:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Районни кметове без право да възлагат обществени поръчки

Новият закон за обществените поръчки, който влезе в сила в началото на този месец, крие голям проблем за общините. Според него районните кметове в големите градове не могат да обявяват обществени поръчки, твърди директорът на Националната асоциация "Правна инициатива за местно самоуправление" Ева Радева. Като възложители на обществени поръчки в закона фигурират кметовете на общини. Те могат да упълномощят длъжностни лица, които да проведат процедурите.

Според юристите на асоциацията обаче районните кметове не могат да се считат за длъжностни лица, тъй като назначаването им става след политически консултации. Според Радева общинските администрации ще бъдат претоварени, ако на районните кметове им се отнеме правото да възлагат обществени поръчки. Тази възможност трябва да бъде записана в методическите указания на агенцията за обществени поръчки.

Общините ще бъдат улеснени от новия закон, защото вече няма нужда да чакат да се появят 3-ма кандидати за обществената поръчка, могат да я обявят и при само един кандидат, твърди юристката. Според нея, ако един от участниците подаде жалба, тя не спира изпълнението на обществената поръчка и договорът трябва да се подпише. Заради тези две условия досега много конкурси се бавеха с месеци.
4
722
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
22 Октомври 2004 08:24
Тази програма не се оказа ефикасна, защото не стимулира хората да си търсят работа. За час-два минат с метлата през мегдана и- 120 лева. Повечето работещи по 12 часа получават по 150-200 лева, най-много в сфери като търговията или услугите. Как няма да се регистрира като безработен мързеливецът?! Разговаряла съм с доста безработни, които имат професии като шивачка, например, или са завършили само гимназия. Претенциите им нямат край! Предлагат им работа, съответстваща на квалификацията- отказват. Е, това какво е?!
22 Октомври 2004 09:28
Който не желае да работи не може го хвана с никакви програми. В нашата община по тази програма назначиха 25 ромки. Първите два дни поне ги виждахме по улиците с метлите /не да метат, а да ги носят/, после като почнаха едни болнични, днес едното дете, утре другото, после тя и т.н., т. но на 28 число всички оздравяват и накуп идват за заплата. Резултата- улиците мръсни, парите изразходени и в задачата се пита кой има полза от това?
22 Октомври 2004 10:04
По-малко пари за временните чистачи - е заглавието на ГЪЗЕТАТА. Чудно нали с тази основна дейност се вдигна заетостта в България. И първото Величество, и по-второстепенните величества се хвалеха налево и надесно главно с това - че благодарение на правилната политика на партията (НДСВ) се постигнаха високите висини в заетостта. А то било всичко - мижи да де лажем.
23 Октомври 2004 00:08
Дават се грешни пари на хора които не вършат нищо.За около 40 дни имах наблюдение в едно село.Там безработните българи и роми бяха разпределени по двама, трима да отговарят за дадени обекти.По цял ден седяха по градинките и спяха по пеиките но им бяха наредили да стоят на "РАБОТНОТО СИ МЯСТО", че може от областния град да доидат на проверка.Не мога да си обясня с това ли се намали безработицата.Едни се прибиват от работа за 120лв., а други си отлежаха по градинки и пеики
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД