:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Накратко

Архитект създаде прозрачен бетон

27-годишният унгарски архитект Арон Лошонци е обединил най-популярния в света строителен материал - бетона - с оптични влакна и е създал нов тип, който пропуска светлината, предаде електронният сайт "Оптикс".

"Прозрачният" бетон е също толкова здрав, както и традиционния, но благодарение на хилядите си стъклени влакна, формиращи матрица, през него може да се види например силуетът на човек или на дърво. Новият вид строителен материал кара интериора да изглежда лек и въздушен, създавайки впечатлението, че масивните стени не съществуват. Идеята хрумнала на Лошонци, докато е бил студент в Стокхолм. След като демонстрирал бетона на изложения по цяла Европа, унгарецът създал компанията LiTraCon, която ще предлага на пазара готови бетонни блокове още тази година.



Е-книгите масово излизат на пазара



"Сони" обяви, че започва масовото предлагане на дигитални книги - плоски електронни устройства, които се отварят като истинските книги и могат да съхраняват в паметта си до 20 романа, съобщи ИТАР-ТАСС. Електронната книга на "Сони" тежи 300 г и е с размери 26 на 19 и дебелина 13 см. Тя е със страница-дисплей от течни кристали. Обемът на паметта е разчетен за 5000 стр. текст, но може да се увеличи. Самото устройство струва около 370 долара. През април компанията, заедно с водещи издателски къщи, ще открие в Интернет сайт, от който ще могат да се теглят романи. Клиентите му ще правят месечни вноски по 2 долара, а тегленето на роман ще струва около 3 долара.



Компютризирано устройство анализира съня



Японски специалисти създадоха компютризирано устройство, което измерва колко дълбоко спи човек, като следи пулса му, съобщи агенция Киодо. Устройството класифицира съня на 4 вида - почти будно състояние, сън с бързи очни движения, лек и дълбок сън. Разграничава ги по ускоряването и забавянето на пулса. Качеството на съня пък се разделя на 9 категории, в зависимост от количеството дълбок сън. Пациентът носи сензор с формата на пръстен и гривна-предавател. Екипът все още усъвършенства устройството. Когато се появи на пазара, то ще премахне необходимостта сънят да се изследва със скъпи енцефалограми.
756
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД