:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
7

Новата работа на шпионите

Бивши кадри на ЦРУ и на други тайни служби печелят много повече в частния разузнавателен сектор
Краят на Студената война пренареди картите в света на шпионажа. Мнозина професионални шпиони на Запад се замислиха дали не са станали жертва на своя успех. Но те не останаха без работа и днес печелят повече от всякога. Частни организации се възползваха от безценната им квалификация в област, наречена най-общо "финансово разузнаване".

Когато от една фирма изтичат тайни, сигурно някой ги изнася. Когато конкуренцията редовно печели търговете, сигурно има някакъв трик. Когато един концерн реши да закупи чужда фирма, той има нужда да узнае всичко за нея. Когато една слабо известна фирма иска да приватизира в Източна Европа, тя би следвало да бъде проучена. Цели държави започнаха да дирят изнесените пари на бившите си диктатори. Но най-голямо предизвикателство, разбира се, представляват "мръсните пари" на организираната престъпност. Днес държавните институции прибягват все повече до частни фирми, които работят с тях по договор, срещу процент.

Най-легендарният шеф на



най-легендарната фирма в тази област



е Джиулс Крол, шеф на "Крол, риск-кънсълтинг", http://www.krollworldwide.com. За него не се знае много. Малко са и неговите снимки, в официалната му биография липсва рождена дата. Този закръглен, оплешивяващ мъж над 60 години е като карикатура на традиционния американския бизнесмен: любител на презрамките, вечно с пура в ръка. Основните служители на фирмата Крол са от средите на ФБР, ЦРУ и американското правосъдие, от журналистическите среди, но все повече и повече са чуждестранни експерти. Доста от тях са от британските тайни служби.

Джиулс Крол основава "Крол Асошиейтс" през 1972 г. като консултантска фирма, обслужваща корпорациите, стремящи се да закупят бизнеса на своята конкуренция. Днес фирмата е акционерно дружество, котирано в Насдак с над 2100 служители и офиси в над 60 града на 6 континента. За легендата на успеха на Крол допринасят успешното издирване на изнесените милиарди на Жан Клод (Бейби Док) Дювалие - диктаторът от Хаити, на Фердинад и Имелда Маркос, властвали във Филипините, както и на Саддам Хюсеин. Последната задача бе по поръчка на "Индайт" - неправителствена организация, създадена от правителството на САЩ с цел разобличаването на режима на иракския диктатор.

За "петролните купони на Саддам" се създаде впечатление, че тази схема за корумпиране беше разкрита от иракския вестник "Ал Мада". В действителност обаче простата проверка в архивите показва, че "Крол" е работила по случая години преди това и е разкрила всички механизми на продажбите на нефт на занижени цени в рамките на програмата "Петрол срещу храни". Тогава "Крол" работи по поръчка на кувейтското правителство.

Днес докладите на "Крол секюрити" за положението в Ирак се отличават със забележително точния си анализ на фона на дезинформацията от официалните източници. Те сочат с конкретни цифри, че положението там непрекъснато се влошава.

Последният път, когато "Сега" цитира доклад на "Крол секюрити"



беше преди месец, когато фирмата отчете, че в Ирак средно на ден стават по 70 нападения срещу около 40 преди 28 юни, когато встъпи в длъжност временното правителство. Друго заключение на "Крол" е, че атаките са все по-дръзки и по-добре подготвени вече и в области, считани по-рано за спокойни. Заключенията в доклада контрастират силно с официалните оценки на администрацията на Джордж Буш, че положението се подобрява, коментира тогава "Вашингтон пост". "Крол" прекрасно познава обстановката в Ирак, защото фирмата се разрастна и се занимава също с охранителна дейност, която е особено доходоносна в Ирак напоследък.

Пътеките на Джиулс Крол и на ЦРУ често са се преплитали. Крол отбелязва безценни точки в своя полза като доказва, че може да бъде по-ефикасен от най-грамадната и скъпоструваща шпионска централа в света. Това стана възможно, защото в "Крол" познават слабостите на Ленгли. Проблемът на официалната разузнавателна агенция е, че тя все повече и повече разчита на техниката, вместо на "хюминт", "хюмън интелиджънс", човешкия фактор. Стигна се дотам, че САЩ нанасят ракетни удари и провеждат цели войни, без да са изпратили агенти на място. Политическите последици от това могат да бъдат колосални. Но "Крол" може да бъде наета и за да ги смекчи...

Конкретен пример е



един слабо известен епизод в Судан



От години САЩ смятат тази територия за убежище на терористи ислямисти. Положението там беше такова, че ЦРУ от дълги години беше изтеглило агентите си. На 7 август 1998 г. терористи взривиха посолствата на САЩ в Кения и Танзания. Няколко дни по-късно, на 20 август САЩ изстреляха 13 ракети "Томахоук" по фармацевтичния завод "Ел Шифад" в суданската столица Хартум, обявен пред обществеността като база за производство на химическо оръжие по поръчка на организацията на Осама бен Ладен.

Макар и шпионските спътници на САЩ да са способни да виждат детайли с размер 12 см, ЦРУ причини разрушаването на завод за лекарства. Изключително богатият собственик на завода Салах Идрис побесня и нае услугите на "Крол". Фирмата изготви доклад от 348 страници, който изцяло разобличава САЩ в погрешно атакуване на гражданска цел. Но как завърши историята? Дали ЦРУ си призна грешката? Не. Замразените авоари на Идрис в САЩ на стойност няколко милиона долара обаче бяха размразени.

Връзките на "Крол" в американската съдебна система са друга причина фирмата да бъде търсена за "консултации", когато големи фирми са заплашени от скъпоструващи дела. Най-голямата в света застрахователно-брокерска корпорация "Марш енд Макленън Коз. Инк.", известна също като ММС,



точно преди месец закупи "Крол" за 1.9 милиарда долара



Това - официално. Кой кого купи обаче остава тайна. Защото ММС беше наела "Крол" за вътрешно разследване на причините, поради които корпорацията бе загубила 10 милиарда долара за една седмица. Отделно ММС е изправена пред обвинения за измами. Обвиненията бяха отправени от прокурора на Ню Йорк Елиът Спитзер, който едновременно с това прозрачно намекна, че "има нужда от нови хора, които да управляват корпорацията".

Веднага след това ММС извика "Крол" да извърши международно разследване във връзка с обвиненията. На следващия ден ММС назначи Майкъл Черкаски за шеф на застрахователно-брокерския отдел на ММС. Черкаски е бивш шеф на Шпицер по времето, когато и двамата работеха в службата на прокурора на окръг Манхатън и главен изпълнителен директор на "Крол инк." непосредствено преди това. Два дни по-късно от "Крол" съобщиха, че Саймън Фликли, шеф на два важни отдела на тази фирма, е новият върховен шеф на ММС. Самият Джиулс Крол отрече, че ще заеме ключов пост в ММС, но за мнозина е ясно, че вече той е силният човек там.

Висш служител от Уол Стрийт, пожелал анонимност, коментира пред Ройтерс: "Крол" израстнаха от средите на разузнаването. След като знаят кой какво е правил и кой за какво е виновен, кой по-лесно от тях може да се изкачи на върха?" Наистина. Щом това е вярно на Изток, защо да не бъде вярно и ма Запад?



---Каре---



Българска връзка



За "Крол" е ставало дума и в българския вътрешнополитически контекст. Според Тодор Бояджиев от Коалиция за България, по времето на кабинета на Филип Димитров е имало предложение от фирмата "Крол интернешънъл" парите, които външнотърговските дружества са източили, да бъдат върнати в страната. Отново според Бояджиев обаче "Крол" е поискала процент и затова кабинетът на Филип Димитров се е отказал.

Според Йордан Соколов от ОДС, който бе вътрешен министър в правителството на Филип Димитров, "Крол" е можела да направи разследване за източването на парите, но е поискала 20 процента от сумата като комисионна за извършването на тази проверка. От своя страна "Крол" е обещала, че ще предостави данни, на базата на които могат да бъдат заведени дела. Така или иначе, офертата от "Крол интернешънъл" е била отхвърлена, каза Соколов.
 
Понякога "Крол" е имала и проблеми. На 29 октомври т.г. бразилската полиция иззе от местния офис на фирмата кашони с документи, уличаващи "Крол", че шпионира представители на правителството от името на свой клиент.
 
"Крол" специализира и в охранителни системи. Това бронирано стъкло, производство на поделение на фирмата, бе изложено на Парижкия автосалон неотдавна.
12
759
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
19 Ноември 2004 22:31
да ги пуснат да намерят откраднатите от ДС пари!
; -) Сега маи са решили да правят реклама на ченгета!
19 Ноември 2004 22:54
Като става дума за ЦРУ агенти, ще пусна пак двата линка от вчера:
Книгата
Confessions of an Economic Hit Man

и интервюто на Еми Гудман с автора (пряк участник в събитията), за да разберете за какво става дума
Натиснете тук
19 Ноември 2004 22:59
Този път Готев се е постарал. Остава да издирят и имането на Арафат. А на Педерастчето Данчето Соколов и дружинката покрай него сигурно са им се свили душичките от страх, като са получили оферта за предоставяне на данни за завеждане на процеси.
19 Ноември 2004 23:49
Ха!
Извънредно интересно матрялче.
И сеа квооо?
Не е важно ние да сме добре, важно е Вуте да не земе дваесе %.
20 Ноември 2004 00:59
Да, бе! Вуте да не лапне 20%, нали?


Леле, как бързо забравихте КОЙ най-силно рива срещу "Краун Ейджънтс". Ама нейсе, ще преглътнем пролетарския морал и този път.
20 Ноември 2004 01:09
"Отново според Бояджиев обаче "Крол" е поискала процент и затова кабинетът на Филип Димитров се е отказал".
Проблемът не е че е поискал, а че не е предложил процент. Явно са се надявали да му дадат 20% комисионна и той да им върне 10% "под масата", ама не...
20 Ноември 2004 02:05
Проблемът не е в 20те процента! Проблемът е че Крол предложили да осигурят и компрометиращите документи, които биха вкарали в затвора нЕкои дрОгари и гУспуда!!! Обаче, кой, ако го вкарат в затвора НЯМА да си отмъсти, предавайки другите??? Особено ако тези другите го вкарват в затворя????
Понеже знаем че..."Кат си осере кравата опашката, гледа да омаца и другите!"
Иначе..... за какво са и празните приказки и сделките по..."ОТВАРЯНЕТО НА ДОСИЕТАТА"
20 Ноември 2004 12:25
Ееех, защо не се пренастроих и аз на времето?
20 Ноември 2004 12:29
Как не можах и аз да се усетя на време? Зяпах като папагал.
20 Ноември 2004 12:42
А защо нашитеот ДС като се пенсионират стават най-много охранители, явно са по-некъдърни!
20 Ноември 2004 14:26
Преди време питах аз един...
- извинете как да ви питам вас господин или другар
па той ми отговори
- господар
20 Ноември 2004 23:33
Ааа Те и нащене лъжат. Например бившия шеф на ВКР на военноморския флот успя да нареди синето за министър на квото там е останало за приватизиране -Лакомото Джудже де, Никито.
ДС все още е тук, гледа и слухти, управлява.
Ш-Ш-Ш-Ш-Т тихо те са тук!!!!!!!!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД