:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Институциите умуват да признаят ли църковния брак

Венчавката в храма може да се изравни с подписа в гражданското
Църковният брак да стане отново равноправен на гражданския, както е било преди 9 септември, е едно от предложенията, върху които ще умуват в Министерския съвет в близко време. С тези въпроси ще се занимава създадената вчера на "Дондуков" 1 експертна консултативна комисия по проблемите на вероизповеданията.

В момента в България и бившите социалистически страни църковният брак не се признава от институциите. Много малко двойки се занимават и да разтрогват религиозния си съюз, след като се разделят в съда. В Гърция например доскоро браковете били само в прерогативите на църквата. Сега съседите имат право да избират между храма и гражданското.

Идеята е и у нас сключеният в храма брак да се признава юридически, съобщи правителствен източник. Предложението е било подадено още по време на работата на държавно-обществената комисия по обредните дейности, председателствана от министър Валентин Церовски. Промяната изисква поправки в Семейния кодекс и други закони.

"Официално такова искане не съм чул да има. Това е въпрос на решение на държавата", заяви за "Сега" по телефона от Солун шефът на правителствената дирекция "Вероизповедания" доц. Иван Желев. Той ще ръководи и новата експертна комисия. Според доц. Желев докато вероизповеданията са били 3-4, това е изглеждало лесно обяснимо. Сега има над 50 регистрирани вероизповедания и трудно ще им се разреши на всичките да бракосъчетават и развеждат.

Не е ясно как ще се решат въпросите с особеностите на брака при някои религии. Ислямът например позволява многоженството. Мюсюлманите шиити имат и т.нар. временен брак "икях", за 1 или 2 вечери, децата от който са законородени.

Доц. Желев поясни, че навремето охраната на брака и бракоразводните съдилища са били непосилни за църквата. Той лично превеждал трудове на владики-книжовници от Средновековието, които прекарвали голяма част от времето си да изясняват кой каква нива е внесъл в семейството. Според Желев, ако бракосъчетанията и разводите минат към църквата, тя няма да спечели от това.

Миналата година, когато главен мюфтия бе Селим Мехмед, мюсюлманите обаче са подкрепили това искане. Сред другите въпроси, които чакат обсъждане, е искането за военни свещеници в армията. Има и предложение да се фиксират общи за страната такси за тъжните ритуали.



ОБХВАТ

В новата комисия ще бъдат представени осем министерства. Експертите от тях ще дават становища по въпроси на вероизповеданията, които се нуждаят от по-комплексна оценка, обясниха от "Дондуков" 1. Здравното ведомство ще дава становище дали някоя религия не е вредна. Към Външно вероизповеданията ще се обръщат за визи за мисионерите. Финансите ще консултират религиите за правата им да бъдат освобождавани от данъци и такси. Според наблюдатели бързото създаване на комисията е отговор на критиките от Съвета на Европа, че вероизповеданията са изолирани от диалога с изпълнителната власт.
42
839
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
22 Октомври 2004 07:11
Tova e jestoka tragedia, edva li niakoi triabva da poema otgovornost po slucheia. Mnogo jalko za bashtata. I vse pak vlastite bi triabvalo da se zamisliat, tyi kato ubistvata na obiknoveni hora stanaha chesto iavlenie v BG
22 Октомври 2004 08:17
Трагедията на това семейство наистина е огромна! Нопричината за нея винаги е най-напред в семейството. А властите хич няма да се трогнат - те са заети да си връщат дипломатическите привилегии.
22 Октомври 2004 09:26
Ебах му мамата тоя народ полудя тотално , ало Ваше величество не мислите ли, че трябва да направите нещо
22 Октомври 2004 09:34
За по-старото поколение не знам, но расте младо поколение, което няма никакви задръжки и сводките ще стават още по-страшни. Посяга се не само на чужди хора, ами и на най-близки-майка, баща, брат и т.н.т.
22 Октомври 2004 09:38
Интересно какво е требвало да направи държавата?
Да тури денонощен пост в апартамента?
Да забрани пресата?
Да забрани телевизията?
Какво по-точно?
22 Октомври 2004 09:41
КОПЕЛЕТА МРЪСНИ, не правете сензации по такъв начин!!!!
Детето е психично болно, а не нормално.
22 Октомври 2004 09:42
17-годишен уби майка си и брата си близнак. Очевидна е ужасната безпътица всред младите хора. Така е като управляващите Милен Велчевци, Шулевци и сие си правят единствено предизборен PR с идеи за образованието и науката. След много приказки повишение с 0.3% субсидии за образование и наука по бюджет 2005, които си остават по субсидии на последно място в Европа. За разлика от военния бюджет, които е на най-предните места и преди две седмици беше увеличен без лимит - за плащания на военните ни мисии в чужбина. Така шапкарите и тия около тях се успокойха. Е, какво е това спокойствие за сметка на децата ни?
22 Октомври 2004 10:10
След последното (вече предпоследното) убийство извършено от непълноелетен някой спомена, че подобни случаи ще зачестяват - и се оказа прав.
Колкото до изказаното по-горе мнение, че убийството ВСЕ ПАК е извършено от психично болен, моят коментар е, че всичките тези деца-убийци имат психични отклонения. Макар че останаха ли нормални в таз нещастна държавичка...
Къде ли е Царят в тази ситуация - той май е зает да получава на гради от европейските си братовчеди
22 Октомври 2004 10:26
В Библията пише че ще настанат такива времена! Това е заради неверието ни и отвръщането от Бога!
22 Октомври 2004 10:32
za kakvo ti e car be mastika , da stoi pred apartamenta i da bdi li pres shpionkata . caria e edin oglupial prodajnik , nishto poveche.
22 Октомври 2004 10:41
от известно време момчето е имало психични проблеми, но семейството смятало, че може да се справи без лечение, тъй като майката била лекарка. През последните месеци той бил под грижите на столична психоложка.
Кое е вярното: семейството или психоложка?
Тук според мен единственото нещо, което заслужава внимание в тази трагедия е: защо все пак семейството не се е обърнало към когото трябва за лечение? Дали родителите познавайки добре нивото на здравеопазването ни, не са предпочели наистина по-доброто от тяхна гледна точка, което сега се е обърнало против тях. Та пак опирам до здравеопазването ни, или по-точно в липсата му.
22 Октомври 2004 10:53
Тук изобщо не е споменато, че майката на убиеца е лекарка. Тя, която би трябвало да е най-заинтересована синът й да се лекува от наркомания и шизофрения, не е направило нищо и даже е криела истината за него. Провинциалната еснафщина е надделла над здравия разум. И какво станало накрая? Това, което е написано на вратата на един немски концлагер: "Suum quique" (Всекимву неговото).
22 Октомври 2004 10:54
До Пешо "...Къде ли е Царят в тази ситуация - той май е зает да получава на гради от ш...".
ЗаЩо пък трябва царя да е в таzи ситуация??????????? И сега ли е пак тои виновен???? Някои се побърка и хоп, кои е виновен, царя и правителството???
ТОВА Е АБСОЛюТНО НЕСЕР6ОЗНО И БЕЗОТГОВОРНО. И какво трябваше да направи царя? Да патрулира ноЩем след работа по улиците ли? Да прави психологи4ни експертиzи на неговия електорат ли? Еееееее раzбира се 4е Станишев Щеше да е друго неЩо. При него никои нямаше да се побърква, Щяхме да достигнем висините на раzвития комуниzъм и нямаше да се zанимаваме с тея капиталисти дето само полу4ават награди от европеиските си братов4еди и побъркват хората. ЗАСРАМЕТЕ СЕ БЕ
22 Октомври 2004 11:08
Капитане, царят за пореден път не проявява каквото и да е отношение към детските убийства, защото изобщо не му пука. В същията новинарска сесия го видяхме как е получил награда от еди-кой си.
Подобно нещо се случи с Виденов, който игра хоро в деня, когато загинаха 12 войничета в камиона, помниш ли??? И тук можеш да зададеш въпроса - а какво е можел да направи Виденов в случая -може би с магическа сила да спре камиона ли??? Айде стига популизъм бе, капитане. Нали виждаш - руши се, руши се, руши се...
22 Октомври 2004 11:14
Ето докъде ни докара оня мръсник Костов!
22 Октомври 2004 11:17
Айде стига глупости за новото поколение.
Като чуя нещо такова се сещам за вица дето две жени си говорели "По наше време свекървите какви гадни бяха, а сега пък снахите са едни..."
Това си е лична трагедия в семейството - такива е имало и винаги ще има. Тъпо е да се спекулира с това.
22 Октомври 2004 11:23
Пешо, това е неЩо което не може да се предотврати от правителството. царя е шеф на правителството и има контролна функция. Не му е работа да следи, дали се е побъкрал някои или не. Тои контролира работата на неговите министри. Това мом4е бих каzал, е типи4но дете на прехода със вси4ките му минуси- pаzо4арование от живота, беzиzходица. Пък и може де е бил просто болен, не се zнае. Но да се обвинява правителството zа такива работи... В нашия блок имахме навремето един луд, които креЩеше ноЩем по терасите, говореше си с радиоводеЩия, пребиваше бедната си маика, но не вярвам да е бил виновен Жан Виденов (тогава премиер) zа неговото състояние. Поzдрави Пешо.
22 Октомври 2004 11:38
Прав си, капитане. Аз обаче коментирам липсата на пълната заинтересованост на министър-председателя към случващото се (коментирам и Сакса, и Виденов). Дали са могли нещо да направят в случая??? Персонално, едва ли.
Ами най-лесния коментар, който можем да направим е, че преходът се отразява по различен начин на хората и затова е логично да има такива убийства. Още повече, че такива неща се случват навсякъде по света.
Какво може да направи като изпълнителна власт- много може, ама явно не иска. С какви обещания дойдоха - какво се получи.
22 Октомври 2004 11:42
Тюююю, обърках словореда на предния си постинг.
Както и да е. не дава признаци да му пука. Дайте да се обзалагаме кога ще стане следващото убийство.
22 Октомври 2004 12:49
До там ли го докарахме собствените ни деца да ни убиват.Изумяващо е.И най-голяма вина имат онези мерзавци в парламента който докараха народа си до истерия.Хората се изродихме.Семейството отдавна не е пример за морални ценности.Когато едно дете расте в непрекъснат страх и грижи за утрешният ден каква психика да има - увредена.Наркотиците му стават верен приятел помагащ му да избяга от сивото ни напрегнато ежедневие.И то, детето се чувства бог.А ние родителите си затваряме очите от страх и срам пред съседи, познати, колеги.....Докато живеем в Абсурдна държава ще се случват и абсурдните неща.Неизбежно е.
22 Октомври 2004 13:59
Къде е сега онова тривиално писателче с тривиалните разчленявания? Да чакаме нова статия-Тривиално убийство на майка и брат-близнак.
А за останалите философи-те и земетресенията и тайфуните не могат да се предотвратяват, ама хората имат превенции за тях.
Сегашното положение у нас прилича на "Тайфунът пак ме изненадА. В гръб."
Знаете ли какво би станало в Япония, ако не отчиташе факта, че е земетръсна зона, и не действаше съобразно това?
Или колко щяха да са жертвите от тайфуните тая година, ако не бяха предприети своевременни мерки?
Кого защитавате?
22 Октомври 2004 14:28
Вчера четох във вестниците, че в някаква скандинавска страна /Швеция или Финландия / някакъв заклал 8 годишно момче отиващо на училище и 50 годишна жена, а някакъв поп убил и първата и втората си жена. Изроди има навсякъде. Ако има виновни за нещо е, че те не са там където трябва да бъдат.
22 Октомври 2004 14:39
По тоя повод в Полша вече тече подписка за връщане на смъртната присъда. И при тях се отчита нарастване на убийствата при младите хора. Дадоха пример с една младежка компания, която изхвърля от движещ се влак девойка, тъй като това било желанието за подарък на един от тях-рожденик.
22 Октомври 2004 15:40
Някои по-възрастни хора казват : "А преди по комунистическо време такива работи нямаше! Това демокрацията ни го донесе!"
Чудя се на тях ли да вярвам или на по-младите, които казват : "Имало е и тогава, но информацията се е криела, не се е разпространявала."
22 Октомври 2004 15:54
Ами младите помнят, де ще им разказваме ние (с гайдите)
22 Октомври 2004 16:06
Преди 2 год. мисля, един у4еник влиzа с пистолети в у4илиЩето си, в град4е блиzо до Мюнхен, и zапо4ва да гърми наред- у4ители, съу4еници- после се самоубива. Не zнам ве4е то4ния брои на жертвите, но бяха много. Вси4ки бяха потресени и съкрушени, но никои не обвини премиера на Баиерн Щоибер или канцлера Шр6одер. Обясниха си го с това, 4е тои по цял ден си играел с брутални комнютърни игри, дори искаха да ги zабраняват. НО НИКОИ НЕ ОБВИНИ ПРАВИТЕЛСТВАТА НА БАИЕРН ИЛИ ГЕРМАНИЯ, НИКОИ. Това само в България може да се иzполzва като компромат среЩу в момента управляваЩите. СРАМ СРАМ СРАМ- Дивиденти от хорската мъка.
22 Октомври 2004 16:07
Трагедия ,
Пълна трагедия.
И нека никой не мисли , че ей така това става и ей така се окача.
А пък лъжите -така било и преди - са гнусни лъжи.

Пожарникаря Бройко Борисов ще пробута пожарникарски лаф и нещата ще се оправят.
И виждам как любителите на локумите за СОЦИОПАТИТЕ са се скрили , а какви скверни мисли изказваха и какви тривиални разчленения правеха.

Това което става в България е повече от национална катастрофа.
Детските убийства са показателни за извратената демократична ситуация.

22 Октомври 2004 16:35
Ето какво съм се замислила нощес.
Верно е, че у нас е имало по татово време, ама се е криело.
Обаче се пак процентно на глава от населението колко ли е имало у нас по татово време и колко на запад по същото време?
Само от любопиство и без да разпалвам пак антикомунистическите клади.
Както и се питам каква е разликата между демократичните ценности и анархията на практика и на теория.
А за смъртното наказание някой тук ли постна или другаде четох тия дни-че в Япония май пак го защитават.
на принципа, че ако няма смъртно наказание, престъпникът ще има повече права от жертвата и ще е в привилегировано положение.
22 Октомври 2004 16:37
Kapitanot, я не се втелявай! Няма тука "хорска мъка". Казано е "Каквото посееш - такова ще жънеш". Отсвир
Kaily, аз писах. В Полша. Чрез обесване. И е прието!
[Старшината:21.10.2004 г. 16:45:42 Да, бе, да. Ама днес Полският Сейм обсъжда възстановяване на смъртното наказание. "Не може престъпникът да има повече права от жертвата ... " ]

Редактирано от - Старшината на 22/10/2004 г/ 16:45:52

22 Октомври 2004 17:14
Страшников, не раzбрах с какво не си съгласен? С определението "хорска мъка" ли? Какво трябваше да пиша, "хорска радост" ли? И кои какво е посял не ми стана ясно, правителството на Сакскобурготски ли е посяло преди 17 год. младежа? Или просто г.н. Сакскобурготски е баЩата на цялото zло на планетата? Луцифер по zемята? Когато доиде другаря ти Станишев Ще ходим по мед нали? Дори и побърканите Ще оzдравеят, слепите Ще прогледнат и сакатите Ще проходят, Щото у4ителят дугар Станишев Ще бди над тях.
22 Октомври 2004 17:28
Що измествате темата само за да станат коментарите по вашия калъп?
Детето е било с психични проблеми. Щом като е убило брат си и майка си значи е с шизофрения /обикновено шизофрениците убиват тази, към които са най-привързани/. Семейството е решило ДА НЕ ТЪРСИ специализирана помощ и резултатът е налице. Жалко за момчето защото е можело да му се помогне.
22 Октомври 2004 18:04
Старшинка,
Свинявам се.
Имам гадния навик да сграбчвам идеята и тутакси да забравям всякакви подробности, с които тя е поднесена.
Ама си е така пък-Престъпниците имат повече права от жертвите и не само относно смъртното наказание.

Редактирано от - kaily на 22/10/2004 г/ 18:25:21

22 Октомври 2004 18:26

Наркотиците не са шизофрения.
Не се правете на халтави-.Естествено е луд да го искарат , ама и лудите станха патологични по брой.
А едно време в Поглед , Антени , Общество и право всички неща се публикуваха.
Спрете да съчинявате лъжи.Бягатх от тези данни като дявол от тамян , защото ще излезе наяве разрушителната сила на наркоманизирана България.
Такова чудо не е било.;

България живее в условията на силно извратена демокрация.
22 Октомври 2004 18:46
Ми както видяхте, дадоха ви тук и доста примери от Запада. За съжаление и на запад, и на нашите млади, никой не се опитва да им каже, че ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НИ Е В КРИЗА!!! И младите... виждайки безсперспективността на съществуванието си и двуличието на "всички моруци" и власти... стават агресивни. Във Франция например, подобни случаи също не са рядкост! Банди от озлобени млади хора нападат полицейски постове, подпалват стотици автомобили "ей така"... колективни изнасилвания... рекет....
А тези дни хванаха... поредния български пласьор на хероин май беше... 50 тина килограма...............

Редактирано от - Белия негър на 22/10/2004 г/ 18:49:41

22 Октомври 2004 19:06
Бе аз ми е чудно, тоя как тъй вместо близнака си не е убил себе си по погрешка?????
Или пък точно туй е искал, но като е колил брат си е мислел че гледа себе си в огледалото? А после като разбрал какво е станало, доядяло го на майка му че тъй го е объркала като близнила и бастисал и нея


А ся кажете че не съм кретен!!!!!!
22 Октомври 2004 19:20
AlphaBravoCataclysm, съвсем не си кретен. Това просто си е черен хумор. Аз вече предложих да залагаме кога ще стане следващото убийство извършено от непълнолетен.
Ама и бат' Гойко как се прави на ощипана красавица след всяко убийство.
--------------------------
Тююююююююю, руши се, руши се, руши се...
22 Октомври 2004 19:24
Коя цимилизация в криза това?
Оная ли, дето води война, за да наложи справедливата си система над другомислещите?
Не е в криза западната цивилизация. Направо си е с двата крака в гроба.
22 Октомври 2004 20:02
Добре де, Кайли! Може и така да се каже!
Тогава какво можем да предложим на собствеините си деца?????

Дай да видим къде е ключа от мазето!!!!
22 Октомври 2004 21:22
В днешният СТАНДАРТ пише, че родителите са знаели за заболяването на момчето.Даже майката си набавила специализирана литература, за да го лекува сама.Лошото в случая е, че не са потърсили специалист-психиатър.Макар, че... Точно на 11.09.миналата година/тази дата се запомня лесно/имаше подобен случай в Пазарджик, където офицер от учебен център на Гранична полиция разстреля двама свои колеги. Той също бил лекуван в МВР болницата в психиатричната клиника.После се самоуби на магистралата.
Въобще лечима ли е шизофренията...?Въпроси, въпроси...!Тогава го отнесоха началника и зам.началника на центъра, които бяха пенсионирани от м-р Петканов.
22 Октомври 2004 21:43
Тука съм съгласен 100 на 100 !


А ние родителите си затваряме очите от страх и срам пред съседи, познати, колеги.....

22 Октомври 2004 22:30
Това е резултатът от налудничавата българската психика да криеме от околните физическите и психическите недъзи на децата си. Криворазбран срам. Да не чуе, да не каже, да не се разнесе. Пусти български комплекси. Хората на Запад правят точно обратното и го считат за съвсем нормално всички да знаят за наличието на недъг и да се съобразяват с това. Ако майката беше зпочнала интезнивно лечение на сина си овреме сега тя и другото дете щяха да са живи.
23 Октомври 2004 00:52
След като деца започнаха да извършват убийства като по сценарий за жесток филм на ужасите мани мани.Егати държавата в която живеем
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД