:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,545,981
Активни 119
Страници 2,927
За един ден 1,302,066
Семеен бюджет

Най-сигурната инвестиция са държавните ценни книжа

Ако се търси бърза печалба, може да се купи имот, който да носи сигурен и редовен доход. Инвестиционните фондове управляват парите по заявка и срещу комисионна
Снимки: Емил Иванов
Домакинствата, които успяват да спестяват, са изправени пред сериозния и сравнително труден избор къде да вложат парите си, за да реализират някакъв допълнителен доход. Вероятно все още има и недоверчиви, и консервативни нашенци, които държат авоарите си под дюшеци, в буркани или на други потайни според представите им места у дома с надеждата, че така никой не може да ги отнеме с измама. Специалисти обаче казват, че

това е най-неразумният начин да се спестява

Защото парите така са извън стопанския оборот, губят ежедневно от реалната си стойност заради инфлацията и на практика не носят никакъв доход на притежателите си. Т.е. спестяването не е ефективно, а заедно с това постоянно се обезценява и съществува рискът от загуби поради кражби, пожар и други непредвидими обстоятелства.
Съществуват няколко далеч по-печеливши и същевременно с това разумни възможности спастрените настрана пари да бъдат инвестирани с потенциала не само да не бъдат загубени, но да дори да бъдат умножени като капитал, който може да се превърне в потребление в бъдеще.
Най-лесният и популярен начин е

спестените пари да се дадат на влог в банка

Статистиката показва, че от депозитите на граждани у нас 88% от левовите и близо 45% от валутните влогове са до 10 000 лв. Заради засилената конкуренция между банките условията, при които може да стане това, са твърде разнообразни. Парите могат да се дадат на депозит за различен срок, в различни валути и при различни лихви. Експертите предупреждават, че е добре, когато изберат периода за депозита си и валутата, в която да държат сумите, хората да искат от банковите служители да им пресметнат ефективната или реална лихва, която ще получат за тях през съответния период. При депозитите основният риск произтича от това, дали лихвата няма да се окаже недостатъчна, за да елиминира инфлацията за съответния период. Другото важно решение е в каква валута да се държат парите. В настоящия момент редица финансисти препоръчват да се спестява в левове или евро, а не в долари. Според тях хората, които все още имат депозити в долари, е добре да изчакат момента, в който щатската валута ще се засили и едва тогава да ги обърнат в левове или валута. Експертите съветват хората да не спекулират и да не държат прекалено много пари в долари. По-добре би било поне половината от техните авоари да бъдат в левове и евро.

Спестяванията могат да се вложат успешно и в имоти -

апартаменти, земеделски земи и др. Особеното при покупката на реални активи е, че в този случай капиталът се "замразява" за по-дълъг период от време и по-трудно може да бъде продаден наново с печалба или просто за да се освободят вложените средства. При инвестиция от този тип е добре да се прецени какви са възможностите имотът да бъде експлоатиран, така че да донесе допълнителни доходи на собственика си. Т.е. разумният подход изисква да се сравнят цената, която ще се плати за жилището или нивата, и наемът или рентата, която могат да се получат насреща.
Друга възможност е

да се инвестира в покупката на ценни книжа

По принцип техният пазар е по-високо ликвиден от този на реалните активи, затова по-лесно могат да бъдат обърнати пак в пари.
До 50-60% може да стигне печалбата от инвестиции в акции на борсата. "Покупката на книжа от предложени за приватизация дружества са най-изгодното капиталовложение в средносрочен план", каза за в. "Сега" Николай Мартинов от финансова къща "Карол". Според повечето посредници държавата продава акциите евтино, което е добре дошло за инвеститорите. За разлика от инвестициите в ДЦК, влогове и дори имоти, доходността на акциите не се влияе от инфлацията. Например, при листването на борсата на миноритарен пакет от "Булгартабак холдинг" една акция е струвала 19 лв. Сега тя струва над 31 лв. Ако дружеството има потенциал, в следващите 2-3 г. акциите ще поскъпнат, твърдят експерти. Трудно е неспециалист да прецени акции от кое дружество да си купи, затова се препоръчва консултация с професионален посредник.
На фондовата борса могат да се купят акции от частни фирми, акции от държавни компании, държавни ценни книжа, корпоративни облигации, непарични платежни инструменти. Очаква се скоро да бъдат пуснати и общински облигации. За да се купят книжа, дружеството, което ви интересува, трябва да е публично и да се търгува на "Българска фондова борса" - София.

Необходимо е да се сключи договор с брокер

Можете да му възложите еднократна сделка с избрано от вас дружество или книжа. Ако решите да инвестирате 1000 лева в акции от БТК, вашият брокер ще получи комисиона 1% от сделката.
Вторият вариант за посредничество е да се сключи договор за доверително управление с инвестиционната компания, която от ваше име ще управлява парите ви. Ако парите се оставят на доверително управление, комисионата за посредника е 25% от положителния резултат. Трябва да се предвиди и такса за самата фондова борса, но това е ангажимент на посредника.
Посредниците не могат да гарантират доходност на своите клиенти. Няма никаква гаранция, че акциите ще поскъпнат, което прави борсовата търговия рискована. Необходимо е човек да следи внимателно новините около финансовото състояние на дружествата и техния мениджмънт, съветват експерти.
Ако ще играете на борсата, по-добре е да отделите дългосрочно сума над 500 лв. 9 от 10 души, които са инвестирали в акции в краткосрочен период, са загубили, категорични са посредници. Тази година се очаква нови компании да се появят на борсата.

Най-скъпи са акциите на фирмите,

участващи във формирането на борсовия индекс СОФИКС - "Слънчев бряг", "Златни пясъци", "Албена", "Петрол", "ЛУКойл Нефтохим", "Софарма", "Биовет", "Неохим", ТБ "Централна кооперативна банка", "Оргахим", ДЗИ, "Булгартабак холдинг" и "Благоевград БТ".
Един от най-разпространените в света начини за инвестиране в ценни книжа е чрез така наречените взаимни фондове - специализирани финансови институции, които управляват ефективно средствата на клиентите си като ги инвестират в различни видове ценни книжа. Булбанк първа почна да предлага на клиентите си да инвестират в един от водещите световни взаимни фондове - "Фондове Пайъниър". Клиентът купува ценни книжа на фонда- единици, които във всеки един момент фондът има задължението да изкупи обратно. Инвеститорът печели от качването на цената на тези единици. Инвестициите са дългосрочни (над 1 година) и клиентите не трябва да очакват бързи спекулативни печалби. С най-малък риск са инвестициите
в краткосрочни държавни и корпоративни облигации, но от тях се печели относително малко. Най-изгодно е инвестирането в акции, но там рискът е значително по-висок и съответно загубите биха могли да бъдат големи. Затова най-сигурно е да се разпределят инвестициите в различни под-фондове. Трябва да се вземе предвид и влиянието на валутните курсове.
Най-доброто решение е, ако човек има долари, да ги инвестира в американската икономика. Ако има евро - да си купи ценни книжа от европейски емитенти в евро, съветват посредниците.
За най-нискорискова се смята инвестицията в държавни ценни книжа. Защото те имат добре развит пазар и се гарантират от държавата, т.е. приема се, че в масовия случай не съществува риск да не бъдат изплатени. Освен това обичайно те носят по-висока доходност от тази по банковите депозити.
Левовите ДЦК са със стъпаловидно нарастващи лихвени купони - от 5% до 7.5%, които се плащат на всеки шест месеца от датата на емисията. Няма ограничение за максималния размер книжа, които може да закупи едно лице. Минималният размер е 50 лв. Книжата се изкупуват обратно преди падежа по цени и в срокове, определени от министерството.
Тази година финансовото министерство възнамерява да пусне ДЦК за граждани, като редува тригодишни книжа в лева с петгодишни в евро.
ДЦК в евро носят доход под формата на фиксирана лихва от 4% до 6%. По-различното при тези емисии е, че обратното им изкупуване се извършва само на датите за лихвени плащания по цена, равна на номиналната им стойност. При тях също няма ограничение за максимална покупка, а минималната е 10 евро. Първата емисия на ДЦК в евро вече е пусната в продажба и се предлага до 2 март. Книжата могат да се купят в БНБ, Булбанк, Пощенска банка, ОББ, Биохим, Експресбанк, СИБанк, Евробанк, инвестиционните посредници Елана трейдинг и Еврофинанс. При някои емисии лихвите растат на всеки шест месеца на принципа "колкото по-дълго спестяваш, толкова повече вземаш". Гражданите могат да продават обратно на министерството притежаваните ДЦК на датите за лихвени плащания на цена по номинал. До края на годината министерството ще пусне още пет подобни емисии, които ще се продават през април, юни, август, септември и ноември.

Спестяванията могат да се вложат и в злато и бижута

от благородни метали и скъпоценни камъни. Проблемът тук е, че по-трудно може да се прогнозира как ще се движи цената им в бъдеще, а оттам да се прецени дали това инвестиционно решение ще донесе печалба или загуба. Освен това скъпоценностите по-трудно могат да се продадат и да се обърнат в налични пари при нужда.
Търговците съветват да се внимава при избора на благородния метал, тъй като не всичкото злато на родния пазар е качествено. То е внос предимно от Гърция и Турция. В някои магазини може да се намери и злато родно производство, което е за предпочитане, твърдят специалисти. На повечето места грам от благородния метал се продава между 19 и 21 лв. Ако решите да се пазарите или купите повече, могат да ви направят отстъпка и цената на грам да падне до 18 лв. В реномираните магазини в центъра на София златото върви по 21-22 лв. за грам. В много магазини злато се изкупува. Само че цените са значително по-ниски - грам 14-каратово злато върви по 8-9 лв., а 18-каратовото е по 11 лв. Средната цена, на която се изкупува благородният метал, най-вече под формата на бижута, е 10 лв.
Задължително е при покупката да се поиска етикет и касов бон, с които после можете да рекламирате стоката, ако откриете нередности. "Грамажът също трябва да се следи внимателно и да се опише на бележката", предупреждават продавачи.
Рискове крие и влагането на парите в покупка на картини, пластики и други произведения на изкуството или предмети с антикварна стойност. На първо място пазар на изкуство в България почти няма. Цените се определят предимно от 200-300 души, които се занимават с тази дейност. Забраната за износ пречи произведенията на изкуството да се продават и купуват на реални цени, твърдят запознати. Но и картините не носят доход под формата на дивидент или лихва, а и трудно може да се прогнозира дали чрез тях ще се съхрани и дори увеличи стойността на спестените пари във времето.
Свободни парични средства могат да се вложат и във фондове за допълнително доброволно осигуряване и в застраховки. Продуктите от този тип са вид дългосрочна инвестиция.


Текст към таблицата При Банка "Биохим" лихвените проценти за USD и EUR варират в зависимост от депозираната сума - от 150 до 2000, от 2000 до 30 000 и от 30 000 до 100 000. Над 100 000 лихвените проценти се определят по договаряне.
При "Райфайзенбанк" годишният лихвен процент е различен в зависимост от размера на депозита. За USD лихвата е различна за суми между 250 и 50 000, и 50 000-250 000. За суми над 250 000 размерът на лихвения процент е предмет на договаряне от страна на банката и клиента. За влог в EUR лихвата е различна за суми между 250 и 5000, 5000 - 10 000, 10 000 - 20 000 и 20 000 - 50 000. За суми над 50 000 лихвата се определя по договаряне между банката и клиента. За депозит в BGN от значение е дали сумата е от 500 до 10 000, от 10 000 до 50 000 или от 50 000 до 100 000.
В ОББ за срочен депозит в USD или EUR лихвата се определя от размера на сумата. При USD тя е или между 500 и 50 000, или от 50 000 до 100 000. За суми над 100 000 лихвеният процент се определя по договаряне. За депозит в EUR, ако сумата е от 500 до 25 000, лихвата е по-ниска, а ако размерът на депозита е между 25 000 и 50 000 - по-висока. За суми над 50 000 лихвеният процент е по споразумение.
При Банка ДСК лихвата се определя според размера на сумата. За срочен депозит в левове до 50 лв. лихвата е 1% независимо от срочността. За суми между 50 лв. и 10 000 лв. може да се види в таблицата, а за суми над 10 000 лв. е по договаряне с надбавка до 0.5% към лихвения процент, отбелязан в таблицата. За депозити в USD и EUR сумата е или между 100 и 10 000, или между 10 000 и 50 000. За суми над 50 000 тя е по договаряне с надбавка до 0.3% към лихвения процент, отразен в таблицата.
При Българска пощенска банка лихвените проценти са различни в зависимост от депозираната сума. За срочен влог в BGN, USD или EUR тя е от 100 до 10 000 и над 10 000.
В ING Bank лихвите варират в зависимост от сумата. При влоговете в BGN, USD или EUR тя е от 1000 до 4999, от 5000 до 9999 и над 10 000. За клиенти на банката, които не ползват персонален пакет услуги, лихвените проценти са валидни само за суми над 5000 лв. и 2500 USD или EUR.


Цени на земеделска земя (2003 г.)

ОбластСредна цена (лв./кв.м)
Благоевград348
Бургас260
Варна125
В.Търново107
Видин95
Враца91
Габрово459
Добрич131
Кърджали452
Кюстендил319
Ловеч182
Монтана90
Пазарджик352
Перник284
Плевен100
Пловдив312
Разград84
Русе93
Силистра100
Сливен152
Смолян305
София-област310
София-град1920
Ст. Загора263
Търговище139
Хасково246
Шумен100
Ямбол99
Общо за страната143


Средни пазарни цени на жилища (декември 2003 г.)

Областен центърЦена(лв./кв. м)
Благоевград329,3
Бургас487,8
Варна689,8
Велико Търново374,7
Видин210,7
Враца193,8
Габрово265,0
Кърджали378,3
Кюстендил195,0
Ловеч190,4
Монтана217,8
Пазарджик231,0
Перник254,5
Плевен365,8
Пловдив429,3
Разград239,2
Русе321,5
Силистра191,3
Сливен278,5
Смолян226,2
София-град875,7
София200,8
Стара Загора360,7
Добрич240,8
Търговище250,5
Хасково279,5
Шумен271,5
Ямбол200,8

Данните се отнасят за апартаменти в областните центрове
Източник: НСИ
 
Инвестицията в благородни метали и изделия от тях зависи от международната пазарна конюнктура. В момента златото има рекордни цени по света, но по магазините у нас се изкупува твърде евтино.
 
Ако сте решили да инвестирате в имот, внимателно проучете мястото, средната цена на парцела и на строителството и на какъв доход можете да разчитате.
1
15586
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
08 Февруари 2004 09:21
Никога не бих си вложил парите в банките, които изброявате в края на статията. Лихвата, която те предлагат е мизерна. И изобщо има ли нужда от такава статия "средностатистическия" българин?!.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД