:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Валери Симеонов и Ангелкова влязоха в нов сблъсък за Слънчев бряг

Вицепремиерът обвини министъра, че се кани да подари на частници 20 декара плаж
Снимка: БГНЕС
Валери Симеонов за пореден път нападна Ангелкова. Тя пък миролюбиво обясни, че нямала проблеми с вицепремиера, макар че понякога били на различно мнение - "както е в една къща, така е и в едно управление".
Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова отново влязоха в остри словесни схватки, а поводът пак бяха заведенията и плажовете на Слънчев бряг. Симеонов директно обвини Ангелкова, че се кани да подари част от златния пясъчник на частни фирми. Преди това тя иронизира вицепремиера, че черноморските курорти не са санаториуми - по повод на новите му рейдове за проверки на шумни заведения, с които откри летния сезон.

Още в понеделник Симеонов, който като вицепремиер отговаря за туризма, се закани да премахне от пясъка на Слънчев бряг известните нощни заведения "Какао бийч", "Кубанита" и "Бедрум". - Той обясни, че става дума за общо около 11-12 незаконни обекта, вдигнати без проекти и без строителни книжа, които ще бъдат съборени.

Ангелкова обаче защити нощния живот и дискотеките на брега, като коментира, че в началото на туристическия сезон не бива да се правят резки промени, защото "вместо да изпишем вежди, може да избодем очи". Пред Нова тв вчера тя заяви, че въпросните заведения на плажа на Слънчев бряг били напълно легитимни - проекти за изграждането им не били нужни, защото се водели преместваеми обекти. "Вчера направихме проверка на всички плажове в Слънчев бряг, които правим всяка година преди началото на туристическия сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на закона. Всички обекти, които са разположени по-специално на територията на Слънчев бряг, както и цитираните заведения изцяло попадат в одобрената от мен схема", отсече министърът на туризма. Тя посочи, че още м.г. районната дирекция за строителен контрол в Бургас е дала становище, че конструкциите на заведенията отговарят на изискванията. Това дали даден преместваем обект трябва да бъде отстранен или не, е решение от компетенциите на общинската администрация, а не на министерствата, подчерта министърът.

След репликата й по повод на "шумните акции", че Слънчев бряг не е санаториум, вицепремиерът отвърна на удара с обвинение срещу Ангелкова. "По достоверна информация министърът на туризма е поискала писмено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството 20 декара плаж от изключителна държавна собственост да бъде прекатегоризирана като частна", обяви Симеонов във "Фейсбук". Става дума за пясъчни терени около хотелите на Елена Иванова - шефка на "Съюза на собствениците на Слънчев бряг", както и за асфалтирания път и паркинг до скандалния хотел "Оазис" на самия бряг на морето, пише той.

Вицепремиерът припомня, че през м.г. е подал сигнал за незаконни обекти пред хотелите на Иванова "Амфора" и "Империал", които са "съсипали десетки декари златен пясъчен плаж: паркинги, спортни площадки, детски площадки, незаконни заведения, пътища, огради и други". Симеонов подчертава, че Елена Иванова "беше яростен поддръжник през 2017 г. на шумните заведения в курорта и публикуваше несъгласувани с организацията си позиции в тяхна защита. Явно лоялността й предстои да бъде осребрена".

От Министерството на туризма заявиха, че не продават плажове, а ги управляват и само са поискали актуализация на кадастралните карти, което било задължение по закон. "За отдаването под наем и на концесия на обекти, изключителна държавна собственост, каквито са морските плажове, е много важно за правилното провеждане на процедурите и съставянето на коректни документи от страна на Министерството на туризма то да разполага с актуални данни", пишат от министерството. Затова и оттам са изискали да бъдат актуализирани кадастрални карти в съответствие със специализираните. "Обикновено кадастралните карти датират от 2005 г., а специализираните карти са изменени около 2015 г. и отразяват доста по-точно обективното състояние на морския плаж", пишат от министерството.



ЗАЩИТА

Регионалният министър Николай Нанков даде доста неясен коментар по въпроса. "Нормална процедура по специализираната карта - да поиска министър Ангелкова нещо подобно. Имаме съответно възможност да променим кадастралната карта на база на специализираната, но вече имаме и промяна във вечните права. Така че отново ще изискаме от министър Ангелкова компетентно становище, но темата, която вицепремиерът Симеонов засегна - за приватизация, продажба на държавни имоти, не стои на дневен ред. Моля ви се!", възмути се той, цитиран от БНР.

2
1329
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
06 Юни 2018 17:21
Ангелкова е затънала в плажни ла*на. Тя събира суджука от туристическия "бизнес".
07 Юни 2018 00:01
Не е ли секси? Нослето е фантастиш!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД