:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Една трета от българите не гласуват

Социолози готвят тест за идентичността на партиите
Тенденцията на неучастие в избори се засилва. Близо една трета от електората не гласува. Това е констатацията на социолога Асен Кънев от Българското общество за индивидуална свобода (БИОС).

От БИОС припомниха, че на вота през 1991 и 1994 г. хората, които не са участвали в изборите, са по-малко от гласувалите за партията победител. Обратното е съотношението от 1997 г. досега, когато броят на неупражнилите правото на глас надвишава феновете на победителката. Гражданите се отказват от правото си на вот, защото не намират адекватно изразяване на интересите си от политическите формации, обясниха от организацията.

Затова БИОС стартира национална кампания за политическа идентичност. От организацията ще разпространят схема на възгледи, известна като "Диаграма на Нолан". Нейният автор е американският политолог Дейвид Нолан, а българският вариант е дело на БОИС. Схемата тества отношението към личната и икономическата свобода. Тя цели да даде възможност на хората, които не са се идентифицирали с определена политическа сила, да изберат за кого да гласуват. Инициативата е насочена главно към младите и образовани българи, които обаче проявяват апатия към политическите процеси, обясниха от организацията.

От БОИС се надяват в резултат на кампанията политическите организации да заявят своята идентичност и на тази база да бъдат оценявани техните послания и действия. Това е най-краткият политически тест, твърдят от БОИС.
28
880
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
20 Февруари 2005 23:33
В Холандия редовно не галасуват 43 процента. Ама върви добре... Това ли е проблема или замазвате проблема...???
20 Февруари 2005 23:41
Ами като няма за кого да гласуват ...
21 Февруари 2005 06:10
Много хубана инициатива на БИОС. Дано обаче не остане само кратка самореклама. Крайно време е политиката в България да стане политическа.
21 Февруари 2005 06:39
и аз не съм гласувал от 10 години , заради лоши политици , но ако дпс и циганите продължават в този дух ще ме дигнат до урните и цялото домакинство от 5 души също
21 Февруари 2005 08:04
Тази информация не струва пукнат грош без адрес, където може да се види този политически тест. След това може и да се коментира...
Любопитен съм за политическата идентичност на партиите – няма много да се учудя, ако някои десни се окажат по заявката си по-леви от БСП.
21 Февруари 2005 08:13
аз предлагам никои дайе да не гласува за тея сопулканковци не си заслуява и без това не ходат на работа , като ги избереме, засилват се да работат само преди избори .даите да не гласуваме да видиме какво 6е стане

Редактирано от - bot на 21/2/2005 г/ 10:56:54

21 Февруари 2005 08:17
Що е това БИОС? Българското общество за индивидуална свобода? Колко е българско, кой го финансира? Финансират го американците. Ясно кого обслужват! То е толкова българско, колкото радио Нова Европа е “новото европейско радио на България”!
Аман от еничари-майкопродавци!
21 Февруари 2005 08:22
Редакторите : отначали оплескано : БИОС( списователя е ИТ специалист?), после по някое си време абревиатурата е оправена ... хайде в цялата статия да е една и съща, а
21 Февруари 2005 09:46
Здравеите,
има държави (които са добре) и там част от хората не гласуват, на тях им е все едно - защото са добре (да речем).
има и други държави (които са зле), и там част от хората не гласуват, защото са разбрали, че е все тая за кого гласуваш, все е зле.
.
Не напразно: "Инициативата е насочена главно към младите и образовани българи, които обаче проявяват апатия към политическите процеси, обясниха от организацията."
Верно е, че липсва достатъчно инфо по въпроса (поне на мен), но от малкото написано ми става ясно*, че се стартира програма "смяна на чипа".
.
"Гражданите се отказват от правото си на вот, защото не намират адекватно изразяване на интересите си от политическите формации, обясниха от организацията."
Спомням си, че имаше такова проклятие "ше ти изтрия БИОСА, бе!", тогава това ми се струваше по-страшно от псувня и до днес е така. Вместо поправка в законите за гласуване, според специфичността на дадената държава, се предвижда промяна в мисленето на "апатичните". Защо винаги биват сравнявани несравними неща. В Америка, Холандия Германия и знамлиощекъде** било така и така, а в България - едикакси. Всяка националност си има свои навици и характер, ако щете. И още: не 20, 8 човека трябва да се Налагат над 100, а мнозинството Трябва да се вслушва и в останалите, според както е в Демокрацията. Инак то си е чиста
Диктатура!!!
.
Днес чета :-)
Българите ядат шкембе с удоволствие, а защо ** не ядът..шкембе.
:-))

*надявам се да греша.
21 Февруари 2005 10:37
Значи, след като виждам, че който се е докопал до властта краде като замаян и нехае за БЪЛГАРИЯ, и по тази причина НЕ ЖЕЛАЯ да гласувам, след като виждам, че през деветдесетте години на 20 век тихомълком бе лансирана пропорционалната избирателна система, и бе премахната МАЖОРИТАРНАТА, и по тази причина НЕ ЖЕЛАЯ да гласувам, сега се появява някаква организация, която иска да ми слага капаци на очите и да ми казва за кого да гласувам! Това е повече от НАГЛО!
21 Февруари 2005 10:53
Ааа, тоя път няма това-онова, ще се гласува.
21 Февруари 2005 11:45
Българи, не гласувайте! Останете си вкъщи при ракийката и мезето, а грижата за гласуването оставете на Доган и Цар Киро. Те ще свършат чудесно вашата работа, дори ако се наложи ще докарат от Анадола колкото трябва "електорат"да свърши вашата работа, тоест да гласува заради вас, а вие си гледайте кефа! След изборите ако не Симеон, все ще се намери някой "българин", който да "слушка"какво казва, и какво иска Доган!
21 Февруари 2005 12:07
ВИКТОР77, засега само Костов изявява намерения да докарва “от Анадола колкото трябва "електорат"
21 Февруари 2005 12:22
Българи! 15 години гласувате запромени, а на власт идват поредните мръсници от поредната боя. За да ви ограбват и баламосват колко лоши са били предишните и колко по-добри са те. За да ви убеждават колко добре живеете без здравни осигуровки, съсипана образователна и пенсионна системи, избирайки между храната и сметките за парно, бъркащи в кофите за смет, докато те се обогатяват на практика. ОТ ИЗБОРИТЕ НЕ ЗАВИСИ НИЩО, ИНАЧЕ ЩЯХА ДА ГИ ЗАБРАНЯТ. Гласуването САМО ЛЕГИТИМИРА ПОРЕДНИТЕ ДОКОПАЛИ СЕ ДО КОКАЛА МРЪСНИЦИ. САМО МАСОВОТО НЕУЧАСТИЕ В ИЗБОРИТЕ МОЖЕ ДА ГИ ОЗЪПТИ, защото с 20% избирателна активност трудно се управлява , т е. краде. БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ!!![/b]
21 Февруари 2005 13:08
Айде да гласуваме без Бай Хасан
21 Февруари 2005 14:31
Графът

ВИКТОР77, засега само Костов изявява намерения да докарва “от Анадола колкото трябва "електорат"”

"Комунистически" Графе
Явно омразата Ви към Костов е по-голяма от преценката Ви за истината!
Кой докарваше с автобуси гласоподаватели от Турция, Костов или Доган!
Явно за вас е добре дори Доган да докара и фундаметалиски талибани да управляват България, стига да не е Костов! Явно в кръвта си имате "жилката" на тези българи които предпочитаха да са на страната на турските заптиета, като предаваха българите на турските власти през времето на отоманското ни робство, отколкото да искат българи да са ни управляващи!
21 Февруари 2005 14:42
куче
Има доза истина в думите Ви! Но как ще накарате "турците" на Доган и циганите да не гласуват, защото ако българите Ви послушат за следващите избори и не гласуват, бъди сигурен, че ще гласуват "овцете"на Доган и ромите на Цар Киро срещу няколко бутилки водка или за 10 лева. Исказването Ви е, безотговорно!
21 Февруари 2005 15:55
Хм, щели да ни управляват циганите,
може пък да се окаже, че не са толкова крадливи
21 Февруари 2005 16:47
Викоре стига си бранил сиганина, не виждашли, че ще забира братчедите, щото само те му останаха и такива като тебе , ама не сте много-да знайш
21 Февруари 2005 17:25
Мошенник
Аз не браня един"сиганина,", а защитавам най-добрият български политик от най-новата ни история, който промени страната ни от социалистическа с планово стопанство в капиталистическа с 80% частна собственност и пазарна икономика! Това беше най-трудното и най-болезненото за обществото, поради което никой политик преди него не посмя да започне, защото знаеше че ще бъде намразен от много хора, така както един лекар прави една болезнена и тежка операция, която ще спаси пациента, но ще му донесе много болки, поради което ще намрази лекара, въпреки че го спасява от смърт! Колкото за произхода на Костов, той е по-голям българин от вас и мен! Имай предвид, че истинските българи на Аспарух не са били чак толкова бели, колкото славяните, но са били истинските българи!
21 Февруари 2005 17:57
Викторчо, Викторчо! Хубаво е, че си антикомунист, ама защо искаш да правиш и другите на бунаци?! Забравяш ли, кой е преподавал политикономия - Иван Костов? Забрави ли Елена Костова и Ева Соколова - все партийни секретарки БКП. Ами Богомил Бонев - най-младия комунист в България? Ами Бакърджиев - комсомолския секретар? Ами Асен Агов - БЗНС казионен преди 1989 г.? Хайде да не изброяваме, че ще трябва да споменем 2/3 от бившите костови министри и настоящи съратници. А на власт ще дойде този, който каже генерал-гобернатор Пърдю. И ще управляваат както той или наследникът му кажат. Който не го е разбрам е или наивник или глупак.
21 Февруари 2005 18:21
Викторе,
като ти гледам двете цифри, още има много да си поблъскаш главицата!
Апропо, тези земи не са ги посещавали само тъмнокожи прабългари, а и други с подобен цвят, невиждаш ли откъде си събира електорат?
21 Февруари 2005 18:37
Сегашната демокрация в България е само средство, инструмент за легализиране на тази тотална зависимост в която сме поставени. България се управлява не на едро а и в детаили от въд океана. Има обаче една много черна подробност, много от заповедите които получават нашите управници са продиктувани от съседите. От петнадесет години само се продава и разрушава и страната не е намалила а увеличила външния си дълг. Скоро стана въпрос , че и Ливан се намира в подобна позиция с 30 милиарда външни дългове. С последната промяна в конституцията, се подписа смъртния акт на България. Геноцид съчетан с масово изселване, с продажба на селскостопанската земя, с абсолютна апатия и вяра в някакво добро бъдеще. Всичко това с подчертаната активност на етническата партия на Доган. Тя кове нови кадри и набира нови сили, обогатява се на фона на разпокъсаното и обезверерено българско общество. Всичко е ясно, в парламента има само 5 мислещи българи.
21 Февруари 2005 18:39
ВИКТОР 77, споделям напълно мнението ти за ИВАН КОСТОВ.
21 Февруари 2005 18:50
shte glasuvat, shte glasuvat
alo Sega, stiga ste pisali shturotii be, pisna mi da vi cheta platenite statii
21 Февруари 2005 19:21
Мене па ми писна от платени клакйори и клакйорки,
платени дупетати и дупетатки и секва платена гмеж*
плъпнала по гърба на хората! Доизсмукваики по всевъзможен и отвратителен начин и последните им сили. Скопени и платени викачи, поставени навсякъде за да викат неуморно в полза на своите платени и също скопени *
(zbiish ma?). Kak ne vi omryzna...

*Leka i bezavariina vi pozhelavam
...
.
21 Февруари 2005 22:20
25 Февруари 2005 08:47
Zavinagi CSKAR : много истини си казал! освен това съм и скромен...но аз не ламтя за власт...
но да бъда практичен : ти какво предлагаш? ако желаеш можеш да ми пишеш и на пощата. събирам свежи идеи, за в момента алтернатива за гласуване не виждам...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД