:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,463,753
Активни 119
Страници 3,995
За един ден 1,302,066

Фондации се оплакват от процедурите по програма ФАР

Няма прозрачност при оценяването на проектите, твърдят неправителствени организации
Неправителствените организации (НПО) изразяват съмнения в прозрачността при процедурите, по които в България се печелят проекти от програма ФАР. Това е един от основните изводи от изследване за прилагането на програмата за развитие на гражданското общество у нас, направено от фондация "Аксес". В него са взели участие 55 НПО, кандидатствали по проекти на европейската програма.

Над 1/2 от анкетираните имат съмнения в прозрачността на процедурите. Повечето не познават работата на институциите, ангажирани с програма ФАР - държавните органи, организациите, управляващи отделните програми, и Делегацията на Европейската комисия в България.

В доклада си изследователският екип прави уговорката, че проучването е малко едностранчиво, защото в хода му са отказали участие много неправителствени организации, както и държавните институции, натоварени с решенията кой да получи даден проект. Затова и в резултатите има много негативни нагласи, често повлияни от слухове. Един от основните изводи е, че именно липсата на обяснение защо един проект печели, а друг не е сред главните причини за съмненията.

Неправителственият сектор се оплаква още от сложната документация за кандидатстване. Оспорва и приетите като почти задължителни условия дадена организация да има минал опит или пък да съфинансира проекта с 20% от цялата сума. Това поставяло в неизгодна позиция "младите" и по-малки неправителствени организации.

Според част от анкетираните има привилегировани НПО, които печелят чрез политически или друг лобизъм или чрез използването на непочтени средства. 36% смятат, че проекти се вземат с връзки. Според други 12 на сто пък печелят кандидати, плащащи подкупи. 44% мислят, че проекти се вземат от организациите, предлагащи най-доброто.

В крайна сметка значителна част от анкетираните виждат решаването на проблемите в по-широкото участие на експерти от неправителствения сектор.РЕСУРСИ

За периода 2004-2006 г. за проекти по ФАР са предвидени 411 млн. евро. 9 млн. евро са за развитие на гражданското общество. По 30 млн. евро се дават за реформата в правосъдната система и за малцинствата, за границите - 35 млн. евро, за реформата в държавната администрация - 27 млн. евро, за законодателство в различни сектори - 96 млн. евро, за икономическо и социално сближаване - 135 млн. евро.
3
567
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
13 Януари 2005 09:33
Публична тайна е, че корупционният натиск към чиновниците от ФАР, които могат да вземат решения за класиране на проекти, е огромен. Очакванията, че криминалният бизнес ще се насочи към евро парите се сбъднаха напълно. Като прибавим и агресивната намеса в разпределението им от областните управи и парламентаристи, посредством целево регистрирани НСО, то картинката е завършена изцяло. Известни са НСО и училища, които заделят по 10 % от перото “Човешки ресурси” в нелегални каси за подкупване на чиновниците. Тарифата варира от 3000 до 5000 лева и се заплаща почти винаги посредством бивши служители на ФАР в България като консултантски услуги. Гарантират участие във всички програми на ФАР.
Пълната непрозрачност на процедурите и резултатите до момента дават основание за подозрения в съпричастност към далаверата и на висши европейски чиновници. Всичко това е известно на политическия кабинет на НДСВ и незримо се подкрепя, доколкото част от парите се очаква да захранят предизборните каси. Вече съществуват сигнали, че ЕС се готви да измени договора за ФАР, подписан от правителството на Костов и да прехвърли финансовото му управление за България на свои чиновници, като осигури някаква прозрачност на процедурите. Не е изключен сценарий, при който ФАР за България да се рестартира, както това стана при отстраняването на гърка Майкъл Зографос в началото на 2001 година.
13 Януари 2005 14:12
Томе, само "бившите" ви пречат ЗНАЧИ! А настоящите управляващи -"бивши" членове на Отворено общество и такива, които добре изпълняват повелята на партийните централи за "ДАРЕНИЯ"- те са едни ангелчета....Така, че да не търсим под вола теле ами действайте, че "време не остана"
13 Януари 2005 15:20
Много неправителствени организации се навъдиха. И много програми ФАР.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД