:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Опозицията остава единна - ще иска вот

Опозицията остава единна и още днес започва преговори помежду си, за да поиска вот на недоверие на правителството. Петте опозиционни партии - БСП, СДС, ДСБ, Народен съюз и Новото време дадоха отново общо изявление, в което обявиха намеренията си. Заедно ще обсъдят и исканата оставка на Огнян Герджиков.

Часове по-рано сините се опитаха да се разцепят от общия хор на опозицията. НИС на СДС упълномощи парламентарната му група да преговаря за общ вот само с дясната опозиция и нововремци. По време на дебатите в зала единствена Надежда Михайлова от опозиционните лидери нападна освен правителството и червената партия. След разговори обаче СДС се включи в единните действия.

Петте партии ще мислят върху общ вот, защото не са доволни от отговорите на кабинета и мнозинството защо са си позволили да не зачитат парламента. Искаме вотът да е за цялостната политика на правителството, каза зам.-шефката на ДСБ Елияна Масева. Не чухме отговор на въпроса може ли кабинетът да продължи да работи, добави зам.-шефът на синята група Валентин Василев. Михаил Миков от БСП заключи, че управляващата партия иска властта само като права, без да консумира своята отговорност. Шулевщината е висш и последен стадий на политическата арогантност, коментира нововремецът Борислав Цеков. Според Борислав Китов от Народен съюз вече няма правителство, а има само арогантни министри. Премиерът, като човек който е излъчил министър Шулева и като кавалер, трябва да поема поне част от нейната отговорност, смята Китов.
15
725
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
01 Февруари 2005 21:49
Много крайно време е да се изрита от БГ мадридският олигофрен...
01 Февруари 2005 22:29
От театралния спектакъл в Народното събрание журналистите си напълниха вестниците. А опозицията се напъна да се обединява. Много ми е интересно какво ще стане, ако вотът мине.
02 Февруари 2005 04:05
Zaq много, много крайно време е....... Zorina .......... Нема страшно. Ще дойде следващия цирк......
02 Февруари 2005 09:24
Който и да дойде , ще е по-малък кретен от Симеончо.

02 Февруари 2005 09:32
е па ше иска, сега им е паднало и ще се възползват да се пазарят за по-голям дял
02 Февруари 2005 09:54
Има си хас Надежда да не нападне червената партия. То това е задължително, както едно време не можеше да има реч без да се похвали бай Тошо и СССР.
Само да се видят отстрани колко са жалки всичките. В България трябва да се въведе закон за задължителен абсцентионизъм.
02 Февруари 2005 10:42
Пичове, първо честит празник!
Второ, значи ли, че партията на СофиЯМски не е сред великата петорка?
02 Февруари 2005 11:44
правилно питаш--ТАПА!!!
02 Февруари 2005 11:55
Всички гореизброени партии, обединени от желанието за бламиране на това правителство, явна са стигнали до мъдрия извод, че това ще помогне за тяхното оцеляване ...... А изборите тропат на вратата... Отделно красива новина е евентуалното и окончателно отпътуване на Сакскобургготски......
02 Февруари 2005 13:19
"Отпътуването" е като "Светлото бъдеще" едно време. Wishful thinking. Мокри сънища. Плямпане.
02 Февруари 2005 17:23
Опозицията остава единна - ще иска вот. Колко сладко си дремеше "единна" досега. Защо ли я събудиха? Още малко и България щеше да стане като другите от Европа - да има своите пълни управленски цикли. Ето затова най-много съжалява ВЕЛИЧЕСТВОТО - за цикъла. Иначе другото, според него и благодарение на него ни е изцяло в ред. Особено ако гледаме положително.
02 Февруари 2005 18:23
ще си покаже.
но наистина се надявам да успеят да се разберат.
02 Февруари 2005 18:33
Проф. Георги Марков, историк: БСП и Костов може да изхвърлят Доган от сцената
Българските политици са исторически недалновидни спрямо външните сили...
.....................................
ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ТУК:
Натиснете тук
http://www.zone168.com/article?sid=&aid=2 8356&eid=260
02 Февруари 2005 20:03

Кризата била заради грубо потъпкване на принципите на парламентаризма. То хубаво, ама парламентаризмът освен сбор от правила (1) е и вид отношение между малки групи хора, съставляващи властите, с една много по-голяма група хора (2).

(1) Правилата
Голяма майстория е да ги нарушаваш. Да намираш баланса между частни и обществени интереси пък е много повече от майстория, бидейки съдба, мисия, карма, призвание - абе Божа работа.
Сегашните властимащи превзеха първо въображението, а после умовете и накрай - парите на населението, като обявиха, че са против правилата и ще ги нарушават, но все в интерес на населението. Поради любоф необяснима, види се.
Другата причина да не играят по правилата е, че правилата са за правителство, а те за 4 години така и не станаха правителство. Правителството е административно тяло с работна характеристика - управление на република България.
Правилата са за народни представители, които се отчитат пред избирателите си, а не пред негово величество, който е по съвместителство премиер, но най-вече - нещо неописуемо извънрационално из областта на приказките и суеверията и проч. народни умотворения. Какви правила в нещо, което е въпрос на вЕра.
Правилата са за състезание между управляващо мнозинство и опозиция. Опозиция ли? За 4 години така и не се разбра кой е опозиция.
Щото БСП - с министри и президентин, и с доминиращи кадри в силовите министерства и съдебната система. А Новото време е всъщност втора царска партия в Народното събрание. Правят се на горичка или се потапят в блатото и дишат през тръстикови тръбици - части за бързо реагиране с плюнки, камъни и дървье.
За правилата - толкова.

(2) За тънката оназ материя, отношенията между хората
Тук нещата не са абстрактни, както е с правилата.
Конкретните хора от малката група започнаха като една хайдушка дружина, сбрана напролет на зелено ливаде след спокойно 15 годишно зимуване на топло, а завършиха като много хайдушки дружини. Кажи речи - всеки от хайдуците е днес хайдушки главатар.
Доказателства за тази срамотия, зле прикривана с платени вестници и социолози, имаше колкото щеш.
С какво скандалът около Булгартабак е по-грозен от сделките по външния дълг, неусвояването на еврофондове със социално предназначение, скритите преговори с ЕС, предсрочното затваряне на АЕЦ Козлодуй, нарушените национални интереси при отдаване на концесии, криминалната приватизация на БТК, чадъра над организираната престъпност, забатачването на образователната система, продаването на лекарства на цени по-високи от европейските, присвояването на държавни имоти от страна на първия държавен и партиен ръководител?..

Е, кризата във властта, предизвикана от скандала с Булгартабак, не е заради по-големи нарушения на интересите на страната или на правилата за управление на държавата, отколкото при предишните афери. Държавата е на автопилот вече 4 години. Хайдуците си имат винаги по-важна работа от управление, държавно строителство, защита на законността и интересите на гражданите. (Всъщност те имат интерес от тъкмо обратното!) Всъщност възможно е дори интересите на страната при тази сделка да са дори относително по-малко нарушени в сравнение с останалите афери.

Скандалът в аферата с Булгартабак е скандал между айдушките главатари.
Ма то дори не е и скандал.
Главатарите вече се държат разпасано, свикнали никой да не им се опира на золумите. И се тепат направо на мегдана! Просто вече не може да се минава през мегдана зарад мелето. Докато само грабеха и безчинстваха, траеше се от немаикъде. Имаше и някакъв ред, де: днес ограбят един, останалите чинят сеир; утре па друг, и те така. Световна наредба, правото на силния.
Обаче сега се видя, че те не са вече никакви хайдуци, ами са едни ояли се трътки. Уригват се, пърдят, пикаят насред село, бившият им войвода мига като плъх в трици. Отдавна са нарушили табиета на селото - да се подчинява и хрантути срещу юнашки песни и закрила. Общественият договор - ние ви храним, а вие поддържате илюзията, че има надежда за човека извън човека - е нарушен. Една илюзия искахме от тях - не, и това вече не дават. Просто зейва един голям провал, а от него вее отчаяние. Мъка, от която селото се отърсва само по един начин - с ярост.
Мразим властващите когато са силни. Но още повече ги мразим когато са слаби.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Според Иван Кръстев двойният печеливш от оттеглянето на БАТ бил Ахмед Доган. С държавния "Булгартабак" Доган продължавал да контролира своя електорат чрез основния му поминък. В същото време, сблъсквайки НДСВ и БСП по сделката, пресичал единствената възможност да остане извън управляващата коалиция след парламентарните избори през юни - социалистите да предпочетат Симеон пред Доган за младши партньор в кабинета.
Да, ама ето - НДСВ и ДПС се кюснаха челно по сделката, и пак нищо им няма на коалиционното либене, професионалистКи все пак. А социалистите са далеч по-непридирчиви от хората на Доган, стига да имат интерес. Не им пука нито на едните, нито на другите гьонсурати. Интирйесът им клати феса.


Трогателен е опитът на Надя Михайлова да намери някакъв разум поне във вид на тясно-партийна сметка: От СДС обвинили НДСВ в лобистки интереси, както и че с бойкота си миналия петък нарочно са провалили сделката с БАТ. Според схемата, обяснена от Надежда Михайлова, Симеон умишлено предизвикал парламентарния скандал, за да принуди БАТ сам да се оттегли и да запази ДПС като партньор.
Немам думи. Абе просто не ги бива да приватизират Булгартабак, толкова ли е трудно да се разбере? Предложили са поредната неизгодна за страната сделка, и причината да бъде спряна е само тази, че освен общият интерес, на който всечки другжно и радостно пикаят отгоре, е засегнат пряко и частният интерес на тютюнопроизводителите, които си имат партия във властта.
Ето, че има файда от партиите, ама на кого да го обясниш това у наше село?


Изключително смислен анализ на аргументите на ДПС за спиране на сделката : Натиснете тук

02 Февруари 2005 21:35
Каква игра, какъв театър, каква лошо скроена лъжа...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД