:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,196,317
Активни 113
Страници 10,162
За един ден 1,302,066

Ограниченията в отсъствията не били ефективни

Съществуващата санкция за преместване в друго училище при повече от 15 неизвинени отсъствия не е достатъчно ефективна и нерядко води до негативни последици. Някои училища я използват да се освободят от проблемни ученици, други въобще не я прилагат. Тя едва ли не се възприема и като право на ученика да пропусне 15 часа без обяснение.

Така просветното министерство мотивира идеята си ограничението за броя на неизвинените отсъствия да отпадне. Както "Сега" писа, МОН предлага санкцията преместване в друго училище за неизвинени отсъствия да се премахне и вместо това да се прилагат по-меки мерки - 3 вида забележки и преместване в самостоятелна форма на обучение. Училищата сами ще решават при колко неизвинени отсъствия да наказват.

Отделно МОН въвежда и друго ограничение - за отписване на децата от училище, ако пропуснат последователно всички часове в 1/3 от учебните седмици. Това обаче не се води като санкция, а като невъзможност - и по уважителни, и по неуважителни причини, да се навакса пропуснатото.

"Сега преместването на ученик при над 15 отсъствия в друго училище не е задължително, а е само възможност. Педагогическият съвет по собствено усмотрение решава дали да наложи тази санкция и това води до различни практики", обясни Милка Коджабашиева, председател на работната група по промените. Така например училищата в опасност от закриване не го прилагали и се стремели да задържат на всяка цена децата. Други пък масово гонели деца. Според МОН най-голяма е групата на отпадащите от училище деца именно след подобно преместване.

В МОН не отговориха конкретно как очакват да повлияе новата мярка върху дисциплината. Експертите признават, че за децата ограничението до 15 отсъствия може да има възпиращо действие. Според Коджабашиева обаче страхът не следва да е основната мотивация за посещение на училище. Според нея грижата и информирането на родителя за всяко отсъствие е по-добър вариант от местенето.
3
784
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
13 Януари 2005 02:18
Да....проблемите в здравеопазването също са генерирани по мое(наше)време, когато сегашните властелини беха ученици! Малко ви беше пердаха!...
13 Януари 2005 07:08
От една неефективна мярка към друга по-неефективна.
13 Януари 2005 11:59
Вувейдат се много нови понятя-неудобен у4еник, индивидуално обу4ение, класен телефонист.ЗА мене неудобнят у4еник е-недисциплиниран, невузпитан, груб, отсустваш, няма тетрадка, химикал, у4ебник, не у4и, не пише, шуми...Вув всеки клас има поне 5-8 неудобни, които пре4ат на у4ебнят процес, както и на удобните у4еници. Такива неудобни у4еници са кошмар навсякуде, кудето и да отидат...Какво да ги правиме?Индивидуално обу4ение ми зву4и , като 4астни уроци, ако е така добре....Класнят ще стане телефонист-някои трябва да плаща телефонните разговори и да се даде още 1 4ас за класнят руководител.Правилникут трябва да защити цуздаването на здрава у4ебна среда, за да има и у4ебен процес.

Редактирано от - bot на 13/1/2005 г/ 12:02:37

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД