:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Делян Пеевски е проверен за корупция, но резултатът е тайна

Антикорупционната комисия не била длъжна да уведомява никого
СНИМКА: МС
Докато шефът на антикорупционната комисия участваше в конференция на президента, премиерът и главният прокурор я бойкотираха, но обсъдиха борбата с корупцията с федералния прокурор на Германия.
Новата мегаагенция за борба с корупцията КПКОНПИ е проверила депутата Делян Пеевски, но не е информирала обществото за резултата, защото не била длъжна.

Това се разбра от абсурден диалог между подателя на сигнала Георги Георгиев от гражданско сдружение БОЕЦ и председателя на комисията Пламен Георгиев. Сигналът е "отработен и приключен" гласеше лаконичният отговор.

Агенцията беше сезирана още в първите си работни дни в края на януари за "съмнения за извършени престъпления - незаконно придобито имущество и активи, неизпълнение на служебни задължения, корупция и зависимост". До вчера обаче за приключването на проверката не се знаеше.

"Не сме длъжни да даваме отговор", обяви Георгиев. Разговорът между него и Георги Георгиев се случи насред международен форум за корупцията, организиран от президента Румен Радев. Пламен Георгиев беше модератор на един от панелите и беше изненадан от председателя на БОЕЦ, който му поиска сметка какво става със сигнала срещу Пеевски. "Стига лицемерие!", призова шефът на сдружението и обвини шефа на КПКОНПИ, че не е получил официален отговор, а информация за резултата от проверката липсва на сайта на комисията. Георгиев му отговори, че не бил длъжен да публикува информацията и че БОЕЦ не е информиран, защото не бил направил официално запитване. Стигна се до абсурдното твърдение, че комисията пазела подателя на сигнала, докато човекът от БОЕЦ му обясняваше, че сигналът е негов.

В крайна сметка Пламен Георгиев щял да даде пресконференция. Последният му брифинг беше срещу издателя на "Капитал" Иво Прокопиев и протече много емоционално. Екзалтирани бяха и изявите на ръководството на агенцията по повод ареста на кмета на "Младост" Десислава Иванчева. Спрямо Пеевски обаче поведението на комисията е много скромно.

По-късно, в отговор на журналистически въпрос, шефът на антикорупционната комисия обясни, че законът изисква на сайта на КПКОНПИ да се публикувана информация за проверка на конфликт на интереси, но не и за разкриване на данни за извършено престъпление.

В антикорупционната комисия тече и друга проверка на Делян Пеевски - за конфликт на интереси по повод проекта му за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.



НОНСЕНС

БОЕЦ: Искаме официален отговор.

ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ: Ще дадем, ако направите официално запитване. Това не е от кръга информация, която се качва на нашия сайт. Ние защитаваме сигналоподателя, не може така да ви сложим.

БОЕЦ: Ама ние този сигнал сме обявили публично, че сме го внесли.

ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ: Ще дадем пресконференция.



БОЙКОТ

Президентът Румен Радев отправи индиректни критики към правителството, че публичното внимание е изтласкано извън пределите на България, към международната политика, Западните Балкани, европредседателството и Русия. И независимо какви жонглирания се правят с макроикономическите показатели на страната, критерии за пълноценната евроинтеграция на България ще бъдат резултатите от борбата с корупцията, коментира Радев. Международната конференция беше бойкотирана от политически представители на ГЕРБ и изпълнителната власт. По същото време премиерът Бойко Борисов събра в кабинета си главния прокурор Сотир Цацаров и федералния прокурор на Германия д-р Петер Франк. Във "Фейсбук" Борисов се похвали, че са разговаряли за резултатите от работата на антикорупционната комисия.
2
1847
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
05 Юни 2018 21:33
https://mobile.frognews.bg/article/157417/
06 Юни 2018 10:39
Комисията не иска да се тормози с такива очевадни случаи. Тя обича лежерни и безсмислени занимания като попълването на декларации от ВСИЧКИ заети в обществения сектор, независимо от заеманата позиция, т.е наред с вземащите решения за публични разходи е включена всичката дребна административна риба, която естествено е огромно мнозинство.
Е, това е работа за нея - да гони Михаля или да търси теле под вола.
Лесно и неглавоболно.
С мащабната си безсмислена дейност ли смятат да оправдаят огромните си бюджетни заплати?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД