:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 252
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕФЛЕКСИЯ

Пързалката на еврооптимизма

Обидно е лекомислието, с което у нас се изживява все по-забързващото се присъединяване към Европейския съюз. Информационната цедка под политическите събития сякаш подпомага начално обучение на кретени в чувство за групов ред. То става чрез весели игри и хранителни стимули - подобно на дресировка. Групата се върти в спускания до запотяване, а за още по-весело бива обнадеждавана с бонбони. Обикновено те са дарения от добри лелки и чичковци.

Дори хора, видимо сериозни, каквито са премиерът Сакскобургготски и министър Кунева, се включват все по-често в смешките и стимулите, огласявайки поредния успех по пътя към близкото членство в клуба на богатите и красивите. Малко остава, само дето трябвало да се мисли в прилични категории, позитивно и единодушно по европейски.



Това суеверие пред единството



за кой ли път лъсна в реакцията при подписване на Евроконституцията, съвпаднало със замитането на кризата с Бутильоне. Журналистическото войнство, което следва политическите дресьори, допринася за лекомислието. Втеляванията за кирилската версия на съпътстващи Евроконституцията документи са в съзвучие с облекчението след отлагането на гласуването на комисарската листа. Все едно, че с кирилицата евродокументите стават по-достойни, а с отстраняването на Бутильоне - проблемите изчезват. Ако едното е напълно в стила на pulp-журналистиката, другото е в духа на неморалната политика, която не може да разбере как заради непремълчаните си чувства някой ще се размине с такъв отговорен пост.

И двете обаче съвпадат щастливо и



допринасят за ефекта на пързалката.



Така по-бавните и различни прочити на Евроконституцията откъм моралната отговорност за личното поведение минават за главоболие, от което публиката трябва да бъде предпазена. Че току-виж се появили различия и - пу-пу, да не чуе дяволът - няма да ни приемат такива неединни.

Затова около конституцията важни се оказаха паркерът на премиера и датата на нашия референдум, който щял да я потвърди, но трябвало да се направи, за да демонстрира "единството на нацията". А за Бутильоне всички си замълчаха политически коректно. Човек направо да повярва, че в България 100% приемат хомосексуализма за праведен, а жената - само в образа на убедена активистка срещу раждането и готвенето. Новинарският поток, който по-нататък се изля около изборите в САЩ и драмите в "Big Brother", изчисти темата от позитивното полезрение. Макар че и изборите, и телевизионният пунтаж на "живота, какъвто е", даваха повод за продължението й. Все пак и "бутильонски" мотиви преизбраха Буш, а от live-сапунката публиката най-мразеше човек с открито нетрадиционна ориентация.

Но този път май трудно ще бъдем по-католици от папата. Волю- неволю ще трябва да се взима страна, т.е.



да се действа партийно, а не единно и изобщо.



Това ще притесни особено българските партии, до една проевропейски.

Защото в Европа, която ни се сервира за единна, много хора например искат да видят в конституцията подчертаните християнски корени на общия си живот. Трудно е да си представя как те ще одобрят на национални референдуми приетия със салюти текст, където липсва тяхното убеждение. Без да се съобразяват със стратегемите за коалиционни партньорства и бързи ползи, много от тях ще искат Европа да е такава, каквато я разбират - християнска и с усет за грях. За тях най-дразнещи са точно неофитите. Всичко това пречи лековато да се говори и действа срещу историческата традиция, личната съвест и природната нормалност.

Тъкмо този сериозен жизнен пласт на избора се забравя около пързалката. Хлъзгането по ползите от единството подминава силата на неща, които разделят. Лесно е те да бъдат обяснени с културен и верски фундаментализъм, който може да стигне дотам, че да се противи на днешната целесъобразност в ЕС Турция да влезе преди Украйна и Сърбия, да не говорим за Армения. Лесно е да бъдат заклеймени от либералстващи NGO-оси в ретроградие, което се окопава в семейните отношения и забраната на абортите, вместо да пърха в дебата за възпитанието на децата в еднополови бракове и кърменето от силиконови цици.

Разбира се, Европа не е САЩ, "бутильоновците" ще загубят изборите, конституцията ще бъде приета. Но те няма просто да гледат как нещата вървят против волята им, а



ще наложат обсъждане на позицията си.



Все пак в този клуб, към който искаме да се присъединим, това сериозно обсъждане е толкова естествено, колкото е и усетът за грях и съвест. Защото нямаше ли го, отразяваше ли се така, както ни го представят, спокойно можем да кажем: Неприлично е да влизаме в клуб, където приемат такива като нас.

А какви сме си, знаем твърде добре. Няма защо да се ходи във Външно министерство, за да се разбере как тичаме към образцовата Европа. Достатъчно е човек да хлътне в някой парк, където пързалките и катерушките периодично отиват за вторични суровини. Може би поради тази липса на уреди все по-често кретените ще биваме тренирани на виртуални пързалки.
7
1084
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
19 Ноември 2004 21:44
*****

Редактирано от - bot на 21/11/2004 г/ 14:03:47

19 Ноември 2004 23:11
Таман се бях замислила да основем Партия на здравия разум, а тук ми се подсказва алтернативен вариант- Партия на природната нормалност.
Да не пропусна да подпъхна пак следния текст:
Дегенерацията е естествен процес, който съществува на земята хиляди години. Дегенерацията е неотменна част от жизнения цикъл. Раждане, младост, зрялост, старчески залез, смърт. На нивото на отделния човек този процес е добре познат на всички, но този процес съществува и на ниво клан (семейство).
Много историци отдавна са забелязали, че жизненият цикъл на клановете много прилича на жизнения цикъл на индивидите. като че ли господ бог е дал на всеки клан примерно равен отрязък живот на грешната ни земя.
Когато времето на зрелостта е преминало и кланът навлиза в период на златен старчески залез, Бог му дава първия сигнал, че времето на клана изтича. Желанието за продължаване на рода се изключва.
Обаче членовете на богоборческия клан започват да поддържат и финансират вече НЕ нормална, а дегенеративна благотворителност - дегенеративно изкуство, дегенеративна наука и литература.
При това със средствата на масовата информация те ще убеждават всички, че това, с което се занимават, е нормално, че в него няма нищо лошо, а който не го приема, е изостанал от световния прогрес.

За единството - те политиците непрекъснато ни зомбират с него, е сега и покрай стачките пак надигнаха гласове, че Европата като ни виделаааа, та не помня кого срязах, че Европа нема нужда от стадо уфсе.
А за циците - има си бот да звездичкосва.
21 Ноември 2004 13:27
проблем ли е ако Армения влезе в ЕУ

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
21 Ноември 2004 14:12
Неприлично е да влизаме в клуб, където приемат такива като нас.

Цитатът е добър, но не успях да го свържа напълно с дебилите и пързалките...
21 Ноември 2004 14:16
Наистина сериозна, чудесна статия за размисъл !!!
21 Ноември 2004 17:45
Квот и да ни поискат, като условие ние сме за, господа и другари. Че те имали противоречия ние нямаме такива, не дай си боже.Всички сме за Европа с гейове, ние също си ги имаме и в првителството и в народното събрание и в журнализма.Тая страница отдзавна сме я затворили.
21 Ноември 2004 17:56
takoko,
Армения
е по-подходяща от нас за това място...
Вярно е, че познавам арменци само от България, но не мисля, че те са станали по-добри от арменските, напротив...

Редактирано от - Божо на 21/11/2004 г/ 17:58:12

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД