:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НЗОК размотава пробно пациенти до София за скъпо лечение

Решението на здравната каса да кара пациенти, които се нуждаят от скъпа биологична терапия, да се разкарват до София е в пробен тримесечен период, става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК. Преди седмица стана ясно, че хора, основно с псориазис, ще трябва да пътуват до София, тъй като вече една-единствена комисия в столицата ще преценява има ли нужда пациентът от скъпи лекарства. Промяна в изписаната доза също ще се одобрява само в София. Досега имаше общо 4 подобни комисии, две от които бяха в Стара Загора и Плевен и хората пътуваха по-малко.

На забележката на Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет от квотата на пациентските организации, че пациенти от цялата страна ще трябва да пътуват до София, което може да породи затруднения за тях, Галя Кондева, директор на лекарствената дирекция на касата отвръща, че новите правила са предложение на самите лекари. "Беше 100% тяхно предложение, защото те поеха ангажимент, че ще регулират така нещата, че пациентите, които наистина имат нужда, да получават лечение", обяснява тя. Данните сочат, че има сериозен ръст на пациентите с псориазис, които са на биологично лечение, като към момента те са около 800. Очакванията са тази година касата да поеме разходите за още 100 души, а лечението струва около 15 000 лв. месечно.

Затова представителят на работодателите Григор Димитров предлага новите правила да бъдат тествани пробно за период от три месеца, през които да се види колко хора са се обърнали към централизираната комисия. Идеята е приета от надзора.
960
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД