне на лични данни от всички родители. Скоро при нас се проведе състезание и нямаше как да не обявим имената на децата, защото повечето не си знаеха кодовете", разказа Цветанка Костадинова, директор на 105-о. В други школа, като например 127-мо СУ "Ив. Денкоглу", обаче не се притесниха от обявяването на трите имена на учениците си.

"От МОН не са давали специални указания. Всяко училище има своя политика и може да избере своите оперативни решения", коментира шефът на Регионалното управление на образованието - София Ваня Кастрева. По думите й към тях не е имало много запитвания от учебни заведения как да действат в условията на новия еврорегламент GDPR. На тези, които са търсили информация, пък са дадени устни препоръки. "Препоръчваме на училищата да бъдат максимално щадящи по отношение на личните данни, например да обявяват не трите, а само двете имена на ученика, както и да не посочват ЕГН", заяви Кастрева.

Според Ваня Кастрева входящите номера са служебна информация, която винаги може да бъде проверена. "Зад този номер стои само едно име и лице. Във всеки един момент той може да бъде проверен и за боравeнето с тази служебна информация се носи отговорност", коментира тя. Анонимните списъци обаче будят тревоги у доста родители, децата на някои от които не са приети в желаното училище. "Каква е гаранцията, че чрез използването на никому неизвестни входящи номера не се правят злоупотреби", пита майка на бъдещ първолак.



РЕГЛАМЕНТ

Според Европейския регламент за защита на личните данни, когато те се събират по силата на закон, не важи искането за изрично съгласие от титуляря на личните данни. Такъв е случаят с образованието, здравеопазването, социалната закрила, пенсиите, сферата на сигурността, съда. Искането на съгласие е задължително, когато личните данни се използват за търговски цели.
1
1288
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
06 Юни 2018 12:05
Личните данни излизат като проблем само за да се скрият много по-сериозните проблеми от поредната гавра с родителите при класиране. Ако наистина данните на журналистите са коректни, то трябва някой в МОН много да носи отговорност. И за мен това трябва да е министърът, както и хората отговарящи за използваната система за класиране.
Там няма ли един нормален специалист по софтуер, който да е провел необходимите проверки на програмата преди да се вземе за изплзване ? Как е възможно програмата да разделя братя / сестри и то по различни училища ? И то и в различни райони !
Как е възможно да се използва система, която при едни и същи показатели да си разпределя едните деца в кварталното училище, а другите деца да запратени в другия край на София. А и ще стоят да чакат второ класиране, защото не са от дадения район, в който системата им е намерила празно място !
Безумие, но явно в МОН няма никой, който да разбира от софтуер и как да се използва той. То затова и сайтът им е такова недоразумение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД