:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,355,099
Активни 68
Страници 17,231
За един ден 1,302,066
Горчив опит

Криворазбрана децентрализация

Десетки одити на Сметната палата показват огромното нехайство и безстопанственост на общините, които съвсем скоро трябва ще получат още по-голямата самостоятелност
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Покрай постоянните жалби на общинските ръководства в цялата страна, че държавата е длъжна да им дава все повече и повече самостоятелност, някак незабелязани остават разкритията за мащабната безстопанственост, която се шири в тях. Става въпрос не за дребни нарушения, а за сериозни противоречия с основните закони. От публикуваните досега десетки одитни доклади на Сметната палата за финансовото състояние на българските общини, които "Сега" изчете много внимателно, се налага един сериозен извод - няма нито една (поне сред проверените), в която да не е престъпен по някакъв начин закона.

Нормално е, ще кажете. Все пак млада демокрация сме, а и на фона на разкритията за нарушения къде ли не по върховете на държавата какво може да се очаква от бедните общини. Прави впечатление обаче, че одиторите са се натъкнали на изключително нехайство от страна на местните власти, което няма как да се оправдае, а в определени случаи и на чист тарикатлък. Налага се изводът, че в това отношение просто няма разлика голяма или малка е общината - повсеместно общинските имоти и финанси са заложници на най-различни интереси, а в стандартния случай просто са оставени на произвола. Ако случайно по този параграф всичко е наред, то непременно ще е нарушен Законът за обществените поръчки.

Да вземем за пример община Бойчиновци. Проверката е извършена миналата година и обхваща 2003 г. Към края на 2003 г. не са заведени по баланса на общината цели 754 обекти - публична и частна общинска собственост, а също горите, водоизточниците, местните пътища, улиците, площадите, обществените паркинги и зелените площи. Да се чуди човек кметът и заместниците му в Бойчиновци в края на краищатанад какво са кметували!Но това не е всичко - към датата на проверката в баланса не са били заведени и 22 748 дка общински земеделски земи - кажи-речи 1/10 от цялата територия на общината. Общинското читалище в кв. "Огоста" пък представлявало неохраняема и съответно ограбена сграда. А в същото време по вестниците може да се срещнат вопли за финансова помощ, като този от детска градина "Щурче" в бойчиновското с. Портитовци. Децата там са системно недохранвани, а месечният бюджет е едва 120 лв. Само наемът от читалищната сграда чудесно би решил проблемите на тази детска градина.

За разлика от Бойчиновци, където не се вълнуват от собствеността си, общинарите на Кресна са били много развълнувани от чуждата. Местният парламент обявил търг за отдаване под наем за 3 г. на масивната двуетажна хижа "Синаница" в местността "Синанишки връх". Има една малка подробност - хижата не е общинска, а на БТС. Въпреки това съветниците я отдали, та се наложило туристическият съюз да води дело, което и спечелил. В Кресна всичко е търгове и все е замесено името "Синаница". На именувана така частна фирма съветниците отдали за 10 г. 209,811 дка земеделска земя при годишен наем 1678 лв. Към 2003 г. фирмата все още не е платила нищо. "Кметът не е предприел действия за защита на имуществените и финансовите интереси на общината", пишат ревизорите.

Като се чете одита на Ямбол, логично възниква въпросът имат ли юристи в тази община. Хаосът с имотите е голям. Само няколко от многото примери. Директори на 12 училища сами решили и си провели търгове за отдаване на площи под наем. Въпросните терени са общински, но общинският съвет не е взимал решение за отдаването им, следователнотърговете са незаконни,но пък сделките се изпълняват. А и как да е другояче, след като е налице челен пример от местните представителства на партиите. 6 от тях си наели помещения от общината на базисна, тоест най-ниска цена. Техни активисти въобще не са се мяркали вътре, защото партиите преотдали местата на търговци и прибирали разликата от наема. Местно ловно-рибарско дружество, което не е на бюджетна издръжка, пък получило даром от общината за 6 години имот, който е частна общинска собственост.

Нещо подобно се е случило и в Бургас, но в доста по-големи размери. Преди 10 г. общината връчила безвъзмездно на православната църква цял паркинг, а тя пък започнала да го преотдава под наем на разни охранителни фирми. Парите естествено не са отивали в кметството. Паркингът се намира в самия център на града, а 10-годишният наем за него вероятно представлява една доста добра сума. Това, разбира се, не пречи на несменяемия от години кмет Йоан Костадинов през месец-два да отправя вопли до финансовото министерство за държавно финансиране на местните болници примерно. Едва в края на миналата година кметът прати щурмоваци от общинската полиция, които да изгонят охранителите. Те пък заведоха дела, защото имат изрядни договори с църквата. Кашата стана пълна.

В Помориеобщината направо е забравила да събира таксиза използването на общински терени и реклами. Одиторите посочват, че търговци и собственици на кафенета и ресторанти лятос най-редовно си ползват общински тротоари, но с тях никой не е сключвал договор за това. Управляващите на Хасково също пропуснали да искат пари за собствеността си. Там отдали на концесия спортна площадка, частникът я ползвал цяла година, ама не си платил концесионната вноска. Поведението му е съвсем разбираемо, щом общинарите не си я и потърсили.

При горните случаистава въпрос все за невзети пари.В някои градове обаче имат проблем с взетите.

Босовете на Велико Търново например са готови на всякакви маньоври, само и само да сключат договор за заем в нарушение на закона. Сделката е от 14 април 2003 г. с ТБ "Биохим" за 5 млн лв. кредит. Общинарите гласували да го обезпечат с приходите от наеми и от продажбата на държавно (!) и общинско имущество. Този номер обаче не минал и след като областният управител спрял това решение, съветниците го прегласували като заложили този път вземанията на общината. Действията на съвета и кмета са незаконни не само според одитния доклад, но и според Окръжния съд във В.Търново и ВАС.

Явните процедури по Закона за обществените поръчки са се оказали твърде досадно занимание и за управляващите в Плевен. Там съветниците упълномощили кмета да сключи сделка за заем с ТБ "Биохим" за два кредита: 1,3 млн лв. за покриване на бюджетен дефицит и 5 млн лв. за инвестиционни цели. Което той и направил на 7 юли 2003 г. Одиторите обаче смятат, че така е налице неспазване на основните принципи при възлагане на обществените поръчки за гарантиране публичност на процедурата, свободна и честна конкуренция.

Колкото по-малко и бедно е населеното място,толкова по-интересни хрумвания имат общинарите,за да си подсигурят по още някой лев. В съседната на Русе община Вятово чиновниците от администрацията съвсем спокойно са получавали двойна заплата за едно и също работно време. Веднъж по трудов договор, втори път - хонорар за участие в заседания на комисии, към които те били зачислявани със заповед на кмета. Въпросните хонорари били завеждани под словесната абракадабра "външни услуги по функция "Общи държавни служби".

Посочените тук примери са само зрънца от общата картина. Прави впечатление, че най-усърдни в нарушенията си общините са спрямо Закона за обществените поръчки. Големи проблеми им създава и вътрешният контрол, какъвто липсва или почти го няма в Чепеларе, Бургас, Девин, Свиленград, Добрич, Козлодуй и още много. На места пък се препъват в закона поради липса на пари. Примерно в Лом и Аврен по тази причина не могат да си застраховат общинското имущество.

С наближаването на 2007 г. членството ни в ЕС ще дава на общините все повече и повече самостоятелност. Дано тя подтикне местните власти и към повече отговорност. Ако това не стане, то и занапред "проявите" им ще пълнят докладите на Сметната палата, която обаче не може да налага санкции, а само да отправя предписания.
 
Общински пратеници демонтират загражденията и знаците от паркинга в центъра на Бургас, след като 10 г. той бе преотстъпен безвъзмездно на православната църква.
5
801
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
07 Февруари 2005 21:53
Така ще е докато има местни парламенти, които размиват отговорността. Справка Стефан Софиянски и софийските съветници. Освен това местните парламенти, по същия начин като в народното събрание, се роят на групички по интереси и си гласуват каквото си поискат - даже и в противоречие на законите на страната, но никой не може да им потърси сметка - нали такова нещо като колективна вина няма. Въобще в сегашния си вариант местните парламенти според мен са излишни, не те дори са вредни. Ако беше да речем съветниците само да контролират кмета - ето така съм съгласен. Кмета трябва сам да си е отговорен за законността на всичките действия в кметството си. А парламента трябва да го контролира от гледна точка, действията му да са в интерес на населеното място.
07 Февруари 2005 22:35
Така ще е , докато не бъде създадено гражданското общество. Докато всеки данъкоплатец не търси отговорност от общинарите за правилното използване на ресурсите, докато всеки от нас престане да чака съседът му да почисти снега от тротоара, или да изхвърля сметта от балкона си. Кметовете и общинските съветници трябва да изпълняват волята на избирателите, ама кой да им я каже тази воля?!
07 Февруари 2005 22:46
Хаиде бе!....Стига вицове!...
Колкото по близо до народа по добре!
Общини никога хяма да надминат държавата по нехаиство, корупция, подкупи, бюрокрация..
08 Февруари 2005 06:56
Мила Зорина е много права.Както казват американските дипломати в Софя:Родериц Мур (бивш съветник) и Ричард Маилс (настоящ посланик)"законите не се прилагат в тази страна".Това е и становище на ЕУ.За какво да говорим повече, освен да се надяваме о-в Белене да се ойиви отново.

Редактирано от - bot на 08/2/2005 г/ 08:27:22

08 Февруари 2005 13:23
В никакъв случай т.н. местни парламенти да продължават да ги избират по този начин - с партийни листи, а мажоритарно - хората от т.н. проекто-гражданско общество да гласуват за личности, а не за нечистоплътни и нахални интересчии, които се именуват общински съветници, каквито са по-голямата част от тях.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД