:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 224
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС зове Великобритания да изостави пинтата и милята

Вече 26 години Лондон не изпълнява ангажиментите си към Брюксел
Снимка: Ройтерс
Еврокомисията призова Великобритания да изостави мерните си единици от времето на империята и да премине към европейските, съобщи електронното издание "И Ю обзървър".

Лондон трябва да изпълни отдавна поетите си задължения към ЕС и да замени пинтите, милите и акрите съответно с литри, километри и декари. От няколко седмици насам Брюксел непрекъснато оказвал натиск върху Обединеното кралство, твърди изданието. "Ние сме в непрекъснат контакт с британците по въпроса как те смятат да го направят не само на думи, а и на дела", казва говорител на еврокомисаря по индустрията и предприемачеството Гюнтер Ферхойген.

Идеята Великобритания да премине към европейските мерни единици е от 1965 г. Официалното решение е взето от правителството на тогавашния премиер Харолд Уилсън през 1972 г. Причината е, че година по-късно Обединеното кралство се присъединява към ЕС - тогава Европейска икономическа общност.

През 1979 г. обаче британското правителство си извоюва правото да въведе някои от промените по-късно. На Острова необезпокоявано използваха имперските мерни единици до 2000 г. Тогава ЕС забрани използването им на етикетите на стоките. Единственото изключение бе направено за бирата. Произведената във Великобритания пенлива течност и до днес се продава с етикети, на които са указани пинти или галони.

В същото време през 2001 г. британският търговец на банани Стивън Тобърн заведе и спечели дело, което му позволи да продължава да мери стоката си във фунтове и унции. Това му спечели прякора Метричния мъченик. Той почина преди няколко месеца едва на 39-годишна възраст.

Подновеният натиск от страна на Брюксел вероятно ще разгневи много от поданиците на кралица Елизабет II, смята "И Ю обзървър". Повечето граждани на Великобритания и без това са доста враждебно настроени към Европейския съюз. Според изданието едва ли британците биха предпочели да си поръчват 568 милилитра вместо една пинта бира или да казват, че са изминали 1,609 километра вместо една миля.

Не е изключено обаче Великобритания да се подчини на изискванията. Имперската метрика бе използвана и в Ирландия. В началото на тази година обаче Дъблин въведе европейските мерки.

Метрика

1 миля = 1,609 километра

1 акър = 4,047 декара

1 фунт = 453,6 грама

1 унция = 28,35 грама

1 пинта = 0,568 литра
24
657
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
29 Август 2005 22:25
абе какво ги закачат хората - нека сами дозреят за тая промяна. просто да отбелязват винаги и метричния еквивалент на опаковките и всико е наред. ама работата е че някои ги е яд че англичаните се правят на специални във всичко и затова ги нападат и за най-дребни неща. ако самите англичани са готови да понесат неудобството да мерят всичко в различни от останалия ЕС мерки, защо пък не? те си патят от акъла.
29 Август 2005 22:30
Тия англосаксонци, трябва да си пооправят не само мерните системи, ами и малко правописа.
Откато средновековните монаси ги цивилизоваха и им преведоха библията, не са мръднали и една крачка.
Вече сме ХХI век, а пишат като в ранното средновековие.
29 Август 2005 22:44
Да да Душко, прав си...трябва да си пооправят правописа...че виж ги на какво приличат, пфу, колко са изостанали....а виж булгарите, с тяхния правилен правопис, колко напреднаха...и с правилните мерки на бирата
29 Август 2005 23:37
Kotel Hamizrah , да вземат пример от Китай .
Най древната ( и до днес съществуваща ) цивилизация на земното кълбо.
4 000 години ДОКАЗАНА ПИСМЕНА история.
От тях 3 500 години ПЪРВА или една от първите цивилизации на Земята .
И въпреки че имат НАЙ- СЪВЪРШЕННАТА писменност продължават да я усъвършенствуват.

( Някои имат - нямат 200- 250 години цивилизация ,
и се мислят за ГОЛЯМА работа.
29 Август 2005 23:43
фък... който е пробвал знае, че бирата е по-вкусна на пинти...
29 Август 2005 23:49
Myxa, бира та е по-вкусна СТУДЕНА, пък ако ще да е в куб. сантиметри
30 Август 2005 00:57
Абе за мерките е кой как е свикнал, обаче най-трагичния случай са мерките на инструментите им. Абе че некой кретен е решил, че размерите ще са в инчове - ОК не е проблем. Ама ако некой ми каже, че е по-лесно да определиш 3/8", 7/16" или 29/64" е по-големо - евала... Поне там милиметрите са си милиметри.
А, забравих и другата умопомрачаваща мярка - PSI (Pounds per Square Inch). Е тук въображението ми не може да превключи дори с един порядък "на око" без калкулатор...
30 Август 2005 00:58
Един англичанин: "Помощ, глобализират ме"
30 Август 2005 00:58
МУХА, пропуснал съм те,
Ама най-добре е бирата на питчъри, таз' мЕрка най -ми приляга...
30 Август 2005 01:56
най -голямо нещастие е да си
Механикъл инжинер в САЩ
30 Август 2005 02:16
питчъри, кегове... все в имперски мерки я мерят пустата му вкуснотия... то и студенината е по-студена във фаренхайти... а инджинерлъка не е чак толкоз труден... за седмица-две се свиква... тукашните още от дяца здраво наблегат на сметането в дроби... та затуй им е нечъръл... пък и кой ти дизайнва нещо в импириъл тудей... сички в метрик бачкат... а програмите тургат по некой инч тук и там та да не се чувстват дедковците-босове в небрано лозе...
30 Август 2005 06:07
Не са тъпи англосаксонците за да имат в употреба най-тъпата азбука и най-тъпите мерни единици.
Защото и писмото и мерките и сметките им не са по-силата на простака.
Тогава следва простака да не си пъха гагата на всякъде, катое при умните българи.
Ето ви и извода, от къде им идва успеха - ами от простотията.
30 Август 2005 07:14
Капитан Немо
Муха и хlord, мен да питате бирата е най-вкусна кога те черпят.
Ма не че съм скръндза де, да не си помислите нещо!
Тва на фотото е черна бира и е отврат. Поне в Чехия. Не знам как я докарват на острова, обаче тука е много гадна. Най-добре си е добре изстудена светла класика, а най-добрата мярка е колкот побере тумбака.
30 Август 2005 08:13
За широките простори на Америка милята е идеалната мярка за разстояние. Изпитал съм го. Плащат ми на миля.За Обединеното кралство-пинта по пинта -вир правят !
30 Август 2005 09:23
Душко, ти имаш ли и най-бегла идея какво представлява китайската писменост? Поне интересувал ли си се или може би си я учил?
Защото аз съм - 3 години "Китаистика" в Софийския университет, но така и не я довърших. Уверявам те, че китайската писменост далеч не е най-съвършената, напротив - тя е спряла развитието си в начална фаза. Поради тази причина в китайския език няма азбука, а йероглифите са стилизирани изображения на предмети и символи. Впрочем старокитайските йероглифи са още по-интересни и "завъртяни" , но и много по-трудни за изписване. Всеки йероглиф представлява сричка (а не дума) и около 80 % от думите са двусрични. Като прибавим и фактът, че знаците са приблизително 42 000 можеш да си представиш колко комбинации от йероглифи могат да се получат. Няма китаец, който да ги знае всичките - обикновено се използват към 5-6 000, максимум 12 000 от тях (и то, ако е добре образован, което е рядко срещано). Нещата се усложняват допълнително от мелодичното ударение (определена интонация, с която се произнасят сричките), така че една и съща сричка да се произнесе с различна интонация и да означава съвсем различни неща. Ударенията са 4 плюс едно нулево и разликата между тях е почти незабележима, особено за несвикнало и нетренирано ухо.
В Китай има 52 етноса и всеки от тях говори на неговия си език, та поради тази причина е въведен държавен (официален) език, какъвто се изучава в университета. Отделно от това има северно и южно наречие, което съвсем усложнява нещата. По мое време в България имаше само един преподавател по китайска литература, който владееше и двете.
За граматиката няма да обяснявам, само ще спомена, че е сложна ;
Та в този смисъл исках да кажа, че българският език е много, много напред в развитието си в сравнение с китайския, още повече, че падежите при нас вече са архаизъм.
30 Август 2005 13:23
Sedalgin-е,
ще извиняваш че пак те заяждам ама защо ти е да пиеш ирландска бира в Чехия
Първо условие за хубавата бира е да е прясна, после да е студена и след това местна ако и трите условия са налице, пиенето на ирландска бира в Чехия, немска бира в Ню Орлиинс или чехска бира в Пекин си е издевателство над вкусовите рецептори, над местните традиции и над 11-тата божа заповед (не пожелавай бирата на съседа си)
30 Август 2005 13:25
...ай наздраве
30 Август 2005 13:53
Седалгине, аз пък точно обратното мисля - почти всеки ден си пийвам от този прекрасен ирландски еликсир, който е на снимката. Понякога разнообразявам с лагер, само за да установя колко са по-хубави гинеса и мърфиса. По-"опитните" англичани ми казват, за съжаление, че с годините човек минава към лагерите, защото стаута (черната бира) била само за младата кръв
30 Август 2005 13:56
Мерките и теглилките са само една малка част от проблема. Какво става с парите? Кога най-накрая ще започнат да използват Евро? Преди месец минавах транзит през най-скапаното летище в света (Хийтроу). Купих си нещо за хапване. Давам им Евро, а те ми напълниха жоба с техните си монети. Какво сега да ги правя сега тези осмоъгълници и други там метални изрезки?
30 Август 2005 14:07
Ако еврото издържи на натиска вътре в самия ЕС, Англия ще го приеме по принуда в савсем близко бъдеще. Поради простата причина че вече има огромен вътрешен (пазарен) натиск да влезе в обръщение. В момента обаче има много индикации че еврото няма да издържи на финансовия дисбаланс в отделните страни от ЕС и се прокрадват мнения че в близко бъдеще може някои страни да се отделят от него, и както винаги англичаните гледат сеир. Те са си доста бамбашка народ и винаги са искали да си продължават по тяхному си, но ако искат да са в ЕС ще трябва да почнат да се съобразяват с останалите. Иначе аз не виждам какъв би им бил проблема ако станат като една Норвегия или Швейцария, които не са в ЕС, но се ползват с почти всички привилегии на търговските отношения в ЕС.
30 Август 2005 14:59
абе в случая става дума за това, че ако нещо ще се продава на европеец, то той да е наясно в какво количество купува стоката.
а то иначе като с киселото мляко - една кофичка (те почнаха от 500 мл, станаха по 450 мл, за да стигнат до 400 мл, очаква се да почнат да го продават с капкомер...
30 Август 2005 15:35
Бедни и жалки напъни! Англичаните ще си променят мерните единици точно на кукуво лято...Правописът им е горе долу, ако са завършили училище, де!...Повечето от тях напускат училище на 15 години и тръгват да печелят пари - за тях поговорки от рода на “учи се докато си жив, няма”. Те учат докато не ги домързи. Нейсе...Що се отнася до ЕС и всичко европейско, в Англия витае яростна омраза към Континента още от столетия. Тук на почит са всяка индийска и африканска твар, но не и европейци. А за източноевропейци – да не говоря. Европейските мерки и теглилки са непознати и още на летище Хитроу ще срещнеш стъписани погледи, ако вместо фут кажеш метър, а вместо стоун – килограм и т.н. Това е част от тяхната култура и така както ние в Европа сме инатливи и “патриотично” настроени към нашите си мерки и теглилки- така и тук.
А като се прибави и залегналото верую, че Англия е островна държава и няма нищо общо с Европа- ела се оправи. Само, че аз казвам – не на този двоен стандарт. Защото от една страна те плюят Европа и се правят на ущипана мома, а от друга страна 80% от вноса /гориво, автомобили, текстил, храни/ идват от ЕС. Явно трябва здрава тояга за Тони, Чери, Камила, Чарлз и майка му.


....Мак, наздраве, аз съм на Стела приятелю, Гинес обаче е върхът
30 Август 2005 16:00
BroodWar и Маc, със сигурност сте прави че е въпрос на вкус. На мен тук черната не ми харесва. На някои със сигурност им е по вкуса, иначе нямаше да я произвеждат. Не е вносна. Ама ако при вас я бива, по-добре да я внасят. От белгийската черешова бира обаче по-гнусна няма. Че е и мътна на всичкото отгоре! Както и да е. Наздраве с разноцветна бира!
30 Август 2005 20:25
С други думи англичаните са ограничени традиционалисти, големи са говеда, не приемат различните неща само от инат и от гордост.
Иначе Broodwar, mnogo si прав, че трябва да се пие местна бира, просто защото е прясна и има добри вкусови качества
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД