:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ЕКЗОТИЧНО МЕНЮ

"Сладките 16" - с вкус на британско кино

17-годишен футболист прави покъртителна роля в социалната драма на Кен Лоуч
Не им е лесно на британците. Поне с такова впечатление остава човек, като им гледа филмите. Освен с неистово висок стандарт и традиционно силно социално напрежение, Обединеното кралство се отличава и със своя специфичен жанр "социални драми". Не може да сте забравили "Били Елиът" и "Време за мъже". Но ако първото беше мелодрама, а второ - ведра комедия (макар посланието принципно да остава едно и също), от "Сладките шестнайсет" на Кен Лоуч вее истинска тъга и безнадеждност. Той е par excellence британска социална драма. А си мислехме, че такива са се снимали само по времето на Маги Тачър...

Кен Лоуч ("Земя и свобода", "Песента на Карла", "Моето име е Джо") е един от най-големите британски режисьори в наши дни. Неслучайно му дадоха да режисира "английския" епизод от мултинационалната, мултикултурна суперпродукция "11'9"01".

Със "Сладките 16" той не успя да спечели "Златна палма" в Кан, но затова пък щатният му сценарист (и бивш защитник на човешките права в Никарагуа) Пол Лавърти грабна наградата за сценарий от Лазурния бряг.

Истинската находка на "Сладките 16" обаче е титулярът Мартин Компстън. За ролята на 15-годишното момче, което решава да зарадва с покупка на къща току-що излязлата си от затвора майка, Лоуч избира 17-годишна местна футболна надежда. Шотландският акцент на Компстън е изумителен - филмът просто трябва да върви със субтитри в и англоезичните киносалони! И останалият актьорски състав е в по голямата си част непрофесионалисти или пък просто хора, чиито имена и лица не говорят нищо на масовия зрител.

Историята в "Сладките 16": за мизерия, порастване, любов, социален протест, наркотици, престъпления и разочарование. Напук на заглавието, във филма няма нищо сладникаво. Вкусът му е на типично британско кино. А британското кино се отличава с добър вкус.

Обаче чувствайте се предупредени - няма да излезете особено щастливи от киното.
 
Мартин Компстън печели купища награди с покъртителното си превъплъщение.
5
1902
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
31 Октомври 2003 12:48
Не е истина! Да не повярва човек какъв филм са пуснали ей-така. Мноооо съм доволен. Явно и Анита.
31 Октомври 2003 13:23
На вниманието на фенклуба: Ma3x Revolutions sux big time... Очаквам да подготвите добре защитите си за следващия петък. Подробностите - след седмица.

Редактирано от - Анита Дж на 31/10/2003 г/ 13:28:24

31 Октомври 2003 13:43
Никаква защита няма да готвя, ще чакам билета да стане ~3лв., нямам намерение да се набутвам като предния път с Reload-ването
Ще чакаме "Властелина..."
P.S. Весел купон и честита годишнина
31 Октомври 2003 15:47
Още отсега мога да ти кажа... sucks, та дрънка...
31 Октомври 2003 16:44
Ma3x: Polutions
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД