:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 162
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

РЗИ тихо саботират въвеждане на метални чаши в забавачниците

Подмяната на пластмасата засега се осъществява единствено във Варна
Някои районни здравни инспекции се противят на подмяната на пластмасовите чаши за еднократна употреба с метални в детските градини, показа проверка на "Сега". Към директорите на забавачници се издава неформално разпореждане да ползват пластмасата, като мотив се ползва нормативната уредба. Тя обаче не изисква задължителна употреба на чаши от пластмаса. В две наредби на Министерството на здравеопазването, които касаят въпроса, е записано единствено, че трябва се използват "индивидуални чаши за вода за всяко дете". "Няма разпоредба, задължаваща директорите на детски заведения да използват пластмасови чаши за еднократна употреба", потвърждава и шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева в писмен отговор до родители от края на миналата година.

Макар да не са много, напоследък се увеличават българските детски градини, които желаят да заменят пластмасовите чаши с метални. Идеята е да се пие от канчета за многократна употреба, като всяко дете ползва свое. Преследва се не само екологична цел, но и да бъдат привързвани децата към по-устойчиви ценности (не да изхвърлят ползваните от тях предмети). Инициатор на такава кампания е варненската неправителствена организация "Обществен център за околната среда и устойчиво развитие". Именно тя сигнализира за случаите, в които РЗИ създават трудности. "Има десетина такива сигнала от цялата страна", заяви Сабина Максимова, която движи кампанията.

Община Варна е единствената в момента в България, която централизирано е изхвърлила пластмасата от градините. Това стана с решение в началото на миналата учебна година. "Подмяната на чашите се извърши поетапно със средства от бюджетите на детските градини. В момента всички те разполагат с метални чаши, които се дезинфекцират чрез стерилизиране или в миялни машини. Периодично се извършват проверки от администрацията за спазването на изискването и начина, по който се извършва пиенето на вода от децата", заявиха от общинската управа. Практически нещата обаче не са толкова безпроблемни. Родители споделиха, че идеята всяко дете да си има лична чаша засега не сработва - градините купили много канчета накуп, след изпиването малчуганите били карани да ги слагат в съд за миене; нуждата от често миене водела до най-големия дефект - децата да бъдат отказвани да пият вода. "Идеята е всяко детенце да има своя чаша с отличителен знак и така да е от встъпването в градината до края. Ако съдовете се ползват само за вода, не се допират и се съхраняват правилно, няма нужда от често миене", заяви Максимова.



ОТ БРЮКСЕЛ

Всички тези усилия съвпадат с намерението на Европейската комисия да ограничи ползването на пластмасови изделия за еднократна употреба. Преди около месец тя предложи забрана за продукти като клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки и т.н.
9
1344
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
01 Юли 2018 20:14
Ми правилно саботират.. Децата са по-важни, а и не може да се разчита лелките да следят дали не си менкат чашите.
01 Юли 2018 21:12
Тъй,м'чи как!Още при първия случай на спор между нашенски джендърчета с размяна на железни канчета по главите- знае се какъв независим журналистически вой ще настане и цял батальон психолози ще връхлетят в детската градина.Защо да си причиняват всичко това директорите?!
02 Юли 2018 11:35
Първите двама - не сте у ред. Пластмасата освен всичко останало е вредна. Чували ли сте за бисфенол? Наистина е учудващо държанието на РЗИ. Все пак всичките началници там най-верятно самите те са ползвали метална посуда като са били малки в детската градина...
02 Юли 2018 11:40
...индивидуално метално канче за многократна употреба - готино звучи, сериозен бизнес.
От какъв материал ще са новите канчета - алуминий, калай, олово, мед, цинк, злато, някоя сплав - бронз, месинг?
Моля металурзите да се произнесат, даге!
Докторите не питам, знам.
02 Юли 2018 13:20
Лъже ли ме паметта или като малки наистина пиехме без чаша директно от чешмата?
02 Юли 2018 14:14
От какъв материал ще са новите канчета

От "18/10"?
02 Юли 2018 14:23
Бахти дебилните "проблеми".
02 Юли 2018 14:53
емайлирани чаши -- хем по цвета ще си ги разпознават
02 Юли 2018 19:17
И какъв е проблема с качестрен поцилан като ще са за многократна употреба? Или закалено стъкло например? Името на детето и на двата материала се изписва лесно.
А при една епидемия какво ще се прави?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД