:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 182
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Започва ревизия на конкурса на научния фонд

Шефовете на институцията твърдят, че са отстранили "паразитите" от класацията
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Шефовете на фонда Рангел Гюров (вляво) и Христо Петров се опитаха да се изкарат жертви на политическа поръчка.
Одитори на просветното министерство влизат идната седмица във Фонд "Научни изследвания", за да проверяват конкурса за финансиране на изследователски проекти. Това съобщи просветният министър Сергей Игнатов, след като станаха ясни скандални подробности около тазгодишното класиране на проекти, финансирани с държавни пари от ФНИ. Както "Сега" писа, с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта. Оценяването е направено от 409 рецензенти, но министърът на образованието има последната дума при определянето на победителите. Значителна част от парите ще потънат във фирми и фондации, някои от които свързани с кръга около министъра и шефа на Изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров.

Проверката се налага, "след като се вдигна толкова шум", и е "хубаво нещата да се изяснят", нервно обясни Сергей Игнатов. Според него преразглеждането на проектите ще отнеме няколко месеца и ще трябва да се чака следващият бюджет. "От тия стотина, ако имаме 20 истински научни проекта, тези хора ще бъдат лишени", обясни министърът. Също вчера на извънредна пресконференция шефът на ИС и управителят Христо Петров обясниха, че за първи път проектите са оценявани по тяхното качество, а не по хората, които ги ръководят. Двамата обаче защитиха рецензента на Гюров проф. Божидар Божинов, че е известен учен с 30-годишен опит. Чрез семейната си фирма "Грунд 1" ООД Божинов ще получи 260 000 лв., въпреки че ООД-то не развива научноизследователска дейност, каквото е нормативното изискване. По същата схема поне още четири проекта ще източат средства от фонда. Гюров и Петров обещаха да направят проверка по тези случаи, но не обясниха как са класирани те. Според двамата недоволството идва от некласирани кандидати. Шефовете на ФНИ се опитаха да се изкарат жертва на политическа поръчка. Петров се оплака, че два дни след класацията колата му е била потрошена. "Изхвърлихме паразитите от класацията. 90% от учените не се интересуват от науката, интересуват се от онези 30% от парите за проекта, които отиват за възнаграждения", коментира Петров. Запитан кои са тези учени, той даде за пример физиците и химиците от Софийския университет и ги обвини, че с месеци бавят отчетите си по предишни проекти.

------СЪМНЕНИЯ

По повод съмнителната хабилитация на Рангел Гюров министър Игнатов коментира, че в България няма държавна процедура за признаване на професорите, които идват от чужбина. "Шефът на фонда е работил 7 години на длъжност "професор" в Ангола и там е ръководил департамент. Трябва да питате него защо не е искал да мине процедура през Висшата атестационна комисия", добави министърът. Самият Гюров повтори няколко пъти "Аз съм професор" и продължава да твърди, че законът не е нарушен. И Игнатов, и шефовете на фонда обявиха, че освободената в хода на процедурата проф. Мирослава Кортенска се проверява от прокуратурата за злоупотреби за около 20 000 лв. и 51 фалшиви рецензии, написани от нея с паролата на друг рецензент при предишни конкурси.
101
9862
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
101
 Видими 
23 Ноември 2012 19:32
Науката, както всяка дейност, се нуждае от управленци. Ученият не може да бъде и не следва да бъде мениджър.
Защо професорите, академиците и дори младшите научни сътрудници, продължават да оспорват азбучни истини?
Само, за да компрометират както научните изследвания, така и плахите обществени настроения в тяхна полза?
23 Ноември 2012 19:40
Одитори на просветното министерство влизат идната седмица във Фонд "Научни изследвания", за да проверяват конкурса за финансиране на изследователски проекти

Умирам от смях, падам по гръб и ритам с крака... Някой иска ли да се обзаложи как ще завърши "проверката"? От същото котило ..."След месеци"- когато се надяват, че всичко е забравено....
23 Ноември 2012 19:41
Каква я мислеше Маркса, каква взе, че стана:
"Mrx++, 23 Ноември 2012 17:49, Сега след плюенето и малко защита на фонда (оти и ази спечелих проект)."

Чудя се тия, дето са хвърлили толкова усилия в далаверата (например FFNNIPO_12_01654 на стойност 480 000 лв., спечелен от фирмите СПЕЙС РИСЪРЧ ООД - ЕИК 202149183 и БУЛКЮБ ЕООД -ЕИК 202150335, регистрирани в деня на крайния срок за подаване на проектни предложения – 17 часа на 16.07.2012 г. с капитал 100 лв.) как ще си искат парите, очевидно дадени под масата?

Както вика ЗИП-а, ще е феерично.

23 Ноември 2012 19:46
Запитан кои са тези учени, той даде за пример физиците и химиците от Софийския университет и ги обвини, че с месеци бавят отчетите си по предишни проекти.


Т.е. най-добрите учени в СУ по всички възможни класации аут щот си бавят отчета? Баси и наглостта, нямам толкоз силни думи, пък и ще ме цензурират...
23 Ноември 2012 19:57
Одитори на просветното министерство влизат идната седмица във Фонд "Научни изследвания", за да проверяват конкурса за финансиране на изследователски проекти

Демек крадецът ще вика: "Дръжте крадеца!"
23 Ноември 2012 20:12
внимателният

23 Ноември 2012 19:32
Науката, както всяка дейност, се нуждае от управленци. Ученият не може да бъде и не следва да бъде мениджър.

Внимателната, мениджмънтът е наука. Ученият, ако е стигнал до ниво доцент/професор е даказал се мениджър на поне 500 заблудени оФце, които са писали дипломни работи и дисертации... да не говорим, че на това ниво поне половината са били ръководители на катедри, департаменти, лаборатори, факултети и т.н. А и за да ръководиш нещо то трябва да разбираш неговата същност и механизмите, на които то се подчинява. Така че ученият може да е мениджър почто във всеки случай, докато "мениджърът" разбира от наука, колкото Дянков от археология!
23 Ноември 2012 20:43
МОМН щели да се самопроверяват?!

Тази работа може да свърши единствено комисия от независими експерти, предложени от водещите научни институции,
като тази на професор Хорозов, която се справи блестящо

и най-добре - оглавена от него, защото им знае хватките - по-трудно е да излъжеш един математик...

Сегашният управител - т.н. "мениджър", е човекът, през който е минавала (и покривана) инфо за всички шашми при предишните конкурси
23 Ноември 2012 20:52
Ало, внимателният. Ако се заеме нашенски мениджър, дето е завършил „менижмънт“ в някоя животинска менажерия, тежко и горко ни. Ще окраде 30-те % за заплатите на учените, последните след това ще бутне в затвора за по-сигурно за да не му пречат на „менижмънта“, ще купи 2-3 поршета, поне едното ще удари поради бясно шофиране на път за някой фолкклуб, а в края на проекта ще се окаже че не той ще се отчита на фонда, а фонда на него – зер много отговорни ще са пред него за паричките дето им е дал.
23 Ноември 2012 21:14
Според личното ми мнение Гюров не компрометира идеята наука да се ръководи от учени, доколкото той самият не е признат в тази общност - науките за Земята.

Не съм в състояние да коментирам нататък, тъй като единият от одобрените проекти от фонда е за "автоматично трошене на кости"
23 Ноември 2012 21:28
Чудя се тия, дето са хвърлили толкова усилия в далаверата (например FFNNIPO_12_01654 на стойност 480 000 лв., спечелен от фирмите СПЕЙС РИСЪРЧ ООД - ЕИК 202149183 и БУЛКЮБ ЕООД -ЕИК 202150335, регистрирани в деня на крайния срок за подаване на проектни предложения – 17 часа на 16.07.2012 г. с капитал 100 лв.) как ще си искат парите, очевидно дадени под масата?

Нямат проблеми. При ченгетата от ранга на Гюров, няма предварителни плащания. В тяхната шайка нивото на вътрешно доверие е високо. Всеки си прави отчисленията след като кешира и през ум не му минава да се скатае, щото лошо му се пише.
Тия са разузнавачи с международен опит. Анголски.
Тва да не ти е съдебната система, дето всеки те дърпа за пеша "дай, дай" пък сетне - "Ами другите дадоха повече."
23 Ноември 2012 21:34
Да обнародва цялата документация (изключая връзките рецензент-проект) на фонда за тоя конкурс, пък ние сме достатъчно кадърни да одитираме успоредно. Ще го изненадаме с разкрития, които са се "изплъзнали" на официалните одитиращи.
23 Ноември 2012 21:41
а това, че зализанкият Петров е нарекъл групи учени "паразити", заради закъснение(я) в отчети, говори достатъчно за цялостната атмосфера вътре във фонда. Да му напомня, на мазния господин, че според правилника на фонда и закона за насърчаване на научните изследвания, санкцията, която признава публично, не е предвидена за закъснение.
Да му покажем ли неговите закъснения, например резултати от конкурс, обявени с месеци след срока, заложен в правилника, по който той би трябвало да работи?
23 Ноември 2012 21:58
- Професор Гюров, вие се занимавате с геодинамика и често прогнозите ви за заметресения са достатъчно точни. Застрашена ли е страната ни от ново земетресение и кога?


- По принцип – да, но кога и къде е трудно да се прогнозира, защото за тази прогноза са необходими апаратура и разнороден екип от специалисти. Моят екип не е голям, не разполагаме с достатъчно апаратура, а и тези, които в момента са начело на институти, имащи отношение към сеизмологията са много назад от съвременната геодинамика и успяват до някаква степен да внушат, че прогнози не могат да се правят. Ако си направят труда да проучат какво става по-света, ще останат много изненадани. Един институт на БАН отказа да участва в балканска система за ранно предупреждение за земетресения под предлог, че бил много по-напред от другите страни. Смехотворно твърдение, разминаващо се с дейсвителността. Всяка система, колкото е по-глобална, толкова е по-полезна.


Ама, готин нали?
Също като оня герой на Тодор Колев в "Двойникът". Само му дай на човека апаратурата и екипа и направо ще ги нацърта землетресенията.
Рангеле, Рангеле, що ти трябваше да се буташ в тия науки.
Нещо по-така, неангажиращо да беше избрал - екологии, регионални политики, ала-бала нямаше да те разконспирират.
Глобалното затопляне да беше избрал да бориш температурата (там с глупостите и до ООН-то при индийския железничар можеше да стигнеш), пак щеше да си по-добре, щом толкова те влече Земята.
23 Ноември 2012 22:06
изразителният речитатив на господата е предаден по-пряко тук: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1647007#comments
Те са обвинили физици и химици, че нямат намерение да провеждат научни изследвания.
Да се хващат под ръка и да бягат в Ангола, преди да ги е срещнал някой по-млад и здрав химик или физик.
23 Ноември 2012 22:11
Много готин!

- По принцип – да, но кога и къде е трудно да се прогнозира, защото за тази прогноза са необходими апаратура и разнороден екип от специалисти. Моят екип не е голям, не разполагаме с достатъчно апаратура,...


Дай му апаратура и специалистКи, и направо ще я обърне тая земя с магмата навън.
23 Ноември 2012 22:17
Тук овации, заслужава и несъмнено въпросът зададен от журналиста:

Професор Гюров, вие се занимавате с геодинамика и често прогнозите ви за заметресения са достатъчно точни.


23 Ноември 2012 22:32
Допускам, че си го е дозадал сам. Журналистите се затрудняват в отразяване на физически и химически дисциплини, нормално е...

В природата естественият враг на филолога е математика.
23 Ноември 2012 22:58
Спор с хуманитарист е като спор с радио – каквито и аргументи да изтъкваш че 1+1=2 той ще дезинформира всички крещейки че е = 3, 5 или 1 милион и всичко друго но не и 2. Както виждате, конкретният грешен отговор може да се отклонява значително от истината според това дали съответния хуманитарист е добре нахранен, дали наскоро са погалили самочувствието му с поредната титла и дали не е настъпил котето по опашката - демек да се е сдърпал с менторите си по личен въпрос от финансово-правен характер
23 Ноември 2012 23:09
Уважаеми господа,

Прочетох Проекта за "нов" Правилник за ФНИ. Моето менение е, че той е абсолютно НЕГОДЕН да реши съществените въпроси в устройството на ФНИ и
драматичните последици от него за развитието на българската наука, за която ФНИ на МОМН е по-същество ЕДИНСТВЕНИЯТ национален източник на
финансиране.

Отново е възпроизведена, с точност до несъществени детайли, корупционната схема: държавните пари за наука да се разпределят от хора, които са на щат в научни организации и университети, които получават тези пари.

Такова нещо в ЦИВИЛИЗОВАНИЯТ свят не само че няма, но се счита и за недопустимо престъпление, което води до преки и безапелативни юридически и съдебни последствия.

Немислимо е раздаването (чрез конкурси) на държавните пари за наука в САЩ, чрез NSF, да се върши от хора на щат в каквито и да е научни институции или университети. Преди време имах възможността да слушам мнението на съветника по науката на Президента на САЩ по този въпрос. То беше
еднозначно: Това е корупционна схема и в САЩ член на комисия на NSF, ако е на щат още някъде, дитректно отива в затвора за злоупотреба със служебно положение.

Немислимо е такова нещо и в Комисията за наука на ЕС, което знам отново от лични наблюдения. В Германия не е разрешено това да се върши дори от държавни служутели! (Защо ли?)

Докога ректори и директори на бенефициентите ще посочват кой да им дава парите ???

Последното скандално развитие на конкурсите във ФНИ за 2012 категорично потвърждава недопустимостта на БГ "практиката" и скандализира не само мнението на хората от научните институти и университетите!

С "новия" Правилник се прави пореден опит да се утвърди това многогодишно статукво и корупционната схема, узаконена чрез него и закона.

Не можем да очакваме никакви положителни промени от такъв Правилник, потвърждаващ основният корупционен принцип на държавното финансиране на науката в България. Нима не е ясно, че хората, които ще го изпълняват, отново ще възпроизведат същата порочна практика, която души българската наука от десетилетия, защото проблемът не е в хората, а в ПРАВИЛАТА, които отново си остават същите. Благите намерения вече не могат да заблудят никого!

С надежда, че все някой ден финансирането на науката в България поне малко ще заприлича на това в цивилизованите страни и с истинска болка от това, че се налага да пиша за проблема отново с такава терминология
Пламен Физиев
23 Ноември 2012 23:23
Г-н Физиев, вие сте абсолютно прав, но веднага след това изниква втория важен въпрос – как на практика да стане това в България? Ние както винаги сме особен случай. Ако говорим за рецензенти-българи, то тогава автоматично излиза на преден план недостига на научен капацитет в рамките на страната – нали всеки кадърен да оценява научни проекти сам е кандидат по тези проекти?? Ако говорим за рецензенти от чужбина веднага се сещам за една от предните сесии на фонда (мисля от 2008 г.) когато уж рецензентите бяха от чужбина но май се оказаха детски учителки и изобщо в крайна сметка не стана ясно какви са те в крайна сметка и кой по какви критерии ги е поканил.
23 Ноември 2012 23:24
Поне се разкри серготеп, физици и химици едни от малкото, които са в крак със световната наука сме паразите браво,


тия двамцата трябва да бъдат пребити с торсионна везна. посредсвени и като учени и като хора
23 Ноември 2012 23:26
Не е нужно, да изобретяваме велосипеда. И не сме чак толкова "особен" случай, на какъвто се правим за полза на някои хора, а не "роду".
23 Ноември 2012 23:29
господинът Физиев съвсем не е толкова прав - обявява се против, без градивно да предложи алтернатива.
Аз днес също подложих проектоправилника на мисловната си дейност и виждам как запушва точно дупките в стария правилник, които доведоха до настоящия опорочен конкурс.
Има неща, които искат доизкусуряване, които прилежно ще предложа да бъдат обсъдени. Проектът е отворен - всеки може да изрази спокойно и аргументирано мнение.
23 Ноември 2012 23:35
Пламен Физиев, ти не завърши ли ФзФ на СУ през 1977? Понеже в СУ работехте (работите) ти и брат ти, та да не стане грешка.
Пламене, всяка хубава идея може да се изкорести. Всяка идеална идея няма да работи, ако обкръжението (Юридическо, научно, кадри и т.н.) е сакато. А България е дала хиляди сведения, че е в блатото с двата крака. И няма измъкване оттам. То само финансирането на науката ви да беше калпава и лошо организирано - с мед да я намажеш...
Не говорете, ами си купете билет - Терминал 2.
23 Ноември 2012 23:37
Сега се сещам че чрез този правилник може най-сетне да тушира дългогодишната вражда между хуманитарни и природни науки. В проекто-правилника само плахо е загатнато че хуманитарните проекти няма как да бъдат оценявани по еднакви обективни критерии с останалите. И това е разбираемо поради тяхната същност – там не важи международната система за импакт факторите, а и кой чужд рецензент би познавал специфично българските материи които те изследват. Следователно, автоматично стои проблема, че обществено-хуманитарните науки априори не могат да се състезават с останалите науки по тези еднакви критерии, така както са обявени в проекто-правилника. Затова предложението е следното – независимо по какъв вид конкурс се обявява сесия на фонда, винаги 20-те % заделени за обществено-хуманитарни науки да се намират по отделна сметка (или фонд) - това е и световна практика. За тези проценти да се състезават само хуманитарни проекти и те да се разглеждат от съответните комисии по критерии, специфични за хуманитарните науки и ясно разписани в Правилника. Знае се, че на практика към момента такива критерии за хуманитарите няма и сигурно не е лесна задача да се изготвят, но нека колегите хуманитари поне се опитат да въведат някакъв ред в собствената си къща, това би било и в техен интерес. За случаите когато в даден проект участват хуманитарни и природни науки (а такива случаи биха били по-скоро изключения) също има решение. Например: археологията борави често с химични и физични методи, поради което не е изключено да се появяват проекти в които участват археолози, химици и физици. В тези случаи археологическата част на проекта може да се оценява от съответната хуманитарна комисия и да се финансира от 20-те % за хуманитарни науки, а съответно химиците и физиците да се оценяват от комисия за природни науки и тяхната част от финансирането да е от фонда за природни науки.
23 Ноември 2012 23:42

Шестачето от Ангола си е в комбина с Игнатов. За малко да си делнат парите. Минала им котка път. Та може да станат пътници.
24 Ноември 2012 01:53
Шестачето от Ангола ще трябва да закопчае ризката до горе (за справка - снимката по статията), че хем подухва свеж ветрец в негова посока, хем вратлето е с перспектива да изтънее
Шефчето на фонда също, че както са се барнали, приличат по-скоро на обекти на земеделското министерство
24 Ноември 2012 01:55
Не е хубаво да изобретяваме велосипеда, но и копирането и сравненията с Америка, колега Физиев, са меко казано неуместни по много очевидни причини. Ако се търси чужд опит, по-добре е, например, да се вземе малка, но развита в науките страна като Израел, и се поразгледа
устройството и практиките на тяхното научно финансиране. Но във всички случаи ще опрем в липсата на финансов ресурс, в частност за привличане на нормални експерти от чужбина. Обаче като си помислим колко пари бяха профукани от ФНИ от 2008 насам...
24 Ноември 2012 01:56
Тази Кортенска е смела и достойна жена. В предаване по СКАТ ги обезкости всичките наглеци. Разказа за кражбите и далаверите. Страшна работа. Даде няколко по-фрапиращи примера жената. Най ме втрещиха 2 000 000 лева за проект на Соломон Паси за "Космическо право" , каквото и да значи това.
Сега я подгониха, но духа е вече вън от бутилката и ще се върне бумеранга обратно.
24 Ноември 2012 02:02
Отзивите за Кортенска са от смесено естество, но твърденията, които тя изложи са факти, независимо от източника.
Твърденията пък по неин адрес подлежат на проверка, преди да се превърнат във факти.
Личното ми мнение е, че не е невинна, но това отново е само мнение, което подлежи на потвърждаване или отхвърляне.
24 Ноември 2012 03:08
А в момента (03.07 AM bg time) нашите герои не спят - връткат телефони, правят планове кои документи да "изгубят" преди да "нахлуе" "одита"... щото шефа ги предупреди - "влизаме следващата седмица" ... дали вратите на ФНИ са запечатани заради предстоящия "одит"?
Или пък ги държат широко отворени (вратите), щото "влизането следващата седмица" да не ги потроши. Ех, тоя пожарникарски стил - "влизаме", "действаме", "даваме", "взимаме" ... ... здраво са се филмирали тези наши герои...
Опазването на инвентара, амбалажа и прочие си е дело достойно, де, нищо не казвам
24 Ноември 2012 04:11
Прави чест на г-н Игнатов че защитава държавни служители и назначава проверка.Не се доверява на анонимки и вестници.Видял е че министерство,поразено от "Фактора Патрашкова" ще има дъъълго време проблеми .На папиpуси и сега може би е описан бюджета на жреците на Рамзес.Нека се погрижи на саита да се появи списък на темите,сумите и фирмите или сдруженята,печелили конкурси в последните 5 години.Това може да стане до седмица.Месец е достатачен и отчетите да са достъпни.1200 от кандидатите са отпаднали.Но са вложили лични хилядарки за да кандидатстват.Ако след два месеца и техните теми се качат на саита,хора от форума биха вложили милиони.Много фирми страдат от липса на квалифициран персонал.Банки имат и пари и експерти, за да прегледат внимателно всяка нефинансирана тема и колектива и.Само година след това десетки хиляди спецялисти ще имат договори и ще плащат данъци.Нека да сложи основите на архив за влаганите даначни приходи.После е лесното.Предприемчивите ще се намерят,а тарикатите ще проклинат Интернет
24 Ноември 2012 04:50
Самият Гюров повтори няколко пъти "Аз съм професор"

Tова е напълно достатъчно в отбора на калинките.
А за "точните" му прогнози - да питат жителите на Перник какво ще му направят, ако го хванат.
24 Ноември 2012 08:47
Да се публикуват всичките подадени проекти!
Българските учени показаха, че се справят с всякакви идиотски формуляри за кандидатстване - 1200 проекта е една внушителна бройка.
След всичките минали далавери във фонда очаквах промяна в полза на науката, но мръсната пяна пак изплува отгоре. Списъкът с ръководителите на спечелилите проекти е сякаш пействан без корекции списък от архивите на ония служби.
Министъра не ми е коментира - абсолютен фигурант, който не може да защити никаква позиция досега! Крайно време е да бъде сменен!
24 Ноември 2012 09:24
Пламен Физиев, ти не завърши ли ФзФ на СУ през 1977? Понеже в СУ работехте (работите) ти и брат ти, та да не стане грешка.


Румене, Христо Физиев завърши през 1977 г. Беше в нашата катедра "Радиофизка и електроника (чудно ми е как не си го спомняш). Пламен Физиев - брат му - по това време вече беше асистент в Теоретичната физика. Христо не е работил във факултета - беше по едно време (срещал съм го) в ДЗУ - Стара Загора.
24 Ноември 2012 09:43
Я Мумията се задействал. Че включва пералнята

Погледнах примерите дето бяха дадени.
Ами те може и да заслужават класиране. Но не от "Фонда".
Моето мнение е, че би трябвало да ги пренасочат кък "конкурентоспособност".
Въобще е крайно време да се направи ясно разграничение какво е "научен проект".

24 Ноември 2012 11:27
Nikolai Haitov

24 Ноември 2012 01:56

Разказа за кражбите и далаверите. Страшна работа. Даде няколко по-фрапиращи примера жената. Най ме втрещиха 2 000 000 лева за проект на Соломон Паси за "Космическо право" , каквото и да значи това.

Дежа вю, Хайтов! Известният американски шпионин Иван-Асен Георгиев, обект "Двуличник" и той е бил българският експерт по "космическо право". Заловен, осъден за шпионаж и разсрелян!
24 Ноември 2012 12:32
Ето един от отхвърлените проекти в сесия 2012:
http://tv7.bg/news/bulgaria/9541012.html
ФНИ и МОМН говорят за наука и иновации но с парите за наука правят само личен „бизнес”.
24 Ноември 2012 12:42
Българската общественост възприема Корпуса на академиците и член-кореспондентите като като клуб събрал НАУЧНИЯ ЕЛИТ на страната – събрал учените, станали известни в международен план и заслужили с постиженията си за състоянието и развитието на родната наука, заслужили обществено признание и високи пожизнени пенсии. Периодичните дълги и скъпо струващи изборни сесии се наблюдават с интерес от обществеността. Редовите учени, обикновените граждани предполагат че в този клуб се влиза с много ДЕТАЙЛНО, ОБЕКТИВНО И ОТГОВОРНО оглеждане и преценка на всеки кандидат. Така ли е в действителност? Може ли обикновеният български гражданин (данъкоплатец) да повярва че при тези избори стават долни задкулисни пазарлъци, че така грубо се погазват изискванията на Закона. Как могат да бъдат огорчени някои истински заслужаващи учени?
Как виждат академиците собственото си достойнство? Не си ли дават сметка че сами режат клона на който седят, че сами се затриват като институция, че в крайна сметка не само че не допринасят, но злепоставят българската наука.

bulgarianscienceproblems
24 Ноември 2012 12:54
Отвратен съм от поредните далавери. Но все пак е известно, че този "подход" не започва отсега. За сведение, на тези които са малко встрани, по времето на Станишев се "разпределяше" финансиране от порядъка на 100 милиона лева (сравнете със сегашните 15 милиона).
24 Ноември 2012 13:01
Даже още от преди Станишев практиката беше силно фаворизиране на "ВУЗ-овете". Така че сумите трябва съществено да се коригират.
Разбира се отказа от еврофинансиране по негово време е безпрецедентен. И то не само на българска почва.
24 Ноември 2012 13:10
Advokat33 24 Ноември 2012 04:11
Прави чест на г-н Игнатов че защитава държавни служители и назначава проверка.Не се доверява на анонимки и вестници.


http://www.fund.nauka2010.com/inrne.pdf target=_blank id=url>Натисни тук

Ха дано следващият адвокатски коментар да бъде :

"Прави чест на г-н Борисов, че защитава държавни служители като министър Сергей Игнатов и назначава проверка в МОМН."

И още по-добре : "Прави чест на г-н Борисов, че защитава науката в България и освобождава от поста му министър Сергей Игнатов"...

24 Ноември 2012 13:11
Натисни тук
24 Ноември 2012 13:20
Науката, както всяка дейност, се нуждае от управленци. Ученият не може да бъде и не следва да бъде мениджър. Защо професорите, академиците и дори младшите научни сътрудници, продължават да оспорват азбучни истини?

А в реалния живот професорите са преди всичко мениджъри на лабораториите си. Говоря за истински професори и истински лаборатории, които действително се занимават с наука и с изследвания разбира се...
24 Ноември 2012 13:26
Indiec, така е, големият грабеж започна при предшественика на мумията, царският адвока Даниел Вълчев, който си имаше едно кръгче съветници социолози, политолози (собственици на голф-клубове, с проекти от ФНИ, или пък университетски уманитари на копанката на отвореното общество), които го съветваха да пренасочи базовото финансиране на БАН към университетите (на брой >50), както и към шумно рекламираното "проектно" финансиране чрез напълно негодния да разпределя подобни огромни суми ФНИ.

Понеже НБУ мумията е от същото сороско котило, той беше назначен да довърши започнатото. Та овреме отстрани един назначен по погрешка от него
почтен и световно признат математик, който бързо се ориентира в далаверите и ги направи публични... Лошото е, че научната общност се ограничи,
общо взето, с бурни протести по форумите... дано сега тази грешка да се поправи
24 Ноември 2012 13:30
Браво на НС на ядрения, и браво на ръководството на и-тута, което излезна с позиция, а не мишкува като предишния директор.

Колкото за ръководство на проекти, интересно защо във всичките проекти по рамковите програми, в които съм участвал ръководител на проекта е водещ учен, видяхме ги мениджърите пицковци и велчевци.
24 Ноември 2012 13:44
Сорофчетата изцело поеха контрола върху МОН(х) оше при министъра на Манго. Владко ли беше
Станишев упорито отказа да направи каквото и да е в тази област, въпреки декларирани приоритети и поети ангажименти, и го остави в ръцете на актива на ДПС, под шапката на НДСВ.
Това е просто пореден пример защо това ръководство на БСП не чини.
24 Ноември 2012 14:38
Agamemnon от 2012 12:42

- прав си, но човек се пита, нямат ли си Общо събрание учените от съответния институт към науките за земята, нали то е номирало онези двама юнаци за член-кореспонденти? Вместо да се жалват в известния с цензурата си форум на един изкуфял бивш кадър на БАН, защо не си свикат ОС и поискат съмнителните списъци с публикации и цитати на номинираните от тях самите? Защо се мрънка и се прехвърля отговорността на неизбежно случайно подбрана карашик експертна комисия от хора на почтена възраст, тя няма как да е по-квалифицирана от номиниращото ОС на института?
24 Ноември 2012 14:59
MB 24 Ноември 2012 13:44
Сорофчетата изцело поеха контрола върху МОН(х) оше при министъра на Манго. Владко ли беше
Станишев упорито отказа да направи каквото и да е в тази област, въпреки декларирани приоритети
и поети ангажименти, и го остави в ръцете на актива на ДПС, под шапката на НДСВ.
Това е просто пореден пример защо това ръководство на БСП не чини.


Че не чини това ръководство - факт, не чини Ама и почнахме да забравяме, че феодалните владения при тройната бяха разпредели 8:5:3, според получените гласове от гласоподавателите, едва ли и ти си гласувал за Станишев, в подкрепа на "декларираните от него приоритети и поети ангажименти"..
24 Ноември 2012 15:01
Адвокате,
"Оставете ни да откраднем и тези пари и още догодина ще жънете благата от нашите „научни изследвания”."
Това вече сме го чували.
След 20 години нео-крадливо-либералстване остана ли някой да ви вярва?
24 Ноември 2012 15:54
хубаво че ще правят ревизия на тазгодишният конкурс, ама ще ми е интересно да на правят и една справка , какви са резултатите от финансираните проекти за последните - 5-10 години. Какво е постигнато и от кого.
24 Ноември 2012 16:48
Друго обвинение на недоволните учени - че част от спечелилите проекти ще се правят от фирми, регистрирани в апартаменти, без научна инфраструктура, беше коментирано от образователния министър.

Сергей Игнатов - министър на образованието:
- Те са регистрирани на някакъв адрес, но вие ще видите, че не са фирмаджии, а фирмата е наела учени, които правят този проект.

По наглост Мумията излезе с едни гърди пред хер Флик.
24 Ноември 2012 16:56
Чакайте, чакайте. Тая работа с финансирането на науката хич не е фасулска.
Пак ви припомням - гледайте "Двойникът" да си опресните паметта.
Талаш и боклук в научните среди (не само у нас) има от край време.
Както и да се мисли от чиновници, комисии, рецензенти как да се отсеят най-значимите, пак няма гаранция и е сигурно че ще се промъкнат през ситото фалшификати. Не става въпрос, за проекти тръгнали в грешна насока (често се случва в научните търсения), а такива умишлено направени с цел измама.
Но все пак, заради репутацията на българската научна общност поне Царичинските дупки, Лъченията на зодиите, кръговете по житата на зевзеците или предсказанията на земетресенията би трябвало да са изчистени.
Вечните осмотични двигатели също.
И понеже, от цялата тая работа откритие (ново познание) трудно може да се очаква, значи става въпрос основно за приложение на науката в практиката.
И щом е така - моля, всеки проект да си представи референциите от бизнеса, че решава някакви проблеми и самият бизнес е готов да се включи с по-голямата сума, а държавата ще додаде 20-30% от сумата.
Темите нямат значение - ако ще за остъкляване на балкони и изолации на панелки да става въпрос, окопване на картофи или доене на овце да става въпрос.
Тук държавните задачи в нашите условия нямат място, просто защото в момента държавните поради мизерното си заплащане (основно) са заразени и колко му е да врътнат далаверата като пробутват на министрите "най-тек" дажаджи на десеторно по-висока цена.
То не бяха сайтове за милиони, обработка на свободно достъпни в нета сателитни снимки или системи за наблюдения на бедствия - и всичките за десетки милиони, струващи на практика няколко стотин хиляди и работа за месец-два.
Ако на държавата и трябват безпилотни самолетчета, да мерят дигите с георадари или други такива неща - моля да си направят поръчката какво точно им е необходимо и обяват конкурс международен.
Много е добре, че имало 1200 проекта. Значи общността мърда все пак. Странното е, обаче че никъде не мога да ги намеря публикувани на английски по сайтовете на университети и институти.
"Така и така, наш екип от този и този работи в тази област. Опитваме се да решим този и този проблем, което при успех евентуалнно ще донесе толкова и толкова пари или некомерсиални ползи на обществото. Нямаме достатъчно финасиране за това и това и ни трябват толкова и толкова. Който се включи ще получи еди каво си предимство или обществено признание, ако проекта е некомерсиален."
Толкова е просто, ама колко от тия 1200 проекта имат куража да го направят?
Иначе - давай, юруш на маслините. Аз на тебе, рецензийка - ти на мене, хонорарче, да опапаме милионите и догодина пак това вече но може да продължава.
Тук няма никакво значение, дали шеф е нащастника Рангел или някой друг, ако ще и нобелов лауреат да е.
24 Ноември 2012 16:57
Едно от най-важните неща в науката е честността и почтенността. Без тях науката се обезмисля, независимо от формалните постижения, степените и званията. Налагало ми се е да гоня от стаята си човек, който ми е казвал: “един добър специалист винаги може да замота нещата така, че да не го хванат”. Пожелавам ви да не ставате такива „специалисти“. Пожелавам ви да намерите правилната ценностна система, която ще ви даде не само удовлетворението и радостта от науката, но ще ви направи достойни хора.
Слово на Пламен Физиев по случай дипломирането на випуск 2011 на ФзФ на СУ"Св. Климент Охридски"
Доцент д-р Пламен Физиев е ръководител на катедрата Теоретична физика във ФзФ на СУ.
24 Ноември 2012 17:07
Два месеца по-късно на Сретенския булевард бе открито ново заведение под фирмата „Промишлен артел за химически продукти «Реванш»“. Артелът разполагаше с две стаи. В първата висеше портретът на основоположника на социализма — Фридрих Енгелс, под който, усмихвайки се невинно, седеше самият Корейко в сив английски костюм с червена копринена нишка. Изчезнали бяха оранжевите ботуши и грубите бакенбарди. Бузите на Александър Иванович бяха добре избръснати. В задната стая се намираше производството. Там имаше две дъбови бъчви с манометри и водомерни стъкла, едната — на пода, другата — на галерията. Бъчвите бяха съединени с тънък маркуч от клизма, по който с енергично клокочене се лееше течност. Когато всичката течност преминаваше от горния съд в долния, в производственото помещение се явяваше едно момче с валенки. Като въздишаше не по детски, момчето изтребваше с кофа течността от долната бъчва, мъкнеше я на галерията и я изливаше в горната бъчва. Щом свършваше този сложен производствен процес, то отиваше в кантората да се грее, а от клизменото маркуче отново се чуваше хълцане: течността изминаваше своя познат път — от горния резервоар до долния.
Александър Иванович и сам не знаеше точно какъв вид химикали изработва артелът „Реванш“. Не му беше до химикалите. Работният му ден и без това беше уплътнен. Той ходеше от банка в банка да издействува кредит за разширяване на производството. В тръстовете сключваше договори за доставка на химически продукти и получаваше суровини по твърди цени. Получаваше и кредити. Доста много време му отнемаше препродажбата на получените суровини на държавните заводи по удесеторена цена, поглъщаха му много енергия и валутните сделки на черната борса край паметника на героите от Плевен.
Когато изтече една година, у банките и тръстовете се породи желание да научат доколко благотворно се е отразила върху развитието на промартела „Реванш“ дадената му финансова и суровинна помощ и не се ли нуждае този солиден частник още от някакво съдействие. Комисията, обкичена с учени бради, пристигна в артел „Реванш“ с три брички. В празната кантора председателят на комисията дълго се взира в равнодушното лице на Енгелс и чука с бастун по чамовия тезгях, за да се явят ръководителите и членовете на артела. Най-после вратата на производственото помещение се отвори и пред очите на комисията застана разплакано момче с кофа в ръка.
От разговора с младия представител на „Реванш“ стана ясно, че производството се намира в пълен ход и че стопанинът вече цяла седмица не е идвал. В производственото помещение комисията не стоя дълго. Течността, която така енергично клокочеше в клизмено то чревце, по вкус, цвят и химически състав напомняше обикновена вода, каквато в същност беше. Като се убеди в този невероятен факт, председателят на комисията каза: „Хм“ и погледна членовете, кои то също казаха: „Хм“. Сетне председателят с ужасна усмивка погледна момчето и запита:
— А ти на колко годинки си?
— Навърших дванадесет — отговори момчето.
И избухна в такива ридания, че членовете на комисията изтича ха навън, като се блъскаха един друг, настаниха се в бричките и заминаха съвсем объркани. Що се отнася до артел „Реванш“, всичките му операции бяха отнесени в банковите и тръстови книги към „Сметка загуби и печалби“, и то в онзи раздел на тази сметка, дето нито думичка не се споменава за печалби, а изцяло е посветен на загубите.
24 Ноември 2012 17:40
SerElias, след такива цитати винаги добавяй "приликата с действителни лица и събития е случайна". Ще вземе някой наш учЕн да се познае...

24 Ноември 2012 20:03
Шмекерът Гюров, беше разкрит още преди години, но като един същински син на лейтенанд Шмид, успя да се набута в предприятието "Херкулес" (Фонда за научни изследвания.
По-долу съм копирал абзаци от статията на акад. Ст. Панчев:
"Същинската опасност идва от ловките псевдоучени с високи звания и степени и евентуални служебни позиции, които умело жонглират с научната фразеология на своята или съседни научни области и приложните им аспекти. Те критикуват и обвиняват в неспособност, мудност, чиста академичност и други недостатъци колегите си, които не споделят техните възгледи и начини на действия. Формалните основания да им се вярва са по-големи, увеличени и от медийното им експониране. Горните разсъждения ще конкретизираме с проблема за „предсказания“ в областта на метеорология-та. Той винаги е бил актуален, а тази година стана болезнено актуален във връзка с честите урагани по света, поройни валежи и наводнения, включително и в България, земетресения и вълни цунами. Затова към времето „посягат“ всякакъв вид предсказатели, в това число и такива от третата група. Електронни и печатни медии охотно разгласяват тези „прогнози“, гарнирайки ги със сензационни елементи (напр. в. „Труд“ – 3 септември; в. „Стандарт“ – 20 септември т. г.). Авторите на такива прогнози очевидно не знаят някои фундаментални неща за времето и климата. А кои са те – основен автор на тези страховити предсказания е проф. Рангел Гюров от Нов Български Университет, София, който е неизвестен както на българската научна метеорологична и геофизична общност, така, разбира се, и на международната. Хидрогеолог по образование, той се опитва да се прояви като метеоролог-климатолог, след това като геофизик-сеизмолог. Приглася му д-р Бойко Рангелов, който поне е геофизик. Тези лица отказаха поканата ми да докладват на специализиран научен семинар така наречената си „теория-тирбушон“, която никой още не е видял „черно на бяло“. Мотивът им беше, че не са още готови за научно представяне.
Още един факт кара специалистите геофизици и физици-метеоролози да реагират срещу повърхностното отношение към сериозните, предизвикателни научни и практически проблеми на геофизиката (земетресенията) и метеорологията (времето и климата). Утвърдена практика в научните среди е, когато се претендира за авторство на важно откритие, хипотеза или теория, те да се представят първо на вниманието на учените за отношение и оценка, а не обратно – да се започва със самореклама, както правят авторите на цитираната статия във в. „Труд“. Има изключително реномирани списания за такава цел (напр. NATURE) или по Интернет, където може да се направи това. В противен случай те попадат в компанията на подобни автори, например „откривателите“ на „студения ядрен синтез“, за който преди няколко години се вдигна толкова голям шум за нищо. Както тези автори и повярвалите им „наблюдаваха“ ненаблюдаемото, така и нашите автори „предсказаха“ много рано непредсказуемото."
24 Ноември 2012 20:05
Или както казваше един мой приятел - "Където има предприятия като 'Херкулес', винаги има и фирми като 'Рога и копита'". Това е за хората, които си спомнят "Златният телец" на незабравимите Илф и Петров.
24 Ноември 2012 20:09
мърморко, "Беше в нашата катедра "Радиофизка и електроника (чудно ми е как не си го спомняш)."
Валя, Спомням си го много добре, ама с времето в паметта ми се е изтрило Пламен ли беше или Христо. Какво да правиш, минаха над 30 години.
24 Ноември 2012 20:13
По-долу съм копирал абзаци от статията на акад. Ст. Панчев:

А линк към нея може ли?
24 Ноември 2012 20:19
babavijaga
24 Ноември 2012 20:09
Радвам се, че го помниш. Трудно може да го забрави човек, особено с чувството му за хумор и неизчерпаемите идеи за номера, които спретваше на някои колежки.
24 Ноември 2012 20:28
Муморко,
ето и линка към цялата статия (втората поред е):
Натисни тукhttp://www.bas.bg/fce/001/0145/files/novosti200511bg.pdfНатисни тук
24 Ноември 2012 20:34
Хидрогеолог по образование, той се опитва да се прояви като метеоролог-климатолог, след това като геофизик-сеизмолог

Това са професионални чалъми и хватки на разузнавачите.
Ако като студенти са им дали диплома за философи, те се правят на хидроинженери. Ако имат китап за "хидрогеолози", чепкат метеоролгия или геофизика.
Да сте чули дърндарския "философ" да е публикувал нещо по философия или от бае ви Рангел по хидрология?
Нали ще им проличи, че допломите им са "служебни". А когато са в друга област, винаги могат да се измъкнат при засечка, че това всъщност им е хобито.
Теорията на тирбушона Гюров-Рангелов звучи свежо, но все пак лабораторията в Бояна, в която агент Сава по нощите прави хидроинженерни опити с Рило-Родопските водни ресурси остава ненадмината като образ.
Определено наште скриха шапката на Мълдър и колежката му от Досиетата.
24 Ноември 2012 20:54
Братя Стругацки
24 Ноември 2012 20:28
Много ми е приятно да разбера, че професор Панчев е жив, здрав и още активен.
Рядко умен и благ човек.
24 Ноември 2012 20:59
Шакович, на времето Стойчо Панчев беше най-младия професор в България, засенчил по този показател Благовест Сендов.
П.п. А ти имаш ли нещо общо с метеорологията и/или геофизиката?
Сакън, да не си помислиш, че намеквам за твоя милост, че си "с кетап за хидрогеолог", т.е. разузнавач!
24 Ноември 2012 21:14
Мърмор,
И аз съм се люпил в катедрата на четвъртия етаж.
Много умни и свестни хора са хвъркнали от там и само едно нищо и никакво Шако.
24 Ноември 2012 21:25
Натисни тук

Every year, more than 10,000 expert reviewers from Israel but most from abroad are involved in peer-reviewing the scientific merit of the submitted proposals.


обърнаха ми внимание и поправям коментара си: в ISF не се предвиждат средства за рецензиране на проектите, това така или иначе се прави онлайн

Unfortunately, we do not pay reviewers; our funds are directed almost solely at research grants and very minimum administrative expenses. The research community is usually generous in performing peer-reviews, as a contribution to the advancement of scientific research.
24 Ноември 2012 21:35
комар,
много добра находка.
24 Ноември 2012 21:38
Гоподата комар, pirx и т.н., вие започвате една война, в която вероятността за победа е известна - кръгла нула.
Имах нещастието да живея 37 години в светлото комунистическо общество на бай Тодор. Това си беше класическа олигархично-бюрократична йерархична структура. Но тогава така наречената "номенклатура", колкото и да беше корумпирана и т.н., имаше една спирачка: тя можеше да получава благата си само в България.‌ Тази номенклатура не чинеше пукната пара извън България. Така че поне частично тази номенклатура беше заинтересована работите в България да вървят. Отделно че на средно и ниско ниво хората от тази номенклатура гледаха да свършат някаква работа и да организират производство, селско стопанство и т.н. Все пак, като има много, може да се краде повече. Но оставяха и за дребните хорица - за да водят някакъв поносим живот и да са частично доволни. Тази номенклатура имаше всичките отвратителни морални качества които имат днешните политици. Просто егоистичният интерес им диктуваше да не убиват кокошката със златните яйца. Затова тогава се даваха много пари за развитие на наука, особено в БАН.
СЕГА не е така. Днешните ви политици въобще не се интересуват от България. Те не се интересуват дали хората умират от глад, дали протестират, дали се самозапалват в знак на протест, накъде отива икономиката на БГ и т.н. Те се интересуват от това, да напълнят собствения си джоб. СЕГА структурата на вашите политици е олигархична, но не е йерархична - никой не се отчита на никой. И основното, като натрупат достатъчно пари, те могат да живеят в която си страна поискат, без да се интересуват какво става в България. Типичното "След мен - и потоп".
Та в такава обстановка в БГ, се появява един източник на доходи - този ФНИ. И то не малки доходи, става дума за милиони евро. Отговорете си сами: какво биха си помислили тези политици: "Ние трябва да развиваме науката в БГ за благото на страната, дайте да видим как да раздадем тези пари на българските учени с международен престиж". Невероятно е, нали? По-вероятно е: "Дайте да видим как да направим далаверата, за да приберем тези пари."
Та ви сте тръгнали да ми пишете нови правилници и тинтири - минтири. Ако наистина този ваш нов правилник за разпределяне парите в ФНИ не дава възможност за далавера, той просто няма да бъде приет. Или в него ще се внесат "малки" изменения, които отварят врати за далавера.
Ако все пак такъв правилник бъде приет, той просто ще бъде нарушаван.
24 Ноември 2012 21:43
И ставате смешни с това: "Ама у Еуропата било тъй, пък у УСА така, пък у Израеля....". Това предполага да мислите, че се намирате в нормална държава. Не вярвам да сте толкова наивни. Или сте?
24 Ноември 2012 21:57
Не вярвам да сте толкова наивни. Или сте?


не сме не сме, но ако си затраем, значи сме доволни от статуквото, а така поне ще знаят, че сме недоволни.

А и поне мойто поколение, което е завършило 20г. след вас сме повече западни отколкото български възпитаници и поне аз съм с крак и половина навън.
24 Ноември 2012 21:58
сме, сме
а вие, babajaga2-2, разваляте морала на личния състав.
Това което не се вижда от далече, е че този път се оклепаха здраво - пипали са грубо и селски и има достатъчно пряк и косвен материал за изчерпателни административни дела, заведени не по сигнали от прокуратурата, а от физически и юридически лица.
24 Ноември 2012 22:05
Пламен Физиев ( в своето "Слово на Пламен Физиев по случай дипломирането на випуск 2011 на ФзФ на СУ"Св. Климент Охридски":
"Възмутете се от положението в Университета, който независимо от приказките, продължава да не цени науката. Какво по-показателно за това от факта, че научната ни активност или пасивност не се взема предвид при формиране на заплатите ни."
В коя нормална страна е така? Доколкото знам: в никоя. Иначе няма да бъде нормална страна.
Ами тогава, Пламене, ти, който беше един много обещаващ млад асистент още в далечната 1977, и предполагам че си станал прекрасен специалист, какво правиш в България?! Ако не знаеш как е по "нормалните" страни при този Интернет, тогава ти си безкрайно и учудващо неосведомен човек (не искам да казвам точната дума, за да не те обидя). Ако пък знаеш, но все още се надяваш че в България положението ще се нормализира, тогава си много лековерен (пак не искам да казвам точната дума, за да не те обидя).
СЕГА да ти кажа как е в Мексико. Заплата на един университетски преподавател - PhD: минимум 2000 УСД. НО, освен това, има възможност да добавиш още 1000 - 2000 УСД в зависимост от научната ти работа (статии, проекти, тезисти и т.н.) (Sistema Nacional de Investigadores, ниво от 1 до 3). ОСВЕН‌ ТОВА, има допълнителна възможност (Естимулос) да получиш още 500 - 1000 УСД по едни параграфи, където научната ти продукция играе значителна роля.
Сравни тези цифри със собствената ти заплата на Директор на ФзФ на СУ, и виж разликата.
Има ли нужда от някакви коментари?!
24 Ноември 2012 22:10
генетик: "Това което не се вижда от далече, е че този път се оклепаха здраво - пипали са грубо и селски и има достатъчно пряк и косвен материал за изчерпателни административни дела, заведени не по сигнали от прокуратурата, а от физически и юридически лица."
Моят отговор:
"Гоподата комар, pirx, генетик и т.н., вие започвате една война, в която вероятността за победа е известна - кръгла нула. "
И как мислиш че ще завършат тези дела, при актулната ви правосъдна система?!
24 Ноември 2012 22:18
"Ама у Еуропата било тъй, пък у УСА така, пък у Израеля....". Това предполага да мислите, че се намирате в нормална държава.

Държави всякакви има по света. И "нормални" и не толкова
Нашта е балканска, поради географскити си исторически особености има известно сходство със средноазиатските бивши републики от СССР.
Правихме, струвахме - до тук я докарахме. Можеше да бъде по-добре, но можеше и да бъде много по-зле.
За 20години много неща ни минаха през главата, дето другите само като си помислят за тях изпадат в ступор.
Криво-ляво оцеляхме и пердашим напред.
По спирала. Живота продължава и хората, макар и бавно, набират кураж и тръгват да си пазят най-напред собствените интереси и така лека полека ще осъзнаят в един момент, че и държавния интерес е важен. Но затова е още рано.
Разбираемо е впечатлението и преклонението, което една част от нашите емигранти (обикновени тези нямали шанса да пътуват повече по света и видат повече общества и държави отблизо изпитват )към тамошните държави,
Но, айде моля да си имаме уважението към усилията на тия които с риск на собственото си благополучие се опитват да променят към по-добро, макар и на йота нещата у нас. По една или друга причина (най-често дълбоко лични) те са останали в България или излизат и влизат, интегрирани в глобалната икономика, но базирани в България. Тия последните дори чисто финансово са по.добре от 80% от емигрантите, накои от които особено в западния свят са я закършили яко.
Когато се говори са страната си и изказва мнение за хората живеещи там, въпитаният човек говори с уважение. Поне това би трябвало да сте научили за толкова години там. Ао не сте - то значи причината е у вас.
Има и такива, но те са рядкост и предизвикват съмо съжаление и съчувствие.
24 Ноември 2012 22:26
"По една или друга причина (най-често дълбоко лични) те са останали в България или излизат и влизат, интегрирани в глобалната икономика, но базирани в България. Тия последните дори чисто финансово са по.добре от 80% от емигрантите, накои от които особено в западния свят са я закършили яко."
Не бъркай емигранти с гурбетчии. Научните емигранти (познавам поне 40-50) си живеят много добре, несравнимо по-добре отколкото биха живели в страните от които емигрират. Те не биха емигрирали в противен случай, нали така, не са глупаци.
24 Ноември 2012 22:32
"Разбираемо е впечатлението и преклонението, което една част от нашите емигранти (обикновени тези нямали шанса да пътуват повече по света и видат повече общества и държави отблизо) изпитват към тамошните държави,"
Не е верно по две причини:
1. Обикновено такова преклонение виждам у хора, които не са емигранти.
2. Когато станеш емигрант, и оознаеш живота в новата страна, ти виждаш много добре дефектите на тази страна (които винаги са много). Така че за никакво "преклонение" не може да става и дума.
24 Ноември 2012 22:43
От "гурбетчия" до "гурбетчия" има разлика.
Едно да чистиш къщи или там нещо на полето, съвсем друго е да прекарваш на два три пъти по 5-6 месеца навън, работейки по проекти и докараваш 50-60К евра или долари (10% данък!) и после пак в университета при студентите или БАН да си подготвиш презентацията за следващия трип и върви стажа за пенсия.
Такива съвсем не са единици вече у нас.
Глобализацация, всеки му намира чалъма.
Верно не, са кой знай колко пари като число, ама пък му идват чисто, защото обикновено там разходите им са поети от поканващата страна, стандарта в България е все още доста по-нисък от там, пък и половината време са си в къщи при роднини и приятели.
А и за самолетни билети (това от което най-чного се оплакват, че се вдигнали много, наште хора оттатък океана) не се бъркат.
Кой като я нареди, дето се вика, ама ако провявате повече уважение към страната си ще погледнат на вас с други очи.
Пробвайте.
24 Ноември 2012 22:47
Когато станеш емигрант, и оознаеш живота в новата страна, ти виждаш много добре дефектите на тази страна (които винаги са много). Така че за никакво "преклонение" не може да става и дума.


У нас кочина, там пък дефектно.
Струва ми се, че е ясно какъв е случая, ама няма да продължавам защото ни предупредиха от Началството.
24 Ноември 2012 22:48
Но, айде моля да си имаме уважението към усилията на тия които с риск на собственото си благополучие се опитват да променят към по-добро, макар и на йота нещата у нас.

Подобна мисъл няма как да бъде асимилирана в междуушното пространство на човек, който по навик е нахлупил сомбрерото като милиционерска фуражка и е "яхнал метлата" с твърдото убеждение, че е хванал бог Уицилопочтли за топките.
25 Ноември 2012 00:05
А бе, луковата глава (бабатаягата -де) да не я е наела някоя мексиканска брейн-дрейн служба, та ту се пъне да закрива родното академично заведение, ту ни сочи някоя отпрашваща полоса в края на града … ей, я, пак се е зафукала с платата си, гаче у съседния бразилски лес колегите и не обитават още по-величествени покои… а какви само шоколадови феи фъркат в него… не ти трябва да се трепеш за никакви Естимулос

Да му се чудиш на туй румено тилилейско чадо, що ли не се кротва у някоя тамошна е-седянка, да бистри разпрекрасното си битие с индианските си посестрими, ами взело да дава непоискан постен акълец на тукашните обитатели, че и да ги плаши с кумчовълчовците…

25 Ноември 2012 00:06
Шако
24 Ноември 2012 22:43
Ти потвърждаваш моята теза. Тя е: "Не е нормална страна тази, която не уважава своите учени (лекари, инженери, химици, физици, квалифицирани работници и т.н.). Тази страна също не заслужава уважение".
Аз никога не съм се изказал с неуважение за нормалните учени в България, напротив, дълбок . Но въпросът е другаде:
уважението на твоя труд е заплатата. България ти дава мизерна заплата. Значи България не те уважава. Затова ти закърпваш положението, като ходиш на "научен гурбетчилък". А не е ли по-правилно твоята страна да ти осигурява за твоя високо-квалифициран труд - висока заплата? Не е ли нормално този ФНИ да не одобрява проекти на калинките, а да финансира твоя проект (който е хиляди пъти по-ценен от недоразуменията на калинките)?
25 Ноември 2012 00:09
комаре, доходите на бразилските учени са по-малки отколкото на мексиканските.
25 Ноември 2012 00:21
Натисни тук
Jane | 24.11.2012 19:22
Не pusi, само в България, може да се събират подписи срещу престъпна процедура, търговия с влияние, злоупотреба с власт и източване на фондове вместо прокуратурата да се самосезира и да разследва случаят. Защото говорим за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
Не познавам въпросната (проф. Мирослава Кортенска ) и не ме интересува стачката й, интересува ме това, че се извършва грабеж на българската наука, която и без това едвам оцелява в последните години. Дали целта е пълното й унищожение или просто лесно забогатяване не е важно. Важното е да се попречи това да се случи. В България има кадърни учени, които заслужават да живеят и работят в родината си и да получават достойнно заплащане за това. Не може всяка тиква да се кичи с титлата доктор хонорис кауза, а истинските доктори с международно признание и принос в науката да мизерстват и да се чудят как да избягат най-бързо. И това само защото, някакви никому неизвестни боклуци, решили да станат милионери, докато министърът е зает със собствената си вендета спрямо СУ. "
25 Ноември 2012 00:24
Пак там:
Collonel Pepper | 24.11.2012 21:40
Типичен пример:

FFNNIPO_12_00329, 180 000, ДОЦ. ЛЮБЕН КИРИЛОВ БОЯНОВ, ИЗСЛЕДВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ИДЕНТИФИЦИРАНЕ НА КИБЕРЗАПЛАХИ И ТЯХНАТА ВРЪЗКА С ПОВЕДЕНЧЕСКАТА ДИНАМИКА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В ДОМОВЕТЕ НА БЪДЕЩЕТО

сравнете го със следното (да си беше поне сменил псевдонима):

Три имена Любен Кирилов Боянов
Дата на раждане 07.09.1960 г.
Място на раждане гр. София
Вербувал го служител регистриран на 10.02.1988 г.
Ръководил го служител кап. С. Тумбев
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, ПГУ-VII
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник секретен сътрудник
Псевдоними Киборев
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служител, документи от ръководил го щатен служител, рег. бланка, съдържащи се в дело Ф1, а.е. 7411; рег. дневник; картони – обр. 1 – 2 бр. и обр. 3
Снемане от действащия оперативен отчет
Публична длъжност или публична дейност Н-к на отдел от м. октомври 1998 г. до м. декември 1999 г.

Комисията разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Любен Кирилов Боянов към органите по чл. 1 след 10.11.1989 г.
25 Ноември 2012 02:50
" НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС "ФИНАСИРАНЕ НА ФУНДАМЕНТАЛНИ НАУЧНИ И НАУЧНОПРИЛОЖНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В ПРИОРИТЕТНИТЕ ОБЛАСТИ" - 2012Г." Не е от офицялен саит и някои от темите (по пикантните) може би липсват Натисни тук
25 Ноември 2012 05:34
МОНОЛОГ НА ЕДИН ПРОФЕСОР
Преспах с една анголка гола.
Получих диплом от Ангола.
В България ме пратиха в девета глуха,
но аз доказах, че земята в центъра е куха
и ме поканиха да преподавам в НБУ.
Не, никой не извика „У”.
Захванах се за работата с хъс.
Предсказах мощен земетръс,
който ще срине със земята
столицата на страната.
Зачаках труса с нетърпение,
Но подигра се с мен съдбата.
Нямаше земетресение.
Тогава господ прати ми прозрение,
Че истинското ми призвание
е да съм доктор по библиотекознание.

Министърът Сергей,
който за науката милей
и впечатлен
от мен,
ме назначи да управлявам фонда за наука.

Не съм очаквал такава сполука.
Бързо спретнах огромна отплата
за доктората.
Парите що останаха раздадох на приятели
- всичките стари и много препатили.

Но някакви мозъци болни
от фонда били недоволни.
Проектите били
фалшиви,
а аз псевдоучен.

Може да съм псевдоучен,
но в ДС на друго съм научен,
затова внимавайте
с мен не се е.......

Един болен мозък


25 Ноември 2012 08:43
Науката, както всяка дейност, се нуждае от управленци. Ученият не може да бъде и не следва да бъде мениджър.
Защо професорите, академиците и дори младшите научни сътрудници, продължават да оспорват азбучни истини?
Този дека е Фнимателен, ти по коя азбука я измудри тази истина бе? Науката иска да се управлява от учени и то много добри (а не като Игнатов и този Гюров, дето е станал професор в Ангола, можете да си представите каква наука имат в Ангола), защото е много специфичен материал. Типиично за това правителство навсякъде да слагат Калинки. Една идея за Комарицки да нарисува една тиква, от която да излитат калинки. Ей това е сегашното правителство.
25 Ноември 2012 08:55
Сега се сещам че чрез този правилник може най-сетне да тушира дългогодишната вражда между хуманитарни и природни науки. В проекто-правилника само плахо е загатнато че хуманитарните проекти няма как да бъдат оценявани по еднакви обективни критерии с останалите. И това е разбираемо поради тяхната същност – там не важи международната система за импакт факторите, а и кой чужд рецензент би познавал специфично българските материи които те изследват.
Да ме извиниш, обаче в повечето унивесритети по света има катедри и учени, които се занимават с ъс славистика, пък и с българистика. Има и специализирани списания. Вече и икономиката е общодостъпна. Така, че по същите пяравила. Това беше преди 1989г.
25 Ноември 2012 09:07
Трябва да се наложат някои правила
1. Да се върне ВАК с национални звания и степени.
2. Да не се признава званието професор, доцент, доктор взето от чужбина без да мине през ВАК, разбира само с доказателен материал, не пълната процедура. Преди 1944г. всеки висшист, който е взел диплома в чужбина е минавал на изпит, за да се уверят, че дипломата не е фалшива.
3. Самопровазгласилите се за професори, доценти, доктори, като Юлиан Вучков, Божидар Божков и мн. др. да подлежат на административни наказания. Медиите, които ги титолуват за такива също да подлежат на наказания. Така е в Германия.
4. Да се забрани даването на научни звания на хора, които заемат политическа длъжности в правителството, или са членове на Парламента, по времето на заемането на тези позиции (както Игнатов стана голям доктор и професор).
25 Ноември 2012 10:18
Не можем да очакваме никакви положителни промени от такъв Правилник, потвърждаващ основният корупционен принцип на държавното финансиране на науката в България. Нима не е ясно, че хората, които ще го изпълняват, отново ще възпроизведат същата порочна практика, която души българската наука от десетилетия, защото проблемът не е в хората, а в ПРАВИЛАТА, които отново си остават същите. Благите намерения вече не могат да заблудят никого!

Порочната практика души с десетилетия и хората, и самата държава като такава. Всичко това е тъй болезнено и тъй познато:
— Кой ти каза, че съм либерал! — попита строго бай Ганьо.

— Как кой ми каза? Ами че не помниш ли колко консерватори си пердашил, колко си ги псувал, как да не си либерал? Не знаеш ли — ти сам каза, — че даже на Иречека си се хвалил, че си либерал? — възразяваше Бочоолу.

— Ей че си прост! — отговаря със снизходителна усмивка бай Ганьо. — Че какво, като съм казал на Иречека, дума дупка прави ли! А бе, ахмако, че аз, един Иречек ако не метна, кого ще метна?
Натисни тук
А най-вече това:
— Страшни диванета са туй учените — зачу се след малко бай Ганьовият глас в съседното отделение; — аз не зная как ги търпят такива на служба. Ама чакай, ще се върне бай ти Ганьо в България, па видя щем кой е кум, кой е сват.
Натисни тук

А що се отнася до бабитеяги, те са две: babavijaga и babajaga2-2.
25 Ноември 2012 10:30
Mrx++,
За националните звания и степени сме писали до където трябва още когато се обсъждаше сегашния Закона за степените и званията. Даже и повече – искахме да се обсъдят и разпишат подробно по науки (или по малки групи от сходни науки) конкретните изисквания за придобиване на всяка титла – статии с импакт фактори, брой обучени дипломанти и докторанти, изяви на международни научни форуми и т.н. И тези правила да важат навсякъде в България. Даже и още повече - искахме да се направят промени и в други закони ако трябва, за да се сложи летва на минимален научен капацитет на всеки университет, за да може изобщо да съществува и съответно раздава титли. Сами разбирате че това което искаме е кощунство и никой нито отговори нито се съобрази с нас. Все едно да кажеш на мафиота – мили мафиоте, не бъди повече мафиот - и той пък да вземе да те послуша. Някога имаше едно лигаво съветско анимационно филмче за някакви враждуващи животни, и накрая тигъра винаги казваше на малките невинни животни „Давайте жить вместе“. Та живеем си ние „вместе“ в тия вълчи времена. Самоуспокояваме се като си казваме – по-добре да не мълчим, поне да си кажем болките. Ама наистина какво от това при положение, че от учените в България (било истински било фалшиви) не зависи наистина никой и нищо, най-малкото пък властимащите от всякакъв калибър. Има една главна причина за това – зад българските учени не стои НИКАКВА индустрия (умишлено не казвам „бизнес“, думата в България вече звучи в много негативен смисъл), ако ще и мафиотска да е. По цял свят е чест за всеки мафиот да се издигне до индустриален мащаб, защото това до голяма степен вече го легитимира, това е начин да излезе на по-светло и да борави по-открито с натрупаните големи богатства, а и говори нещо повече за интелигентността на съответния мафиот. Та в тези случаи, когато имаш за играчи мафиоти от индустриален и от неиндустриален тип, вече ситуацията би била различна и за учените – те биват пряко или косвено финансирани и наети от индустрията и вече от тях зависи нещо, а и те носят отговорност за постигане на определени резултати.
А какво завиди от нас, българските учени – никой и нищо. Дали ще протестираме, дали ще си режем вените, какво от това??? Протестите на таксиджиите, ватманите, детските учителки и който и да се сетите имат несравнимо по-голям ефект, това вече сме установили.
Mrx++,
Разтършувай се по света и виж, че фондовете за хуманитарни и природни науки най-често са отделни и двете групи се състезават поотделно.Явно има защо. Не може да събереш ябълки и круши в една кошница, после да ги обявиш всички за сливи и те да се състезават коя е най-голямата слива.
25 Ноември 2012 10:40
Чел съм анализи, статии на М.Кортенска в пресата и ми е правила впечатление на принципен и честен автор с богата култура ишироки познания за което я уважавам,и силно се надявам съненията към нея да са неосрнователни.От мой познат съм чувал, че е работила безвъзмездно за самодейния театър в новозагорско село.
25 Ноември 2012 11:16
По отношение на науката бих дал за пример Сърбия – а не толкова далечни, големи и развити в това отношение страни като Израел, САЩ, Германия. Сърбите са ни не само физически наблизо като съседи, но и близки по население, по манталитет, и по индустрия. Там също има много мафия, също нямат силна индустрия, която да застане зад науката. Обаче … имат си силна (демек НОРМАЛНА) държава. Те разсъждават така – сега е зле, индустрия няма и никой не знае докога ще е така, но трябва перспектива за бъдещето. През 2002 г. правят стройна и подробно разписана система за израстване в научната кариера, съобразена с международните правила, а на моменти дори по-строга. Подобна система имат и за оценка на вътрешните държавни проекти. Сега 10 години по-късно системата вече дава плодове. Първото което бие на очи е, че нямат купища университети. Второто което бие на очи е, че нямат армия от псевдо-учени маскирани покрай нормалните учени като при нас – логично, системата им работи добре и е отсяла зърното от плявата. Всеки знае че не количеството, а качеството е от значение в тази област. Начинаещ млад учен започва със заплата от 400 евро (при цени около 80-90 % от нашите). При професорите може да мине 2000 евро ако са събрани съответните точки активност. И тук говорим само за държавната щатна заплата, отделно са приходите от проекти (местни или чужди). И сега най-важното – рецензентите които движат израстването в кариерата. За нехабилитираните нямам спомен как беше, но за да станеш доцент, професор или „голям доктор“ освен разписаните изисквания за статии, докторанти, дипломанти и т.н., ти трябват 3 рецензента – 1 хабилитиран сърбин и 2 хабилитирани от чужбина. Сам може да избереш няколко кандидатури за сърбин, но държавната комисия определя кой от тези посочени да бъде. При чужденците е по-различно – канят се доста от тях (доколкото си спомням тук рецензираният няма думата да си ги избира), но ако се стигне дотам че никой не иска да те рецензира може да се забави процедурата за неопределено време, тъй като това може да е знак че нещо по кандидатурата ти не е наред. Не знам повече подробности по какви критерии се канят чужденците и дали им се плаща, но сръбската държава е сериозна и не мисля че е проблем да им плати.
25 Ноември 2012 12:11
бащата на доц. любен кирилов боянов е академи, казва се кирил боянов и също е бил доносник на държавна сигурност.
25 Ноември 2012 13:36
По повод смехотворните обвинения на другаря Хр. Петров в "паразитизъм" на учените-физици - само един "нескромен" контрапример.
Голям колектив от "паразити" физици от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН заедно с група "паразити" от Физическия и Математическия факултети на Софийския университет неотдавна отчетохме пред Фонд " Научни изследвания" голям интердисциплинарен проект със 159 (СТО ПЕТДЕСЕТ И ДЕВЕТ) публикации по темата на проекта, мнозинството от които публикувани във водещите световни научни списания, и вкл. 2 (ДВЕ) МОНОГРАФИИ издадени в чужбина. В същото време други проекти с ДЕСЕТКИ ПЪТИ по-скромни научни резултати за получили ДЕСЕТКИ ПЪТИ по-щедро финансиране от нашето.
Я пак да повторя - ние "паразитите" отчетохме СТО ПЕТДЕСЕТ И ДЕВЕТ публикации по темата на привършилия ни проект.
И щом ние сме такива "паразити", тогава другите обилно финасирани със стотици хиляди и МИЛИОНИ "правилни" другари какви са, другарю Петров???
25 Ноември 2012 15:40
За това, което казвате, драги Барак Хюсеинович, в черепните им кутии на Батко Гюро, брадатко Хр. Петров и проф. Мумията (или по правилно тримата братя учЕни Шмид ), изобщо няма място . Как си представяте, че биха "съжителствали" там, понятия като "списания с IF", "h-фактор", "паразитни" списания като Phys. Review Lett. и прочее от една страна, а от друга фундаменталните нАучни понятия битуващи в междуушията на братя Шмид. Ето ви и малко примери - "ОСМОТИЧЕН МЕТОД ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ЕНЕРГИЯ И ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО КОНСТРУИРАНЕ НА ХИБРИДЕН ОСМОТИЧЕН ДВИГАТЕЛ", "ИЗМЕРВАНЕ, ИЗСЛЕДВАНЕ, АНАЛИЗ И ПРОГНОЗИРАНЕ НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА РАБОТНИТЕ ЕЛЕКТРОМАГНИТИ ПОЛЕТА НА МОБИЛНИТЕ УСТРОЙСТВА ВЪРХУ ЗДРАВЕТО.....", "ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПОЛЯРИЗАЦЯТА НА ЗОДИАКАЛНАТА СВЕТЛИНА И МЛЕЧНИЯ ПЪТ .....", "СИСТЕМА ЗА АВТОМАТИЧНО ПРОБИВАНЕ НА КОСТИ....." "ИЗУЧАВАНЕ НА НОВИ АСПЕКТИ НА ОКСИВОДОРОДНАТА ТЕХНОЛОГИЯ".
25 Ноември 2012 18:28
Това е смешно! Защо тези, които направиха всичките тези безобразия, сега ще си само-назначат одит? Нима може да се очаква нещо различно. Спешно е необходимо Министъра на образованието и шефовете на фонд да бъдат сменени, да им се потърси сметка за лошата организация и тогава да се назначава одит. Тога какво излиза, тези които казват, че "Царят е гол" -- те са виновни!
25 Ноември 2012 19:39
Т А Б Л И Ц А
за преведените суми по анекси на договори за периода 1.05.2011 до 31.12.2011 г.
на ПНЕК по Обществени и хуманитарни науки


ДУНК 01-01/2009 г- Проф. дин Иван Ил-чев Димитров – СУ „Кл. Климент Охрид-ски” Университетски хуманитарен комплекс „Алма Матер” 13.10.2011 (Анекс 2) 700 000 лв.

ДУНК 01-01/2009 г. Проф. дин Иван Ил-чев Димитров – СУ „Кл. Климент Охрид-ски” Университетски хуманитарен комплекс „Алма Матер” 17.10.2011 700 000 лв.

ДО 02-117 – 2008 г. Доц. д-р Валнетин Гешев от СУ „Св. „Климент Охридски” „Културно-историческото и езиково наследство на съседна България” 14.12.2011 125 000 лв.

ДДВУ 02-44/2010 Проф. Емиля Василева – СУ „Св. Климент Охридски” „Цялостният подход в образованието – приложение в реална педагогтическа практика” 23.11.2011 164 608 лв.

ДДВУ 02-45/2010 Проф. Весела Шоше-ва - ТУ, Ст. Загора „ Педагогическо и психолого-етиопато-генетично изследване разпростнанеието и обучението на деца със задръжка в психич-еското развитие в българското спрямо евро-пейското образователно пространство” 22.11.2011 128 840 лв.

ДДВУ 02-46/2010 Милко Димитров Петров –ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” „Пресата – в условия на интернет и нновите медии” 22.11.2011 174 496 лв.

ДДВУ 02-48/2010 Проф. дпн Маргарита Христова-Плашилска – Шуменски универ-ситет „Овладяването на българския език и формирането на социално екологичната компетентност на ученици билингви” 22.11.2011 143 960 лв.

ДДВУ 02-70 Проф. д-р Георги Недев Янков - УНСС „Нови форми на политическото участие в българското общество” 05.12.2011 145 000 лв.

ДДВУ 02-92/2010 Д-р Стоян Йорданов Попов – ПУ „Паисий Хилендарски” „Историко-археологически проучвания в Родопите и долината на река Струма” 21.11.2011 165 000 лв.

ДО 02/80-2008 Проф. Панайот Дими-тров Карагьозов – СУ „Св. „Климент Ох-ридски” „Университетски център за трансгранични българистични изследвания” 30.11.2011 51 646 лв.

25 Ноември 2012 19:46
Стремежа към контрол не винаги е полезен.Освен че са си разходи,краините получатели може да са с имунитет: ПРЕДИ 6 МЕСЕЦА -Парламентарен контрол "проекти на обща стойност около 6 млн лв. пък изобщо не са участвали в конкурс.

Изхарчените по тях около 4,1 млн. лв. да бъдат върнати в републиканския бюджет, е предписала АДФИ.

През 2008-2009 г. фондът не е провел процедури за обществени поръчки за извършване на оценка от чуждестранни рецензенти на постъпилите проекти.

Въпреки това са изплатени 105 хил. лв. за рецензии през 2008 г. и около половин милион лева - през 2009 г.

За нарушенията са съставени около 30 акта, голяма част от които вече са в прокуратурата, посочи Дянков.

Депутатът Станислав Станилов, който постави на вицепремиера този въпрос, заяви, че във фонд "Научни изследвания" е имало "чудовищно крадене на пари" от държавния бюджет и че това би трябвало да се предотврати занапред, като с виновните се заеме прокуратурата.

Радетел съм на програмното бюджетиране, защото именно с него може да се развива науката в полза на обществото, но явно процедурите във фонда не са добри, коментира Дянков.

По думите му парите за фонд "Научни изследвания" в някои години са надвишавали два пъти цялата субсидия за БАН, а в същото време законът е бил нарушаван "по елементарни начини"." Натисни тук
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД