:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шестиците скачат преди кандидатстване

Отличниците по литература са най-много в 7-и и в 12-и клас
Снимка: АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ
В един от ключовите предмети в училище - български език и литература, настъпват сериозни промени в оценките в класовете преди приемните кампании за елитни гимназии и ВУЗ. 7-и и 12-и клас са рекордьори по брой отличници по литература. В тези класове се наблюдават и едни от най-големите разминавания между успеха от първия и от втория срок. Това показват данни на регионалния инспекторат по образованието в София за успеха на децата по литература от 5-и до 12-и клас.

Изследването е въз основа на входните изпитни работи в началото на всеки клас и класните работи от I и II срок. Данните не са представителни, защото не всички училища са подали информация и извадките за трите статистики са различни. В инспектората обаче не разполагат с други числа и използват тези, за да сформират експертната политика по предмета.

Писането на повече шестици в края на учебната година е характерно за всички класове. Най-голям обаче е ръстът на шестиците при 7-класниците. Спрямо началото на учебната година отличните оценки нарастват с 11%. Интересно е, че на първата класна работа скокът в броя на отличниците е едва 1,2%. Т.е. децата масово започват да получават шестици през втория учебен срок.

В началото на учебната година в 7-и клас най-масовата оценка е "Добър", следвана от петиците, тройките, шестиците и двойките. В края на годината обаче шестиците отиват директно на първо място и са 1/4 от всички бележки.

Подобна е тенденцията и в 8-и клас, след който също има приемна кампания - за техникумите. В края на годината шестиците се увеличават с 8,5%.

Следващият рязък скок на отлични оценки е в 12-и клас. Тогава шестиците нарастват с малко над 7 на сто.

Абитуриентската възраст се оказва най-благодатна за литературата - тогава почти всеки трети ученик в 12-и клас е отличник. Това е рекорд спрямо всички предшестващи класове.

Като цяло средният успех по литература за всички класове е 4,36.

Интересна е и зависимостта при слабите оценки. В края на всяка учебна година те намаляват, с изключение на 9-и и 11-клас. И тук сериозното разместване настъпва през втория срок - тоест двойките са най-много на първата класна работа, но на втората преобладават високите оценки. Според експерта по литература от столичния регионален инспекторат Станислав Георгиев по-обективно е оценяването в края на първия срок. Големите размествания в края на 7-и, 8-и и 12-и клас според него са знак за субективност в оценките.

Най-много слаби оценки има в края на 9-и клас - 10,5%, после в 7-и - 9,8%, и в 11-и - 8,4%. Най-малко са двойките в 6-и клас - 6,3 на сто.
7
591
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
09 Септември 2004 22:06
Откакто се помним, все същият фалш и отчитане на успеваемост, зад която няма никакви реални резултати. Средното ни школо подготвя неграмотни дебили, които се чудим какво да правим в университетите.
09 Септември 2004 22:29
Чак пък дебили! Нека си признаем, колкото и да е неприятно, че тяхната неграмотност е и също мултиплициран продукт на неграмотността на нашите питомци, които излизат от университетите!
09 Септември 2004 23:30
Сериозно, сред студентите има откровени шизофреници, които вместо да отидат в лудница, купонясват четири-пет години. Но когато преподавателите се опитват да бъдат взискателни и да вдигат летвата, веднага студентите се оплакват, а корумпираните колеги се сърдят, че се развалял климатът в колектива.
10 Септември 2004 02:14
arhiman TI ne si normalen. sigurno i ti si nyakakav podkupen debil. trjabva na tebe nyakoj da ti vdigne letvata i da te udari c neja po tapata glava za da ne sere6 govna.
10 Септември 2004 10:58
субективизмът при оценяването неможе да се избегне, по-важното е да се определи ниво и да има подходяща система за управление на качеството ...

любознателността и желанието за учене и развитие не се определея с количеството тапии
10 Септември 2004 13:33
arhiman,
От собствен опит мога да споделя, че в средното училище ни учеха да мислим, а в университета - да зубрим глупости наизуст. Като знам какви колеги станаха университетски преподаватели - положението ще става още по-лошо!!!
10 Септември 2004 13:51
Цветна градина,

напълно съм съгласна. Моя състудентка беше племенничка на една от асистентките, а познайте, какви оценки получаваше през цялото следване и то без да учи. И какво иска да ни каже Госпожата, че като дойдат дебилните студенти в прекрасния университет, бедните преподаватели не могат да им насмогнат и в продължение на пет години не могат никакви познания да им предадат: абсурд! каквито учителите такива и учениците! а след туй се оплаквате, че некадърници излизат от университета. Ами такива ги пускате да завършват! Да! На държавен изпит моя колежка си чете експозе на дипломната и работа и де ли ги реди ония грешки граматически, а да не говорим какво немско произношение вади. Професорът само се подсмихваше под мустак и я слушаше. като си изговори тя приказката, той я попита, с какво се занимава в момента, какво работи: преводачка във фирма за легализиране на документи!! Какво се чудите! Такива ги пускате да завършват, пък след туй олеле малеле! И точно тези некадърници, които сте ги оставяли на изпититте да преписват и да се промушват между капките след това ще преподават на ВАШИТЕ деца! Сами сте си виновни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД