:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,407,153
Активни 127
Страници 4,138
За един ден 1,302,066

Управленско-граждански миризми

Протестите ала Княжево и Суходол говорят за криза на българската демокрация
Суходол вече близо седмица диктува положението в София. Социолозите, захласнати постоянно по рейтинги, нямат време да изследват този факт, но е нормално да очакваме, че гражданите малко или много са разделени. За едни жителите на крайния столичен квартал, достатъчно лъгани от кмета Софиянски, имат право да се борят за въздуха си и с цената на блокадата на сметището. За други това е недопустим диктат на шепа хора, посягащ върху правата и интересите на 1,5 млн. жители на града.

За ескалацията на напрежението допринесе и поведението на институциите. Кметът Стефан Софиянски е дал обещание на местните хора още преди 3 г. да затвори сметището, но не го е изпълнил. Нито пък е направил нещо за алтернативен вариант, не е придвижил и идеята за завод за отпадъците в "Кремиковци". Сега кметът плахо пристъпя по тъмни доби при протестиращите и им се моли да се споразумеят. Даже им предлага бартер - да им асфалтира улици и разкрие работни места само и само да отстъпят.Но те все не му вярватПолицията, която от онзи ден сутринта е в пълното си право да разгони протестиращите, защото разрешението им за изява е изтекло (едва ли пък самото разрешение е включвало и възможността да се блокира достъпът до сметището), остави общината сама да си реши проблема. Прокуратурата, която първо даде някакъв сигнал, че ще се намеси, също вдигна ръце - нито нареди на полицията да възстанови реда, нито подгони протестиращите за самооуправство. Главният епидемиолог на републиката пък предупреди, че от препълнените софийски контейнери може да плъзнат епидемии.

Наистина изглежда напълно целесъобразноорганите на реда да не

прибягват засегадо репресивните си функции. Наистина изглежда доста пресилено твърдението, че, аха, ще ни връхлети епидемия заради неизхвърления боклук. Наистина изглежда съвсем справедливо кметът Софиянски да бъде изоставен сам да си сърба попарата.

Големият проблем обаче не е, че на едни жители на града от години им мирише, а на останалите тепърва ще им замирише. Надига се лавина от протести тип гражданско неподчинение. Вчера бяха жителите на Княжево заради тировете, днес са суходолци заради боклука, утре ще са трети.

Всички тези хора имат своето право. Протестът им е наистина спонтанен и граждански. А формата му сякаш неизбежна - опитът показва, че подписки и митинги на шепа народ под прозорците на общината не решават нищо, само блокадата на пътя е ефективна. Така стана в Княжево, това се случва и в Суходол.

Тези протести обаче засягат правата и интересите и на много други граждани. А протестиращите не ги е особено грижа за "глобалното" решаване на проблема,води ги "локалният" им интересКняжевци предлагат трасето на тировете да мине през Мало Бучино. Малобучинци обаче също скачат и местят трафика другаде. Суходолци нямат нищо против сметището да е в Кремиковци, но кремиковчани са готови на свой ред да излязат на пътя. И т. н., и т. н.

Затова този вид протести не са зараждане или събуждане на гражданското общество, както смятат някои. Нито пък са форма на гражданско неподчинение. Няма никакво гражданско общество, когато водещ е само местният интерес (не че той не е легитимен), а останалото общество гледа със съчувствие само до момента, в който не бъде силно настъпено (аналогично локално поведение на мнозинството). След още 2-3 дни, когато наистина София се вмирише и боклукът залее улиците, съчувствието спрямо суходолчани вероятно ще клони към нула. Няма никакво гражданско неподчинение, когато от неподчинението на една група хора на закона директно страда друга група хора, и то тъкмо от това, срещу което първите протестират.

Тези протести говорят закриза на още младата

ни демокрацияОт една страна, властта е неспособна да решава проблемите, от друга - гражданите вече нямат търпение и са готови с първично солидарни акции на местно ниво да й стъпят на шията, за да си решат проблема. В тази ситуация вече няма институции, няма политическо представителство, няма доверие. Има само взаимна принуда. Засега - от страната на гражданите. В един момент обаче - може би при някой следващ протест - властта ще трябва да отговори с репресия. И тогава ще стане доста по-страшно.

А всички подобни проблеми можеха да се решат съвсем цивилизовано. Ако кметът бе планирал, осигурил пари и построил в срок завода за отпадъци и не бе загубил доверието на хората. Ако правителствата не бяха протакали строителството на нови входно-изходни и широк околовръстен път около столицата. Ако гражданите през всичките тези години можеха успешно да прокарат своя интерес чрез нормалните механизми на политическото представителство - да избират такива съветници, кметове и депутати, които могат да поемат ангажимент и да го изпълнят (съответно политически да наказват лъжците и некадърниците). Ако гражданите целенасочено и организирано можеха да оказват постоянен натиск продължително време, а не да чакат по български последния момент, в който ще им кипне.

Изобщо, ако имахме добро управление и гражданско общество, нямаше да мирише(м).
54
823
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
12 Януари 2005 23:45
Нека, нека, СДС изкармаше хората на стачки и блокади, нека сърбат каквото са дробили. А ако демокрацията беше нещо хубаво, нямаше да я налагат насила и чрез "нежни" или "оранжеви" революции, а хората сами щяха да си я пожелаят и упражняват.
12 Януари 2005 23:51
Време е!
13 Януари 2005 00:22
Пощальона Веселин, пак снесе новини, за стъпване на шии, за репресия от страна на управляващите, за несвършени работи от кмета, от държавата и ако, ако... Явно чете и перефразира постингите на колегите от форумите под предпоследната си статия.
13 Януари 2005 00:22
ами да нормално за Софя. откраи време тоя град не прилича на град ами на пораснало село. наи се кефя на така нареченя вуншен прустен на софя -тои за раллъ чампионата ли е правен? или за тестинг на бтр-и. Как така няма един путен знак да кайе адйеба кое куде води
как така бре софянци нямате куде да си хвургате боклука, как така имате глутници от кучета по 40-50 парчета и как так в никои друг град няма такива проблеми - и не се изнизваите с отговора че Софя е голяма видиш ли проблеми много.

Редактирано от - bot на 13/1/2005 г/ 01:46:33

13 Януари 2005 01:01
Никои не казва це от 77-ма годинасе проуцва имнсенератор ! Мозем да правим хотели банки пазарцета и плостадцерта с цицковсци с бомбета ! Мозем да продаваме Зум и Банята и Халите .да взривяваме мостове в бивши гета и Мавзолеи насред Европа ! Но да сторим несто хубаво -не не мозе ! Сфянски -в Цунцево !

Редактирано от - bot на 13/1/2005 г/ 01:46:21

13 Януари 2005 01:45
"Гражданското НЕПОДЧИНЕНИЕ"- ГАЛЕНОТО ДЕТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА!!!
"СЕЛСКОТО НЕподчинение"- по-малкото му БРАТЧЕ!!!
Нежна боклукчийска Революция в Софийско равно / и МРЪСНО/ поле!!!
13 Януари 2005 03:20
Едно от решенията е да се върнем временно към социализма. Ще пратят една рота куки да набъхти здраво суходолците и да освободи пътя за сметището. После ще разселят непокорните по разни далечни места и ще им бутнат къщите. Накрая ще си върнем пак демокрацията, а пострадалите ще получат компесаторки. Толкоз.
13 Януари 2005 04:06
Перонико, ония "чичковци с бомбенца" по площадите са П.Р. и П.П. Славейкови - от онова "Пенчо, бре, чети - Пенчо не чете". Явно не само Пенчо, но и Пероника не е чела. Само едно въпросче - ти цвете ли си (защото цветето е Перуника, от Перун - за такива като тебе - древнославянски бог на гръмотевиците, за англоговорящите е ирис), или последователка на Перон (аржентинеца)?
Опазил ме бог, не защитавам софиянски, а Славейкови!
13 Януари 2005 07:58
Пазете се Фани ИНТЕЛЕГЕНТНАТА пак е тук.Сега ще почнат едни тунки и ехидни закачки за правописа....Смешна си мила стига с това високомерие на УНИВЕРСИТЕТА
13 Януари 2005 08:06
От една страна, властта е неспособна да решава проблемите, от друга - гражданите вече нямат търпение и са готови с първично солидарни акции на местно ниво да й стъпят на шията, за да си решат проблема. В тази ситуация вече няма институции, няма политическо представителство, няма доверие. Има само взаимна принуда. Засега - от страната на гражданите. В един момент обаче - може би при някой следващ протест - властта ще трябва да отговори с репресия. И тогава ще стане доста по-страшно.В аналогични ситуации в други времена и в други държави са помитали Бастилии...Вървим към гражданско общество...доброзорлем.
13 Януари 2005 08:08
“ Няма никакво гражданско общество, когато водещ е само местният интерес”
Ясно ли е ви е? Запишете си го на носа: за гражданското общество са водещи само общодържавните интереси!!!
А това, другото общество, дето се пречка на политиците в личните им интереси – то как да се нарече? Може би “местническо общество”? Големият въпрос е как се връзва с демокрацията, да не се окаже “остатък от комунистическото мислене”!
13 Януари 2005 08:10
Да бе докторе Все вървим та вървим
13 Януари 2005 08:15
"И ний вървим, вървим, вървим, вървим нататък
и няма край, и няма край на шир и длъж...."
13 Януари 2005 08:36
А цената на боклука се вдига, вдига, вдига....
А пари за ново сметище няма, няма, няма ...
И прокуратура няма, няма, няма ...
А, има, има ...
13 Януари 2005 08:48
прави са сухиндолци, дръжте на тяхната кауза , а не на боклуко софиянец , мафианец, ако отстъпят софия още по мръсна щестане а далаверите ще продължат .
13 Януари 2005 08:51
Засега нямало да използва РЕПРЕСИВНИТЕ СИ ФУНКЦИИ?!
Откога органите на реда имат репресивни функции.
По коя Конституция, Кодекс, Закон или Наредба?
Интересно -май само в България някой се натиска за правото на Репресия.
Внимавайте, все пак какво пишете.
13 Януари 2005 09:09
Aбе много интересно сметище било това- по проект било за 2 милиона кубика, хвърлили досега 10 милиона и още имало място. Проекта ли е афив или сметта е умножена по 10.
13 Януари 2005 09:17
Естествено че имат репресивни функции. По закон.
Имат също палки, белезници , гумени куршуми и други специални средства.
Ама най-кофти са пожарните. С водните оръдия.

Редактирано от - ФОРЕСТ ГЪМП-СИН на 13/1/2005 г/ 09:18:15

13 Януари 2005 09:23
Не е ли най- добре Софиянски да си подаде оставката. Лъгал ли е - лъгал е. Той ли е виновен за кризата с боклука или суходолци? И най вече ако си подаде оставката кризата ще се реши. Значи: Оставка!!!!!
13 Януари 2005 09:31
Форест гумп-младши не си ПРАВ.
Имат репресивни средства - не функции.
То и мотиката в ръцете на бабата от село е средство. Но за обработване на земята.
Виж, ако те халоса по глупавицата, се превръща в функция.
РЕПРЕСИВНА
13 Януари 2005 09:39
Прав си.
Бабата работи за Министерството на земеделието. Заради мотичката и то също става силово.
13 Януари 2005 09:59
Малко не е по темата, ама... за джурналистическата простотия почивен ден нема!
ОТБЛЯСЪЦИ - СКИЦНИК
Оскар де ла Рента облича Лора Буш за инаугурацията на президента на 20 януари, предаде "Ню Йорк таймс".....

Мама ви да е.. в устите прости!


13 Януари 2005 10:06
Колониалната администрация прилага масови репресии едва след като й бъдат разпоредени от Вашингтон чрез инструктажи на някои "политици" или директно чрез пърдювци на бойковците с пагони. Гражданско общество не се предвижда, а се гони нассъкването на едни слоеве срещу други, а на много слоеве срещу конкретни, нежелани от Вашингтон управници. Населението винаги има пред себе си някоя част от себе си, която да мрази, винаги има отвратителни управници, които мрази и срещу които порстоянно протестира. Това е рецептата на юдоглобализма. Властта винаги е толкова слаба, че не е в състояние да решава ефективно повечето проблеми на страната и хората. Ето това се нарича демокрация по ционистки.
Който има очи, да гледа и вижда, да мисли и да решава как, с кого и накъде. Който не, ДГД!
13 Януари 2005 10:14
А формата му сякаш неизбежна - опитът показва, че подписки и митинги на шепа народ под прозорците на общината не решават нищо, само блокадата на пътя е ефективна. Така стана в Княжево, това се случва и в Суходол. [/red]
Коментарът излишен!

Редактирано от - bot на 13/1/2005 г/ 11:31:38

13 Януари 2005 10:15
Днес по БТВ кмета, вече без усмивка, изтърси поредните оправдания. Завода за рециклиране щял да струва 100 млн. евро, толкова бил в Прага и се строил забележете, 20 години, значи виновни пак каманистите. Що не направи поне един по-малък и да продължи с дострояване, или като американските малки базички които ще строим. Говори глупости само да ритне топката в тъч. Хората пак му дадоха отсрочка за шест месеца и сега за изборите по насрещния план може и да снесе някакво ново усмихнато решение. Да оди да си вари ракия в Капитан Чунчево и да не се учи да управлява на гърба на хората. Готов бил за министър председател, да ама не, дума дупка не прави, но за това изречение царот и останалите кандидат машинисти на държавния влак, ще го гонят до дупка.
13 Януари 2005 10:45
абе на тази статия, последния абзац е много лайнян - ако, ако, ако
13 Януари 2005 10:51
Постоянно власта насъскват хората едни срещу други!Те не се опитват да решават проблемите, а ги отсрочват във времето или ги прехвърлят на други глави.Това важи и за Княжево и за Суходол.Справка: проблема с трафика в Княжево не е от от 2 дена, а от години.Никой, обаче не си мърда пръста и до сега след жертвите!Само прах в очите, протакване или опит да прехвърлят проблема в/у жителите на с. Мало Бучино.В Суходол положението е същото - Софиянски ОБЕЩАЛ преди 3!!! и нищо не е свършил!(Сигурно го е обещал с усмивка!)Сега забелязвам как тънко, тънко се опитват да насъскат софянци срещу жителите на Суходол.дано не мине.Прави са хората - трябва да се търси сметка.Иначе никой няма да им обърне внимание.Когато го ритнат по дупето този кмет СТоличански следващия път ще се замисли когато дава обещания.Ще се замислят и другите партийни тарикатчовци.
13 Януари 2005 10:55
Статията е като проблема – боклучива. Въпроса е дали тази поредна лъжа е достатъчна Софиянски да си подаде оставката.
13 Януари 2005 11:10
Неее, напротив - тези два протеста са точно елемент на иначе несъществуващата демокрация.
13 Януари 2005 11:18
Браво на Суходолтзи
Така се отстояват интереси.И те не са лични, а обществени.И те плащат данатзи на тая даржава и имат право на нормален живот.А че в София имало боклук-аз не помня пак кога не е имало.От 10 години поне си е една голяма кочина.Така че и след тези протести се самнявам човек да може да направи голяма разлика м/у преди протеста и по-време на протеста.
13 Януари 2005 11:54
Дрън дрън.
Това си е чиста форма на граждански протест най-накрая и стига сте го дъвкали и преиначавали, подлоги.
Даже автора да се няма за подлога-знам ли го-пак се е вмирисал несъзнателно на такава.
Какво да защитават хората? Софиянски или НДСВ?
За това ли да се вдигат на защити и барикади?
Ай сиктир.
От 15 години тиквите си го местят от единия крачол в другия и папат рушвети.
Дойде време да се плащат сметките.
Стига ривали.
Нидейте, нидейте, а га ядохте кюфтета, не викахте нидейти!
Как па винаги като се надигне някакъв протест, се намерят учени тикви да обяснят, че това не било цивилизовано.
Единственото цивилизовано поведение е да висим в обора и да мучим, докато ни заколите ли?
Сиктир!
13 Януари 2005 12:06
Такаааа...и аз да изокам умна мисъл!
Така ще е, докато някои от НЕДОСЕГАЕМИТЕ не влезне ЕФЕКТИВНО в затвора и останалата политическа паплач не се стресне. С чисто сърце приемам "политическа/демократична/" разправа със Софиянси, Костов и сие дружна дружина и получаването на осъдителни и ефективни присъди "В ИМЕТО НА НАРОДА". Само така политическите ни проститутки ще бъдат озаптени и дисциплинирани. Примери колкото си искаш- Чили, Турция, Гърция, Испания и така нататък!!! Това е очевидният начин за спряване с псевдополитическия модел наложен от шепа партии с незнам си какви "програми, платформи и други ЩЕ-та". Ще направим това, ще изградим онова, ще ви направим добри и т.н. Нали разбирате, след като ЩЕ ни оправят някъде и някога то следва, че народа ще получи тези благинки/свободно и демократично управление, благосъстояние на хората, справяне с безработицата, престъпността, с лошото здравеопазване, осигуряване и т.н/ едва след като ТЕ САМИ СЕ ОПРАВЯТ!!!
За това напълно подкрепям, както протеста на Княжевци така и на Суходолци, защото очевидно с "ТЯХ" по друг начин освен със сопата и метлата не става. Ще подкрепям всякакви "БИТОВИ, ЛОКАЛНИ ИЛИ ДРУГИ" такива протести, защото по-добре малко неудобство за мен, но ГОЛЯМО такова за политическите ни проститутки от всички цветове в родната ни ботаническа градина.
13 Януари 2005 12:26
Kaily, чудиш за позицията на автора на статията В. Стойнев, а тя е ясна - той е от кохортата на Костоф и услужливо скача и размазва "нахиления". За мене всичките тези наши деМУкрати в синьо са едно голямо ... посред улицата. Колкото по бързо им замъкнат задните до съда, толкова по-малко бели за народа. Леко притеснение имам само за тези, които ще ги съдят.
По съществото на статията не пиша, защото главното е, че боклуците от софийската община биват два вида: материални и управленски.
13 Януари 2005 12:36
Милчо, не обиждай човека - казва се ПОЛКОВНИК ЧУНЧЕВО, а не Капитан .......
Така де, какво е виновен, че градоначалника има там вила а не в Суходол или Княжево ?
13 Януари 2005 12:46
Милчо, що разжалва Чунчев бе? Сакън!
13 Януари 2005 13:01
Вчера писах, ама и днес да завторя.
Преди десетина години в Стамбул имаше стачка на боклукчиите-няколко седмици не се извозваше боклука.
Накрая хората бяха проправили пъртини по улиците да могат да минават.
Та у нас е още рано за това, имаме мегдан.
Хем там беше сред лято жарко.
И да произведа новината
НАМЕРЕН Е ВИНОВНИК - РУМЕН ГЕЧЕВ
Жална му майка.
Софянски невинен до последна капка кръв.
13 Януари 2005 13:10
В момента в нашата държава думата ПОЛИТИК е синоним на думите ЛЪЖЕЦ и ИЗМАМНИК….

Смятам, че нашите политици се самозабравят и то веднага след като бъдат избрани...
И единственният начин да бъде променен този рецидивизъм, според мен е да започнем да им се търсим НАКАЗАТЕЛНА отговорност за техните ПРЕДИЗБОРНИ и СЛЕДИЗБОРНИ обещания или лъжи....
Защото сега куцо и сакато ЛЪЖЕ, МАМИ, ОБЕЩАВА и т.н., само и само да стане кмет или депутат, a после си получава заплатката и облагите, а в същото време не работи и не изпълнява собствените си обещания, Което си е жива ИЗМАМА, и то на големи групи хора-граждани, и с много големи и вредни последици за държавата и нейните граждани...


Скоро и по света ще започнат да възприемат думата БЪЛГАРИН, като синоним на думите ЛЪЖЕЦ и ИЗМАМНИК….
Крайно време е ПРОКУРОРИТЕ да започнат да преследват ЛЪЖЦИТЕ на малки и големи групи граждани, когато в резултат на техните лъжи или неизпълнени обещания, са настъпили вредни последици за държавата и нейните граждани, а в същото време ИЗМАМНИКЪТ е станал кмет, депутат, министър, премиер, презитент и др. или пък е получавал някакви облаги ….


НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Раздел IV.
Измама
Чл. 209.
(1) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини имотна вреда на държавата, на кооперация, на обществена организация или на друго юридическо лице, се наказва за измама с лишаване от свобода до шест години.
(2) Който със същата цел използува заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини имотна вреда на държавата, на кооперация, на обществена организация или на друго юридическо лице, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Сигнал
До Върховна касационна прокуратура
От Емил Симеонов Митков , ЕГН-6405012463
Предлагам Софиянски да бъде обвинен в "измама", а именно "възбуждане или поддържане на заблуждение" у жителите от с.Суходол, че ще закрие въпросното сметището до 01.01.2005г., в резултат на което е причинил имотна вреда на държавата и нейните граждани, самият той си е получавал кметската заплата и облагите, или е облагодетелствал трети лица...

И накрая един виц.... Изпит по наказателно право...
Професорът задава на студента въпрос "какви са елементите на състава на престъплението измама" ?
Студентът дава отговор, че измама ще бъде налице, ако получи двойка на изпита.
- "Как така ?"-чуди се професорът ...
- "Ами, измама ще рече да се възползувате от нечие незнание и да причините на незнаещия имотна вреда, а Вие да набавите за себе си или другиго имотна облага. И ето - ако аз не съумея да отговоря, Вие ще се възползувате от моето незнание и ще ми пишете двойка, с което пък ще ме лишите от стипендия за добър успех и последната ще отиде в Университетския бюджет, откъдето се изплаща и Вашата заплата ..."

13 Януари 2005 13:15
kaily
13 Януари 2005 13:23
milcho
13 Януари 2005 13:35
Колеги не съм го разжалвал, човека, нито съм искал да се майтапя с него, а край морето всички полковници стават капитани първи ранг. Ха със здраве!
13 Януари 2005 13:42
Ако кметът бе планирал, осигурил пари и построил в срок завода за отпадъци...

Кметът нищо не прави за коригиране на орязания бюджет на града. Когато му се напомня да настоява пред правителството щото по-голяма част от внесения от софиянци данък да остава за града, Софиянски всеки път казва: Ще се оправим сами - ще разпродадем, ще направим заеми.
Ако гражданите целенасочено и организирано можеха да оказват постоянен натиск продължително време, а не да чакат по български последния момент, в който ще им кипне.

Ако при всяка акция на протест не се намираха бол класически предатели на гражданската кауза като автора на настоящия дълбок анализ...
Изобщо, ако имахме добро управление и гражданско общество, нямаше да мирише(м).

Ако мирише и цапа гащи.
Добро управление и гражданско общество са абстракции.
Добро стопанисване и добра сметка - това са реалности. Да възстановим традициите на най-доброто от българското семейство и бит, на добрите чувства в общността - това е реалистично. Журналистическите фрази и социологизиращите псевдоанализи обаче смърдят, нищо че са кухи.
13 Януари 2005 13:54
А сега Царо ще почака да станат по 2-3 метра купчините боклук и ще предложи ефективно решение. Само ни будалкат, нежно и предизборно!
13 Януари 2005 14:45
Много неистини в статията.
1. Не може една част от София да са добре за сметка на друга част, която да е зле - Княжево, Суходол, ....
2. Суходолци направиха едно голямо добро на кмета и на София, че сега през зимата спретнаха този протест, а не изчакаха затварянето на сметището в края на лятото, когато наистина щеше да се размирише и то много - без сметище(запълнено) и без алтернатива на Суходол.
3. Оказа се по-лесно да насъскваш едни против други, вместо да решиш проблема.
Тези протести обаче засягат правата и интересите и на много други граждани. А протестиращите не ги е особено грижа за "глобалното" решаване на проблема, води ги "локалният" им интерес
Колко години чакат и Суходол и Княжево за решаването на проблемите им, но не - локален интерес. Понеже някои управленци не са си свършили работата, изведнъж изниква понятието - локален интерес. Нито княжевци предлагат къде да минва трасето, нито суходолци казават къде да се извозва боклука, както пише в статията. Това не е тяхна работа, а на тези дето не са си я свършили.
Оказа се, че едиствения реален начин да накараш примерно кмета да си свърши работата, са подобни протести.
13 Януари 2005 15:15
Прав е авторът, но можеше да засили ефекта с няколко исторически аналогии; примерно от времето на изчезването на Втората българска държава, когато съсредоточаването въху регионалните и локалните интереси за сметка на общностните достига безумни размери и довежда до закономерен резултат!
# # #
Пък който разбрал - разбрал; останалите колеги да продължават да попържат кмета Столичански
# # #
навремето железният канцлер Бисмарк превръща Германия в едно могъщо цяло, като третира безбройните й, съсредоточени единствено върху местния си интерес съставни части, с "огън и меч"
13 Януари 2005 15:44
Софиянски излъгал, та трябвало да си подаде оставката. Е, да речем, че я подаде. И к, во? Нали и Надка беше кандидат-кметица? Нали ходи в Суходол и тя обещаваше да реши въпроса с боклука? И? И тя и Костов гласуваха и призоваха другите да гласуват за Софиянски. Това означа, че застават зад неговите обещания. И като влязоха с маса общински съветници, къде дремаха като виждат, че Софиянски не си изпълнява обещанията? Или тайничко разните СДС-та и ДСБ-та, Гергьовденци и БСП-ари злорадстват и го чакат да се провали, а гражданите на София - кучета ги яли, по-важно е те да си изиграят политическите игрички и врътки? Къде го и Росен Владимиров дето спираше к, ви ли не решения на СОС за цената на билетите за гр.транспорт, за сделките на "Софийски имоти" и пр. или и той си преследва политически цели и не дава пет пари за София и нейните граждани?
СОС и областната управа вкупом трябва да си подаде оставката и всички тия търтеи никога повече да нямат сурат да се кандидатират за каквото и да било, освен за програмите "от социални помощи към заетост", т.е. да метат улиците
13 Януари 2005 15:47
Смешно е, че г–н Софиянски за три мандата не можа да се оправи с безпризорните кучета на София /основно предизборно обещание/ и боклука на София. Та може ли боклук да се оправи с боклук, а тръгнал и да се кандатира боклука на държавата да оправя.Аман от такива оправачи. Плачат да ги оправи някой.

Инсталация /в България му казват не знам защо завод – сигурно от Вапцаров или Пеньо Пенев е останало/ може да се построи без нито един лев инвестиция от общината. Такава и аз мога да построя. Единственото от общината /или оторизирани фирми/ ще се иска да доставят суровината /боклука/ и да изкупуват произведената електрическа и топлина енергия по действащи в момента на изкупуване борсови цени. Още през 80–те години по искане на Техноимпорт съм пращал в България фирми готови да построят такива инсталации в България. Всичко остана на фаза приказки и каферта, а предложените оферти бяха крайно интересни. Само. че ннашенската политическа проститутка е много подозрителна когато й се предлага нещо безплатно – зер няма база да си начисли комисионната.
13 Януари 2005 15:51
Имам лошото усещане, че протести от типа "Княжево" и "Суходол" тепърва ще започнат масово да се прилагат, защото се налага усещането, че са печеливши. Да, ама не. Никой не печели от такива протести, хората само се заблуждават и времето не след дълго ще го докаже. Печеливш е само онзи протест, където интересите на всички хора са еднакво важни и не се поставят едни хора над други. Иска ми се да припомня Махатма Ганди. Той успява да извоюва независимост на Индия и да вдигне 10 милиона на протест без нито един камък да бъде хвърлени срещу друг човек и при съзнателно уважение на съществуващите управляващи институции. Невероятно е, но е факт. Лошото в случая е, че хора като Махатма Ганди са един на милиарди и нивото на неговото осъзнаване на действителността е достъпно само за малцина. Докато масово хората не желаят да гласуват и да участват в управляването на тая държава, да хулят когото и както си пожелаят (не че не заслужават), но без съзнателно да искат да поемат макар и минимална отговорност за съществуващата действителност, нещата трудно ще се променят. Ако някой счита себе си за достатъчно можещ и знаещ и наистина иска нещата да се променят, то нека се организира или с подкрепата на съществуващи организации да се опита да промени нещо или пък сам да се кандидатира да ръководи определена позиция. Личности ни трябват, личности, и то като Махатма Ганди или пък коренна промяна на съзнанието, което може да стане само с налагането на различен светоглед и жизнена философия.
13 Януари 2005 16:07
В редица по един и да си подават оставките. Щото ако всички се лъжливи политици втурнат едновременно да си посипват главите с пепел и да си подават оставките, нема да остане един за семе. Амо що Софиянски да не първия на редицата.
13 Януари 2005 16:13
Бай Иван
13 Януари 2005 16:32
Вече 5 дни боклука в София стои на улицата. Мизерия и безхаберие. Турските вестници вече започнаха да се подиграват. Уж били ориенталци...
Това сметище в Суходол легално ли е? Има ли разрешение да се вози там боклук? Ако е така защо не се прибира боклука? Щом имат възражения "хората от Суходол", защо не потърсят правата си в съда?
И тук както и в случая с магистрала Люлин, се вижда че интересите на шепа хора побеждават интересите на милион. Нищо ново в България
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД