:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,390,236
Активни 87
Страници 8,714
За един ден 1,302,066
Анализ

Коалицията на желаещите да я напуснат

И САЩ търсят изход от Ирак, но не ни пускат да избягаме преди тях. Заедно ще изчакаме иракчаните да ни поканят да си ходим
Снимка: Ройтерс
Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че ако БСП дойде на власт, ще бъде изтеглен контингентът ни от Ирак. Изборите у нас ще са през лятото, а дотогава, както се казва, я камилата, я камиларят. Ако се съди по досегашното поведение на политиците ни, най-вероятно България ще остане в Ирак, докато има коалиция, въпреки предизборните заявки на левицата. Но дали ще има коалиция до лятото - това е друг въпрос и той не зависи от София.

След като Сапатеро изтегли испанския контингент веднага след като спечели изборите през март м. г., дисциплината в родената с мъки "коалиция на желаещите" се развали. Удар по усилията на САЩ да предотвратят разпадането й нанесе Унгария, като заяви преди три месеца, че няма да държи войниците си в Ирак след 31 март т. г. и вече започна да ги изтегля. Чехите планират да се изтеглят оттам до края на февруари, последвани скоро след това от холандците и португалците. Междувременно новоизбраният президент на Украйна се зарече да изтегли 1600-те украинци и Полша обяви, че съкращава една трета от своите 2500 войници. Под полско командване се намират хиляди войници от многонационалните сили, включително и българският контингент. 80% от поляците искат контингентът да се прибере у дома. Подобни са настроенията и в България.

Между позициите на президента Квашневски и на премиера Марек Белка наистина има разлика. Квашневски настоява, че до края на 2005 г., когато изтича срокът на резолюция 1546 на Съвета за сигурност на ООН, всички полски сили трябва да са се изтеглили от Ирак. Белка контрира, че изтеглянето е безотговорно, но е необходима "гъвкавост" и по-скоро статутът на полските сили трябва да бъде променен. За промяна на статута на контингента ни към технически или медицински персонал заговориха и висши представители на НДСВ в България. Но това са вътрешнополитически заигравания и дипломатическинюанси на едно и също желание за напусканеРеакцията на САЩ във връзка с изтеглянето на Украйна подсказва, че Вашингтон няма да остане безучастен и ще се опита да спре разпада на коалицията. След като Върховната рада гласува във вторник да бъда изтеглен контингентът, Белият дом оказа натиск върху новия президент Виктор Юшченко още в първия ден след обявяването му за победител на изборите. Интригата е, че според украинската конституция решението на парламента няма задължителен характер без указ на президента. САЩ настояха, че няма да приемат действащия президент Леонид Кучма да подпише указ, а очакват новата власт да вземе отговорно решение след консултации със съюзниците. Случаят с Украйна е много интересен за проследяване, защото американски натиск да не се разваля дисциплината в коалицията има и у нас.

Присъствието в Ирак на българи, унгарци, украинци, португалци няма фундаментално военно значение. САЩ държат на него главно заради общественото си мнение, за да се покаже, че политиката на Вашингтон среща подкрепата на голяма част от "международната общност". Така че отливът на съюзници изостря критиките към политиката на Белия дом. Защото вече все по-често в Конгреса, в Пентагона и дори в Белия дом се поставя въпросът кога и как американските части ще започнат да се изтеглят, констатира преди дни "Ню Йорк таймс". Става въпрос за натиск, който може да стане неудържим. Редица сенатори, включително републиканци, са все по-скептични за иракската политика на САЩ. Един от най-близките приятели на Буш-старши - неговият съветник по националната сигурност Брент Скаукрофт, дръзна да постави публично въпроса дали да не се вземе фундаменталното решение силите на САЩ да се изтеглят от Ирак веднага след изборите на 30 януари.Официалната стратегия на САЩ е съвсем другаПозицията на Белия дом е, че САЩ се стремят да подготвят иракски сили за сигурност колкото се може по-бързо. Едва след това ще се мисли за изтегляне. Дати не се посочват. Ясно е, че подготовката на иракските сили не върви особено успешно. Генерал Томи Франкс говори за оставане в близките 3-5-10 години. Бъдещото иракско правителство е това, което може да поиска САЩ и коалицията да напуснат. На теория.

Но дискусията бе открита. Робърт Мали и Питър Харлинг от мозъчния център "Интернешънъл крайзис груп" бяха категорични преди дни в "Интернешънъл хералд трибюн", че САЩ вече са загубили войната в Ирак. Първоначалната цел - да бъде установено прозападно демократично правителство, което да даде на САЩ постоянни военни бази, да не е враждебно към Израел и да служи за модел на региона, - не може да бъде постигната, твърдят авторите. Но те правят още една, още по-тревожна констатация. Под опасност е и по-малката цел - установяването на правителство, което да бъде възприемано от иракчаните като изразител на националния интерес и способно да запази териториалната цялост на страната.

Бъдещото правителство ще бъде възприето като марионетка на САЩ, още повече че за победител на изборите е гласен сегашният премиер и американски възпитаник Ияд Алауи. Това ще засили позициите на съпротивата, колкото и тя да е многолика и да включва и чистопробни терористи като Заркауи.

Целта е точно обратната: правителството да получи подкрепата на населението и по този начин да се обезсмисли дейността на съпротивата или на по-голямата част от нея и по-малката непримирима част да бъде унищожена.

Единственият начин е бъдещата иракска власт категорично да се освободи от опеката на САЩ и всички решения, вземани след края на войната, включително от досегашното правителство, да бъдат преразгледани и даже анулирани. Не става дума за продължение на усилията на досегашната власт, става дума за прелом, за разграничаване от тях, защото тя е дискредитирана. Ако чуждото военно присъствие бъде счетено за необходимо (което е малко вероятно), условията за това трябва да бъдат договорени на чисто от новото правителство. Дали САЩ ще получат военни бази при тези условия е малко вероятно. За присъствие на коалиция в сегашния й вид очевидно не може да става и дума.

Всички тези решения звучат логично, но сатрудни за преглъщане наведнъж от екипа на Джордж БушЗатова, вместо да приема тези идеи като критики, Буш трябва да ги припознае като свои. Истинските си цели в Ирак той и бездруго не е съобщавал. Запазването на лице е ключът за излизането на американската армия и останалата част от коалицията от Ирак. Изборите трябва да бъдат обявени за грамаден успех и това трябва да бъде първата възможност Буш да започне да повтаря, че интерес на Америка и на света е бъдещото иракско правителство да провежда точно такава политика, каквато счете за необходимо. И да приветства всяко суверенно иракско решение, включително поканата за напускане. Какъв славен момент, каква победа! Мисията изпълнена! Би било наистина грамаден успех, ако бъдещото правителство се окаже умерено националистическо, умерено светско, умерено антизападно, умерено авторитарно и умерено корумпирано. Нещо като софтверсия на режима на Саддам Хюсеин.

Препоръки"Интернешънъл крайзис груп" формулира препоръки към бъдещото иракско правителство. Една от тях е то веднага да започне да обсъжда със САЩ и коалицията постепенното изтегляне от Ирак - с ясен график и точно фиксирана крайна дата. Друга е установяването на комисия, която да установи нарушенията на човешките права и ненужното насилие срещу цивилното население, откакто започна войната, както и да бъде поискано от САЩ и от членовете на коалицията да заплатят обезщетения на жертвите и техните близки.

Препоръките към правителството на САЩ са по-многобройни. Основното в тях се свежда до отказа от по-нататъшно опекунство и приемането на суверенните решения на бъдещото иракско правителство, каквито и да са те. Посолство на САЩ трябва да напусне Зелената зона, в която съжителства с временното иракско правителство, и да намали драстично състава си.ИнтригаЛидерката на СДС Надежда Михайлова потърси интрига, изисквайки реакция на президента Георги Първанов по повод анонса на Станишев за изтегляне от Ирак. Надеждата на Михайлова е, че президентът ще се оплете между първоначалната си антивоенна позиция и по-нататъшните си изказвания, че България трябва да бъде предвидим съюзник. Ако Първанов разкритикува Станишев - добре, ако не го разкритикува - още по-добре. Първанов обаче замина за другия край на света, а от чужбина той не коментира вътрешнополитически теми. А когато си дойде, актуални ще станат други въпроси.

Иначе главнокомандващият Първанов намери ниша, която се оказа удобна и за правителството. Той акцентира върху високата цена на ангажиментите на наши сили в чужбина, като изтъква, че сме достигнали тавана на възможностите си. Каквото сме дали, дали сме, повече не можем. Призоваваме за механизъм, според който по-богатите да плащат. Призоваваме НАТО да играе по-голяма роля. Другата удобна фраза е за "консултации със съюзниците".
 
Плакати в Багдад приканват иракчаните да участват масово в изборите на 30 ануари.
 
След всеки атентат в Ирак се събират деца, които изразяват откритите си симпатии за съпротивата.
63
816
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
63
 Видими 
13 Януари 2005 00:05
Този и дори много по-изчепателен анализ форумците го направиха още в навечерието на войната, после нееднократно в началото й и по-късно. Янките все по-трудно стоят в Ирак, но още по-трудно става да излязат от там. Поради ефекта на пружината. След изборите адът ще продължи, правителството няма да има никакъв авторитет, "желаещите" съвсем ще се разкапят. На Буши ще му остане само да дрънка с "томахавки" и да заплашва с ОМП. А може и да го приложи като циониста Труман на практика, за да стресне човечеството. Но това вече ще е обявяване на империя, която няма да издържи повече от 5-6 години. А тия на долната снимка не само с крясъци ще подкрепят бащите и батковците си...
13 Януари 2005 03:22
Няма печеливш ход. Типична ситуация губя-губя.
13 Януари 2005 03:44
Американците ще се изтеглат от Ирак - и от това няма да загубят нищо. НО, питам аз , какво ще спечелят антиамериканците? А Иракчаните? Точно тогава ще започне голямата касапница.
13 Януари 2005 04:43
А пък на мен, брато, контингентът в Ирак ми е предпоследната грижа. Доброволно са отишли там и не е моя работа докога ще стоят.
13 Януари 2005 04:51
VOCI!
Ами какво печелят в момента иракчаните?!
Що се отнася до антиамериканците, ако си против непровокираната с нищо и юридически неоправданата окупация на една независима държава не значи че си антиамериканец! САЩ е велика страна, но не заради разрушаването на Ирак и военнолюбството на управляващите, а поради много други неща!

Една бърза прогноза! След изборите в Ирак ще се формира антиамерикански, проирански режим и САЩ ще се окажат че неосъзнато прокарват иранските интереси. Войната ще загуби всякакъв смисъл и САЩ ще се изтеглят! След това в Ирак ще се разгори гражданската война, а след това .. ще видим! Може би Турция ще окупира Кюрдестан или нещо такова!
13 Януари 2005 07:23
....контингентът в Ирак ми е предпоследната грижа Последна грижа ама престоят го плащат от моя джоб И от твоя , ако си български гражданин. Освен това , ако гръмне бомба на улицата , тя ще е затова , че сме окупатори ТАМ. А не за обратното.
13 Януари 2005 07:39
Слабо Cедларов ! Американците ще седят в Ирак поне още 2 години. Коалицята ще се разпадне след изборите под предлог че си е сваршила работата но американските воиски ще останат.Другото ясно нещо е че шиитите ще вземат власта и С помоща на АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ ЕБАТ МАМАТА на всички воини на АЛЛАХА. Йалки сте всичи в вашите прогнози. БГ-то това не ви е ПЕДЕРАСТКА ЕВРОПА пулна с наркомани и компанионки. Американците седяха в ВИЕТНАМ 10 години.Мизата в ИРАК е толкова голяма че няма отказване.Да не забравяме и Турця която е 5-то асо в ракава на янките.2 милионна армя чакаща заповед.Верваите ми всичко ще си доиде на мястото. Е иска се време де!
13 Януари 2005 08:20
USAToday, точно така, иска се време и всичко ще си дойде на мястото. Както си дойде след като САЩ сложиха протежето си Саддам начело на Ирак. Времето изяснява нещата, но често и преобръща “добрите” намерения!
13 Януари 2005 09:10
Здрасти Муктада! Само да допълня, че anacephal и да не е в БГ а в САЩ, пак му бъркат в джоба за войната, и то още по-дълбоко! А пък на USAToday явно не по-плитко са му бръкнали и на друго място (bot, да не се раздразниш, имам предвид в мозъка). Дайте да го светнем тоя младеж къде са най-много наркоманите, педерасите и проститутките! За броя престъпления на глава от населението да не говорим. Пък във Виетнам такава я свършиха, че понятието "виетнамски синдром" е станало нарицателно. Преди няколко дни писах, сега се налага да го повторя - това че се пънкате като гъз с костилка, само те прави смешен и жалък в предсмъртната ти агония! На никой зад океана няма да му домилее за тeб, само защото си му застанал в "партер". Колкото и да ви е мъка, дефицитът ви от вашите джобове ще се плаща, наред с целосветовния срам и позор! Но ако ти олеква след такива бълвочи - драйфай! Ама с това въобще няма да си помогнеш!
13 Януари 2005 09:21
Тука някои колеги много грешат. Американците отидоха в Ирак, за да останат. Това за американското изтегляне е пунта мара. Не само по простата причина, че веднага щом се изтеглят (дори и след 10 години) марионетното им правителство ще падне. За стратегическото положение, петролът, Израел и др., няма говоря : предполагам е ясно на всинца. Но това означава ли, че ние ще стоим вечно с тях там? Аз по принцип бих приел тази наша дупедавска авантюра ако тя носи някаква облага за България. Пари, борчове, търговски обмен или нещо друго. И ще кажа : "Абе не трябваше да ходим, ама поне ни върнаха дълга" или "Изкярихме 2-3 милиарда". Но ние не само, че нищо не кярим и губим, но падаме в очите на Европа, към която толкова много се стремим. Доскоро ни се подиграваха като "руски слуги", сега ни презират като "американски мекерета". Защото, който иска с Европа - трябва да гледа подозрително на Америка. Както прави Европа. Интересите на Европа и Америка (политически и всякакви) са диаметрално противоположни. Да не говорим, че най-точното описание на САЩ сега е "Империя на злото".
13 Януари 2005 09:23
Оставането ни в Ирак след Чехия и Унгария е повече от безпредметно!
Изтеглянето ни заедно с тях е единственият що годе печеливш ход във
трагичния водевил, където не ни беше мястото още от първите акорди на фалшивата увертюра!
13 Януари 2005 09:54
Много ги е брига америcuntците за демокрацията и за т'ва, кво ке стане след изборите. Е, они веке са решили кой ке е демократично избронио президент, ама за них е най-важно да опашаа рафинериите, петролните терминали и, ако се намереа баламурници, да пазеа нефтопроводите от самоделки... А, забравих - и да пазеа газо на Изсраел... Nothing else matters...
13 Януари 2005 10:06
СедалгинНео ало хубавеца. Точно за дефицита не отвария дума бе *****.Задача за умник от БГ-то ( за каквто се имаш):
Китаи , Иапоня и ЕЦБ дарят повече от половината си резерви в $. Ха сега като поевтинява долара кои ще плаща масрафа?
Или друга гатанка: Взимаш от Китаи , Иапоня и Европа 2 ТРИЛИОНА (толкова е далга на USA) после си обезценяваш валутата 20% годишно и след 3 години ще им варнеш само 40 - 50 %. Та кои ще плаща масрафа не разбрах???
Е това балканската тапота нема граници. Да те отворим на нещо момче. Ако толкова си светнат вземи си отвори ФОРЕХ сметка и прави кинти от двийението.Аз и за това сам буден по това време.Иначе йивеем на Еаст kост ама наи яко скача след 1ам до кам 10-11 ам.
Оппааааа 3 лота EUR/USD 1.3265 - 1.3240 25 пипсХ3= $750. Това е! Аз приклучих за днеска.Утре Кам 8.30 ам има новини пак ще играем. А слет обед ще се веселим с едно прятелче В Мiami. А ти братле дерзаи. КОПАИ за родината и мрази Американците. Ха ха ха ...

Редактирано от - bot на 13/1/2005 г/ 11:40:51

13 Януари 2005 10:18
САЩ спечелиха войната и загубиха: мира, съюзниците, авторитета и самочувствието си! А хората от целия свят загубиха една /американска/ мечта!
13 Януари 2005 10:23
Ама ти ли ке го веселиш повече т'ва приятелче в Маями или он ке те весели? Другиот месец ке одим до Нейпълс, дай дя се срещнем да те повеселим и язе! Ке ме помниш дълго...
13 Януари 2005 10:38
На малоумник с промито мозъче не можеш да обясниш нищо нито тудей, нито тъмороу. Още по-малко, когато е дошъл във форума да си показва лакета, как други щели да бъдат принудени да плащат за свинщините в Ирак. Или как сунитите и турците щели да свършат работата на хитрия чичко Сам.
Да, САЩ стъпиха в Ирак не за да си тръгнат скоро, след 2 години или след 5. Това са имали предвис тези, които подлъгаха интелектуалеца Буш да влезе в тази авантюра. Целта им е преди всичко да се решат трайни проблеми на Израел и чрез контрола върху петролните кладенци да се стискат ЕС, Китай, Япония другите по-значими страни за гърлото. Тоест, дайте да лапнем света и да им е..м мамата на другите! Няма да стане, вече е очевидно, че китки и всенародна благодарност няма и няма да има. Ще има омраза, гняв, твърди намерения за отмъщение, тайни договорки за отпор и т. н., логиката не е много сложна.
Ние тази година най-вероятно ще се поизтеглим под някаква форма от там. Като държава, оставйки в коалицията. Просто не можем да плащаме дълго разходите, а и защото на управниците вече ще им е страшнто трудно да общуват с народ, с избиратели, дори със семействата си. Но български войници ще има все повече, просто ще се наемат доброволци в армията на Щатите. И от други страни ще е така, бедни и не много разумни хорица винаги ще има, това ще бъде един от малкото начини за тях да припечелят нещо. Колко още САЩ могат да издържат като хегемон напълно лишени от общи за човечеството идеи, от морал, от поне малко легитимност за своите действия с оръжие срещу невинни хора? Малко, няколко години. както много пъти беше казвано във форума и сего от Перчемлиев, осатава им да прибегнат до масови изтребления. Иначе ги чака много по-тежък от виетнамския катарзис с всички най-тежки за държавата им последствия. Според мен ще убиват, ционистите във Вашингтон не могат да допуснат второто, то би било техният крах.
13 Януари 2005 10:47
Единственият начин е бъдещата иракска власт категорично да се освободи от опеката на САЩ и всички решения, вземани след края на войната, включително от досегашното правителство, да бъдат преразгледани и даже анулирани. Не става дума за продължение на усилията на досегашната власт, става дума за прелом, за разграничаване от тях, защото тя е дискредитирана. Ако чуждото военно присъствие бъде счетено за необходимо (което е малко вероятно), условията за това трябва да бъдат договорени на чисто от новото правителство. Дали САЩ ще получат военни бази при тези условия е малко вероятно. За присъствие на коалиция в сегашния й вид очевидно не може да става и дума.

Добре де. Как може човек да претендира, че е външнополитически анализатор и да напише (респ. препише), че този сценарий е възможен на този етап. Американците ще се изтеглят след изборите, но не след тези. Айде да каже, че различните религиозни и етнически групи в страната ще отдалечат позициите си и постепенно ще федерализират Ирак като стъпка към бъдещо разцепване ще го разберем. Айде, че няма да има представителност и ще е марионетно следващото правителство е ясно. Но израза "Ако чуждото военно присъствие бъде счетено за необходимо (което е малко вероятно), условията за това трябва да бъдат договорени на чисто от новото правителство" е толкова нелеп, че Готев следва да си дари хонорара за някаква благотворителна цел.
13 Януари 2005 10:51
Тоя финансов спекулант съвсем зле бил с багажа (умствения). Даже и не му е ясно, че долара не поевтинява, а се приближава до реалната си стойност. Пък ги е и заплещил еднииии - резервите на чуждите страни щели да го оправят. Я си погледни по борсите как сте я забатачили с вноса-износа! Реално вие нямате икономика! А това със заема, девалвацията и връщането е абсолютна идиотщина. Наясно ли си изобщо колко много ще ти падне жизненото равнище при такова положение? Май не си, иначе нямаше да си плакнеш устата с практики, познати на всички (от времето на Милошевич - нали и той така си връщаше заемите от държавата), само не и на недоразвитите задокеански субекти. Нали знаеш, колкото повече се пънкаш, толкова по-жалък ставаш. Само се заблуждаваш, че с отговора си си вдигна реномето, точно обратното. Запази си тия приказки за някой дебил, който не е наясно с нещата. Със сигурност ги има в изобилие около теб, все някой ще те изслуша с уважение. Пък ти си трупай хартийките, щото дефицита ви расте и чичко Храстов трябва да има какво да ви събере. Трупай, трупай, че да има какво да даваш - да се отчетеш като примерно пионерче хамбуркериканче!
13 Януари 2005 11:06
Леле то целя интернационал се исипал в този форум.Абе Васуки за кави ", тайни договорки за отпор и т. н., логиката не е много сложна" за кви пет лева говориш бе малоумнико.Разбира се че Американците са мразени .БОГАТИ СА !!! Мамка му потребляват 40% от световното производство.Малоумнико да не би Франсетата да спрат да си изнасят миризливото сирене или виното в USA или Германците и Иапонците колите? Колко сте ялки това КОМУНИСТИТЕ 45 години все това пеехте капитализма загива. Небои се мои човек докато загине Америка ти в Бг-то ще си на магарешка каруца и сигурно с чалма на тиквата.Да не говорим за Китаиското и Индииско чудо. Милярди говеда заменящи откровенни боклуци произведени там (само заради ниската себестоинотс на продукта, забелейи в Американски заводи) за зцаревизца и соя от USA . Ами те хсте пукнат от глад бе тапак. Или цяла Уйна Америка дето половината чисти кенефи в USA за да храни другата у дома.Ами арабеските ... ше ядат камилски говна ако не са американците да духат петрол като луди. Стото братле тарикатите в Европа карат коли дето едвам влизаш ватре, с по 2 -3 цилиндара, на гас или на всевазмойни говна за да е по-ЕВТИНО !!! хахаха
13 Януари 2005 11:17
Ей, това български имигрант в Америка било нелечимо заболяване! Ревете "комунисти" по всички, които ви говорят нещо различно от официалната пропаганда. Вие сте по-зле и от затворнически лагер - никаква връзка със свободния свят, филтрирана от надзирателите /управляващите/ информация и тотално скодоумие.

13 Януари 2005 11:26
СедалгинНео какво е това реална стоиност бе умников? Да не би да е закован като левчето. За моя багай не се грийи грийи се за далга на Бг-то че от долари Велчев го замени в евро то пак взе че поскапна от тогава с има няма 25 %
А за стандарта изобщо не се грийи. Пак задчка за умници:
БМW плаща на ротника си в Германя 5000 евро а продава колата в УСА за долари. Долара пада и с това печалбата щото работника в германя си иска 5000 евро. Та кои духа супата умнико. Маи не моя стандарт а твоя ще се промени.
Отговор или БМW ще струва повече ( цена в Долари) или заплатата на работника ще падне. Конкуренцята тук в УСА е йестока и като ми е скапо ще си карам Тоъота или Хонда.
Братле сигорно много тагуваш за времето на РУБЛАТА а?ЗНАешли най смешно е че бедни царвули като тебе все се пенат да бутнат Америка...


13 Януари 2005 11:27
Добре де, всички разбрахме че си цъфнал тук да си лекуваш комплексите, само не е ясно защо. Не ти стигат хартийките за психиатър ли? Я си задай въпроса кое е твое. Къщата (фазера) ли? Колата ли? Като потребяваш повече отколкото произвеждаш, това какво значи? Не значи ли това че живееш на дълг? Не затъваш ли с всеки изминал ден? Колко дължи всяко едно семейство, след като потребявате 40% а произвеждате 5%? Това с печатане на хартийки не се оправя. Живеете от чужди инвестиции, не от собсвен продукт, така че не сте богати. Заблуждавай някоя лигава пубертетка с тия измишльотини! Пак ти казвам - не ставай смешен с излиянията си, не всички са малоумници. Пък за мен не се притеснявай, през повечето време не съм в БГ и съм видял много повече свят от теб, за да има с какво да сравнявам.
13 Януари 2005 11:34
The dollar tumbled to as far as 5 week lows as the US trade gap soared to a new record high of $60.3 billion in November.The US bilateral deficit with both Canada and Japan soared 28% and 24% to $7.30 and $7.29 billion respectively as US exports to Canada fell 9% while those with Japan slumped 20%. The trade deficit with Western Europe rose 10% to $10.8 bln in November after soaring 27% in October.
Това е по повод на хартииките дето си ги трупам. Умнико значи само за ноември Европа е натрупала 10.8 милярда хартиики а .
13 Януари 2005 11:45
СедалгинНео комлекси избиваш ти мои човек. нито ме знаеш нито познаваш че да твардиш че си "Пък за мен не се притеснявай, през повечето време не съм в БГ и съм видял много повече свят от теб,"
Братле като имаш достатачно хартиики не само ще ВИДИШ ама и ще прейивееш
някои земни падости. Схтото то само с зяпане и по телевизята мойе.
13 Януари 2005 11:46
Хайде сега почна сам да си противоречиш. Нали преди малко искаше да девалвираш, че да можеш да връщаш? Нямаше ли предвид че с девалвацията ще се напечатат хартийки, за да покрият падането? И КАТО СЕ РАЗВЪРТИ ОНАЗИ МИ ТИ СПИРАЛА НА ИНФЛАЦИЯТА! Това за БМW-то можеш само да го сънуваш! И Хонда да си караш, тя пак ще е на банката, а на теб ще ти треперят гащите да не те изхвърлят от бачкане, че ще ти я съберат барабар с къщата. Като стана въпрос за картоните дето им викате къщи, не се ли усети че като ви вдигнаха данъците на къщите, пълнят дупките в бюджета? Или те китайците и японците вадят от резерва и ти дават на теб? Ами това те вкарва в разходи, ще се пънкаш за по-голяма заплата, но понеже нямате икономика, пак трябва да се печата.......и айде пак по спиралата. Стига толкова, поспри се малко, че много се изложи вече!
13 Януари 2005 12:04
Истинските земни радости за щастие съвсем не са там където си ти сега. Много са ти ниски критериите и оттам и комплексите. Цифрите дето ми ги пращаш значат, че само за един месец сте вътре с ОЩЕ 10 и кусур милярда. Нали на финансист се правеше нещо, що се дъниш? Казах ти да спреш да се излагаш, ама нали това ти е терапията, та си бръщолевиш ей така, колкото лаф да става. Иначе отстрани погледнато определено си забавен! Вече почти бях забравил какво значи да се посмееш на чужда сметка!
13 Януари 2005 12:09
Хапче,
не му противоречи. С това IQ може да е следващ президент.
13 Януари 2005 12:10
Юесеецо,
големи откачалки са тия с американския начин на мислене, не мислиш ли?
Вчера, демек ейстърдея, САЩ гризна дръвцето, както никога досега.
Показа бюджетен дефицит, рекорден за сички времена.
Там нали класации правите-певец на всички времена, писател на сички времена, и времето го монополизирахте, начи.
И вчера си сътворихте дефицит на сички времена-откак свят светува...занапред не е ясно, имате още мускули да надувате.
И чуждите инвеститори се покриват и изчезват от мириканските държавни книжа.
А мириканците стават все по-бедни в останалия свят, нищо че сте богати.
Щото долара ви става все по-зле и все по-зле ще става.
Долар-лев.
И ти си седнал да се скубеш по косматите гърди колко сте на кяр ли?
В калта сте, сега ви остава единствено да спекулирате, че в ролята си на кал може да служите за почва и да торите икономиките на другите.
13 Януари 2005 12:14
Форест, хем ми е интересно да му гледам напъните, хем не мога да повярвам до каква степен може да деградира представител на хомо сапиенс. Тоя е направо готов за лабораторен екземпляр!
13 Януари 2005 12:17
Ами! В Хамериката ги отглеждат на свободно пасбище.
Хубавото е, че са предвидими (От Фичлето до тоя). Конфекция.
13 Януари 2005 12:27
"Dude Where`s My Country?" - може да попита един американец !
- Тука си е, пич. Само че не е вече САЩ, а USAtoday !
- А това ли искахме, пич ?!
- "Примитивно бъдеще" - това беше мечтата ни, пич !
- ..и сега какво ни чака, пич ?...."Излишък и насилствено консуматорство" !?
- ...мдаааа, така е то "Жизненият/разбирай американският/ стил на погребление - източник на агресия/разбирай световна/".

П.П. Ако Ви попадне нещо от "междукавичията" - ИЗКОНСУМИРАЙТЕ ГО !
13 Януари 2005 12:39
Колеги, не му връзвайте кусур на човека. Отишъл, зяпнал и излетяло всичко полезно, на което са го научили като дете. Като приказката за голямата дума, дето не трябва да се казва, че даже и да “плюне” през рамо за всеки случай е забравил.
Сериозно – във форума има доста българи от САЩ. Тяхното мнение си е на българи отдалеч. Има и няколко американци с български произход (личат си). Тяхното мнение е на американци, които знаят български (често и по-американци от кореняците, но това е друг въпрос!). И си е полезно за нас – имаме и американската гледна точка (по-точно разсъждения) по темите.
В този аспект не би трябвало нито да ви изненадва, нито да ви дразни тонът им “а ла Пардю”() – това е нормалния американски безпардонен изказ по отношение на всички неамериканци (които за тях по даденост са втора категория хора).
Така че, спокойно! Лично аз съм доволен, че някои мои косвени преценки се потвърждават вече и пряко.

Редактирано от - Графът на 13/1/2005 г/ 12:43:28

13 Януари 2005 12:50
Ето каква приказка ми разказа едно врабче:
"Имало едно време някой си Пешо да го наречем, който си взел заем от някаква китайска банка (разбирай китайска инвестиция), щото си правил сметката да произвежда трактори (да речем). Видял се човека с много пари, нищо че не са негови и решил да се отдаде на охолен живот. Толкова много потребявал (40% да речем) и се забавлявал, че направил само 5% от тракторите. Дошло време да връща борчовете, но понеже нямало откъде, взел 2 пъти по-голям заем (чужда инвестиция), че да може хем да се издължи, хем да продължава да се прави на богат. Нищо че не бил мангизлия, продължавал да заблуждава околните, понеже здраво ражищавал. Иначе той Пешо бил якичко момче, хванал комшията, набил го и му взел кацата с виното (нефта). Продал го, ама пак не стигало да си оправи бакиите, щото много прахосвал - колиба си взел на изплащане, голяма кола също на изплащане (ма лъжел че е негова и че е много богат). Кво да прави младежа, постоянно си взимал заеми (инвестиции) и все по-големи за да може продължава да се прави на заможен. Хубаво, но един ден му свършили познатите дето му давали заеми и се чудел наш Пешо каква да я върши. Ходел по съседните махали да бие хората и да ги ограбва, но пак не връщал, а се правил на все по-богат. Един ден на всички от съседните махали им писнало и се съюзили срещу наш Пешо........"
Врабчето отиде да запладни някъде. Края ще ми го доразкаже после.
Форест, лошото е че си на 1000000.....% прав! Ужас? Quо vadis човечество?
13 Януари 2005 12:54
Форумци,
не се гневете напразно на това еврейче(USAtoday), просто го приемете за провокатор, промиващ мозъците в БГ. Интересно, започнаха да си крият произхода, когато няма пряка визия. И пак с финанси се занимава, и пак то най-много разбира, абе проклета жилка...
13 Януари 2005 12:55
Седалгине, супер!
13 Януари 2005 12:59
УСА тудей, по цял свят мразят Америка (щото са най-умни и най-богати), тука във форума - ти си брато най-мразен.
Не го вземай лично.
13 Януари 2005 13:04
Хапче, как щял да спре тоя бе, не се надявай! Те от йестадей са му навили пружинката на тоя , до Атанасовден няма да спре да и да . И е само новак, стой та гледай ккато напарави стотина плювки и сополивки. Осата май го излови що за е
13 Януари 2005 13:06
Седалгине, пази си нервите !
И си провери пощата, моля !
13 Януари 2005 13:24
Пощааааа......!
Ей, хиляди благодарности на всички за моралната подкрепа!
13 Януари 2005 13:25
USAToday - вземи поогледай и извън америка. Тя не е света колкото и да и се иска. Доверието в америка го няма никакво, а то определя накъде ще текат парите. Боинг вече загубиха няколко крупни сделки за милиарди, Локхийд също, спечелиха европейци и то не защото американската стока е била по-лоша, а заради доверието. Да консумираш 40% от световните ресурси си е кощунство на фона на гладуващата Африка. Какво сте дали на света за тези 40% освен войни и празни приказки за демокрация, каквато отдавна нямате на практика. С тази замираща икономика и този огромен дълг е въпрос на време да изгърмите. Света ви подкрепя, не заради милите ви очи, а защото са прекалено навързани нещата и ще завлечете много страни след себе си.
13 Януари 2005 13:42
Гарван, те точно на това разчитат и спекулират със зависимостта на другите! Чиста проба изнудване! Паразитират върху целия свят!
13 Януари 2005 14:37
НАТО-на майната си.Посрещайте чернилките в София.Ние тука първо ще им говорим, после ще ги бием.

13 Януари 2005 14:55
Да, приятели, на това разчитат.Но много по страшно е това, на което наистина разчитат, и то лежи във vоенните складове, ракетните силози и атомните им подводници.А може би и в Космоса, кой знае.Засега още се търпи, но когато започнат наистина открито да си показват зъбките, ще стане страшно.Ето ви го и типичния пример, с трипичната американска безпардонност и самочувствие на хванал Господ за шлифера!USAtoday, ника му казва всичко, няма нужда от коментар.
13 Януари 2005 15:03
Отново място за отпускане и облекчение на физиологичните антиамериканисти. Елате, облекчете се. Удоволствието да ви наблюдаваме и да се забаляваме е наше. Все още никой не се сетил да постави такса за надничане в такива места.
13 Януари 2005 15:16
Ех, Говедар, Говедар, и да си каубой, все си Говедар.Най-голямата грешка на света е, че дълго време вярваше че Говедарят в Говедарските филми е добрият.
______________________________
For the land of the free,
and the home of the brave.
----------------------------------------- -
13 Януари 2005 15:18
Muktadasaxkoburgidiotski
13 Януари 2005 15:28
Гусподжо Говедарева, кат ти следим редовно постингите, установих, дека ти знаеш две по-сложни думи ("физиологични" и "антиамериканисти" и си ги връткаш само них. Я еле ти кажаф, оти тия, дека подкрепяя дебелогъзците отданат Саргасово, са прости като них. Ти проста ли си? А барем убава ли си?
13 Януари 2005 16:22
То че ще трябва да се изтеглим си е ясно! За съжаление това няма да стане преди нашите избори! После не се знае какво ще реши новото правителство! Най-логично си е след изборите в Ирак да сеизтеглим.
За американците май ще е най-добре да създадат независима кюрдска държава в северен Ирак. Поне в близките няколко години ще имат приятелски настроена мюсюлманска страна (освен може би Кувейт).
13 Януари 2005 17:16
В 15 от 18-те провинции на Ирак положенето е сравнително спокойно. Там изборите ще преминат да се надяваме сравнително нормално. В останилите три повинции вилнее кървав хаос, за съжаление и в столицата Багдад е много неспокойно. Но все още има надежда и там изборите да бъдат горе.долу нормални. Днес четох в Wash Times, че Буш като че ли ще удари Сирия - оттам влизат основната част от терористите, има лагери, където се обучават от сирийските власти, пари им дават. Такъв удар можел да повищи сигурността в Ирак преди изборите. Но не ми се вярва да ударят Сирия. Ясно е, че шиите и кюрдите ще гласуват масово и така изборите ще бъдат представителни. Проблемът е в сунитите. Според посл допитвания около поломината от сунитите ще гласуват, ако това стане, изборите ще бъдат напълно законни и представителни. Но искам да подчертая, че без съмнение автора на статията и цялата комунистка смрад по-горе искат изборите да се провалят. А кои искат същото? Ами терористите! Е, тогава как да определя автора на статията и комунистката смрад по-горе? Доларът изобщо не е загубил от стойността си вътре в Америка, така че понижението му нява почти никакво значение за американците, освен за около 10%- тези, които пътуват в чужбина. но това е за кратко. Така че не злобейте за долара, ами се прегръщайте с Бин Ладен и Ал Кайда, защото искате едно и също!
13 Януари 2005 17:27
Абе, изоглавен, ти поспа, смени си ника и пак цъфна... И фногу, фногу не се напиняй, нема кой да те чете!...
TULL is DULL
Juden Hasst
Rammstein
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД