:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 243
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не потопът, а градоустройството във Варна се оказа бедствие

И строящата се артерия “Васил Левски”, и съвсем нови построени обекти бяха “удавени”
Тротоарът, ремонтиран преди 3 седмици
Свирепият дъжд, който се изсипа над Варна, предизвика основателни страхове дали новият булевард "Васил Левски" няма да се наводнява обилно след построяването му. В понеделник следобед дългото изкопно трасе буквално се превърна в пълноводна река, образува се вълна, която завлече боклуци, тръби, материали и инструменти. Транспортната артерия шеговито е наричана "Булевардът Борисов", тъй като решението за изграждането му бе взето внезапно миналото лято от премиера с мотив, че Бургас е дръпнал много пред Варна.

Релефът по протежение на трасето е под наклон, платната се вкопават, минавайки под други булеварди, отделно от това се "опитомява" охранителен канал (дере), който ще тече в средата на съоръжението. След наводнението в понеделник всички тези факти изглеждат стряскащо. "Проблемът е концептуален. Забиването на трасето под терена ще създава ядове. Да се правят подземни преминавания при река, хваната в канал, е рисково", коментира архитект Христо Топчиев, преподавател във Варненския свободен университет. Инж. Йоан Каратерзиян, геодезист, бе още по-категоричен: "Опасност има. Общината бе алармирана на събрание с архитекти и инвестиционни инженери. Дере, което е със сравнително голяма водосборна област, да тече по средата на трасето - това е абсолютна глупост. На всичко отгоре земите на север (откъдето тръгва дерето - бел. авт.) са предвидени за урбанизиране, тоест водата няма да се просмуква в земния слой, а ще тръгва по канала. Сума ти недомислици има, в проекта личат безоточни места".

Версията на общинската управа е съвсем различна. Пресцентърът на институцията, препредавайки коментара на зам.-кмета Христо Иванов, съобщи, че проектът предвижда да поема т.нар. хилядагодишен дъжд, тоест е съобразен с максималната норма за хилядолетие. А коригираното дере било със завишени габарити и отговарящо на всички съвременни норми.

Кметът Иван Портних съобщи на пресконференция, че няма значителни щети върху трасето, но строителството ще се забави в следващите дни. Булевардът не е единствената драма, предизвикана от пороя. Току-що положени тротоари по бул. "Приморски" и ул. "Ана Феликсова" бяха изкъртени, сградата на Първа езикова гимназия, ремонтирана преди няколко години, буквално подгизна. Отвориха се огромни асфалтови ями, подлезите се напълниха догоре, от улиците водата влезе в домовете. Портних обясни, че най-новите обекти, макар пуснати в експлоатация, не са приети все още от общината и възстановяването ще е за сметка на фирмите изпълнителки. Според него причина за всичко това е както обилният дъжд, достигащ 160 литра на кв.м, така и канализацията в центъра на града - поемала едновременно дъждовни и битови води. Именно битов колектор избил в подлеза на улица "Шипка". Общината имала проект за разделяне на канализацията, както и за изграждане на нов колектор по улиците "Битоля" и "Пирин".

Вчера стана ясно, че бедствието е можело да се превърне и в трагедия. Свлачище на крайбрежната алея се стоварило върху мъж, намиращ се в сервизно помещение. Той бил измъкнат от колегите си, а общината обясни, че скатът там не е укрепен.



Торнадо

Разположеното северно от Варна село Куманово се оказа жертва на рядък феномен - завихряне, приличащо на торнадо. 12 къщи са засегнати, има цели отнесени покриви.
6
2447
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
05 Юни 2018 19:54
Гребен канал бул. "Васил Левски" Варна.
Варна- Венеция на Балканите.
06 Юни 2018 08:08
Бедствието си има име - обобщено ГЕРБ в случая. А още по-обобщено: късен капитализъм като евфемизъм на либералфашизма.
Останалото са подробности от срутения, опустяващ, варваризиращ се, подивяващ опгейски пейзаж. И производните му.
06 Юни 2018 09:26
Колкото повече се краде от строежа, толкова по-калпаво е построеното.
Някой може ли да даде данни колко струва 1 м/един метър/ от въпросния булевард ?
06 Юни 2018 09:33
Те не разбират концепцията! Тия дни се каза, че трябвало 100млн за дъждовна канализация- 40 млн за дъждовен колектор по "Битоля"- "Пирин", който да събирал водата от горната част на града да не се стича в центъра. Ето, новият булевард "Левски" ще изпълнява тази роля и няма нужда от колектор. Само като го завършат, не искам да съм в кола в автомобилен поток на булеварда, когато дойде голяма вода. Сигурно колите ще стигнат до езерото.
06 Юни 2018 09:36
А иначе за градоустройството на старата част на града може само да благодарим на предишните поколения. В централната стара част поради сериозния наклон половин час след като дъждът спре, водата вече е в морето.
07 Юни 2018 17:59
Ето, новият булевард "Левски" ще изпълнява тази роля и няма нужда от колектор. Само като го завършат, не искам да съм в кола в автомобилен поток на булеварда, когато дойде голяма вода. Сигурно колите ще стигнат до езерото.
К'ви коли , душко, кви пейсе мельона, булеварда го пиши бегАл. Ще направят канал за водни спортове. Като знам и какъв ветрилник е, ще караме уиндсърф насред града.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД