:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 177
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Прокопиев и Харманджиев се оплакаха от недопустим натиск

Издателите на "Капитал": Филчев разчиства сметки

Прокуратурата трябвало да мине към изпълнителната власт
Снимка: Велислав Николов
Никола Филчев ни атакува заради публикация за неговия брат, обвиниха на специална пресконференция вчера издателите на вестниците "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев и Филип Харманджиев. Двамата също са проверявани от прокуратурата. А в петък Никола Николов бе разпитван и за връзките си с тях.

Става дума за публикация в "Дневник", уличила Ангел Филчев Борисов в контрабанда на старинни монети. Пратката с подател и получател "Борисов" е заловена преди година и половина в Германия, но едва напоследък България е предявила претенции към монетите. В писмо Франк Порц от културното министерство на провинция Хесен уведомява за предупреждение, че "Борисов" е брат на главния ни прокурор.

Седмица след тази публикация, на 16 февруари, е започнала прокурорска проверка срещу нас, обявиха Прокопиев и Харманджиев. Те не били официално уведомени за действията на прокуратурата, но имали неофициална информация. А миналата седмица започнали над 30 данъчни проверки на фирми и лица, свързани с Прокопиев и Харманджиев през последните 10 г. Сред проверяваните са "Алфа финанс холдинг", където Прокопиев е съсобственик, "Винпром Дамяница" на Харманджиев, "Каолин" АД, където 80% от акциите държи холдингът "Алфа финанс", както и лицата Иво Прокопиев и брат му Александър, Филип Харманджиев, главната редакторка на "Банкеръ" Бистра Георгиева, Петър Курумбашев, който е бил изпълнителен директор на фирма от холдинга до декември 2000 г.

"Дейността ни е публична и законна", декларираха вчера Прокопиев и Харманджиев. Сегашната уредба на съдебната власт обаче правела главният прокурор безконтролен. А в случая абсурдът се свеждал и до това, че Филчев става лично зависим от компромати срещу него, но няма институция, пред която да отговаря за действията си. Затова той и Харманджиев настояват за дебат между всички политически сили за мястото на прокуратурата. Според тях това място е в изпълнителната власт, което гарантирало ясен контрол и носене на политическа отговорност от страна на обвинителите.

Иначе издателите се канели да сезират депутати, посолства и международни правозащитни организации за "огромната злоупотреба с власт" спрямо тях и натискът върху редакционната политика на вестниците им.

Прокопиев и Харманджиев настояха също публично да се опровергае или потвърди информацията за брата на Филчев и поискаха да не се спъва започнала проверка по този повод. Двамата обаче не можаха да уточнят от кого се води проверката.

В петъчните привиквания има и политически сюжет, обяви Прокопиев. Вероятно ставало дума за съвпадение на интересите на група от хора, но двамата с Харманджиев нямали нищо общо с това. Те познавали лично Никола Николов, но нямали бизнесотношения с него.
1086
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД