:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Общините изтласкаха фондациите от ремонти с държавни пари

"Бъдеще за България" в списъка на спечелилите финансиране от Социално-инвестиционния фонд
Държавата реши да сложи малко ред в раздаването на пари от Социално-инвестиционния фонд (СИФ). Фондациите, които досега печелеха проекти за финансиране от държавния фонд за ремонти на училища или за ВиК инсталации, вече са отрязани от апетитната хапка, показа проверка на "Сега".

От 100-те проекта, записани в инвестиционната програма на фонда за тази година, само 12 са дадени на неправителствени сдружения, но няма нито един за посредническа дейност между държавата и общината. Фондациите ще получат безвъзмездно пари от СИФ за социални проекти.

През м. г. проектите бяха 132, от които 28 спечелиха фондации. През 2004-а например на фондация "Инди Рома" беше поверено изграждането на канализацията на с. Куклен, а фондация "Съвременност" бе избрана да ремонтира 2 училища в Правец.

Няма логика посредници да получават пари за общински дейности, обясниха промяната от управата на фонда. Идеята да се отрежат посредниците и общинските проекти да се дадат на общините била на шефа на фонда Благовест Георгиев. Той беше назначен в средата на м. г. и обеща да внесе ред в СИФ.

Както "Сега" писа м. г., част от неправителствените организации, които печелят проекти от СИФ, са свързани с хора от властта. За 2004 г. например "Женска либерална мрежа" - женската организация на НДСВ, спечели проект за 100 000 лв. за развитие на пчеларството. Структурата се похвали, че има спечелен проект на същата стойност и за 2005 г.

Попадналите тази година в инвестиционната програма на фонда неправителствени организации са заявили, че ще изграждат социални центрове. Една от тях е "Бъдеще за България" на Елена Костова. Тя ще изгради дневен център за деца и младежи с увреждания в Пловдив. Сдружение "Духовно огледало", което втора година печели проект от СИФ, ще изгради център за социална адаптация на деца в с. Бродилово, община Царево. М. г. те имаха проект за център за социална адаптация в Созопол. Според ДАКСИ шефката на фондацията Татяна Костадинова е съсобственик във фирма "Войс актив" заедно с Веселин Пенев и Мая Стоянова. Двамата са част от фондация "Либерална интеграция", в която участват двама души от ръководството на ДПС - Камен Костадинов и Салиха Емин.

СИФ е създаден през 2001 г. Той ще действа 5 г. и разполага с 50,8 млн. евро заем от Световната банка и 17 млн. евро от държавния бюджет.
1
847
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
21 Февруари 2005 11:13
Вах, не прочетох нищо за Националния център за социална рехабилитация. Той на сухо ли е останал???
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД