:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сивата икономика пак набира сила

Само 6 от 10 работници се осигуряват върху реалната си заплата, показа изследване на "Коалиция 2000"
Година след въвеждането на мерките срещу сивата икономика работодателите са намерили начин да ги заобикалят. Регистрацията на трудовите договори в НОИ и минималните осигурителни прагове по професии, които са в сила от 2003 г., са довели до краткотраен ефект. Миналата година обаче отново се увеличават случаите на работа без договор и осигуряване на по-ниска заплата от реалната. Това става ясно от доклада на "Коалиция 2000" и "Витоша рисърч" за скритата икономика в периода ноември 2002-ноември 2004 г.

1/3 от заетите в страната - около 600-700 хиляди души, работят допълнително без писмени договори, съобщи Руслан Стефанов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията. За по-малко от година - от март до ноември 2004 г., делът на работниците, за които не се внася реалният размер на осигуровката, е нараснал до 1/3 от 1/5. Само 6 от 10 работници са осигурени върху реалните заплати, които получават, пише в доклада. Твърде висок е и делът на работещите, които изобщо не са осигурявани социално и здравно - трима от всеки 10. Въпреки това миналата година и от НОИ и от здравната каса отчетоха добри приходи.



ТЕНДЕНЦИИ

Намалели са случаите, в които не се издават данъчни документи за извършени покупки или ползвани услуги. Това се обяснява с навлизането на големите търговски вериги у нас. Но за ползване на скъпите услуги - медицински и на архитекти например, все още не се издават касови бележки и средствата за тях не се отчитат, показва изследването. Една четвърт от продажбите на бяла и черна техника остават неотчетени.

По отношение на стриктното плащане на месечни битови сметки и дължими данъци преобладава практиката да се плаща навреме, независимо че за повече от 2/3 от домакинствата това е трудно. Над 2/3 от населението изобщо нямат спестявания, пише в доклада. Това показва, че за 2 години реалните доходи на хората нарастват бавно, коментираха авторите. Натуралното стопанство заема значителен дял и е важно за хората в селата и по-малките градове.
9
714
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
01 Февруари 2005 22:31
статията да се прати на МВФ и да послужи за теза , защо Милен Велчев искаше да се увеличи средната заплата! ВСЕКИ ОСИГУРЯВА НА НЕЙНА база

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
01 Февруари 2005 22:36
Трудовият договор се сключва между работника и работодателя, а само
работодателя регистрира този трудов договор в НОИ. Ето от тук е цялата беда.
Двойният подпис или двойната регистрация е един от изходите. Нарушен е баланса на заинтересоваността. Прекалено мното са лостовете в ръцете на
работодателите и несъръзмерно малко за тези, които предлагат на наемане своята работна сила. Може да се въведе подходящо решение в рамките на
проект електронната фирма или или електронната институция. Еднократно
за всеки нов трудов договор работодателя и работника да има право на
услуга чрез електронен подпис за регистрация на договора в НОИ. В отделни
страни регистрацията се извършва и под формата на данъчно задължение -
с плащане на символичен данък за регистрация на договора. Но за сметка на
това, който не изпълни това задължение попада под ударите на данъчните
органи, закони и съответната отговорност.
01 Февруари 2005 22:48
Защото в България мнооого трудно пробива истинската пазарна икономика, няма почти никакво реално производство. Специализирали сме се в търговия, на стоки, които внасяме. И нали трябва отрицателния търговски баланс да си го избием от някъде - от укрити данъци и осигуровки, т.е.
Да живей Царя и неговите 800 дни
02 Февруари 2005 04:25
Аз сиви икономически сили не съм виждал. Масово са червени. Моля редакцията да не пребоядисва в неутрални цветове богаташите.....
02 Февруари 2005 08:54
Markus, , точно това мисля и аз
02 Февруари 2005 09:17
Едно от най-големите идиотщини, в която не малък пръст имат медиите е подмяната на термина "Икономическа престъпност" със "Сива икономика".
Така практически се придава право на съществуване на този вид престъпност и легализиране на корупционните схеми.
Има закони за борба с престъпността. Но закон и накзания за сиви бизнесмени няма. А, това са престъпници-бизнесмени, които са си платили по някаква корупциона схема!
Е, господа законодатели, кажете нещо по въпроса!
02 Февруари 2005 09:49
С тези осигуровки държавата най-нагло рекетира всички. В същото време депутатите не ги плащат - намериха си извинение. А те заедно с останалите данъци изяждат изработеното от хората. Затова и всеки, който може клинчи от тази схема. Едно време хората са се бунтували срещу десятъка, а сега ни вземат почти една трета от доходите и си траем. Ми защо трябва да даваме тези пари на хора, които най-открито злоупотребяват с тях? Един от малцината съм, които си плащат всичко, щото няма накъде, такава ми е работата, а това са около 200 лева удръжки, повече от една минимална заплата. И за какво?
02 Февруари 2005 13:12
Данъците като са 80%, доходите под жизнения минимум, а държавата не връща нищо обратно, щото не била социална държава и това било социализъм-още по-зле ще става.
Никой не може да ме задължи да спазвам договор, който не съм подписвал.-Дон Хуан
Долу държавата! ...щом е от такъв сорт, ми не требе, само пречи....
02 Февруари 2005 15:17
Икономическата политика на държавата е репресивна. На светло ли си, декларираш ли бизнеса си, започват едни глоби, едни проверки-отвсякъде,
ако си на тъмно - не се пречкаш на данъчните, не пускаш декларации-годишни, и т.н. - никой е те закача.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД