:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 316
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Стара слава

Препогребват Пенчо Славейков и Петко Ю. Тодоров години след смъртта им

И двамата, както повечето ни големи писатели, умират млади и неразбрани
Снимки: Архив

--------



Казано от Пенчо Славейков



"Секий век има своята болест - болестта на наший век е говоренето и от нея никой не може да ни излечи, пък и докторите сами не страдат ли от нея?"

"Старият скептик Шопенхауер казва, че няма поет без наклонност към лъжа."

"Критика. Аз ще почна да я почитам, само след като в лицето на д-р ККК (б. а. - д-р Кръстьо Кръстев) стори пред мене 77 метани."

"Господарствено право е сопата, а обществено - мълчанието."

"Нашите писатели наливат много вода в мастилото си, казва Хайне."

"Няма защо да ме прощава господ, защото не съм грешен."

"Господ няма да прости Вазова, защото той не се отрича от греховете си."

"Скромността е добродетел на старите моми и на ония знаменитости, чиито сметки не са чисти."

"Ум не е даден секому, но мнозина ли са онези, които имат и знаят достойно да го употребяват?"

-------



Пръв Ботев налага черната традиция големите ни писатели да умират млади и... неразбрани. Животът и смъртта на членовете на кръга на духовните аристократи "Мисъл", автори на едни от най-стойностите и с европейски измерения творби в литературата ни, напълно потвърждава това. Яворов се самоубива, отритнат и обруган от всички, че убил от дива ревност Лора Каравелова. Мина, другата му любов и сестра на Петко Ю. Тодоров, е покосена от туберкулоза. Пенчо Славейков огорчен от управници и неразбран от "фасулковците", както ги нарича, умира 48-годишен в Брунате край езерото Комо в Италия, а Петко Тодоров, брат на Мина, завършва дните си след 5 операции в изгнание в Швейцария, ненавършил 37 години.

---------

Авторът на "На острова на блажените" и "Кървава песен" Пенчо Славейков е директор на Народния театър и в новия бюджет за 1909 г. прави класификация на артистите, като връзва заплащането им с ролите, в които играят. Артистите се оплакват на министъра на културата Н. Мушанов. Той променя класификацията, според приятелствата си и



Славейков е уволнен от Народния театър



Назначен е за директор на Народната библиотека. През април 1911 г. министърът на просветата В. Моллов е сменен от С. С. Бобчев. Той ненавижда поета заради честната му позиция към една безполезна, според оценката му, организация, каквато е основания през 1910 г. "Славянски събор". Един от създателите му е точно С. С. Бобчев. Смяната сварва Славейков в Италия, където е командирован с Мара Белчева от стария министър. Бобчев веднага издава заповед поетът да се завърне в България и да представи отчет за свършеното. Славейков оставя Мара Белчева в Рим и с мисълта да си издейства продължение на командировката се връща. Той не знае, че Бобчев е наредил ревизия на библиотеката. Докладът съдържа много "обвинения" срещу директора. Новоизпеченият министър прави предложение до цар Фердинанд за уволнение. С указ 68 от 10. VII. 1911 г. П. Славейков е уволнен.

В "Кървава песен" поетът описва случая:

"Да се заскитам там в чужбина и в оскуди

от моя роден край разбойник ме прокуди,

на друг разбойник с подписаний указ."



Назначен е с тройно по-ниска заплата



за уредник на училищния музей. Това е подигравка със сина на народния трибун Петко Славейков, защото като младеж той е заспал потен на пързалката в Пловдив и е останал частично парализиран. Според новото назначение всеки ден трябва неколкократно да се качва и слиза по дървените стъпала от 1-ия до 4-ия етаж на Министерството на просветата и да смъква книги, поръчани му от министъра. Славейков взема тримесечен отпуск по болест и заминава за Цюрих, където го чака Мара Белчева. Когато иска продължаване на болничните за нови три месеца, отново е уволнен - на 5. ХI. 1911 г. Славейков решава да не се връща повече в България.

Мара Белчева продава къщата на съпруга си на ул. "Христо Белчев" 12 в София и с капарото двамата се надяват да преживеят в Италия. Въодушевен от красотата й, Славейков се произнася, че си е губил времето в Германия, а не е дошъл още в началото на Апенините. (Б. а. - Той е завършил в Лайпциг висше образование и там се е сприятелил с Петко Ю. Тодоров.) Здравето на поета е разбито - страда от високо кръвно, сърдечна склероза и нефрит. В началото на май 1914 г. с Мара Белчева пристигат в Брунате, красиво селце на езерото Комо. Там са живели мадам дьо Стал и белгийският модернист Метерних, Наполеон е разположил щаба си при превземането на Италия.

Славейков и Мара Белчева се настаняват в стая N4 на първия етаж на вила "Белла Виста". Условията са мизерни - две легла, гардероб, умивалник, скрин и масичка с два стола. Там поетът довършва "Кървава песен". На 27 май 1914 г. през деня му прилошава. Сопва се на Мара Белчева, която иска да го води на лекар. Сутринта в 5 ч получава инсулт. Умира следобед от втори. Според Мара Белчева последната му дума била: "Светлина..." Проф. Барецони констатира смъртта. Карикатуристът Джузепе Маца прави смъртния му портрет. Славейков е погребан в гробището на Брунате. Селският свещеник отказва да го опее с думите:



"Не е от нашата вяра и не ме е търсил приживе."



След няколко дни брат му Христо Славейков отива в Брунате и плаща разноските на собственика на "Белла виста" Андрея Личини. Парите от продажбата на къщата не са стигнали. Държавата ни иска тленните останки, но й е отказано, заради войната с Италия. Тя плаща наем за поддържане на гроба.

И Петко Ю. Тодоров, авторът на "Идилии", драмите "Змейова сватба" и "Зидари", разказът "Ратайкиня", напуска разочарован и неразбран България през 1914 г. Малцина знаят, че по време на войната той е приятел с Лев Троцки. Официалният му претекст е, че трябва да си оперира апендикса в Лозана при професор Ру. Истинският - да се махне от литературните борби и ширещата се посредственост. Болестта му не се оказва възраление на апендикса. Лекуват го от туберкулоза, но всъщност има антиномикоза, гъбично заболяване, локализирано в апендикса. Получил го, защото като се разхождал из природата, обичал да къса тревички и да ги дъвче. След отстраняването на апендикса гъбичката причинява гнойна рана на аортата. Писателят не понася лекарствата и в полунощ на 14. II. 1916 г., след нови 4 операции, умира в Шато Д' Екс. Погребан е в женевското гробище "Сен Жорж". Траурният обряд прави бъдещият митрополит Стефан, по това време студент в Женева. Държавата също плаща поддръжката на гроба му. Последните му желания са да е погребан във Вевей и трите му деца да завършат висше образование, защото самият той, учил обществени науки и право в Берн и Берлин, не се е дипломирал. Пред жена си Райна се жалел, че въпреки всичките му дарования и постижения в литературата и обществения живот го пренебрегвали в службата му, защото не си взел диплом за завършено образование.

През 1921 г. Райна Тодорова и Мара Белчева правят постъпки пред правителството Пенчо Славейков и Петко Ю. Тодоров да бъдат препогребани у нас. Министър Ст. Омарчевски предлага на Народното събрание на 17. VI. 1921 г. тленните останки на двамата да бъдат положени в българска земя. То е прието единодушно.

На 22 юни е насрочено ново погребение. Тленните останки са изложени за поклонение на траурно утро в Народния театър. Произведения на Пенчо Славейков и Петко Ю. Тодоров рецитират Сава Огнянов, Кръстьо Сарафов, Адриана Будевска, Елена Снежина, Златина Недева. На опелото в църквата "Св. София" реч държи Боян Пенев. Той казва, че "ние не ценим своето" и че причина за смъртта им са "подигравките от злоба, завистта и неподбирането на средствата, с които ги уязвяваха враговете им." Хилядното множество задръства улица "Мария Луиза" по пътя към Централните гробища. Там слово произнася проф. Асен Златаров. Той е още по-директен. За Пенчо Славейков казва:



"Сред нас варвари, той беше културният"



и "Величието на тоя човек не даваше мира на тия, които живеят в утайката на живота."

Малко след смъртта на Пенчо Славейков Алфред Йенсен, член на Нобеловия комитет, превежда цялата "Кървава песен", която у нас още почти не е четена. Комитетът рецензира, че: "Поемата на Пенчо Славейков надминава "Пан Тадеуш" на Мицкевича." Оттук тръгва легендата, че Пенчо Славейков можел да спечели Нобеловата награда за литература. Не е било обаче възможно - тя се дава само на живи писатели. Мицкевич печели Нобела за литература през 1914 г.
3121
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД