:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,312,997
Активни 153
Страници 599
За един ден 1,302,066
Анализ

На прага на нова държава в Европа

Баските са най-богати в Испания и искат да са свободно асоциирана към нея страна
Малцина у нас сигурно знаят, че далечните баски от Иберийския полуостров, които са на път да се обособят в самостоятелна държава, имат принос и за българското Освобождение.

Българите за първи път се сблъскват с темата за баските в "Под игото", когато синът на чорбаджи Марко обяснява, че в училище учат за войните за наследство на испанския престол. А те са ключови за разбиране на баския проблем.

Баските подкрепят претендента Карлос VII и неговото поражение през 1876 г. означава за тях окончателна загуба на вековни привилегии и полага началото на баския национализъм. Но връзката с България от литература става действителност, защото победеният Карлос с остатъците от армията си се озовава не другаде, а при обсадата на Плевен по време на Руско-турската война. Там той предлага услугите си на руския император и така в освобождаването на града се сражават и баски войници.

--------

На 1 февруари т. г. испанският Конгрес на депутатите (долната камара на испанския парламент) обсъди и отхвърли предложения от баския парламент проект за превръщане Страната на баските в "свободно асоциирана държава" с Испания, известен повече като "плана Ибарече" - по името на баския министър-председател. 313 депутати гласуваха против плана, 29 го подкрепиха и 2-ма се въздържаха.

Страната на баските е името на една от 17-те автономни области, които образуват съвременната испанска държава. Всяка от тях има свой статут на автономия, в който са посочени областите, в които държавата им предоставя правомощия - обикновено здравеопазване, образование, полиция и пр. Автономията се оказва решаващ фактор за бързото икономическо развитие на областта. От 1995 г. доходът на глава от населението е нараствал с по 4,5% на година и през 2002-а тя иманай-висок доход в странатана глава от населението - 13 690 евро, при средно за Испания 11 016 евро. Но баските искат още по-голяма самостоятелност и даже отделяне от Испания, защото при по-голяма автономия смятат, че ще постигнат още по-висок жизнен стандарт.

Планът Ибарече или "Новият политически статут на баската общност", както е официалното наименование на това предложение, беше одобрен с абсолютно мнозинство от баския парламент на 30 декември м. г. Планът се основава на тезата, че баският народ има "своя самоличност сред народите на Европа" и правото да решава собственото си бъдеще "в съответствие с правото за самоопределение на народите". Това право ще се реализира чрез допитване до гражданите на Страната на баските. На тази основа се формулира "нов политически пакт за съвместно съжителство", който ще се материализира в нов модел на отношения с испанската държава, основани на свободното асоцииране.

По този начинбаските поставят своя

суверенитет над испанскияСъздава се правото чрез волеизявление на баските граждани (посредством допитване) да се решават всички въпроси на отношенията с Испания, включително и отделяне от нея (което не е изрично упоменато, но не е изключено като възможност). Тези решения трябва да се вземат с абсолютното мнозинство на подадените гласове, но не се посочва какво мнозинство от избирателите трябва да са участвали в допитването, за да бъде то законно. Така важни решения, засягащи отношенията между Испания и Страната на баските, могат да се вземат с по-малко от половината от гласовете на имащите право на глас, че даже и с по-малък процент. Планът създава своебразно двойно гражданство. Освен баското, право на което ще имат тези, които административно пребивават в Страната на баските, се въвежда баска националност за всички граждани, "придобиването, запазването и загубването" на която ще бъдат определени с бъдещ закон. Създава се отделна съдебна система в Страната на баските. На баската администрация се придават допълнителни правомощия, включително и системата за социално осигуряване.

"Планът Ибарече" изправи срещу себе си всички испански партии и се радва на подкрепата само на три националистически партии в Каталония и Галиция. Изострените страсти и създаденото напрежение не създават най-добра обстановка за обсъждане на проблема. В тези условия министър-председателят Сапатеро прие баския премиер Ибарече и разговаря с него над 4 часа. Въпреки че след това заяви, че докато е министър-председател на Испания, този план няма да бъде приложен, Сапатеро очевидно разчита на решаване на въпроса по пътя на преговори. Срещу това е Народната партия (най-голяма в опозицията), чийто лидер Мариано Рахой предложи на Сапатеро пълно сътрудничество срещу "плана Ибарече" и в отделна среща двамата се договориха да създадат съвместна комисия в парламента по това предложение, което смятат за антиконституционно.Какъв може да бъде изходътот създалото се положение след отхвърлянето на "плана Ибарече" от Конгреса на депутатите? И испанското, и баското правителство вероятно ще изчакат резултатите от автономните избори в Страната на баските, които още на другия ден премиерът свика предсрочно за 17 април т. г.

Намерението на неговата партия е да се яви на изборите с "плана Ибарече" като предизборна програма и да получи подкрепата на мнозинството от баските избиратели.

В същото време Сапатеро се надява, че баската Социалистическа партия ще вземе най-много депутатски места в баския парламент, както прогнозират предизборните сондажи. Сапатеро е обещал след автономните избори да се срещне отново с Ибарече и да се започнат преговори по по-нататъшното развитие на автономията. Засега и баските, и испанците смятат преговорите като път за решаване на проблема. И двете страни ще трябва да направят отстъпки и компромисният вариант ще бъде най-доброто разрешение. Освен това тази година трябва да се завърши и реформата на Статута на Каталония, където националистите също имат крайни искания. В тези преговори Сапатеро ще бъде принуден да се оглежда непрекъснато зад гърба си, къдетоще чакат още 15

автономни общности,които няма да бъдат особено доволни от разширяването на привилегиите на баски и каталонци. Според лондонския "Икономист", ако Сапатеро съумее да контролира националистическия проблем (тъй като според списанието този проблем не може да бъде разрешен) и да довърши либералните икономически реформи, "неговото правителство може да създаде условия Испания да започне нов период на икономически растеж, в който може да надмине Великобритания и Италия по доход на глава от населението. Испания разполага с повечето от необходимите предпоставки за това - ефективно управление, здрави финанси и силен бизнессектор".

В своята реч пред Конгреса на депутатите Сапатеро заяви, че "резултатът от гласуването не е победа и поради това никой не трябва да го приема като поражение. Този 1 февруари не слага края на един план, а е денят, в който присъстваме на едно ново начало, на нов проект за Страната на баските и за цяла Испания, един проект, който се нуждае от подкрепата на всички и гледа напред в бъдещето".
 
На 1 февруари т. г. испанският Конгрес на депутатите (долната камара на испанския парламент) обсъди и отхвърли предложения от баския парламент проект за превръщане Страната на баските в "свободно асоциирана държава".
 
Министър-председателят Сапатеро прие баския премиер Ибарече, разговаря с него над 4 часа и заяви, че докато е начело на Испания, този план няма да бъде приложен.
 
Баският премиер Хуан Хосе Ибарече.
17
1317
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
07 Февруари 2005 22:54
По генотип и манталитет баските са съвсем различни от испанците. Смята се, че са роднини на грузинците и са дошли от Кавказ, т.е. имаме с тях далечни общи корени.

Вж. и изследването на Мутафчиева, Вера. Паралели на историята - Иберия и Балканите. - В: Същата. Реакции. С., УИ, 1995, 147-158.
08 Февруари 2005 02:44
Архиман баските може би са протобългари , и по азбуката и по говора ?!?
доказва се , само дето говорят и пишат на старобългарски , и ни ти ни я го знаем !
за сведение погледни книгата на П-Добрев "Древнобългарска епиграфика "
ще видиш не баските ами и китайците там ?!?
08 Февруари 2005 03:19
Истина е, че имаме древни общи корени. Бях много изненадан преди 6 години да чуя и от някои баски, с които се запознах случайно в Биариц.
08 Февруари 2005 03:48
Не знам кои откуде е и какув е !!Знам само 4е моята пушка досега не е пропуснала нищо!!!Да са йиви и здрави баските дето са я правили, златни руце имат, заслуяват си всеки цент, а те не бяха малко!!!!!

Редактирано от - bot на 08/2/2005 г/ 08:27:41

08 Февруари 2005 05:25
Абе не знам какви са, но областта им е най-богатата в цяла Испания.А дали са сродни с грузинци, прабългари или папуаси, за архитъп е без значение, той нали е мелез.Улична стражевая, дето и викат още и Шаро.
08 Февруари 2005 06:13
Ми то момчета все от няколко маймуни произхождаме, та нема смисъл да ровите толкова. Па ако ви се харесва тъй-нареченият "creationism" съвсем го овапцахме- всите сме си Адам/Ева по националснос. Ха наздраве!
08 Февруари 2005 08:38
Сега американците да бомбардират Мадрид, защото не дава независимост на баските. ЕТА да бъдат обявени за "борци за свобода". Така де. Защо косоварите могат, а баските не могат?
08 Февруари 2005 10:38
Разбрах, според силните на деня, в Източна Европа всеки може да си прави държава, когато си поиска. По-на запад не може.
08 Февруари 2005 10:41
Планат Ибарретче беше приет с болшинство от малко над 50% в парламента на Страната на баските. Това беше и една от основните критики на Запатеро по време на дебатите в Конгреса. Тои изтакна че този план далеч не се ползва с подкрепата на преобладаващото мнозинство от баските и призова да се намери формула, която да баде одобрена от 80-100% от баските. В краина сметка в тази област йивеят и испанця и баски, които не са сагласни с тезите на националистите. Аз лично смятам че до отделяне от Испаня няма да се стигне, а ще бадат засилени правомощята на автономното правителство.
Иначе наистина баските нямат нищо общо с Испанците. Лъубопитно е че имаме три общи думи с тях, а именно - горе, река и луканка. Мойе и да има нещо верно за кавказкя им проижод. Самите те не са много наясно и все още тарсят корените си. Като хора са много прятни и областта им е наи-развитата в индустрялно отношение част на Испаня. Те са и нетни платзи в общя будгет и това е една от причините да искат отделяне т.к. смятат че субсидират по-неразвитите области на Испаня.Те са нещо като Словеня в бивша Ъугославя, но на много по-високо равнище на развитие.

Редактирано от - bot на 08/2/2005 г/ 17:49:01

08 Февруари 2005 12:39
Баските са си съвсем отделен етнос. В това няма спор. Така че исканията им до голяма степен са основателни и би трябвало Испания да се съобрази с тях. Дори и да се пръкне нова държава, това само ще успокои района.
08 Февруари 2005 13:21
То Страната на баските добре, ама след това идва въпросът за Навара...
08 Февруари 2005 17:43
Гарван, ако проблема беше само в баските, отдавна да им бяха дали независимост.Направят ли го обаче, следват Каталуня и Галисия и разпадане на държавата.
А и както Forza намеква - в Навара живеят много баски. Както и във Франция.
08 Февруари 2005 18:04
А иначе баските са странен народ - за няколко хилядолетия на една и съща територия (смятат се за директни наследници на кроманьонците), никога не са имали собствена държава. А са били винаги най-трудно завладяваните.
Смята се, че езика им е най-стария в Европа (по-стар и от индо-европейския) и единствения оцелял след Римската империя.
За родството им с други народи съществуват само спекулации (като по-горните) - не е намерена връзка с нито един друг етнос.
08 Февруари 2005 18:07
АМИ "последната КОЛОНИЯ" в Европа- Северна Ирландия?!?
08 Февруари 2005 18:19
Параграфе, не забравяй и Гибралтар.
А иначе колонизатора е един и същ...
08 Февруари 2005 18:44
AMILCAR,
С Гибралтар, мисля, че по ИНАЧЕ стоят -отпреди няколко години!- нещата?!? Мисля, че има вече някакво Споразумение между Испания е GB за Гибралтар?!
А може и да греша?! Ще проверя!!!

Редактирано от - paragraph39 на 08/2/2005 г/ 18:45:03

08 Февруари 2005 19:52
Параграфе, засега само се преговаря за Гибралтар.
И Испания и Великобритания имат желание да решат въпроса, но не така мисли местното население (на Гибралтар).
Та за сега нещата са в застой.
Тук в Испания точно за Гибралтар говорят като за "последната колония в Европа".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД