:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,314,267
Активни 130
Страници 1,869
За един ден 1,302,066
Интервю

Летвите пред чужденците тук са много високи

В България има страх да не би някои нации да изкупят земята. Американците да го направят и дискриминацията към тях е неоснователна, твърди Кенет Левковиц, президент на Американската търговска камара в България
Снимка: Борислав Николов
Визитка

Кенет Левковиц е завършил икономика в САЩ. От 10 години е в България, съпругата му е българка. Има фирма за инвестиционно банкиране, консултант е по корпоративно финансиране. Участва и във фирма за управление на финансови активи.---Каре-----

В средата на януари парламентът прие промени в Закона за чужденците. Ако те искат да получат статут на постоянно пребиваващи у нас, трябва да знаят български език и да удостоверят това с документ, издаден от оторизирана образователна институция у нас. Право на постоянно пребиваване ще имат и само чужденци, които са инвестирали 250 000 долара в България.

Ако не отговарят на тези условия, чужденците ще са със статут на продължително пребиваващи и всяка година трябва да подновяват разрешението за престой.

- ------- Г-н Левковиц, парламентът мотивира промените в Закона за чужденците с изисквания на Евросъюза. Как ще коментирате вие новите тестове?

- Една част от промените ги разбирам - има удължаване на срока за регистрация в полицията. Преди срокът беше 48 часа, сега става 5 дни. Това е разбираемо по практически причини. Другата промяна - за езиков ценз, за да получиш право на постоянно пребиваващ, не го разбирам. Такова изискване има например за Холандия - там има сериозна имиграция. Но не разбирам защо се прави в България. Признавам, че е доста практично човек да говори български в България, но все пак това е по-труден и непознат език за повечето чужденци. Така че се вдига много високо летвата, ако искаш да останеш тук като постоянно пребиваващ.

Ако България иска да се интегрира в международната общност, в Европейския съюз, това поставя бариера пред този процес. Мисля, че холандците нямат проблем с интеграцията.

- Само в България и Холандия ли има такива изисквания за езиков ценз?

- За други страни не зная, аз най-добре познавам Америка. А там няма официален език и нямаме изисквания чужденците да учат английски. Все пак го учат, защото средата го налага.

- Как ще се отразят изискванията за езикова квалификация върху бизнеса?

- Това е изискване за придобиване на статут за постоянно пребиваване. Човек може да стои много дълго със статут на временно пребиваващ. Но той пък е свързан с получаването на т.нар. удостоверение за продължително пребиваване - едногодишна виза и с огромна бюрокрация. Дори сега самата процедура да се извади удостоверение за временно пребиваване е доста трудна. Наблюденията ми са от 10 години и от първа ръка. В началото беше много трудно - големи опашки и лоша организация. Но изискванията за необходимата документация се увеличават. Сега организацията е по-добра, но документите, които се искат, с всяка година се увеличават. След 9 години постоянно пребиваване в България трябваше да извадя десетина документа и да ги покажа в полицията. Бюрократичният подход и полицейщината са остаряло нещо и трябва да се отстранят.

За бизнеса основното изискване - да се открият 10 работни места остана. Това е високо изискване. Фирма, която стъпва на пазара, няма да посмее веднага да наеме 10 души. Ще трябва поне една година да работи, за да си го позволи. Това е още една излишна бариера пред бизнеса.

Изискването за инвестиция от 200 000 долара също е висока летва. Ако правиш проучване, което ще ти отнеме 1-1,5 години, не можеш преди неговия край да вложиш четвърт милион долара. Ако не си инвестирал или наел 10 души, трудно ще се справиш със законовите изисквания.

Тук има друг елемент, който е важен. Спрямо някои нации в България има страх от миналото и се слагат високи бариери. Добре, но когато това касае хора от САЩ, Япония, Западна Европа, е ненужно, защото няма наплив на емигранти от тези страни в България. И тези, които идват, в повечето случаи помагат за развитие на страната.

- Не смятате ли, че това са вид превантивни мерки, т.е. гаранция, че чужденците, които постоянно ще са тук, ще са сериозни и надеждни. В САЩ също има много строги и полицейски мерки спрямо чужденци след атентатите от 2001 г.?

- За САЩ - да, но в България и преди 11 септември 2001 г. беше същото. Полицейщината е остатък от миналото, някакъв страх или параноя към чужденците.

- Така реагирахте и когато се коментираше забраната за продажба на земя на чужденци...

- Това е чист популизъм, защото един чужденец може да регистрира фирма в България и да купи имот и земя. Ако по-лесно се продава земя на чужденци, това ще увеличи цената й и ще е добре за хората, които продават. Американската търговска камара лобира, когато се приемаха промени в конституцията, да няма дискриминация срещу хора от неевропейски държави. Сегашният вариант дава възможност да купуват земя страни от ЕС и държави, които имат спогодба с България по този въпрос. (Промяната ще влезе в сила от 2007 г., бел.ред.). Този вариант също не ни харесва напълно. В Америка всеки има възможност да купи земя. И не е вероятно да има такъв интерес към земята в България, че американците да сключат спогодба с България. Пак сме аут и по този критерий. Надявам се промените да се преосмислят, но вече минаха на първо четене в парламента. Пак става дума за страх от някои нации да не изкупят земята. Определено американци няма да го направят.

- Какво мислите за законодателството, свързани с бизнеса, като цяло у нас? Направени са доста промени, нужни ли са и други?

- Законодателството е общо-взето добро. Въпросът е как се прилагат законите. Големият проблем е съдебната система и нейната ефективност. Има още какво да се прави в тази област и се надявам, че в близките години ще се промени. Вече има дисциплинарни производства срещу прокурори и съдии, което беше рядкост. Т.е. реформите, които се приеха досега, имат ефект и се надявам това да разсейва чувството за недосегаемост и безотговорност, което съществува не само у някои съдии и прокурори, а и у някои граждани.
 
Левковиц гласува по време на партито, организирано от американското посолство в София за изборите за президент на САЩ миналата година.
30
2192
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
07 Февруари 2005 21:19
Краино време е да се направи избор от останалите в България Пенсионирани Комунисти: Разпродавате България "на парче" или гладувате докато доидат танковете на Путин. След което вече не просто гладувате, а ИЗМИРАТЕ от глад.
07 Февруари 2005 21:51
Ами като не знае младежа дайте да го светнеме бе! В Чехия за статут на постоянно пребиваващ (аналог на зелената карта) е задължително знанието на чешки на ниво "среден" (не пръст) по нашето степенуване. В Словакия също. Някой да знае за останалите страни?
07 Февруари 2005 22:09
На нормалните и прозорливи колеги не може да не направи впечатление усмихнатата и интелигентна физиономия на г-н Левковиц, от която струи оптимизъм и всеотдайност. Това е особено добре видно тук в Ню Йорк.
Направете едно сравнение със сугубата и притеснена муцуна на Камбуров от вчера и ще ви стане ясно от къде изгрява слънцето и къде залязва.
07 Февруари 2005 22:27
Това момче с изброените в резюмето му квалификации едва ли става за бурната деиност дето си ъа е приписал. По негово собствено признание много за други даржави не знаел ама да го питали за УСА. Все повече се убеждавам, че в сбаркана страна, като БГ всеки едноок е цар.

Редактирано от - bot на 08/2/2005 г/ 09:40:58

07 Февруари 2005 22:53
В България са на мода юпитата и всеки с техния фасон е добре дошъл.
Требе фанат ония-как беха там-йеховисти ли.
Те са таман на вид юпи.
Що още не дават акъл по весниците?
07 Февруари 2005 23:08
Ами да дойде в Холандия и да види на какво ниво му трябва холандски език за документ за престой :-)
08 Февруари 2005 00:56
В Холандия чаках 7 месеца за да получа разрешение за временно пребиване, валидно една година от датата на заявление. Документите ми си бяха ок, но бюрокрацията е невероятна. Таксата от 430 уру си я прибраха съвсем в началото, разбира се.
08 Февруари 2005 01:52
"аз най-добре познавам Америка. А там няма официален език и нямаме изисквания чужденците да учат английски."

В Америка няма официален език щото е една "big fucking chinese-mexican pinata" Всяка сган е добре дошла, стига да е диволна че не спи на земята и има по една паничка ориз 3 пьти на ден. Ей ги семейство Фичонелови от долен Манхатьн, например да са ни живи и здрави, колко са доволни!
По- здрави на тоз американски юнак от долен Лос Анжелос, тьи де South Bay!
08 Февруари 2005 02:19
Бедни ми, Левковиц! Кой те хързулна, че в този вестник ще свалиш летвите пред чужденците. Ми не си познал. Тук ще те отлепят с летвата зад врата. Мдам, здравите сили не си поплюват.


Дохождат тъдява едни созополски, несебърски и прочие черноморски. Та тея пичове само като ти прочетат името, и топките им настръхват. Нататък идват членове, алинеи, искуствоведи, мукита, подиганови... бедна ти е фантазията на кво се вика пролетарски гняв.


Алоу! Къде си ръгнал земята на родниците да купуваш, бе байно!


Долу лапите от демократичен Иран!


И да са изтегляш незабавно от Ирак!
08 Февруари 2005 03:14
08 Февруари 2005 03:14
Америцанеца от далго зивеене в България е позабравил Америката.Първо всеки мозе да провери и се убеди, 4е официялен език в USA има и тои е English Language.Второ не е прав Лескович като казва, 4е не се искат познания по English, за да вземеш гразданство, а дори имаш и конспект с 100-на вапроса, които трябва да знаеш.Освен това предполагам , 4е трябва да знае, 4е за да се у4и в университет в USA, да се намери кфалифицирана работа също не ще стане без познания по езика.Ако иска Лескович мога да го поуба4авам за Америката, а пак тои да ме отвори за Българията през послeднитe 10 години.Не взимам скъпо.
O_LO, Shut up!!! What about Iran?You should know that between Iraq and Iran have just one letter difference!!!!!

Редактирано от - smarty на 08/2/2005 г/ 04:20:27

08 Февруари 2005 03:15
чифутовиц
08 Февруари 2005 03:32
Ей ги! Почнаха да препикват на пресекулки.


***


smarty, теб кой ти го турна? Тва, ника де.


08 Февруари 2005 04:45
Не е прав Димитри Иванов като казва 4е е по -умен сто пути!!!
В сравнение с тоси разликата е светлинни години!!!

Редактирано от - bot на 08/2/2005 г/ 09:41:50

08 Февруари 2005 09:13
Чифутина като го слушаш - пак същото. В САЩ всичко е цветя и рози, само в България е дивотия. Всичко е долна лъжа и манипулация. Аз имам 20 души приятели, които живеят в САЩ от 1990-та. Някои от тях чак сега взеха зелени карти. Бюрокрацията е ужасна. Какви са ограниченията за емигранти в САЩ? Огромни. Навсякъде има паричен ценз за емиграция. В САЩ е $ 1.000.000. Те ли са по-хитри, че искат богати чужденци, а ние сме по-прости, че искаме средна ръка такива. И чифутина да разбере, че след 2007 ще има наплив от чужденци. Може и да не е от Зап. Европа, но ще има.
08 Февруари 2005 09:51
Както се казва в стария виц - налице е не гей, а обикновен педераст...

Самият факт, че на поплювковци (употребявам тази дума, щото другата ботът ще я резне) като този им се дава трибуна да им слушаме дивотиите показва, че очевидно летвата е доста ниска...
08 Февруари 2005 10:26


на тоя Левковиц като не му изнасят нашите закони и условия, които налагаме аре ърч от България !


08 Февруари 2005 10:32
Нямам претенции, кой да живее в България. Но ми се иска гласуващите да знаят български. Иначе ме е страх, че някой друг ще ни управлява.
08 Февруари 2005 10:57
Тоя пък какво се оплаква? Сигурно си е мислел, че тук нещата ще са му улеснени като в Латинска Америка, щото е от великата братска презокеанска страна
08 Февруари 2005 11:09
Доброто владеене на езика задължително трябва да се изисква при кандидатстване за гражданство, но не виждам защо и за придобиване на статут на постоянно пребиваващ. Достатъчно условие е да докажеш, че не си в тежест на държавата, т.е. работиш и си плащаш данъци. Владеенето на езика е просто практическа необходимост.
За подскачащите по-горе - не бойте се, бе! Няма опасност емигранти от САЩ и Западна Европа да ни залеят и да се цанят като черноработници с цел да подбият цената на труда. В Западна Европа няма ограничения за работа за швейцарските граждани.
08 Февруари 2005 11:13
мале завалиити, кви летви сме им сложили само ... мани-мани ...

девят годин дреми тука и една добра дума да не изпусне ... ей .... тъй нещо от сорта бе голям батак е, ама жинити ви убави ... многу труден живота за американеца, ама туматити вкусни ... ко ми седнал да риве ...
08 Февруари 2005 11:57
Какво се е запенило това еврейче ?
08 Февруари 2005 12:43
Прекрасен човек! Предлагам незабавно бул. "Граф Игнатиев" да се преименува на "Кенет Левковиц" (едва му запомних името). Този човек е национално богатство.
08 Февруари 2005 13:01
Левковиц - тясно интегриран с лева - кат не му аресва да си оди на село да копа царевица в Алабама. Навсякъде емигрантите не са добре дошли, тук ли да ги чакаме с хляб и сол. И така ни крадат достатъчно, че да пуснем и чужденци. Ако не си пазим интересите на този Доларовиц ли да чакаме?
08 Февруари 2005 13:19
Шекеловиц.
08 Февруари 2005 14:25
а пук американскиq прудлио да си ходи вкущи, а не да говори глупости. В Сициля като доидоха американците си построиха 5 етайни палати с вси4ките ехтри, изцоцаха половината питеина вода на сицилянците и ги докараха до просешка тоqга.
Америка е наи-преступната дурява в света

Редактирано от - bot на 08/2/2005 г/ 14:28:41

08 Февруари 2005 14:34
В Сицилия братята американци имат и две военни бази. Снабдяват персонала им с храна от САЩ.
08 Февруари 2005 20:11
Само в България и Холандия ли има такива изисквания за езиков ценз?
- За други страни не зная, аз най-добре познавам Америка. А там няма официален език и нямаме изисквания чужденците да учат английски. Все пак го учат, защото средата го налага

Кво му се чудиш - тъп янки! По-далече от Америка не гледа
Еми, уважаеми Левковиц - освен всички примери, които колегите вече са дали, прибавям и Германия.
Пък вземи научи и малко български - за три месеца стигаш ресторантско ниво, кво толкова
08 Февруари 2005 22:29
Верни приказки дума този чужденец и ще е добре да се замислим и да си пооправим къщичката. В противен случай си оставаме същатата кочина.
09 Февруари 2005 02:45
ДЕВИЛ, прав си, 4е говори верни приказки този 4узденец.Но като про4етох, 4е нямало офицялен език в УСА , се замислих дали това, което казва го казва непереднамерено.Освен това минал сам през вси4ки нива на американската административна машина.Аз сам американски гразданин.Този американец ако само знае каква е администрацята относно процедурите за американско легално пребиваване, просто главата ще му се завие.То тази машина не е само тромава, но и в някои слу4аи не4ове4на/ не говоря за себе си/Много хора не могат да видят близките си с години. Освен ако 4рез безумните изисквамя за работа в УСА, не се крят не4ии намерения да се наемат 4ерноработници, които са ефтино платени и нездравно осигурени.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД