:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДРАМА

Баща хвърля болното си дете в блато, за да се отърве от грижи

Майката оставила момченцето на бившия си съпруг и на любовницата му
Ангел бърза. В ръце държи 6-годишния си син, който носи неговото име. Детето спи. Болно е и е много уморено. Малкият Ангел е дребничък за възрастта си - висок е колкото нормално дете на 2 години. Това му пречи да се съпротивлява, когато баща му го хвърля в блатото край софийското с. Габра. Удавянето последва бързо заради шока от студената вода и неочакваната постъпка на бащата. Детският труп е открит едва месец след това - разложен и наяден от животни. Пред съда бащата разказва, че с малкия ходили за риба и оставен за минути без надзор, той случайно пада във водата и там намира смъртта си. "Изплаших се и на никого не казах. Това дете го гледах и не исках това да се случи", опитва се да предизвика съчувствие той.

-----------------

Всъщност Ангел не признава сина си. 4 години той живее с майката Румяна - от 1989 до 1993-а. Имат и други две деца, едното от които дават в дом "Майка и дете". 2 години преди да се разделят, им се ражда син Ангел. Мъжът не присъства в щастливия ден, защото е в казармата. Идва само за да прибере Румяна от родилния дом. Но така и не припознава детето, въпреки че пред роднини казва, че малкият му е син. След раздялата мъжът заживява в къщата на леля си в с. Габра с друга жена - Спаска. В края на юли 1997 г. Румяна отива при Ангел и му оставя момчето. Отсича, че той му е баща и трябва да се грижи за него.



Ангел го прегърна и аз си тръгнах



Повече не съм се обаждала да видя как е, разказва по-късно пред съда Румяна.

По същото време леля му Екатерина го предупреждава, че вече е време да напусне дома й. Ангел, момчето и Спаска се местят в друг дом.

Няколко дни след това малкият се разболява. Спаска го води на лекар. Освен настинка медикът открива, че детето има сериозни проблеми и трябва да се лекува. Момчето не е развито достатъчно за възрастта си. Високо е едва колкото 2-годишно. И видимо не си дояжда. След прегледа Спаска иска от Ангел пари за предписаните лекарства. Настоява да заведат малкия на лекар и в Елин Пелин, както е препоръчал селският доктор. "Не ме интересува", отсича мъжът и повече не повдига въпроса.



Той смята, че малкият му е натрапен,



и затова не иска да се грижи за него. И започва да крои планове как да се отърве от малчугана. Решението идва бързо.

След няколко дни - 21 август, Ангел вече има идея как да сложи край на проблемите си с момченцето. Спаска не е в къщата. Мъжът чака Ангелчо да заспи. Тогава внимателно му обува платнените обувки и анцуга, който преди седмица му е купил от пазара. Момченцето не помръдва. Настинката и недохранването са го направили напълно безпомощно. А и се доверява на баща си. Така, необезпокояван от никого и от нищо, Ангел изнася на ръце спящото дете. Минава 22 ч. и навън е вече тъмно. Ангел лъже хазяйката, че брат му ще вземе детето при себе си, за да го гледа. И се отправя към местността Банището край Габра. Знае, че там има голямо блато, защото преди години е пасял селските овце в района. Приближава се до брега и



хвърля във водата спящото дете



На това място блатото е дълбоко повече от метър. После спокойно се прибира в дома си и обяснява на хазяйката си, че е завел детето при брат си и дори заедно са пили по ракия в селската кръчма.

На сутринта Ангел се завръща на местопрестъплението, за да се увери, че момченцето е мъртво. Изважда трупчето от водата и го захвърля в обрасло с тръстика място. Действа бързо и хладнокръвно. По това време мъжът не е бил под влияние на налудничави идеи, разбирал е постъпките си и е можел да ги контролира, отчитат съдебните психиатри по-късно.

Месец след престъплението овчар попада на останките от детето и се обажда в полицията. Съдебните медици констатират, че по тялото на малкия няма травми, причинени от насилие. Детето се е удавило. След като баща му го е захвърлил в тръстиката, то е било нагризано от животни.

Пред магистратите



Ангел отрича вината си за смъртта на сина си Защитната му версия е, че с момченцето били за риба във фаталния ден. Всичко вървяло добре, но му се приходило по малка нужда и се отдалечил от малчугана. Забавил се около 30 минути. "Като се върнах, видях, че е паднало във водата. Изплаших се и веднага го изкарах и видях, че е умряло. Не дишаше и не мърдаше. Аз се изплаших и на никого не казах. Хората ме питаха къде е детето. Казвах, че брат ми е дошъл и го завел при майка ми да го гледа", разказва мъжът. Категоричен е, че не е искал това да се случи. Бил виновен само, че не извикал веднага полиция.

Пред следователите обаче подробно обяснява как е замислил и извършил убийството. По-късно твърди, че го е направил, защото те го били и още нямал адвокат. "Ще ти дам аз един адвокат", викал следователят и го налагал.

Експертът психиатър също определя версията за нещастния случай като невярна. Той свидетелства, че без притеснения Ангел и на него е разказал как е хвърлил малкия във водата, за да се отърве от него. Арестът се оказва добра школа как да си стъкмиш алиби.

Леля му свидетелства, че Ангел никога не е имал въдици и не е ходел за риба. Казва, че момченцето наричало Ангел "татко". Категорична е и че във фаталния ден мъжът не е излязъл с детето на обед, а късно вечерта. Тя обяснява още, че бащата не се интересувал от детето, въпреки че обещал да се грижи за него. Грижите обаче полагала Спаска.



Ангел ходеше по жени, децата му гладуваха,



разказва пред магистратите чичо му. "Обичаше да лъже. На 100 думи дали има една вярна, не зная", свидетелства още той.

Първата му жена и майка на Ангел - Румяна, пък разказва, че докато живеели заедно, мъжът често жестоко я биел. Редовно прибирал парите й за майчинство и ги пропивал. Налагало се тя да проси, за да храни децата им.

Независимо от мъжките му слабости Ангел проявява малки грижи към детето, пледира адвокатът му пред съда. Според него мъжът не знае как да се грижи за сина си и искрено се разкайва за нещастието.

Прокурорът настоява за доживотна присъда за предумишлено убийство на лице в безпомощно състояние. Софийският окръжен съд чете присъда "виновен" за предумишлено убийство през юни 1999 г. Определеното наказание е 20 г. затвор.



Предварителното решение за убийството



е взето хладнокръвно в сравнително спокойна обстановка, пишат в мотивите за решението си магистратите. Те отчитат и това, че Ангел старателно се опитва да прикрие престъплението си. Съдът не определя най-тежкото наказание - решетки до живот, защото разчита на възможността Ангел да бъде превъзпитан. Затова не се налагало изолирането му от обществото до края на живота му.

По време на процеса майката на малкия Ангел - Румяна, настоява убиецът да й плати 10 000 000 стари лв. обезщетение за преживените от загубата страдания. Магистратите обаче й присъждат само 1 000 000 лв. Причината - Румяна не е полагала достатъчно грижи за детето си и не се е интересувала от него. Не е проявила и присъщата на всяка майка скръб при смъртта на рожба.

Решението на окръжните магистрати не е обжалвано нито от Ангел, нито от прокуратурата.

Близо 7 години след трагедията хората в Габра още помнят за бащата, удавил спящото си дете. На селския пазар екипът на "Сега" попадна на баба Лиляна, която познава лелята на Ангел - Екатерина, и ни води при нея. Екатерина живее със семейството си в порутени миньорски общежития на самия край на селото. Жената научи от "Сега" за 20-годишната присъда на племенника си. Тя казва, че откакто е давала показания пред съда, не се е интересувала от делото. Не иска и да чуе за Ангел. "Със земята ни срина. Баща да убие родното си дете", нарежда тя. Екатерина си спомня още, че често се налагало тя да се грижи за малкия. "Каквото купувах на моите деца, вземах и на него. Не беше много, но живеехме някак", просълзява се жената. След убийството Ангел я излъгал, че е завел детето в интернат.

"Зарадвах се, помислих, че така е по-добре за малкия", въздиша Екатерина.
 
Екатерина - лелята на Ангел, още живее в порутените миньорски общежития, където преди близо 7 г. е подслонила племенника си и детето му.
 
В селото още помнят жестокото убийство и веднага ни упътват. Баба Лили (вдясно) води екипа ни до дома и местопрестъплението.
4
952
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
03 Април 2004 00:56
Сега продължава да проявява тотална липса на чувствителност. За този връх на БГ журналистиката, история като тази е от същия порядък като, да речем, създаването на прозрачен бетон или дебилната селска история за това как Х. Форд се шашнал от бричката на някакъв нашенски тарикат, тя идва нарид със "смешките" за блондинки. И всичко това е просто един "панаир". Няма чувства, няма отговорност - ние сме просто едни безчувствени сеирджии, които трябва да си запълнят уикенда. И дали това ще стане със кретенски вицове, някакви недоразбрани куриозни "факти" или просто гъделичкаща затъпялите ни сетива история за смърт на някое безпомощно същество, която се е случила и повтаря навсякъде околу нас - все едно. А най добре - всичко заедно (панаир е това!). От нас се очаква никога да не изоставяме своето тотално консумиращо самосъжеление на жестоки инфантили, за да забележим случващото се и да го приемем за своя отговорност. Ние просто трябва да прекараме някак поредния тъп уикенд с помощта на бодрите медии. И ако някой страда, ние винаги сме готови да му обясним, че сме всъщност по зле от него и ТОЙ е, който ни дължи нещо си. Затова и СЕГА не ни затруднява със такива неща. Просто ни предлага начин да си начешим сеирджийската краста.
*
А може би, тази презумция обижда читателите?
03 Април 2004 01:13
Това не е никаква ДРАМА, доротейче, венец на цивилизацията и продукт на сантименталното образование на великия ФЖ. Това е ТРАГЕДИЯ. И то не трагедия толкова за това дете - то поне няма да има щастието да стигне до там да не може да различи такава история от сюжет на гърба на видео касетка.
03 Април 2004 14:23
Това стана като Жълт Труд.
04 Април 2004 07:37
Вестника сериозно ли смята тази трагедия достоина за панаир?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД