:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 169
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Финансовото и просветното министерство в спор за приоритети

Държавата дава рамо на частниците в училище?

Докладът към бюджет 2004 препоръчва стимули за частните структури в средното образование
Просветното и финансовото министерство влязоха задочно в спор за приоритетите в средното образование. Според хората на Милен Велчев държавата трябва да даде рамо на частните структури, а според подчинените на министър Игор Дамянов - тъкмо обратното.

В доклада на МФ към приетия онзи ден от кабинета бюджет 2004 пише, че държавата трябва да оптимизира мрежата от училища и в същото време да стимулира навлизането на частни структури, предлагащи разходно-балансирани услуги. В дирекция "Държавни разходи" на министерството не знаеха какво стои зад това. Според запознати автор на идеята е финансовият зам.-министър Любомир Дацов. Той не бе открит вчера за коментар.

От МОН пък обявиха, че не работят върху такива мерки и че проектозаконът за бюджета не ги задължава да предприемат подобни стъпки. Приоритетът на ведомството бил друг - да ограничи предпоставките за генериране на печалба на гърба на задължителното безплатно образование.

"Трябва да намерим начин да премахнем печалбата като фактор в средното образование", обясни главният секретар на МОН Димитър Танев. Според него това може да стане чрез регламентиране на услугите, предоставяни и сега извън задължителното образование в училищата. По въпроса тепърва щяло да се мисли.

Танев призна, че с финансовото министерство е обсъждана възможността частните училища също да получават годишната държавна издръжка от 134,56 лв. за един ученик. За това настояваха и частните училища. Те искат да намалят с тази сума таксите за питомците си. Според Танев обаче този въпрос не стоял на преден план.



ЕФЕКТИВНОСТ

МОН готви стратегия и за по-ефективното разходване на средствата. За първи път от тази година броят на учителите в IX-XII клас се обвързва с този на учениците, а не на паралелките. Така кметовете няма да могат да раздуват изкуствено броя на паралелките, като записват в тях по-малко деца с цел да назначават повече учители. В МОН обаче не очакват съкращения, а само размествания - заради въвеждането на подготвителен клас.
1
1117
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
31 Октомври 2003 14:15
"За ненемското население на източните области нетрябва да има висши учебни заведение. За него е достатъчно 4-ри годишно обучение. Целите на такова обучение трябва да са: просто смятане, максимум до 500, умение да се разписват, внушението че, божията заповед е в това, да се слушат германците, да бъдат честни и послушни . Умението да се чете смятам за ненужно. Освен такива училища в источните части нетрябва да има изобщо други"

Дори че това е измислено доста отдавна от райхфирер Гимлер, май нашите "образователни" министри на там карат нещата, освен това за "божията заповед"- тя вече е за "да се слушат американците"...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД