:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

След 6 години двама са обвинени за рухналата сграда на "Алабин"

Нов прокурор пое делото за смъртта на двете момичета, след като апелативният съд разкритикува прекратяването му
След повече от 6 години разследване на 13 ноември Софийската градска прокуратура най-после повдигна обвинения за смъртта на 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Двете момичета загинаха на 19 септември 2006 г., след като колата им беше затрупана от рухнала 5-етажна сграда на софийската улица "Алабин" 39. Постройката падна върху движещия се автомобил и го смаза. Затрупани бяха и паркиралите по улицата коли. Всичко наоколо беше покрито с отломки и прах. Делото за смъртта на двете момичета се превърна в една от позорните емблеми на бавното и лошо българско правосъдие.

Прокуратурата е повдигнала обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие на Георги Кирчев и Петър Петров. Кирчев е управител на "Хрисома" ООД, собственик на сградата. Петров пък е бил технически ръководител на извършвания в нея ремонт. Според техническата експертиза именно немарливото му изпълнение е една от причините за рухването. Един от работниците на обекта - Николай Александров, заяви в показанията си, че в деня на трагедията Кирчев е наредил да се изкъртят петте носещи колони. Началникът на бригадата му обяснил, че така постройката ще падне, но Кирчев бил непреклонен. До края на деня работниците изкъртили три от петте колони, къщата започнала да пука и те избягали. Тя рухнала след два часа. По-късно Александров се отрече от показанията си. Ключовият свидетел беше посочен на прокуратурата от майките на двете загинали момичета.

През последните 6 години разследването на трагедията претърпя много обрати. Ръководиха го четирима прокурори, като последният - Първолета Никова, прекрати разследването през 2010 г. с мотива, че няма престъпление и не могат да се посочат виновни. Според мотивите били налични "генетични конструктивни недостатъци на сградата и на проявилите се в процеса на експлоатацията й и на ремонта й съчетания от неблагоприятни повреди и обстоятелства, свързани с многобройни ремонти, извършени от различни лица".

Решението на Никова беше отменено от Софийския градски съд, но прокуратурата обжалва пред апелативния съд. В определението си преди година апелативните съдии остро разкритикуваха работата на разследващите, че три години са бездействали и не са взели предвид показанията на Александров, които са от изключителна важност. "Прокурорът не само не е проявил активност при събиране на доказателства за всестранното изясняване на обективната истина, но превратно е преценил едни от тях, а други изобщо не е обсъдил", заключава съдът. Според него е необходима експертиза, която да каже дали намерената в камион в близост метална релса е част от носещата конструкция на сградата, също отрязана при ремонта. Съдът смята, че има нужда от още едно експертно заключение, което да каже как е правен ремонтът преди рухването.

В момента разследването се наблюдава от нов, пети прокурор. От градската прокуратура обаче пазят името му в тайна.
18
4226
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
23 Ноември 2012 19:43
Бая прокурои са се хранили от това дело. Сигурно им е посторил по дена къща на всичките, и сега съжалява, че не е кандисал да го осъдят от първия път.
Досега отдавна да беше излязъл и обезщетение на роднините платил по-евтино щеше да му излезе.
23 Ноември 2012 20:07
И коя точно е била строителната фирма развивала бурна дейност в тази сграда? Единствената спомената фирма се занимава с облекло и няма строителна дейност. Да не би някоя известна личност да е съсобственик на строителната фирма?
23 Ноември 2012 21:16
Хеатко, шивашката фирма е вършила сама преустройството; Злите езици говорят, че собствениците на шивашката фирма някога са били близки на сем. Костови, дали все още е така, историята мълчи; Ти да не намекваш нещо с тия питанки?
23 Ноември 2012 21:18
...по-интересен е въпросът дали има съгласуван проект за преустройството, кой го е направил, кой го е разрешил, има ли изобщо проект, има ли независим строителен надзорник - хади малък принос към теорията на конспирацията - кой беше вече кмет и кой главен архитект?
23 Ноември 2012 21:30
Нали си професор пък и името ти философско,напълно ти подхожда....
23 Ноември 2012 21:34
Хрисома
23 Ноември 2012 21:35
...ти да не си готвач или барем ресторантьор?
23 Ноември 2012 22:16
Разрушаването на носещи колони беше първото предположение, още преди да се направи оглед в сградата, но всичко се потули. Интересно е защо има ново развитие?
23 Ноември 2012 22:19
Боооже, Божееее! Това още не бях го чувала!
23 Ноември 2012 22:29
таксиметров шофьор,но нямам факти,за да ти го докажа...
23 Ноември 2012 22:31
Делото за смъртта на двете момичета се превърна в една от позорните емблеми на бавното и лошо българско правосъдие.



23 Ноември 2012 22:33
Интересно е защо има ново развитие?
... много бързо доразрушиха сградата и разчистиха боклуците ... а за развитието -> теренът е апетитно парче, още повече, че бившата "Сувенирна палата", по време на инцидента магазин на "Бонжур", също я няма, та ... да следим какъв билдинг ще се появи там
23 Ноември 2012 22:34
Пример за ефекта от традицията всичко в досъдебното дирене да се пази в тайна. Прокуратура, полиция всъщност са пълно затъмнение, малкото случаи (извън избраните от тях), които влизат в устата на обществото са обикновено пълен провал и протакане и накрая Тиквената партия иска рожбите на тези достолепни институции да завладеят съдебната система. В това има логика, но далеч не тази, която Цвинокио се опитва да пробута на всички ни.
24 Ноември 2012 01:10
Сега закона по американски.1 щом са се движили с кола и са ударени независимо от какво комин,стена камион или кола автомобилната застраховка покрива обезщетението на колата с пасажерите.2 ако са се движели пеша пред зградата застраховката на зградата поема компенсацията.3 ако контрактор е изваршвал некакав ремонт необходимо е да има план и позволение от общината.Плана се изготвя от архитект.Архитекта требва да има застраховка като докторите от неколко милиона покритие на щети.4 Ако ремонта е бил без позволение и план строителния контрактор носи отговорност за щетите.5 строителния контрактор трябва да има застраховка преди да му се издаде позволително-лайснес за да работи тази професия.Ако нема нито позволително за ремонт и позволително за да работи тази професия плаща от джоба си компенсацията +глоба затова,че извършва ремонт без необходимите документи.Сега какъв е закона в Бг?Или там изобщо нема такива строителни закони...куче влачи дира нема
24 Ноември 2012 01:37
Съдът и прокуратурата в РБ са опасна и вредна институция, незчитаща закона. Има нужда от сериозна реорганизация и кадрова чистка, лов на вещици ако щете. И то не такава инспирирана от ЕС.
24 Ноември 2012 08:58
.Архитекта требва да има застраховка като докторите от неколко милиона покритие на щети.4 Ако ремонта е бил без позволение и план строителния контрактор носи отговорност за щетите.5 строителния контрактор трябва да има застраховка преди да му се издаде позволително-лайснес за да работи тази професия.


Застраховка "ПРОФЕСИОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ПРОЕКТИРАНЕТО И СТРОИТЕЛСТВОТО" --задължителна съгласно чл. 171 от ЗУТ

Законодателят всичко е предвидил, но тези които получават пари за контрол трябва да са първи в списъка на разследваните.
24 Ноември 2012 12:28
шивашката фирма е вършила сама преустройството;

Не го е правела сама. Има и строителна фирма, чието име упорито се крие.
П.С. Шивашката фирма е била близка с Костов, а строителната фирма с други.
24 Ноември 2012 17:01
И нито дума за някаква отговорност от прокурорите, които са протакали делото три години. А Мирослава Тодорова го отнесе... Пардон, тя е съдия! За нейните грешки може да се тръби. Прокуратурата ли е глезеното дете на правосъдието??? Или по-бавноразвиващото се....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД